Acum citești
Descoperă ,,Cum merge lumea”, văzută de Noam Chomsky! O radiografie fără perdea a lumii din spatele ușilor închise

Descoperă ,,Cum merge lumea”, văzută de Noam Chomsky! O radiografie fără perdea a lumii din spatele ușilor închise

Cum merge lumea? O întrebare completă și complexă în fața căreia nu avem mereu un răspuns la îndemână. Deoarece, într-un astfel de gând sau o astfel de întrebare se strâng toate angoasele și toate bucuriile lumii. Se strâng toate momentele optimiste și toate gândurile negre ale unui pesimist.

Noam Chomsky este de multă vreme cel mai citat autor în viață, răspunde acestei întrebări. Și răspunde atât de bine și de complet, încât cuprinde în cartea sa o lume întreaga. Poate și pentru că, pe lista celor mai citați autori din toate timpurile, Noam Chomsky se află pe poziția a opta (după Marx, Lenin, Shakespeare, Aristotel, Biblia, Platon și Freud).

În cartea ,,Cum merge lumea”, scrisă de Noam Chomsky și publicată la Editura Curtea Veche Publishing, autorul oferă o analiză asupra puterii americane în schimbare, a amenințărilor la adresa democrației și a viitorului ordinii globale.
Mai mult, în cartea sa Chomsky detaliază natura agresivă și militaristă a acțiunilor SUA în străinătate. El susține că SUA vor încerca să zdrobească orice regim care încearcă să ia o „cale alternativă”, una în care o națiune refuză să fie un accesoriu la economia hegemonică globală a SUA.

,,Statele Unite se bazează de obicei pe forță și fac alianțe cu armata – „cel mai puțin antiamerican grup dintre toate grupările politice din America Latină“, potrivit unor strategi americani din timpul lui Kennedy – pentru a zdrobi fără dificultate orice grupări indigene care se revoltă. (…) Cu alte cuvinte, ceea ce SUA doresc este „stabilitate“, adică securitate pentru „clasele superioare și întreprinderile străine de mari dimensiuni“. Dacă acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor măsuri democratice, e foarte bine. În caz contrar, „amenințarea la adresa stabilității“ pe care o reprezintă un exemplu de succes trebuie distrusă înainte ca virusul să contamineze și țările vecine. Tocmai de aceea, uneori chiar și țara cea mai mică reprezintă o amenințare atât de redutabilă și trebuie zdrobită imediat”, conchide autorul.

Întrebarea cu privire la cine conduce lumea a devenit – după cum Noam Chomsky devoalează în cartea sa – și mai importantă după 8 noiembrie 2016, zi care ar putea deveni cea mai importantă dată a omenirii.

Atunci, Organizația Meteorologică Mondială a prezentat un raport la Summitul Conferinței prinvind Schimbările Climatice în care arată că temperaturile cresc și ne apropiem periculos de valorile limita stabilite prin acordurile de la Paris. Tot în acea zi aveau loc alegerile pentru președintia Statelor Unite ale Americii în care câștiga Donald Trump, cel care nu credea în ideea încălzirii globale și, ca atare, s-a opus oricăror reglementari.

Cartea care stă la baza evenimentului, „Cum merge lumea”, proaspăt-apărută la Curtea Veche Publishing în traducerea lui Paul Gabriel Sandu, este o colaborare cu editorii David Barsamian și Arthur Naiman, care pun în valoare într-un mod accesibil unui public larg discursul asumat, direct și lucid al lui Noam Chomsky.

Volumul „Cum merge lumea” reeditează de fapt patru cărți, dintre care primele trei – „Ce vrea, de fapt, Unchiul Sam?”, „Cei puțini și prosperi, cei mulți și chinuiți de griji”, „Secrete, minciuni și democrație” – au apărut, inițial, în 1994; cea de-a patra carte, „Binele comun”, a apărut câțiva ani mai târziu, în 1998.

Această structură a fost foarte utilă, deoarece face ca localizarea punctelor de vedere perspicace ale lui Noam Chomsky, cu privire la fiecare subiect, să fie ușor de găsit și, astfel, ușor de citat. Acest argument poate fi extins la impresionantul index al cărții, pe care Naiman îl laudă în nota editorului său, spunând „nu este o scuză pentru un index pe care îl găsești în majoritatea cărților”.

Cum este lumea din cartea lui Noam Chomsky

Lumea pe care ne-o înfățișează Chomsky făcând apel la o întreagă serie de documente istorice, unele desecretizate abia la începutul anilor ’90, este una în măsură să îl șocheze nu doar pe cititorul român, ci și pe cel de pretutindeni.

,,În condițiile în care discursul apocaliptic, grav și tenebros este din ce în ce mai prezent și mai vocal (de la publicistică până la filmografie), optimismul lui Chomsky te determină să nu renunți la lupta împotriva nedreptății și a abuzurilor. De aceea, cărțile sale sunt un apel la indignare și acțiune, iar astfel de apeluri sunt cruciale pentru societatea românească de astăzi, în care valorile solidarității și coeziunii sociale sunt aproape absente”, se arată în Nota traducătorului.

Lumea din spatele ușilor închise

Dacă vrem să știm „cum merge lumea“, adică încercăm să aflăm ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise, soluția nu este aceea de a ne acoperi ochii. Dimpotrivă, ceea ce trebuie să facem este să ne îndreptăm atenția, pentru început, către deciziile militare, politice și economice luate în ultimele decenii de guvernele Statelor Unite ale Americii.

,,Ordinea neoliberală pe care SUA au impus-o, deseori prin apel la forță – orchestrând crize, lovituri de stat sau de guvern, ori pur și simplu invadând și devastând țări din Lumea a Treia aflate în zona lor de influență –, este analizată pe larg în interviurile din acest volum, atât din perspectiva influenței sale destabilizatoare asupra democrației, cât și prin prisma impactului ei asupra vieții oamenilor de rând”, susține autorul.

,,Sigur că sunt lucruri despre care am prefera să nu vorbim sau să nu știm, dar trecerea lor sub tăcere nu este doar o ofensă la adresa celor care au avut de suferit de pe urma lor, ci și o modalitate de a îngădui barbariei să își facă loc, încetul cu încetul, în sânul societăților și al comunităților noastre. (…)

Chiar dacă multe dintre ele sunt frumos îmbrăcate și justificate cu măiestrie în presa centrală drept măsuri de apărare a drepturilor omului sau de protejare a democrației, multe dintre acțiunile militare întreprinse de SUA în America de Sud și peste tot în lume au fost, de fapt, tot atâtea acte de agresiune. Adevărata lor miză, cea mereu trecută sub tăcere, n-a fost alta decât aceea de a securiza interesele economice ale marilor corporații americane, indiferent de costurile sociale și umane”, se explică în Nota traducătorului.

Articol recomandat
carte despre coaching

În loc de concluzie…

,,Noam Chomsky reușește să demonstreze într-un mod extrem de convingător că situația precară în care se află sute de milioane de oameni din cele mai diverse zone ale globului, din Europa de Sud-Est până în Bangladesh și din Congo până în Venezuela, este cauzată în cea mai mare parte de complicitatea criminală dintre administrațiile Statelor Unite ale ultimelor decenii și mediul corporatist transnațional care a crescut și a înflorit la umbra celor dintâi”, după cum susțin traducătorii Diana Mărgărit și Paul Gabriel Sandu.

,,Nu am nicio îndoială că trăim, astăzi, într-o societate mult mai civilizată decât cea de acum treizeci de ani. Sunt multe lucruri incredibile care încă se întâmplă, dar, în general, există o creștere a nivelului de toleranță și înțelegere în această țară, o recunoaștere mult mai largă a drepturilor altor persoane, a diversității, a necesității de a vorbi deschis despre actele de opresiune la care tu însuți ai participat”

Noam Chomsky

Cine este Noam Chomsky

Reputatul filosof, activist politic, lingvist și autor Avram Noam Chomsky s a născut la 7 decembrie 1928 în Philadelphia. Tatăl său, William, era un renumit cărturar evreu, iar în jurul vârstei de 20 de ani, Noam a locuit o vreme într un kibbutz.

Tată a trei copii, Chomsky și a pierdut soția, Carol, în 2008, după aproape 60 de ani de căsătorie. Din 1955 a predat filosofie și lingvistică – revoluționând acest domeniu prin contribuțiile sale – la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a devenit profesor titular la vârsta de doar 32 de ani. În afara teoriilor sale lingvistice care au determinat o schimbare de paradigmă în acest domeniu (fiind supranumit de foarte mulți „părintele lingvistice moderne”), este autorul a numeroase cărți despre probleme politice, realizările sale fiind premiate de nenumărate ori (inclusiv cu treizeci și șapte de titluri academice onorifice).

CITATE DESPRE AUTOR

New York Times – ,,Dacă ținem seama de forța lui, de capacitatea intelectuală, de noutatea și de influența gândirii sale, Noam Chomsky este, indiscutabil, cel mai important intelectual în viață din zilele noastre.”

Remarcabil – Arthur Naiman: ,,Echivalentul modern al unui profet al Vechiului Testament, Noam Chomsky este cu adevărat un profet fără nume în propria țară.”

Inedit – Arthur Naiman : ,,Această carte oferă, cu fiecare idee surprinzătoare, cu fiecare intuiție profundă, ceva ce nu este ușor de găsit: Chomsky în stare pură, în proză clară, accesibilă, ușor de citit.”

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus