Acum citești
Tot ce trebuie să știi despre sarcină. Sfaturi, cursuri, cărți recomandate

Tot ce trebuie să știi despre sarcină. Sfaturi, cursuri, cărți recomandate

Care sunt simptomele sarcinii

Cele mai frecvente semne precoce și simptome ale sarcinii ar putea include:

  • Absența menstruației

Dacă ești în anii fertili și a trecut o săptămână sau mai mult fără începerea unui ciclu menstrual normal, s-ar putea să fii însărcinată. Cu toate acestea, simptomul poate fi înșelător, dacă ai un ciclu menstrual neregulat.

  • Sânii sensibili, umflați

La începutul sarcinii, modificările hormonale ar putea face sânii sensibili și inflamați. Disconfortul va scădea probabil după câteva săptămâni, pe măsură ce organismul tău se adaptează la schimbările hormonale.

  • Sângerarea de implantare

Sângerarea de implantare ar putea fi unul dintre primele semne de sarcină și apare atunci când ovulul fertilizat se atașează, adică se implantează, de mucoasa uterului, la aproximativ 10 până la 14 zile după concepție. Însă nu toate femeile se confruntă cu acest fenomen.

  • Greață cu sau fără vărsături

Grețurile de dimineață, care pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții, apar de cele mai multe ori la una până la două luni după ce ai rămas gravidă. Cu toate acestea, la unele femei greața apare mai devreme, iar altele nu experimentează niciodată această senzație în sarcină.

  • Nevoia frecventă de a urina

S-ar putea să urinezi mai des decât de obicei. Cantitatea de sânge din organism crește în timpul sarcinii, determinând rinichii să proceseze lichid suplimentar care ajunge în vezica urinară.

  • Oboseală

Oboseala este unul dintre simptomele timpurii ale sarcinii. Nimeni nu știe în mod cert cauza somnolenței în primul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, o creștere rapidă a nivelului hormonului progesteron în timpul sarcinii timpurii ar putea provoca stare de oboseală accentuată față de obicei.

  • Schimbări de dispoziție

Schimbările hormonale din corpul tău la începutul sarcinii te pot face neobișnuit de emoțională, sensibilă și neliniștită.

  • Balonare

Schimbările hormonale din timpul sarcinii timpurii te pot face să te simți balonată, așa cum te-ai putea simți la începutul unui ciclu menstrual.

  • Constipație

Modificările hormonale determină încetinirea sistemului digestiv, ceea ce poate duce la constipație.

  • Crampe

Unele femei suferă de crampe uterine ușoare la începutul sarcinii.

  • Aversiuni și preferințe alimentare

Când ești însărcinată, s-ar putea să devii mai sensibilă la anumite mirosuri, iar simțul gustului s-ar putea schimba. Aversiunile sau preferințele alimentare pot fi determinate de schimbările hormonale.

  • Congestie nazală

Creșterea nivelului hormonilor și a producției de sânge poate provoca umflarea membranelor mucoase din nas, uscarea și sângerarea ușoară.

Când se formează copilul?

În termen de 24 de ore de la fertilizare, ovulul se divizează rapid în multe celule. În general, se numește embrion de la concepție până în a opta săptămână de dezvoltare. Până în a opta săptămână de sarcină, embrionul se dezvoltă într-un făt. După a opta săptămână, se numește făt până la naștere. Fătul în curs de creștere trece deja prin câteva schimbări în primele săptămâni de sarcină. O sarcină tipică durează aproximativ 40 de săptămâni.

La câte săptămâni se vede sarcina?

Este posibil ca sarcina să nu fie vizibilă în primul trimestru, deoarece corpul trece prin schimbări în această perioadă iar fătul încă se formează în interiorul tău. Deși este posibil să te simți diferit, totuși corpul tău nu va arăta altfel.

De obicei, burta devine vizibilă în timpul celui de-al doilea trimestru care începe în a patra lună. Între 16-20 de săptămâni, corpul tău va începe să arate dezvoltarea fătului. În această lună, vei simți că fătul începe să se miște. Corpul tău poate începe să arate diferit. Alte persoane pot începe să observe diferențe în aspectul tău, semnele sarcinii devenind evidente. Totuși, în cazul unor femei, burta nu poate fi vizibilă până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru și chiar în al treilea trimestru.

Sarcina pe trimestre

Primul trimestru

Primul trimestru cuprinde perioada de la concepție și până la 12 săptămâni, adică, în general, primele trei luni de sarcină. În acest trimestru, ovulul fertilizat se va schimba de la o mică grupare de celule la un făt care începe să aibă caracteristicile unui copil.

În această perioadă, te poți confrunta cu grețuri matinale și dureri musculare. În acest caz, alimentele care conțin vitamina B6, fibre, vitamina C și potasiu pot fi un ajutor de nădejde. De asemenea, în timpul sarcinii, fierul și acidul folic rămân o prioritate pe plan nutrițional.

Al doilea trimestru

Această perioadă este adesea considerată ca fiind cea mai frumoasă parte a sarcinii. Până în acest moment, disconfortul din primul trimestru dispare, inclusiv greață matinală. Fătul va începe să dezvolte trăsături faciale în cursul acestui interval. De asemenea, poți începe să simți mișcările pe măsură ce fătul se răstoarnă și se întoarce în uter. În acest trimestru, poți afla sexul bebelușului în urma unei ecografii care se efectuează după 20 de săptămâni de sarcină.

Alimentația bogată în vitamine și oligoelemente este necesară pentru organism, iar în cel de-al doilea trimestru, accentul trebuie pus pe o alimentație care conține mult calciu, fier, vitamina D. De asemenea, magneziul este important deoarece ușurează sarcina și poate fi un remediu împotriva stărilor de greață, a crampelor, balonării, constipației sau durerilor de cap. Deja în această perioadă este util să urmezi un program special de mișcare pentru a te menține în formă și pentru a te pregăti pentru etapa următoare.

Al treilea trimestru

Aceasta este partea finală a sarcinii care poate fi dificilă și obositoare. Chiar dacă în cultura populară se menționează doar nouă luni de sarcină, este posibil să fii, de fapt, gravidă timp de 10 luni. Sarcina tipică, pe termen lung, este de 40 de săptămâni, ceea ce te poate duce într-o a zecea lună. Fiecare săptămână a acestei etape finale de dezvoltare ajută fătul să se pregătească pentru naștere. De-a lungul celui de-al treilea trimestru, fătul crește rapid greutate, adăugând grăsime corporală care va ajuta după naștere. În apropierea perioadei de naștere, la nivelul mameloanelor ar putea să apară colostrul, un lapte special pentru copil în primele zile de alăptare.

Până la finalul sarcinii, vei lua în greutate între 11 și 16 kilograme. Te poți confrunta cu arsuri gastrice, edeme la nivelul picioarelor, venectazii, varice, hemoroizi.

Articol recomandat

În timpul acestui trimestru este recomandat să discuți cu medicul specialist despre planul de naștere și să urmezi un curs util pentru a fi pregătită pentru acest moment. Cu acordul medicului, continuă să faci mișcare fizică moderată și urmează un regim alimentar sănătos bogat în vitamina C, fibre, vitamina K și vitamina B1.

Ce trebuie să știi despre travaliu

Există trei etape ale travaliului, iar durata fiecăruia este foarte imprevizibilă, mai ales la prima naștere. Travaliul poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Prima ta naștere va fi cea mai imprevizibilă, în timp ce a doua este, în general, mai rapidă.

  • Etapa 1/a – Travaliul latent

Contracțiile în timpul travaliului timpuriu se vor simți ușor, ca și cum ar fi crampe menstruale profunde și vor fi neregulate. Travaliul precoce ajută la înmuierea, scurtarea și subțierea colului uterin. Poate începe cu mai multe zile înainte de naștere sau doar cu 3-4 ore.

  • Etapa 1/b – Travaliul activ

În timpul travaliului activ, contracțiile devin mai frecvente, regulate și dureroase. Știi că te afli în travaliu activ atunci cand colul uterin s-a dilatat la 6 cm. O dilatare completă este de 10 cm. Medicul va verifica permanent colul uterin pentru a te anunța când este în regulă să începi să împingi. Dacă faci asta prea devreme, înainte de dilatarea completă, riști să rupi colul uterin și să te confrunți cu sângerări semnificative.

  • Etapa 2 – Nașterea

Această etapă poate dura câteva minute sau mai multe ore. Nevoia de a împinge fătul este mai puțin intensă la femeile cărora li se administrează o injecție epidurală.

  • Etapa 3 – Eliminarea placentei

Placenta se elimină, în general, în termen de 30 de minute de la naștere. În mare parte a cazurilor, femeilor li se administrează oxitocină în această fază. Acești pași sunt importanți pentru a reduce riscul de sângerare în exces după naștere.

Măsuri de contracepție și prevenire a sarcinii

Principalele măsuri de contracepție și prevenire a sarcinii sunt:

  • Planificare familială naturală: este o metodă naturală care constă în monitorizarea zilelor ciclului menstrual și evitarea contactului sexual în perioadele fertile.
  • Coitus interruptus–metodă naturală cu o rată de prevenire de 75% prin care penisul se retrage din vaginul partenerei înainte de ejaculare.
  • Contracepția de urgență sau pastila de a doua zi–rată de protecție de 95%
  • Prezervativul masculin–metodă de contracepție utilizată pe scară largă, cu rată de prevenire de 99%.
  • Prezervativul feminin–metodă de contracepție mai puțin utilizată, cu rată de prevenire de 95%, dar cu risc mai mare de rupere.
  • Anticoncepționalele orale–metodă medicală de prevenire a sarcinii cu rată de succes de până la 99%.
  • Contraceptivele injectabile–metodă medicală de prevenire a sarcinii cu rată de succes de până la 99%.
  • Dispozitivele intrauterine din cupru și cele hormonale (sterilet)–metodă medicală cu rată de prevenire de 99%.
  • Diafragma–metodă medicală cu rată de prevenire de până la 95%.
  • Implantul contraceptiv–metodă medicală cu rată de prevenire de 99,99%.
  • Inelul vaginal–metodă medicală de prevenire a sarcinii cu rată de succes de până la 99%.
  • Sterilizarea–metoda chirurgicală definitivă care implică secționarea trompelor uterine.

Pentru mai multe informații poți consulta o serie de cărți de educație sexuală și de sănătate.

Recomandări de cărți pentru viitoare mămici

Pe perioada sarcinii, poate fi util să consulți o serie de cărți pentru viitoare mămici, familie și relații cât și cele mai bune cărți de parenting și ghiduri de parenting. Iată câteva recomandări:

  • O sarcină mai ușoară. De ce cunoștințele tradiționale sunt eronate și ce trebuie să știi neapărat de Emily Oster, profesoară de economie la Brown University. Bazându-se pe formația sa profesională și experiența sa de mamă, ea le ghidează sistematic, dar și cu mult umor pe viitoarele mame care se confruntă cu tot felul de temeri cu privire la fascinanta și, în același timp, controversata perioadă a sarcinii. Autoarea spulberă miturile și contrabalansează emoțiile celor nouă luni de așteptare apelând la certitudinea datelor statistice.
  • Jurnal de sarcină de Ligia Pop, liderul documentat în materie de alimentație sănătoasă și raw food din România. În jurnal, vei găsi descrise în detaliu etapele sarcinii, o paletă largă de sfaturi legate de o naştere uşoară, naturală şi fără dureri, precum şi relatări amănunţite care acoperă primele luni de viaţă ale fetiţei sale nou-născute. Totodată, sunt trecute în revistă aspectele care au făcut mai facilă parcurgerea tuturor acestor perioade de permanente, și uimitoare schimbări fizice şi psihice.
  • Jurnalul unei mame. Ghid pentru creșterea copiilor până la 3 ani de Ligia Pop. Împărtășind experiențe, impresii și întâmplări ale autoarei alături de încântătoarea sa fetiță, volumul se dorește un ghid cuprinzător destinat proaspetelor mame cărora le oferă o gamă largă de sfaturi utile pentru creșterea, de la naștere și până la 3 ani, a unui copilaș împlinit.
  • Parenting conștient. Cum să creștem copii responsabili, încrezători și afectuoși de Susan Stiffelman. Psihoterapeut cu experiență de peste treizeci de ani în terapia de cuplu și de familie, Susan Stiffelman prezintă principiile de bază ale creşterii şi educării copiilor şi oferă părinţilor instrumente concrete pe care să le pună în practică atât în beneficiul lor cât şi al pruncilor. Ea prezintă metode prin care părinţii pot transforma conflictul în negociere inteligentă, cearta în joc, alegerile dificile în momente de învăţare etc. În plus, le arată cum pot construi legături trainice, indestructibile, de iubire şi de respect între ei şi copii.
  • Ghid esențial de parenting de Gail Reichlin și Caroline Winkler. Gail Reichlin și Caroline Winkler, pedagogi cu experiență și mame a câte trei copii, oferă cititorilor sute de soluții rapide la problemele frecvente. Sfaturile autoarelor se bazează pe bun simț, judecată sănătoasă și experiență părintească, promovând disciplina care decurge din iubirea necondiționată, însoțită de limite educaționale ferme.

Concluzie

Cele nouă luni de sarcină trec mult mai ușor și mai plăcut dacă urmezi sfaturile și recomandările pe care le poți găsi în cărțile și ghidurile de parenting. Poți afla informații utile și sfaturi de urmat pentru fiecare trimestru de sarcină, despre travaliu, dar și despre relația pe care o vei construi cu pruncul tău.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus