Acum citești
Cum scăpăm de anxietate? Tehnici pentru o viață mai bună

Cum scăpăm de anxietate? Tehnici pentru o viață mai bună

Anxietate. Panică. Temeri. În cartea Îmblânzirea anxietății, publicată la editura Curtea Veche Publishing, Judson Brewer – un cunoscut medic, profesor la catedra de psihiatrie de la University of Massachusetts Medical School și cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology – ne explică cum putem să oprim spirala îngrijorării și a fricii ca să ne vindecăm mintea.

De același autor, la Curtea Veche Publishing a mai apărut Poftele minții. De la țigară la smartphone și la iubire – de ce devenim dependenți și cum putem scăpa de obiceiurile nocive.

Trăim în era vitezei și a tehnologiei. Pandemia ne-a resetat cât de cât prioritățile, însă am rămas în multe privințe setați pe acel repede înainte. Avem job-uri bune, suntem realizați personal și profesional și cu toate acestea, în societatea de astăzi, se vorbește extrem de mult despre anxietate. Despre starea aceea care pare că îți năruie toate planurile și care îți dă întreg universul peste cap.

Când vorbim despre anxietate, ne referim la o stare care poate merge de la o ușoară neliniște până la înfricoșătoare atacuri de panică. Ca să scăpăm de ea, voința nu e suficientă. În cartea sa, Brewer ne arată câteva tehnici cu adevărat utile.

În cartea lui Judson Brewer găsim răspunsul câteva întrebări în jurul cărora baleiază întreaga noastră existență: de ce învățăm să devenim anxioși și cum devine acest lucru un obicei? Cum ne gestionăm propria anxietate?

,,Sunt o mulțime de cărți care tratează acest subiect – unele mai groase, altele mai subțiri, cu niște titluri atractive, cu povestiri fantastice și metode secrete sau „ponturi“ de succes. Dar nu toate excelează, să zicem așa, la capitolul neuroștiințe. Te asigur că în cartea aceasta vei găsi știință din plin. Și este vorba despre știință autentică, bazată pe studii efectuate în laboratorul meu de‑a lungul multor ani și cu pacienți adevărați (mai întâi la Yale, acum la Brown University). De asemenea, am citat și lucrările despre care alții au citit și au scris cărți, prin urmare, sunt acoperit și în această privință.

Am făcut cercetare timp de câteva decenii și mi‑a plăcut nespus să învăț și să descopăr lucruri noi. Dar trebuie să recunosc că, de departe, cea mai interesantă și importantă legătură pe care am făcut‑o a fost cea dintre anxietate și obiceiuri – de ce învățăm să devenim anxioși și cum devine acest lucru un obicei. Realizarea acestei legături mi‑a răspuns la întrebarea „de ce ne îngrijorăm?“ și mi‑a satisfăcut parțial curiozitatea științifică privind anxietatea, dar – ceea ce este și mai important – a fost vitală în lucrul meu cu pacienții, pe care i‑am ajutat să își înțeleagă propria anxietate și să și‑o gestioneze”, explică autorul motivația principală care l-a făcut să scrie această carte.

Cum să‑ți cartografiezi mintea? De ce au eșuat strategiile tale anterioare anti‑anxietate? Care este tipul tău de personalitate mindfulness? Cât durează să schimbi un obicei? Cum să găsești oferta cea mai avantajoasă și mai generoasă pentru creierul tău?

Sunt doar câteva întrebări la care putem găsi răspuns în paginile cărții Îmblânzirea anxietății. Soluții? – Judson Brewer ne arată cum să ne cartografiem creierul pentru a descoperi factorii declanșatori, cum să-i dezamorsăm folosind practica simplă, dar puternică a curiozității și cum să ne antrenăm mintea prin mindfulness și alte tehnici utile, cu eficiență dovedită. În paginile acestei cărți, el concentrează peste două decenii de cercetare și experiență clinică și prezintă un program clar cu ajutorul căruia oricine poate desface nodurile uneori atât de complicate ale anxietății.

De la anxietate ni se trag comportamentele asociate diferitelor dependențe și obiceiuri nocive (de pildă, mâncatul pe fond de stres, procrastinarea, derularea fără încetare a știrilor de pe internet și verificarea rețelelor de socializare), prin care încercăm să facem față problemelor cotidiene.

,,În unele tradiții, acest proces este descris ca o stafie, ca un duh înfometat. Imaginează‑ți o stafie cu un stomac uriaș și un gât foarte lung și îngust. Indiferent cât ar mânca, stafia nu va fi niciodată sătulă, fiindcă mâncarea nu ajunge suficient de repede în stomac ca să îl umple – esofagul ei este atât de lung și de îngust, încât imediat ce mâncarea ajunge în stomac este digerată și eliminată, înainte ca stomacul să se fi umplut.
Întocmai ca un stomac gol, un vid interior nu îți poate da o stare de bine; confruntat cu un astfel de vid, creierul tău spune: Fă ceva! Umple golul ăsta! E groaznic! Mă scufund în hăul acesta cumplit de disperare. Dar n‑ai cum să umpli un vid – dacă încerci să o faci, nu reușești decât să perpetuezi bucla obișnuinței.”

Curiozitatea păcălește anxietatea!

Cât de mult ajută curiozitatea în diminuarea anxietății și ce înseamnă, de fapt, să fim curioși? Iată un exemplu al unei persoane din programul de reducere a anxietății.

,,Pe parcursul acestei cărți am evidențiat importanța curiozității. Am spus că ea reprezintă o superputere care ne ajută să înlocuim comportamentele bazate pe obișnuință cu „comportamentul“ simplu de conștientizare curioasă. Avem tendința să fugim din fața lucrurilor neplăcute (în special a anxietății și a panicii), fapt care devine apoi un comportament învățat.
Dar cu ajutorul curiozității putem învăța să ne întoarcem către acel lucru neplăcut și chiar să‑i acordăm atenție. Toată această curiozitate ne poate ajuta să ne eliberăm și să ieșim din vechile bucle ale obișnuinței (este uimitor cât de reconfortant este să te îngrijorezi, nu?) pe măsură ce învățăm să explorăm senzațiile corporale și mintale și să le vedem ca arate: gânduri și senzații care pur și simplu vin și pleacă.
Curiozitatea este diferită de tăria de caracter sau de voință. Tăria de caracter ține de hotărâre, dar ne solicită multă jalnică (extenuați și învinși). Pe scurt, efortul cere effort”, explică autorul.

Dacă nu te-ai gândit până acum că a fi curios este un mare atu și un mare ajutor în lupda împotriva anxietății, ei bine cartea scrisă de Judson Brewer îți va schimba punctul de vedere. De la el aflăm de ce curiozitatea este altfel și de ce a fi curios înseamnă a-ți schimba în bine viața.

,,Curiozitatea este altfel. Când ești curios cu privire la ceva, aceasta te ajută fără niciun efort, deoarece curiozitatea în sine te face să te simți bine și este satisfăcătoare. Cu cât curiozitatea este mai mare și ești mai deschis la experiențe, cu atât rezervele tale de energie pentru explorare vor fi mai bogate. Când fac ciclism montan, curiozitatea este extraordinară: în loc să mă arunc orbește înainte pe o porțiune pe care e nevoie de tehnică, cercetez toate modurile diferite în care aș putea să‑mi croiesc un drum lejer prin zonă.

Articol recomandat
Tânără citind

Când vine vorba despre propriile obstacole mintale, piedici și obiceiuri, ai mult teren de acoperit, mai ales pe măsură ce descoperi bogăția și fascinația nesfârșită a teritoriului minții tale. Așa că nu te osteni încercând să‑ți iei avânt înainte. Permite‑i curiozității să îți deschidă în mod natural drumul, să îți dezvolte capacitatea de a te orienta printre noile provocări ale viitorului și să îți economisească puterea pentru acele dăți în care ai nevoie de ea”, conchide Judson Brewer.

Dacă nu este oprită la timp, anxietatea ne poate transforma din niște oameni veseli și optimiști în oameni temători, a căror existență devine, în scurt timp, una fără sens, guvernantă de teamă și de panică. Așadar, preia inițiativa și îmblânzește anxietatea! Fii curios și dornic să descoperi viața, indiferent ce îți oferă ea!

POȚI CITI ȘI:

INTERVIU cu psihologul cognitiv Gabriela Manolescu. Cum construim relația părinte-copil. Cartea Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți

Cum funcționează creierul: tehnici pentru o gândire cât mai constructivă în viață

#astăziaiciacum 10 atitudini potrivite, secretul vieții de calitate!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus