Acum citești
Tratarea anxietății prin iubire! Principiile practicii RAIN

Tratarea anxietății prin iubire! Principiile practicii RAIN

Tratarea anxietății. Anxietate și iubire. Două cuvinte între care legătura este mai mare decât ne-am putea închipui. Despre anxietate s-ar putea scrie pagini întregi. Am putea povesti ore în șir pentru că, de ce să nu recunoaștem, cei mai mulți dintre noi am trecut prin aceste stări de anxietate.

Ce este diferit în cartea Îmblânzirea anxietății, publicată la editura Curtea Veche Publishing, este ideea că anxietatea poate fi îndepărtată sau ținută la distanță prin… curiozitate și iubire. Autorul nu vorbește din cărți. Dimpotrivă. Calitatea sa de profesor/ psiholog considerat un expert în domeniul anxietății face ca tot ceea ce afirmă/ povestește să îi dea mai multă credibilitate și o altă viziune a lucrurilor.

Și îmi place asta! Faptul că autorul vorbește despre tratarea anxietății prin iubire, lucru care te ajută să nu devii fanul unor pofte și obiceiuri native. Până la urmă, totul pleacă de la a recunoaște ce ți se întâmplă, a învăța să accepți, să notezi ceea ce consideri important pentru tine și să investighezi de unde pleacă totul.

Mesajul principal al cărții ,,Îmblânzirea anxietății” este acela de a învăța zi de zi să fii curios și să încerci să tratezi anxietatea prin iubire. Lecția iubirii, a iubirii pentru aproapele tău, a iubirii de sine, pare să fie mai importantă ca oricând.

,,Poftele și anxietatea te cuprind pe nesimțite și, înainte de a‑ți da seama, ești complet absorbit într‑o buclă a obișnuinței sau alta. Dar nu trebuie să fii sclavul acelor obiceiuri. Cu cât devii mai conștient de faptul că poftele și impulsurile sunt doar niște senzații corporale care te păcălesc, cu atât mai mult poți învăța cum să scapi de ele”, explică autorul.

• RECUNOAȘTE/ RELAXEAZĂ-TE față de ceea ce apare (de exemplu, pofta).

• ACCEPTĂ/ADMITE prezența sa în viața ta.

• INVESTIGHEAZĂ senzațiile fizice, emoțiile și
gândurile.

• NOTEAZĂ ce se întâmplă în fiecare moment

Tratarea anxietății. Principiile practicii RAIN:

Judson Brewer, psiholog considerat un expert în domeniul anxietății, ne ajută să înțelegem că a fugi de gândurile noastre anxioase nu este cea mai bună soluție. Practica RAIN recomandată de el merge pe principiul recunoașterii care nu te face să adâncești problema, ci să o tratezi.

• Mai întâi, RECUNOAȘTE că apare stresul și apoi RELAXEAZĂ‑TE în privința lui.

• Nu strânge din dinți și nu te pregăti pentru impact! Pur și simplu lasă‑l să vină și simte‑i prezența, de vreme ce oricum nu ai niciun control asupra lui. E în regulă chiar să și zâmbești puțin. Serios.

ADMITE și ACCEPTĂ acest val așa cum vine. Nu încerca să‑l înfrunți sau să‑l ignori.

• Nu‑ți abate atenția de la el și nu încerca să faci nimic în privința lui. Asta este experiența ta. Iat‑o.

• Ca să înțelegi valul anxietății, trebuie să îl studiezi cu atenție, să îl INVESTIGHEZI pe măsură ce crește.

• Fii CURIOS! Fă asta întrebându‑te: „Ce se întâmplă în corpul meu în acest moment?“ Nu porni după el. Vezi ce predomină în această stare de conștientizare. Lasă valul să vină spre tine.

,,Probabil ai observat că RAIN are la bază exercițiul curiozității pe care l‑ai învățat deja. Dacă îți investighezi senzațiile, vei reuși să fii curios cu privire la experiența ta clipă de clipă. Pe măsură ce îți accesezi curiozitatea și devii tot mai bun în folosirea ei, vei afla că poate fi chiar distractive”, argumentează autorul cărții Îmblânzirea anxietății.

Tratarea anxietății. Practica bunătății pline de iubire, un atu în lupta cu anxietatea

Și fiindcă tot vorbim despre iubire să știți că Judson Brewer amintește de o altă practică care sigur va avea efectul scontat în lupta cu anxietatea. Vorbim despre practica bunătății pline de iubire care ne ajută să conștientizăm cât de important este să ne acceptăm pe noi și pe cei din jur așa cum suntem.

,,Practica bunătății pline de iubire (cunoscută și sub denumirea de metta, din vechea limbă pali) ne poate ajuta să începem să fim mai blânzi și să ne acceptăm pe noi înșine și pe ceilalți așa cum suntem. Asta ne ajută să ne eliberăm de ceea ce s‑a întâmplat în trecut și să învățăm din el, astfel încât să putem merge mai departe, în prezent. Bunătatea plină de iubire nu este un dialog pozitiv cu sinele sau o bătaie încurajatoare pe umăr, atunci când suntem deprimați. (…) Constă în a dori binele atât nouă, cât și tuturor celor din jur, în general.(…)

Când practicăm bunătatea plină de iubire, învățăm să vedem mai clar momentele când facem exact invers – adică ne judecăm singuri. Iar când înțelegem că judecarea nu ne este de folos, tindem să renunțăm la ea, fiindcă bunătatea iubitoare ne dă o stare mai bună”, conchide autorul.

Practica bunătății pline de iubire are trei secțiuni:

• Folosirea unor fraze pline de iubire care să te ajute să rămâi concentrate

• Vizualizarea ființei către care trimiți bunătate plină
de iubire

Articol recomandat
carti despre spiritualitate

• Recunoașterea unui sentiment de bunătate care se instalează în corpul tău pe parcursul practicii

,,Această practică te poate ajuta să îți rezolvi mai bine problemele și să interacționezi altfel cu lumea. Poți să o practici formal, când stai așezat pe un scaun sau pe o pernă de meditație, ori atunci când te întinzi ca să dormi. Poți să o faci chiar și când mergi pe stradă – să‑ți adresezi ție însuți urări, precum și celor pe lângă care treci.
Cu cât o practici mai mult în locul autocriticii sau învinovățirii, cu atât vei reuși să‑ți formezi obiceiul de a te deschide, de a fi prezent, de a‑ți da voie să fii pur și simplu om; și cu atât vei reuși mai mult să accesezi aceste recompense naturale care îți sunt la îndemână, chiar în interiorul tău: căldură, destindere, pace sau orice altceva reprezentativ pentru experiența ta”, explică autorul.

Tratarea anxietății. Data viitoare când te vei simți frustrat sau anxios, încearcă asta.

  1. Oprește‑te și identifică emoția (de exemplu „Oh, sunt cuprins de X“).
  2. Vezi cât de îngustați sau de deschiși îți sunt ochii.
  3. Deschide larg ochii (și poate adaugi și un hmmm), ca o modalitate de a‑ți accesa curiozitatea. Ține‑ți ochii deschiși timp de zece secunde și observă ce se întâmplă cu anxietatea (sau orice altă emoție ai identificat). Devine mai puternică sau mai slabă? Se schimbă în vreun fel?

Ori de câte ori apare o emoție negativă, vezi dacă acest exercițiu te poate ajuta să te apleci asupra emoției și să o cercetezi – și pe tine însuți – și în același timp încearcă să‑ți consolidezi obiceiul de a fi curios.

Încearcă să fentezi anxietatea fiind curios și înconjoară-te cu și de iubire. Iubirea și curiozitatea îmblânzesc anxietatea! Începe cu cartea lui Judson Brewer. Îmblânzirea anxietății o găsești la editura Curtea Veche Publishing. Spor la citit și la cât mai multe curiozități. Și iubire, firește!

Judson Brewer (n. 1974) este un cunoscut medic, profesor la catedra de psihiatrie de la University of Massachusetts Medical School și cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology. Studiile sale urmăresc procesele prin care se formează obiceiurile și dependențele. Brewer a susținut mai multe conferințe TED, una dintre ele situându‑se pe locul al patrulea în topul TED din 2016.

Experiența de mai bine de 20 de ani în practicarea mindfulnessului l-a ajutat să dezvolte teorii și procedee prin care cei dornici pot să învețe cum să se schimbe și să renunțe la obiceiurile nocive și la dependențe.

CITEȘTE ȘI:
O singură relație, două perspective, multe întrebări! De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă?

Cum scăpăm de anxietate? Tehnici pentru o viață mai bună

Cartea ,,Fericit fără motiv”: 100 de interviuri acordate de oameni cu adevărat fericiţi. Program în 7 pași despre fericirea interioară

5 CĂRȚI care te vor ajuta să CREZI ÎN TINE

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus