Acum citești
Dezvoltarea personalității la preadolescenți | Idei de cărți pentru copilul tău

Dezvoltarea personalității la preadolescenți | Idei de cărți pentru copilul tău

cover-dezvoltarea-personalitatii-la-preadolescenti

De la vârsta de 9-10 ani și până la vârsta de 13-14 ani, copiii parcurg perioada preadolescenței. Deși nu toți trec prin aceleași manifestări, iar durata poate să difere, dezvoltarea personalității este esențială pentru viața de adult. 

Preadolescența și caracteristicile ei

Preadolescența reprezintă etapa de trecere spre adolescență, o etapă de restructurare psihică și reintegrare socială. Altfel spus, copilul părăsește frumoasa perioadă a copilăriei pentru a se maturiza și, mai apoi, începe viața de adult. Este o perioadă dificilă, deoarece se petrec multe schimbări la nivel de înfățișare, comportament, relaționare etc. Unele schimbări sunt de mare intensitate pentru mulți dintre preadolescenți.

Mai mult decât atât, preadolescența se suprapune cu fazele pubertății. Așadar, transformările biologice ale pubertății, precum creșterea în înălțime, în greutate, dereglările hormonale etc., afectează stima de sine a copilului.  

Criza în preadolescență

Criza preadolescenței se declanșează din cauza instabilității emoționale a copilului. Fie că se acceptă sau nu, ea face parte din procesul natural de maturizare al acestuia. Dezechilibrele emoționale generează, cel mai adesea, diferite situații comportamentale, cum ar fi de nervozitate sau certuri. În aceste cazuri, părinții ajung să se întrebe ce se întâmplă cu copilul lor. 

Crizele pot fi sub forma de dezechilibre psihice, în care adolescentul tinde să devină introvertit, fie dezechilibre disociative, referitoare la imaginea de sine și personalitatea sa.   

Provocările specifice preadolescenților

Sentimentele de teamă, nesiguranță și vulnerabilitate vin și cu o serie de provocări: 

  • Conflictuale. Preadolescentul apelează la forme de agresivitate fizică și verbală, în rezolvarea conflictelor în care este implicat. De cele mai multe ori, aceste manifestări apar din dorința puternică de emancipare. 
  • Dependență. În principal, vorbim de dependența de mediul virtual și tehnologie: jocuri video, televizor, gadgeturi, aplicații etc. Totuși, pot apărea și primele încercări de a fuma sau consuma alcool, ce se pot transforma, ulterior, în obiceiuri. Dependența de aceste lucruri poate dăuna sănătății fizice și psihice. 
  • Învățare. Trecerea la nivelul gimnazial este o schimbare importantă, deoarece vine cu mai multe materii și, implicit, mai multe teme și teste. Este o provocare mare în procesul de învățare, ce poate veni cu performanțe școlare scăzute. 
  • Familiale. Părinții pot pune o presiune mare pe copil, iar clasica sintagmă „ești mare acum” se va auzi din ce în ce mai des. De asemenea, așteptările părinților de la acesta sunt mari, iar activitățile familiale, în care copilul este implicat direct, sunt mai diversificate. Altfel spus, autoritatea părinților este mai greu de suportat. 
  • Inadaptare. Viața socială este mai complexă și poate apărea inadaptarea în diverse grupuri de prieteni sau colegi. Totodată, vorbim și de inadaptarea la anumite situații sau evenimente, ce nu sunt pe placul preadolescentului. 
  • Izolare. De refuzul de comunicare se lovesc foarte mulți părinți. Refuzul de a vorbi cu cei apropiați se leagă tot de schimbările majore prin care trec copiii în această perioadă și de teamă că părinții nu-i înțeleg sau nu-i pot ajuta. 

Deși se pot manifesta diferit, toate provocările pe care le întâmpină preadolescenții duc la același rezultat: maturizare. 

În calitate de părinte, ai un rol esențial în a-ți ajuta copilul să treacă peste această perioadă dificilă. Pe lângă misiunea de a îl asculta și oferi răspunsuri la toate frământările specifice vârstei, trebuie să-l încurajezi în dezvoltarea unei personalități armonioase. Aceasta îl va ajuta să treacă mai ușor prin toate aceste provocări și să aibă o inteligență emoțională ridicată. 

Dezvoltarea personalității la preadolescenți

Dezvoltarea personalității la preadolescenți are la bază trei factori principali: ereditatea, mediile de viață și educația. 

Ereditatea se situează la baza existenței individului, însă ea nu este suficientă pentru dezvoltarea personalității acestuia. Ereditatea asigură niște premise ale dezvoltării psihice și este influențată în mod direct de ceilalți doi factori. 

Mediile de viață sunt privite ca adevărate „transformatoare”. Ele vin atât cu influențe negative, cât și cu influențe pozitive. Mediile de viață, în care copilul își desfășoară existența, sunt reprezentate de mediul familial, cultural, socio-economic etc. Influențele negative din mediile de viață se pot combate doar cu o educație solidă. 

Educația este cea care asigură dezvoltarea psihică, așadar este unul dintre cei mai importanți piloni, având un rol de „formator”. De exemplu, o familie completă, în care mama și tatăl sunt implicați în egală măsură în creșterea copilului, reprezintă cel mai favorabil mediu pentru educația preadolescenților. 

În această perioadă a vieții, gândirea unui preadolescent tinde să se perfecționeze, imaginația se ridică la cote impresionante, iar limbajul se poate remarca prin bogăția și varietatea lexicului. Prin urmare, este o perioadă ideală de lectură, care îi va dezvolta și mai mult personalitatea. 

Articol recomandat
carti terapeutice

Idei de cărți pentru preadolescenți

Așa cum am menționat, preadolescenții au un cadru intelectual ideal pentru a-și dezvolta personalitatea prin intermediul lecturii. Fapt pentru care, le va fi mai ușor să rețină informații, să-și folosească creativitatea și să-și cultive un vocabular mai bogat. Mai mult decât atât, în cărți își pot găsi modele pozitive în definirea personalității lor. 

În continuare, recomandăm următoarele cărți pentru preadolescenți:  

  • Cărți preadolescenți din categoria „Dezvoltare personală”: Ce se intampla cu mine, ediția pentru băieți și Ce se intampla cu mine, ediția pentru fete, sunt cărți despre pubertate și emoțiile schimbărilor. 
  • Cărți preadolescenți din categoria „Ficțiune”: Sindbad marinarul, cu povești și personaje extraordinare pentru imaginația preadolescenților. 
  • Cărți preadolescenți din categoria „Psihologie”: Invata sa inveti este despre gândirea creativă, ce se va dovedi esențială acum și mai târziu. 
  • Cărți preadolescenți din categoria „Young Adult”: Pablo, the Alpaca. Scrisoarea – o lectură ușoară și de relaxare, dar cu suficiente învățături bune. 
  • Cărți preadolescenți din categoria „Istorie”: Maria a Romanieio personalitate ce poate fi un model de bunătate și înțelepciune pentru preadolescenți și adolescenți. 

Descoperă și recomandările noastre pentru cele mai captivante cărți pentru copii adolescenți de 12-14 ani. 

Preadolescența este o perioadă importantă pentru dezvoltarea umană. Preadolescenții întâmpină o perioadă dificilă din cauza schimbărilor numeroase și profunde apărute în viața lor. În același timp, este și o perioadă propice pentru dezvoltarea cognitivă prin lectură. Pe lângă asta, ea poate reduce stresul  și îmbunătăți relațiile interpersonale. 

Sursa foto: Shutterstock

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus