În ultimii ani, adulții au devenit din ce în ce mai interesați de subiectul parentingului sau, cu alte cuvinte, de ceea ce înseamnă să fii un părinte bun în zilele noastre. Atât proaspeții părinți, cât și cei care urmează să aibă un copil în viitorul apropiat înțeleg că autoeducația este esențială în stabilirea unei legături sănătoase, pe termen lung, cu micuțul lor.

Trăim într-o vreme când stresul cotidian, provocările, problemele personale și profesionale care apar în viața adulților sunt inevitabile. De multe ori, ele sunt atât de obositoare, încât, la finalul zilei, părintele nu mai are starea necesară să-și asculte copilul, să-i vorbească blând sau să petreacă timp de calitate cu el. Totodată, universul interior al celui mic este atât de complex, încât părintele simte, la un moment dat, că nu știe cum să-i facă față. Când devine adolescent, lucrurile par să se complice și mai mult, iar stabilirea unei legături devine o adevărată provocare. Părinții conștientizează, însă, toate acestea mai mult ca niciodată. De aceea, sunt dispuși să învețe și să aleagă să devină adulți conștienți, responsabili, fermi și blânzi în același timp. Astfel, workshop-urile și conferințele care vizează tema parentingului sunt din ce în ce mai populare. La fel de apreciate sunt, de asemenea, și cărțile de parenting, o formă de autoeducație și de informare pe care din ce în ce mai mulți părinți o îmbrățișează.

Știm că a fi părinte este, în egală măsură, atât o binecuvântare, cât și o provocare. De aceea, venim în sprijinul tău cu 3 cărți care te vor ajuta să faci față acestei provocări mult mai ușor creând o relație sănătoasă cu copilul tău:

Putem crește copii buni într-o lume negativă! – Zig Ziglar

Zig Ziglar, unul dintre cei mai cunoscuți autori de cărți motivaționale, a scris volumul „Putem crește copii buni într-o lume negativă!” pornind de la premisa, celebră de altfel, conform căreia copiii sunt oglinda părinților. Cu alte cuvinte, dacă nu ți-ai dat seama până acum, este esențial să înțelegi că TU ești cea mai importantă persoană care își pune amprenta asupra vieții copilului tău, mai ales în primii săi ani. Felul în care îți manifești iubirea părintească, felul în care îi vorbești, felul în care știi să-l asculți, felul în care îl valorizezi – iată doar câțiva dintre factorii care influențează creșterea și dezvoltarea copilului de azi, adultul de mâine. Acestora li se alătură timpul petrecut împreună, unul dintre cele mai prețioase daruri pe care i le poți oferi.

„Singura cale de a forma copii buni este să devenim mai întâi părinți buni”, spune Zig Ziglar la un moment dat. Iată, de fapt, esența acestei cărți, din care vei învăța ce înseamnă să fii cu adevărat un părinte bun: un părinte care crede în cel mic și pe care-l susține, un părinte care descoperă cât de importante sunt gândurile sale pozitive în creșterea unui copil optimist, încrezător, entuziast, dar și responsabili și atent.

Citește cartea lui Zig Ziglar și vei înțelege că și tu poți să-ți crești copilul într-un mod sănătos din punct de vedere emoțional chiar și într-o lume în care negativismul pare să fie prezent la tot pasul.


Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor – Gary Chapman

Iubirea este esența relației dintre tine și copilul tău. Uneori, însă, ți se frânge inima, când îți auzi copilul spunându-ți „Tu nu mă iubești” sau „Tu nu mă iubești destul”. Te întrebi unde ai greșit: doar i-ai dăruit în fiecare săptămână, chiar și când te întorceai seara frânt(ă), după o zi de muncă, lucrul pe care știi că și-l dorea sau despre care credeai că i-ar fi plăcut. Ceea ce poate duce, de fapt, la o astfel de situație sunt diferențele dintre limbajele de iubire: al tău și al lui. În timp ce tu îți exprimi iubirea prin diverse daruri, poate că el o asociază cu timpul petrecut împreună.

Cadourile, timpul petrecut împreună, cuvintele de încurajare, serviciile și mângâierile fizice sunt cele 5 limbaje de iubire ale copiilor, identificate de Gary Chapman, celebrul autor al seriei Cele 5 limbaje ale iubirii. Cum tu și copilul tău sunteți diferiți, aveți nevoi diferite, deci și limbaje diferite. Pentru ca felul în care îți manifești sau îți exprimi iubirea, aprecierea, înțelegerea să ajungă la el, este esențial să-i descoperi limbajul. Odată ce vei face acest lucru, vei ști CUM să-i spui copilului tău că îl iubești și că îi ești alături.

După ce vei citi volumul lui Gary Chapman, vei înțelege care sunt nevoile emoționale ale copilului tău și vei învăța să le îndeplinești, astfel încât el să simtă că este cu adevărat iubit, respectat, valorizat.

Jurnalul unei mame – Ligia Pop

Ca mamă, mai ales aflată la început de drum, simți nevoia să cunoști poveștile altor mame, pentru a identifica nevoi, probleme, situații similare din care să te inspiri pentru viața de zi cu zi.

În Jurnalul unei mame, continuarea volumului Jurnal de sarcină, Ligia Pop relatează experiențele trăite alături de fetița ei, Sophie Vanessa, de la naștere și până la împlinirea vârstei de 3 ani. Aceasta este o perioadă dificilă pentru multe mămici, care caută lămuriri pentru tot felul de situații: de la alăptarea bebelușului, până la alegerea hainelor potrivite pentru cel mic, diversificarea alimentației și manifestarea atașamentului față de puiul de om. Cum provocările sunt constante, zilnice și cu totul noi pentru multe femei, ele, în încercarea de a face față tuturor situațiilor, ajung să se simtă copleșite și epuizate. Acesta este un punct critic, în care, de cele mai multe ori, apare sentimentul de învinovățire și de insuficiență.

Descoperind experiențele autoarei, vei învăța că, de fapt, ești foarte puternică și capabilă să-i dăruiești micuțului tău tot ceea ce are nevoie: de la hrană corespunzătoare, până la împlinirea nevoilor emoționale. În același timp, vei înțelege că este perfect normal să devii vulnerabilă și că poți depăși aceste perioade acceptând sprijinul oamenilor apropiați.

Știm că, pe cât de frumos, pe atât de greu este începutul noului tău drum: cel de mamă, însă suntem convinși că îți va fi mai ușor să gestionezi unele situații după ce vei citi Jurnalul unei mame.


Să fii un părinte bun și să ai o relație sănătoasă pe termen îndelungat cu copilul tău sunt două dintre cele mai importante misiuni ale adulților din zilele noastre. Nu uita că, pentru a le face față cu brio, este esențial să te dezvolți, să te cunoști, să te autoeduci citind cărți de calitate, dar și să-ți asculți intuiția de părinte și să ai încredere în tine. Repetă-ți: ai puterea să fii un părinte grozav și să crești un copil sănătos emoțional.