Acum citești
#astăziaiciacum 10 atitudini potrivite, secretul vieții de calitate!

#astăziaiciacum 10 atitudini potrivite, secretul vieții de calitate!

,,Dacă ar trebui să-mi rezum în puţine cuvinte experienţa mea, aş spune că jocul m-a dus mereu tot mai departe, tot mai adânc în real. Şi filozofia mea s-ar reduce la o singură dogmă: Joacă-te!”. La aceste cuvinte ale lui Mircea Eliade m-am gândit atunci când am citit cartea Astăzi, aici, acum, scrisă de Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli și publicată la editura Curtea Veche Publishing.

,,Semeni o faptă, culegi un obicei; semeni un obicei, culegi un caracter; semeni un caracter, culegi un destin” Dalai Lama

Dalai Lama

Mirela Retegan ne-a dăruit un jurnal post-carantină în care ne vorbește despre cum și-a trăit viața în pandemie. Autoarea și “Antrenorul Părinților”, care învață constant părinții cum să se joace cu copiii lor, ne prezintă un mod de gândire pozitiv, optimist și plin de speranță pentru momentele de încercare pe care le întâlnim cu toții de-a lungul vieții.

M-am regăsit în multe din spusele autoarei. Ne-a oferit puțin din fiecare întrebare, dilemă, împlinire, resemnare, fericire pe care le-am trăit cu toții la un anumit moment al vieții într-o perioadă care ne-a arătat fără despre de apel că planurile pe care le facem pot pica într-o secundă. Că, oricât de puternici și de invincibili ne-am crede, totul se rezumă doar la azi. La aici. La acum.

O carte perfectă pentru o vacanță liniștită, “Astăzi, aici, acum” este despre viața de familie, despre cum iubirea joacă un rol împortant în fericirea noastră și despre cum ne putem atinge țelurile dacă suntem mai înțelegători cu noi înșine și dacă învățăm cum să ne raportăm la cei din jur.

Mi-a plăcut ce a spus Mirela Retegan în capitolul ,,Cum reușesc să fac atâtea lucruri? – Am un secret!” Sunt sfaturi oferite din lucruri trăite și din experiențe care te fac mai puternic. Este despre sensul vieții, despre lucruri pe care le aștepți și nu vin niciodată, dar și despre altele care vin la momentul potrivit. Că așa trebuie să fie. Este despre astăzi, aici și acum. Chiar așa, tu când ai trăit ultima data astăzi?

Iată ce ne mărturisește autoarea despre atitudini potrivite, secretul unei vieți de calitate:

,,•Mă uit la semne – De la semnele de circulație până la semnele Universului , aleg să merg pe varianta cu prioritate. Așa câștig timp. Sunt mereu conectată la lumină. Dincolo de orice nor, instinctiv, caut soarele și razele lui.

Nu-mi bat capul cu lucruri care nu depind de mine: de ce plouă, de ce tună, de ce a fost cutremur etc. Nu pierd timpul urmărind dezbateri sau povești a căror schimbare nu stă în puterea oamenilor și cu atât mai puțin, în puterea mea.

Nu păstrez în viața mea oameni care îmi pun piedici, oameni care îmi consumă energia cu lucruri distructive, oameni-frână. În momentul în care simt că cineva s-a agățat de mine și mă trage înapoi, îi desprind cârligul și iau distanța necesară, cât să-mi pot continua drumul.

Îmi fac numai planuri realizabile – Nu visez cai verzi pe pereți. Visez însă herghelii întregi, cai frumoși, domestici și sălbatici, deopotrivă.

Mă despart cu ușurință de obiectele care nu îmi mai aduc bucurie – ,,Nu așteptați, ca mine, să facă ai voștri copp 16 ani ca să scăpați de lucrurile pe care nu o să le mai folosească niciodată. Dați-le mai departe!Puneți mâna pe fiecare obiect nefolosit de luni întregi și întrebați-vă: ,,Mai am nevoie de el? Mă face fericit acest obiect?” Și dacă vocea interioară zice ,,Nu!”, dați-l mai departe.

Identificați tăietorii de vise! – Identificați-i pe cei care taie aripile și visurile copiilor. Poți fi și tu, poate fi și celălalt părinte, pot fi și bunii, niște profesori, colegii de la școală sau de la muncă, prietenii. Tăietorii de vise se ascund peste tot. Încercați să-i descoperiți! Transformați-vă în detectivi! Găsiți cele mai bune arme cu care să-i țineți departe de minunile voastre. Vorbiți-le copiilor despre ei. Ajutați-i să înțeleagă că nu trebuie să asculte și să creadă pe toată lumea și că există oameni atât de negativi și de pesimiști, încât nu vor aplauda nicio intenție.

Articol recomandat
carte despre coaching

Oamenii care te iubesc, te lasă să fii pur și simplu! – Cu oamenii care te iubesc nu trebuie să te prefaci, nu ai nevoie să pari altceva. Ei nu se uită la tine ca la o ceapă roșie , așteptând momentul în care vor da jos foițele. Oamenii care te iubesc, te iubesc pentru că ești o ceapă roșie. Pentru că Tu ești ceapa roșie.

Am învățat să spun STOP – Nu este ușor să-ți asumi să fii cel care strigă: Stop! Preferi să facă asta altcineva, să își ia jucăriile și să plece , iar tu să crezi mereu că el a fost ,,fraierul”. Să fii cel care striga asta înseamnă să știi suficient de multe despre tine, să ai încredere că jocul următor o să fie și mai interesant, să te adaptezi repede și frumos la joaca altor jucători …să riști chiar să nu te mai joci o bună bucată de vreme.

•Învață iertarea – Este cel mai bun lucru pe care îl poți face tu pentru tine, în fiecare zi.

Iubirile nu se caută, ele se găsesc!

CITEȘTE ȘI :

Lecțiile Mirelei Retegan despre Astăzi, aici, acum

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus