Cartea Limbajul trupului, scrisă de Tonya Reiman și publicată la editura Curtea Veche Publishing este, poate, cea mai bună lecție despre cum mimica și gesturile sunt primele care te trădează atunci când tu vrei să transmiți alt mesaj decât cel pe care îl ai în minte. Așadar, degeaba vrei să ascunzi că ești îndrăgostit, crede-mă, dacă citești această carte îți vei da seama că nu ai absolut nicio șansă.
Cuprins
De altfel, cartea te fascinează prin faptul că poți găsi atâtea explicații și atâtea simboluri în ceea ce privește limbajul feței, al trupului, al spațiului și al atingerii, dar și pentru înțelegerea semnalelor secrete pe care altfel le ignori complet sau le interpretezi greșit.
Cu alte cuvinte, citește această carte tocmai pentru a înțelege ceea ce vorbele ascund!
Puterea limbajului trupului este una nebănuit de mare și ea poate apropia sau poate distanța doi oameni.
În plus, Limbajul trupului este lectura care vă va ajuta să obţineţi ceea ce vă doriţi de la ceilalţi, înţelegând totodată mesajele nonverbale pe care interlocutorii vi le transmit. După ce veţi descifra înţelesul ascuns aflat în spatele anumitor gesturi, grimase sau mişcări ale corpului, veţi căpăta un adevărat al şaselea simţ, care vă poate schimba viaţa, salva cariera sau vă poate ajuta în orice moment dificil.
Iată ce ne mărturisește Tonya Reiman: ,,Cercetările au arătat că 93% din comunicarea umană interpersonală este non-verbală. Felul în care corpul se mișcă, expresiile feței, maniera grăbită de vorbire, poziția așezată sau ridicată, cantitatea și tipul de parfum, bijuteriile purtate, lungimea sau scurtimea părului – toate aceste elemente trimit mesaje mult mai convingătoare decât orice cuvânt.”
Autoarea cărții vorbește, pe lângă multe alte teme interesante, și despre cele 5 adevăruri fundamentale ce vizează limbajul trupului.
Așadar, nu uitați de ele atunci când vă aflați în societate și interpretați semnalele trupului. Aceste adevăruri pe care nu foarte mulți știu să le decripteze corect vă vor ajuta să interpretați clar ceea ce vedeți, să judecați corect și să vă încredeți în instincte. Sunteți pregătiți să le aflați?
Adevărul 1 – limbajul trupului este o constantă. Cu alte cuvinte, comunicați tot timpul. Indiferent ce se întâmplă, postura, expresiile faciale, croiala hainelor pe care le purtați spun întotdeauna câte ceva.
Chiar dacă încercați să comunicați că nu vreți să comunicați, tot comunicați – în acest caz veți da impresia de indiferență.
Adevărul 2 – limbajul trupului este întotdeauna determinat de context. Contextul – regulile sociale, implicațiile culturale, așteptările grupului – toate acestea joacă un rol uriaș cu privire la genul de limbaj al trupului care va funcționa – în favoarea sau în defavoarea dumneavoastră – în fiecare situație. Așadar, veți fi întotdeauna dumneavoastră înșivă, indiferent cine sunteți!
Adevărul 3 – limbajul trupului nu poate fi interpretat niciodată pe baza unui singur semnal. De exemplu, se spune că acoperirea gurii cu mâna ar fi un semn de înșelăciune. Dar poate că persoana respectivă își acoperă gura în mod politicos, deoarece mestecă.
Uneori lucrurile nu sunt mai mult decât ceea ce par. Trebuie să descifrați mai multe semnale care să sugereze același gând sau emoție înainte de a presupune că un anumit semnal este adevărat.
Adevărul 4 – limbajul trupului arată discrepanțele dintre ceea ce o persoană spune și ceea ce crede. Când o persoană spune adevărul, limbajul trupului său este ,,congruent”.
Adică mișcările, expresiile faciale și tonul vocii sunt în concordanță cu ceea ce spune. Acești oameni sunt, de obicei, percepuți ca fiind de încredere, deoarece mesajele pe care le transmit sunt aceleași pe toate canalele.
Atunci când între ceea ce spune cineva și limbajul trupului său există discrepanțe, când lucrurile nu se leagă între ele, mesajul transmis devine ,,incongruent” – una dintre cele mai puternice caracteristici din limbajul trupului, deoarece semnalizează faptul că nu trebuie să ascultăm doar mesajul verbal.
Psihologul Robert Rosenthal de la Universitatea Harvard a clasificat cinci tipuri de indicii non-verbale:
a. semnale incongruente între ele – arată conflicte interne, sentimente de ezitare, tendințe de înșelare etc.
b. străfulgerări scurte ale feței și corpului.
c. vocea –poate trăda mai bine emoția decât fața.
d. corpul – oarecum ușor de controlat.
e. fața – cea mai nesemnificativă, deoarece este elementul cel mai ușor de controlat.
Adevărul 5 – stăpânirea perfectă a limbajului trupului vă permite să observați ,,micro-expresiile”, acele scurte străfulgerări sau gesturi care trădează sentimentele lăuntrice. Ele rămân pe față mai puțin de un sfert de secundă și sunt aproape imposibil de controlat.
De fapt, micro-expresiile reprezintă punctele în care se desfășoară adevărata comunicare.
Așadar, există atât de multe lucruri care ne trădează prin limbajul trupului, lucruri pe care le interpretăm de multe ori eronat sau le ignorăm. În acest caz, nu vom înțelege niciodată cu adevărat ce anume crede/ gândește/ simte cel de lângă noi. Uneori, vorbele nu sunt de ajuns.
Cine este Tonya Reiman
Tonya Reiman, expertul numărul unu din Statele Unite ale Americii în decodarea semnalelor secrete ale limbajului trupului, dezvăluie un teritoriu al comunicării interpersonale rămas până acum în penumbră: felul în care puteţi exploata potenţialul semnalelor nonverbale pe care le transmiteţi pentru a obţine exact ceea ce vă doriţi, în orice moment din viaţă, fie el personal sau profesional.