Acum citești
4 cărți despre cum să înveți să comunici eficient și strategic

4 cărți despre cum să înveți să comunici eficient și strategic

Eu comunic. Tu comunici. Ei comunică. Bine, bine, noi, toți comunicăm! În orice am face, în orice proiect am fi implicați, oriunde am lucra și pe oricine am întâlni în jurul nostru, comunicarea este cheia. O să spui că trebuie să te naști cu acest talent de a comunica, să fii făcut pentru așa ceva, să știi să răspunzi cum trebuie atunci când situația o cere.

Ecuația comunicării nu este nici grea, nici ușoară. Nici măcar nu este imperios necesar să te naști cu acest har. Cu puțină ambiție, înveți să decriptezi rapid tainele comunicării și să știi cum să te joci cu arta de a comunica ceea ce trebuie și când trebuie.

Despre jocurile comunicării, tainele ei, oportunitățile ei, părțile ei care rămân de fiecare la capitolul mistere, s-a scris mult. Știu că te interetează acest subiect, știu că în lumea în care trăim este vital să comunicăm și să primim un feedback corect, tocmai de aceea îți propun câteva cărți despre comunicare – întrebări/ dileme/ rezolvări/ experiențe – care te vor ajuta în tot ceea ce faci. Le găsești pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing.

Și dacă intrăm puțin în ceea ce numim o comunicare de calitate, indiferent cine este interlocutorul din fața noastră, te sfătuiesc doar atât: învață să asculți!

,,Ascultă!” – ARTA COMUNICĂRII EFICIENTE – de Dale Carnegie & Associates

Acest volum te poate ajuta să găsești răspunsul la toate aceste întrebări și încă multe altele, pornind de la ideea că pentru a fi un partener de discuție mai bun, este fundamental să înveți să-l asculți pe celălalt.

Ei bine, lecția cea mai importantă a acestei cărți, este aceea că pentru a fi înțeles și ascultat trebuie mai întâi să înveți tu să-l asculți și să-l înțelegi pe celălalt. Folosind exemple concrete, tehnici ușor de învățat, care pot fi aplicate rapid în interacțiunile de zi cu zi, această carte tepoate învăța să devii un ascultător mai bun, mai empatic, mai atent, chiar și în situațiile cele mai delicate.

Cartea Tehnici de a vinde – de Dale Carnegie , Dale Carnegie & Associates , Michael Crom , J. Oliver Crom

Nu aveţi în faţă un manual de vânzări! Aceasta nu este o carte de teorie aridă. Și nu veţi adormi în timp ce o răsfoiţi. Dimpotrivă, este o carte plină de farmec, instructivă și amuzantă. Citind-o, vă veţi simţi ca și cum tocmai aţi ridicat pânza de pe o pictură plină de viaţă. Veţi (re)descoperi partea luminoasă a profesiei de vânzător.

Această carte vă învață cum să dezvoltați o relație de durată cu clienții și cum să-i ajutați să aibă mai mult succes, ceea ce se va dovedi o strategie avantajoasă pentru ambele părți.

Cartea Limbajul trupului în mediul de afaceri – de Allan Pease și Barbara Pease

Ce-ar fi dacă am putea învăţa cum să interpretăm corect limbajul trupului? Te-ai gândit vreodată la asta? Te-ai gândit cum ar schimba regulile jocului acest lucru? Ei bine, am influenţa părerea interlocutorilor despre noi sau despre afacerea pe care le-o propunem, i-am convinge mai uşor să ne devină parteneri, am putea colabora cu ei pe termen lung şi… am înregistra încontinuu succese în profesie.

Cartea de faţă explică detaliat limbajul trupului, în contextul modern al afacerilor secolului XXI. Totul începe cu prima impresie (pentru care nu aveţi niciodată o a doua şansă). Dar aceasta nu e de ajuns… Fiecare dintre noi doreşte să-şi prezinte favorabil propria persoană (printr-un efort de coordonare consecventă şi simultană a gesturilor, poziţiei trunchiului şi membrelor şi a expresiei faciale cu ceea ce comunică explicit prin vorbe).

Şi, desigur, e bine să fiţi conştienţi şi de semnalele pe care le emiteţi (inconştient) atunci când percepeţi reacţiile interlocutorului (atenţie, mai ales, la gesturile care vă dau de gol, deoarece nu concordă cu vorbele).

Pe de altă parte, ar fi minunat să aveţi capacitatea de a descifra corect indiciile pe care le trădează limbajul corporal al celorlalţi (ca să ştiţi cum staţi, în realitate, dincolo de vorbe). Deci, vreţi să încheiaţi afacerea — sau nu?
Dacă da, parcurgeţi paginile acestei cărţi, semnate de cel mai celebru cuplu de experţi în limbajul trupului, şi… veţi vedea lucrurile cu alţi ochi!

Cartea Realizarea țelurilor – de Brian Tracy

Țeluri, planuri, gânduri… Cu toţii avem ţeluri în viaţă, ne dorim sã fim, să avem, să ajungem, să realizăm. Pentru unii acestea rămân doar vise, pentru alţii devin împliniri. Cine, ce și unde se face diferența între a visa și a pune în practică lucrurile pentru a-ți îndeplini țelurile?

Articol recomandat
dezvoltare personala

Ei bine, Brian Tracy a ajuns la concluzia că diferenţa constă în primul rând în formularea ţelului. Este un ţel imaginar sau este formulat în scris, delimitat în timp, caracterizat prin costuri, necesiăţi, resurse, obstacole, adică este bine precizat? În primul caz plutim în ceață, în al doilea avem o hartă, o destinaţie, ştim încotro ne îndreptăm.

Chiar şi aşa, având un drum trasat, recomandările autorului ne ajută să ajungem la destinaţie şi să ne atingem ţelul mult mai repede decât am fi făcut-o singuri. Strategia din această carte este verificată. Ea a stat la baza reuşitei a celui care a conceput-o şi de ea au beneficiat până azi peste două milioane de oameni din 35 de ţări.

Fiecare capitol vă prezintă paşii teoretici şi practici necesari în atingerea ţelurilor: dezvoltarea încrederii şi a stimei de sine, depăşirea obstacolelor, acceptarea provocărilor, în total douăzeci şi una de chei. Dacă obiectivul dumneavoastră este să ajungeți seara acasă și să vă uitați la televizor, cu siguranță veți reuși acest lucru.
Dacă țelul dumneavoastră este să vă creați o viață plină de sănătate, fericire și prosperitate, veți realiza la fel de bine și asta.

De ce oamenii nu‑și fixează țeluri în viață?

Iată o întrebare bună la care ne-am gândit mulți dintre noi. Dacă procesul de căutare a țelurilor este automat, de ce atât de puțini oameni au obiective clare, scrise pe hârtie, măsurabile și cu limite de timp, asupra cărora să lucreze zilnic? Acesta e unul dintre marile mistere ale vieții. Oamenii cred că țelurile nu sunt importante. Care să fie motivul?

Mai întâi, cei mai mulți nu‑si dau seama de importanța țelurilor. Dacă îți petreci copilăria intr‑o casă în care nimeni nu are țeluri sau dacă faci parte dintr‑un grup social în care țelurile în viață nici nu sunt discutate, nici nu se pune preț pe ele, atunci poți ajunge foarte bine la vârsta maturității fără să știi că însușirea de a stabili și realiza obiective are mai mult efect asupra vieții tale decât oricare alta.

Uitați‑vă în jur! Câți dintre prietenii sau membrii familiei dumneavoastră sunt angajați în mod real în atingerea unor țeluri? Câți dintre ei clamează că vor face lucruri, că au obiective clare pe care le abandonează însă la mijlocul drumului?

Concluzia este aceea că atât comunicarea și țelurile pe care ni le propunem, țin de consecvență și profesionalism. Nu este suficient doar să vorbim și să facem planuri. Important este să trecem și la fapte. Te sfătuiesc să-ți stabilești țeluri mici și să faci pași mari către ele! Cercetează, documentează-te, întreabă, experimentează, dar mai ales ascultă! Nebănuitele sunt căile comunicării!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus