Acum citești
Noi apariții, colecția Cărți Cheie: când începi din nou, începi cu tine. Coordonate ale reinventării de sine

Noi apariții, colecția Cărți Cheie: când începi din nou, începi cu tine. Coordonate ale reinventării de sine

carte de dezvoltare personala

Cel puțin în cultura noastră, după sărbătorile de iarnă, cu îndestularea și deconectarea lor, urmează de regulă niște prime zile ale Anului Nou potopite de letargie: ne întoarcem la muncă atunci când nu avem niciun chef de limitări și program impus, ne reluăm activitatea obișnuită atunci când, pasămite grație unor vestigii de gândire magică, așteptam cu totul altceva decât „vechea rutină”. La An Nou, nu-i așa?, un nou eu! O nouă existență. Visam, poate, la un sine complet renovat, la o viață reîmprospătată, cu tot entuziasmul emanat de noutate, cu elanul imaculat al începutului. Un restart care să aibă de-a face mai puțin cu continuitatea ori stabilitatea și mai mult cu oportunitățile-surpriză, cu orizonturile revelate brusc călătorului care-a pășit, novator, în afara cărării bătătorite a trecutului.

Dacă așa te simți și tu, la acest început de an, în aceste prime zile de ianuarie, atunci cartea pe care ți-o propunem este antidotul perfect pentru letargie. E cartea reinventării de sine; așa cum sugerează titlul, a renașterii și-a zborului reînnoit. E Transformarea Phoenix, de Brian Tracy (traducere de Ludovic-Ștefan Skultéty).

Un audiobook implicit

Cele 12 + 1 capitole în care e structurat volumul se concentrează fiecare pe câte o linie de acțiune pentru a dezvolta o competență specifică omului de succes (schimbarea mentalității, dezvoltarea puterii de convingere, antreprenoriatul, gestionarea timpului, auto-motivarea, depășirea obstacolelor, etc.). Titlul multora dintre capitole începe cu „cum să…”, iar conținutul lor constă pur și simplu în indicații privind demersurile esențiale pentru împlinirea de sine (formularea dorințelor, transformarea lor în obiective, activarea resurselor interioare, ș.a.). În fond, ceea ce ne propune cartea aceasta e să țintim spre fericire conștienți fiind că aceasta echivalează cu realizarea potențialului unic și incontestabil existent în absolut fiecare dintre noi – realizare pe care o putem iniția și/sau reiniția începând chiar din clipa de față.   

Transformarea Phoenix e genul de carte – practică, suplă, super prietenoasă – pe care, după ce o citești, vrei să o ai în continuare la îndemână, în casă, ca să o redeschizi și să regăsești ușor în ea coordonatele sinelui reînnoit și principalii pași care te duc de la victimizare și negativitate la viziune și optimism, de la delăsare la performanță, de la letargie la reușită, de la mediocritate la excelență – pași de fiecare dată prezentați cu limpezime, într-un stil persuasiv care-ți trezește conștiința și te motivează să treci la acțiune. 

À propos de stil, de remarcat e calitatea eminamente discursivă a acestei scriituri: Transformarea Phoenix pare un speech motivațional extrem de bine dozat și susținut. Citirea acestui volum capătă calitate de audiere, e o lectură precum ascultarea unui audiobook. Iar asta pentru că autorul este, prin excelență, un speaker: îi urmărești prezentarea, îi simți îndemnurile.

Canadian născut pe Insula Prințului Edward, Brian Tracy s-a format efectiv la școala vieții: a călătorit câțiva ani pe o navă comercială, și-a construit o carieră în vânzări, a publicat cărți de self-help ajunse bestselleruri, a conturat „psihologia succesului” și a fondat compania de training și dezvoltare care îi poartă numele și are un palmares notabil (consultanță pentru 5 milioane de oameni din 1000 de companii, în peste 70 de țări). Susținând peste 5000 de prelegeri despre o gamă uluitoare de subiecte de dezvoltare personală și profesională, Brian Tracy a fost în 2021 speakerul motivațional numărul 7 în topul Global Gurus. 

5 fragmente revelatoare 

• „… pentru a supraviețui și a duce o viață mai bună, trebuie să înțelegem epoca în care trăim și să ne adaptăm la ea. Întocmai ca Phoenix, trebuie să ne metamorfozăm pentru noile vremuri.”

• „… dacă îți schimbi modul de a gândi, îți schimbi viața. […] Mai mult decât orice altceva, calitatea gândurilor e cea care determină calitatea vieții. De fapt, devii ceea ce gândești în cea mai mare parte a timpului. Când îți modifici gândirea, îți modifici viața. […] Tu știi la ce se gândesc oamenii de succes? Cei 10% cei mai bogați se gândesc la lucrurile pe care și le doresc și la cum să le obțină. Ei reflectează asupra obiectivelor și asupra felului în care le pot atinge. Știi la ce se gândesc în general cei incapabili de succes? Se gândesc la ce nu vor, la lucrurile care îi îngrijorează, la cele din trecut care îi supără și îi întristează. Și, în special, încearcă să dea vina pe alții pentru situația în care se află. Cei mai buni se gândesc la lucrurile dorite și la felul în care să le obțină. Oamenii obișnuiți – la ce nu vor să li se întâmple și la cei responsabili pentru nefericirea lor.”

Articol recomandat
Minus. Stiinta reducerii la esential

• „Descoperirea conceptului de sine a fost una dintre cele mai mari realizări ale psihologiei din secolul al XX-lea. Conceptul tău de sine este o sumă de convingeri despre tine însuți, despre aptitudinile tale și despre perspectiva ta asupra vieții. Nu vezi lumea așa cum este ea, ci așa cum ești tu. Privești lumea prin conceptul tău de sine.”

• „Iată câteva întrebări pentru tine. Care ar fi acel lucru nemaipomenit la care ai visa dacă ai fi convins că ar fi imposibil să dai greș încercând să-l obții? […] Răspunsul ar putea să îți spună care îți e menirea. Îți dezvăluie rațiunea adevărată, precisă de a fi pe acest pământ. A doua întrebare este: Ce obiectiv ți-ai fixa dacă n-ai fi limitat de nimic? […] Dacă ai avea tot talentul, inteligența, banii, prietenii și relațiile din lume, ce ai face? […] Iată și a treia întrebare: Dacă ai fi independent financiar și ai putea fi oricine, ai putea avea orice vrei, ce ai schimba chiar în acest moment? Să zicem că ai câștigat la loto și ai devenit peste noapte fabulos de bogat, ce schimbări ai face pe loc? Gândește-te la ele începând chiar de azi, fiindcă sunt soluțiile la obstacolele din calea ta și a menirii tale pe pământ.”

• „Dacă vrei să-ți schimbi viața, iată șapte moduri de gândire, sau orientări, adoptate de oamenii de succes. […] Prima este orientarea spre viitor. Îți creezi o viziune clară, optimistă și plină de entuziasm privitoare la viitor, te vezi pe tine însuți peste cinci ani. […] A doua orientare este cea spre obiective. Te vei orienta spre scopuri alcătuind o listă de zece obiective pe care vrei să le atingi în anul următor. […] A treia este orientarea spre excelență. Propune-ți să dai tot ce ai mai bun începând chiar de azi, să intri în rândul celor mai buni 10% din domeniul tău. […] A patra orientare este orientarea spre rezultate. În cele din urmă, ești recompensat doar pentru rezultatele care le sunt utile celorlalți. Concepe un plan zilnic. Organizează-l în funcție de priorități. […] A cincea orientare este cea spre soluții. Viața e alcătuită dintr-o serie de probleme, de dificultăți, provocări […]. Concentrează-te asupra soluțiilor, nu asupra problemelor. Avându-le mereu în minte și discutând despre ele, vei tinde să rezolvi problemele apărute în timp ce avansezi spre îndeplinirea obiectivului. A șasea este orientarea spre progres. Dedică-ți viața învățării permanente. Ca să câștigi mai mulți bani, trebuie să înveți mai multe. Investește cel puțin la fel de mult în creierul tău pe cât investești în mașina ta. […] A șaptea orientare, soluția tuturor problemelor, este orientarea spre acțiune. Acțiunea este totul. Obișnuiește-te să treci la fapte imediat. Mișcă-te rapid printre oportunități și probleme. Perfecționează-ți înclinația spre acțiune.”

Volumul „Transformarea Phoenix. 12 calități ca să te reinventezi” costă 41,25 lei și poate fi achiziționat online de AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus