Acum citești
Noutate 2023, colecția Argument: S.O.S pentru umanitate. Un apel la acțiune pentru salvarea viitorului

Noutate 2023, colecția Argument: S.O.S pentru umanitate. Un apel la acțiune pentru salvarea viitorului

carte stiintifica

Știrea e veche: Pământul e suprapopulat. Peste 8 miliarde de oameni îl locuiesc, consumând zilnic resursele a 1,6 Terre, adică secătuind planeta într-un ritm alert. Am ajuns pur și simplu o specie prea numeroasă, depășind capacitatea actuală a ecosistemului nostru de a ne întreține. Preluând formularea drastică a lui Sir David Attenborough, ne-am întins „ca ciuma pe Pământ”. Și-atunci, în perspectiva catastrofei climatice de sub ochii noștri, a refuza să mai procreezi sau a te limita la a face doar unul, maximum doi copii par a deveni singurele alegeri etice. Totuși, în acest context, apare un studiu ca o undă de șoc, al cărui mesaj-cheie este acesta: rasa umană este în pericol de dispariție. Studiul se intitulează Numărătoare inversă. Despre reproducerea umană, este co-scris de Dr. Shanna Swan și Stacey Colino, a fost tradus în limba română de Edith Negulici (redactor Cătălina Manolache) și a apărut anul acesta la editura Curtea Veche.

Deșteptătorul de conștiință

În ultimii 50 de ani, numărul de spermatozoizi a scăzut cu 50%. S-a redus la jumătate. Nu doar în America de Nord și Europa, ci și în America de Sud, Asia și chiar Africa. În plus, din 2000 până astăzi, rata scăderii s-a accelerat de la 1,16% la 2,64% pe an. S-a dublat. Dacă această tendință continuă în acest ritm, până în anul 2050 multe cupluri nu vor mai putea face copii decât recurgând la tehnologie (reproducere asistată, embrioni criogenați, ovule și spermatozoizi creați în laborator, etc.), iar peste circa trei generații rasa umană nu se va mai putea reproduce.

De ce ne-ar îngrijora aceste date, de vreme ce Pământul este oricum suprapopulat? Ne îngrijorează dacă aruncăm o privire dincolo de vârful pe care tocmai îl urcăm acum, către o populație mondială de maximum 11 miliarde până în anul 2100 (cu o creștere rapidă și consistentă în special în Africa și Asia). Și, pe de altă parte, ne îngrijorează dacă realizăm că infertilitatea generalizată prognosticată în Numărătoare inversă afectează nu doar oamenii, ci și sute de specii de animale, inclusiv insecte a căror pieire poate realmente determina dispariția vegetației și, treptat, moartea planetei.

Cauze și consecințe. Soluții

Care sunt cauzele prezentei scăderi dramatice a fertilității la om și la animale? Substanțele chimice existente azi pretutindeni în mediul înconjurător: pesticidele, erbicidele, insecticidele, substanțele ignifuge și mai ales ftalații, componenți ai plasticului astăzi omniprezent (pe fundul oceanelor, ca și în nori), care există în tot ce consumăm, de la alimente la deodorante și jucării, și care interferează cu sistemul endocrin (hormonal), perturbând secreția hormonilor reproducători (estrogenul și testosteronul). Pe scurt, chimicalele atotprezente în existența noastră ne distrug treptat sănătatea reproductivă și fertilitatea.

Cartea este structurată în patru părți: prima detaliază schimbările negative care au loc în prezent în dezvoltarea reproductivă și sexuală a speciei umane și a altor specii; a doua analizează sursele și cauzele acestor schimbări; a treia prezintă efectele în lanț pe care le au schimbările respective și ne face conștienți de magnitudinea problemei; a patra propune măsuri remediale pentru evitarea pericolului de extincție. Soluțiile variază de la cele de nivel individual, cum ar fi schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor de consum (renunțarea la fumat, la droguri și la sedentarism, formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, reducerea consumului de medicamente, în special antidepresive și paracetamol), la cele de nivel familial/social (înlocuirea unor produse folosite în gospodărie, dezvoltarea „chimiei verzi”, reglementarea comercializării produselor chimice, farmaceutice și de larg consum, adoptarea de noi practici agricole, noi legi și politici, ș.a.).

Portret de carte

Ce devine imediat evident încă din Prologul cărții este că în pregătirea și scrierea ei a fost investit un volum imens de cercetare, ceea ce, desigur, conferă o autoritate incontestabilă acestei lucrări. Altfel spus, avem aici un mesaj pe care trebuie să îl luăm foarte în serios. Iar mesajul este acesta: specia umană se află în pericol de dispariție; situația este însă reversibilă; și avem de luat acum măsurile potrivite pentru a o remedia.

De asemenea interesant la această carte este și faptul că discută problema infertilității din mai multe perspective: socială și demografică (scăzând rata fertilității, populația nu se mai înnoiește și se produce un dezechilibru demografic unde tinerii activi nu vor mai putea acoperi nevoile financiare ale vârstnicilor pensionari); psihologică și emoțională (deteriorarea sănătății reproductive poate cauza degradarea imaginii de sine a persoanei și poate duce la o incidență a depresiei de proporții pandemice); culturală (abordarea eficientă a problemei infertilității masculine se poate lovi de stereotipuri și de tabuuri care îngreunează căutarea de soluții).  

Nu în ultimul rând, prin observațiile sale despre efectul perturbatorilor endocrini asupra dezvoltării sexuale a copiilor și tinerilor (în speță, asupra formării identității lor sexuale și de gen), sau prin comentariile sale despre impactul emancipării femeii asupra „productivității” ei reproductive, cartea aceasta își asumă curajos riscul de a contraria anumite categorii de public (feminiștii și feministele, comunitatea LGBTQIA). Cititorul va constata singur cum rezolvă autoarele acest risc.

În fine, aceasta este una dintre probabil foarte puținele lucrări de popularizare a științei care se lasă rezumată perfect într-o diagramă esențială și cât se poate de eficace: vezi pagina 177.

Swan & Colino

Și o scurtă notă despre autoare: Shanna Swan este epidemiologă specializată în mediu și sănătate reproductivă, iar Stacey Colino este jurnalistă specializată în comunicare științifică. Împreună aduc volumului o erudiție științifică uluitoare cristalizată într-o scriitură perfect accesibilă, limpede, care explică și totodată acaparează cititorul, pagină după pagină, prin noutăți de efect și un patos 100% mobilizator. 

9 extrase relevante

• „[…] omniprezența substanțelor chimice dăunătoare pătrunse insidios în lumea modernă amenință dezvoltarea și funcționarea reproductivă atât a oamenilor, cât și a altor specii. Cei mai mari vinovați: substanțele chimice care interferează cu hormonii naturali ai corpului nostru. Acești perturbatori ai sistemului endocrin fac ravagii în ceea ce privește elementele de bază ale dezvoltării sexuale și reproductive. Sunt peste tot în zilele noastre – și sunt, de asemenea, în interiorul corpului nostru […].”

• „La ce te gândești când vezi o referire la «efectul de 1%», o expresie frecventă în lexicul cultural? Majoritatea oamenilor se gândesc la statutul socioeconomic, respectiv o clasare în acel procent de 1% al bogăției Statelor Unite. Eu nu. Eu mă gândesc la faptul că rata modificărilor reproductive adverse la bărbați crește anual cu aproximativ 1%. Aceasta include ratele de scădere a cantității de spermatozoizi și a nivelului de testosteron, ratele în creștere de cancer testicular și creșterea preconizată la nivel mondial a prevalenței disfuncției erectile. În ceea ce privește partea feminină a ecuației, ratele de avort spontan sunt, de asemenea, în creștere cu aproximativ 1% anual. Să fie o coincidență? Nu cred.”

• „Destul de uimitor, o femeie se naște cu toate ovulele pe care le va avea vreodată – între unu și două milioane, mult mai mult decât va avea nevoie pe parcursul vieții. În momentul în care ajunge la pubertate, îi vor rămâne aproximativ 300 000 de ovule, dintre care toate, cu excepția unuia, stau liniștite și inactive în fiecare lună. (De obicei, în timpul ovulației este eliberat un singur ovul […]).”

• „Mulți oameni nu-și dau seama că hormonii, inclusiv estrogenul, progesteronul și testosteronul, sunt administrați vacilor și oilor cu 60 până la 90 de zile înainte de sacrificare, pentru a le favoriza creșterea, iar reziduurile acestor hormoni persistă în carne. Unul dintre studiile noastre a constatat că atunci când femeile însărcinate consumau săptămânal șapte sau mai multe mese care conțineau carne de vită, fiii lor aveau un număr redus de spermatozoizi. Prelucrarea cărnii – sărarea, maturarea, fermentarea și afumarea – este, de asemenea, îngrijorătoare. Bărbații care consumă multă carne procesată (hotdog, bacon, cârnați, salam și parizer) tind să aibă o cantitate mai redusă de spermă și un procent mai mic de spermatozoizi cu formă normală.”

Articol recomandat
cover-dezvoltarea-personalitatii-la-preadolescenti

• „[…] perioadele prelungite de vizionare a programelor TV sunt asociate cu un număr considerabil mai mic de spermatozoizi și cu scăderea nivelului de testosteron. Concentrațiile de spermatozoizi ale bărbaților care se uitau mai mult de cinci ore pe zi la televizor au fost cu 30% mai mici decât ale bărbaților care nu se uitau deloc, dar s-a observat o scădere pentru orice durată petrecută în fața televizorului. Aceste efecte pot fi provocate parțial de creșterea temperaturii scrotului, care se produce în perioadele prelungite de ședere sau inactivitate generală; creșterea temperaturii scrotului reduce temporar producția de spermatozoizi.”

• „[…] nenumăratele substanțe chimice care sunt folosite pentru a fabrica o gamă vastă de produse de larg consum sunt, în mare parte, nereglementate. Ceea ce înseamnă că acestea continuă să fie pe piață și noi continuăm să le cumpărăm și să le aducem în casa noastră, unde ne intră în corp. Odată ce sunt pe piață, aceste substanțe chimice ne pătrund în corp în numeroase moduri – prin alimentele și băuturile contaminate pe care le ingerăm, prin particulele microscopice din aer pe care le inhalăm și prin produsele pe care le absorbim prin piele. […] Chimicalele sunt atât de răspândite în zilele noastre, încât este imposibil să le evităm întru totul. Suntem expuși zilnic la aceste substanțe chimice, adesea fără să ne dăm seama. Multe dintre ele, mai ales ftalații și substanțele ignifuge, sunt prezente chiar și în praful din casă, ale cărui particule minuscule pot fi inhalate, ingerate sau absorbite prin piele.”

• „Medicamentele farmaceutice sunt probabil ascunse în rezerva noastră de apă, deoarece în prezent majoritatea instalațiilor municipale de tratare a apei nu le pot elimina din apa potabilă. Asta înseamnă că prin apa de la robinet ingerăm urme ale agenților farmaceutici, inclusiv medicamente analgezice, antibiotice, anticoagulante, antidepresive, antihistaminice, antihipertensive, hormoni (din contraceptivele orale și terapia hormonală) și relaxante musculare. În plus, substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, cum ar fi șamponul, balsamul, gelul de duș și loțiunile de corp, se scurg, de asemenea, prin canalizare și ajung în instalațiile de tratare a apei; ingredientele lor chimice nu sunt toate filtrate înainte de a ajunge la robinetul tău. Ceea ce înseamnă că acesta este încă un mod în care perturbatorii endocrini îți pot pătrunde în corp.”

• „În nordul Oceanului Pacific se află un imens vârtej de gunoaie, o insulă de peste 87000 de tone de deșeuri plutitoare, inclusiv particule de plastic, nămol chimic și alte deșeuri. Această masă de deșeuri a ajuns să fie cunoscută sub numele de Marea Insulă de Gunoaie din Pacific. […] acest șuvoi de deșeuri seamănă mai mult cu o galaxie difuză de gunoaie care a ajuns să fie de două ori mai mare decât statul Texas. Aceasta reprezintă un pericol pentru fauna sălbatică, deoarece deșeurile ajung adesea în stomacul vietăților sau se înfășoară în jurul gâtului lor. Din 1,5 milioane de albatroși care trăiesc pe atolul Midway, în apropierea Marii Insule de Gunoaie din Pacific, marea majoritate au particule de plastic în sistemul digestiv și aproximativ o treime din puii lor mor. Deșeurile plutitoare absorb poluanții organici din apa mării, apoi peștii și alte vietăți marine consumă bucățile de plastic care conțin toxine. Atunci când mâncăm acești pești, ingerăm microparticule din aceste substanțe chimice toxice […].”

• „În cele din urmă, fie că este vorba despre stilul nostru de viață sau despre contaminanții chimici pe care i-am dezvoltat și i-am pus în circulație, punem în pericol lumea în care trăim. Unde se vor opri efectele este imposibil de știut – dacă nu luăm măsuri importante pentru a anula expunerile la substanțele chimice din mijlocul nostru și povara pe care o pun aceste substanțe asupra altor ființe vii. Deși este adevărat că tulburările de reproducere induse de mediu la alte specii sunt niște santinele importante pentru sănătatea reproductivă a bărbaților și femeilor, dezvoltarea și funcționalitatea sexuală a altor specii sunt importante în sine. Aceasta nu este o chestiune de tipul «noi sau ei». Suntem cu toții înconjurați de aceeași tocană toxică. Pur și simplu nu există niciun loc pe planetă care să fie ferit de aceste substanțe chimice. Noi am creat aceste probleme, chiar dacă fără să vrem, așa că depinde de noi să găsim soluții […]. Deși până în prezent sunt limitate, acțiunile guvernamentale de interzicere sau restricționare a utilizării substanțelor chimice potențial nocive, în scopul reducerii expunerii la acestea, au contribuit deja la scăderea frecvenței anumitor afecțiuni la animalele sălbatice, după cum a recunoscut raportul OMS din 2012.”

Volumul Numărătoare inversă. Despre reproducerea umană costă 51,75 de lei și poate fi achiziționat online AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus