Ce înseamnă să fii un lider bun? Un lider bun înseamnă, de fapt, un lider dur? Cum ajungi să fii un exemplu pentru echipa ta și să-i faci pe oameni să te urmeze? Se spune că ajungi să cunoști o persoană atunci când îi dai o funcție, pentru că în acele momente îi poți vedea cu adevărat caracterul.
Cuprins
A fi lider nu este doar o funcție la care tânjesc mulți. Este mult mai mult de atât și, dincolo de câștigul material, înseamnă să ai calitățile necesare sau, dacă nu le ai de la bun început, să vrei să le înveți pe parcurs pentru a fi un exemplu pentru cei din echipa ta.
În cartea Ce înseamnă să fii un lider bun, publicată la editura Curtea Veche Publishing, Daniel Goleman ne explică faptul că liderii cei mai eficienți se aseamănă într-un punct esențial: toți au un nivel ridicat de ceea ce a devenit cunoscut sub numele de inteligență emoțională.
,,Cu siguranță, intelectul este modelul performanței. Abilitățile cognitive, precum perspectiva de ansamblu și viziunea pe termen lung, au un rol deosebit. Dar, calculând importanța abilităților tehnice și a IQ-ului, pe de o parte, și a inteligenței emoționale, pe de altă parte, în atingerea performanței, pe posturi de la toate nivelurile, cea din urmă s-a dovedit de două ori mai importantă decât primele”, mai aflăm din cartea Ce înseamnă să fii un lider bun.
Ce te face să fii un lider bun
Îți dezvăluim și noi câteva calități pentru a fi sau pentru a te transforma într-un lider bun – restul le descoperi singur din cartea lui Daniel Golemen – și ar fi ideal dacă le-ai pune în practică.
Conștiința de sine este prima componentă a inteligenței emoționale, deoarece înseamnă o înțelegere profundă a emoțiilor, a punctelor forte, a slăbiciunilor, a nevoilor și a motivației personale. Oamenii conștienți de ei înșiși nu sunt nici excesiv de critici, nici plini de speranțe nerealiste. Ei sunt sinceri cu ei și cu ceilalți.
Cum putem recunoaște conștiința de sine? ,,În primul rând, o identificăm după sinceritatea unui om și după capacitatea lui de a se autoevalua în mod realist. Apoi, conștiința de sine iese la iveală și în urma evaluărilor performanței. Oamenii conștienți de sine își cunosc limitele și punctele forte și vorbesc despre ele fără rezerve, manifestând interes pentru critici constructive”, susține Daniel Goleman.
Autocontrolul. De ce este atât de important autocontrolul pentru un lider? În primul rând, oamenii își pot controla sentimentele și impulsurile, fiind capabili să construiască în jurul lor un mediu caracterizat de încredere și corectitudine. Semnele autocontrolului sunt ușor de identificat: înclinația spre reflecție și gândire, starea de confort în situații ambigue și schimbătoare, integritatea și capacitatea de a spune NU impulsurilor.
Empatia. Dintre toate dimensiunile inteligenței emoționale, empatia este cel mai ușor de recunoscut. Are o importanță deosebită astăzi, ca ingredient al leadership-ului, cel puțin din trei motive: creșterea numărului de echipe în mediile de lucru, ritmul alert al globalizării și nevoia crescută de a păstra oamenii talentați în echipă.
Un lider trebuie să fie capabil să se pună în locul oricărui om din echipa sa, să-l asculte, să-l motiveze, să-i înțeleagă trăirile și emoțiile. În plus, oamenii nu trebuie priviți ca niște roboți gata să-ți îndeplinească doleanțele din câmpul muncii. Dimpotrivă, rețeta succesului este să îi faci să vină la muncă cu plăcere și cu entuziasm, ceea ce va crește și performanța în câmpul muncii.
Lucrul în echipă. Unul dintre lucrurile care unește o echipă este capacitatea unui lider de a reuși să strângă oamenii laolaltă, fără să facă diferențe între ei și fără să-i instige la revoltă.
Un director spunea, odată, unui consultant de la McKinsey: ,,Nu am dat niciodată afară un inginer pentru că nu știa meserie, dar l-am dat afară pentru că lucra prost în echipă.”
Gândirea clară și abilitatea de a rezolva probleme sub presiune. O combinație de conștiință de sine, concentrare și capacitate de revenire rapidă după stres aduce creierul în starea optimă de a activa orice abilitate cognitivă necesară. Așadar, fără panică, lucrurile își găsesc mult mai ușor o rezolvare, iar oamenii sunt și ei mulțumiți.
Pasiunea pentru ceea ce faci este o condiție mai mult decât necesară pentru a fi lider. Mai exact, dincolo de rațiunile financiare care sunt importante în a te stimula, trebuie să-ți și placă ceea ce faci. Altfel, te vei bucura de un câștig material pe termen scurt. Dacă nu îți place cu adevărat și nu pui pasiune, nu vei putea rezista la nesfârșit într-un domeniu dat. Calitatea face diferența, iar pasiunea aduce performanță în orice domeniu ai lucra.
Abilitățile sociale. Ca parte a inteligenței sociale, abilitățile sociale nu sunt un subiect atât de simplu pe cât pare. ,,Nu este vorba doar de a fi prietenos, cu toate că oamenii cu aptitudini sociale sunt rareori răutăcioși. Abilitățile sociale presupun mai degrabă să fii prietenos cu un scop – acela de a pune oamenii în mișcare în direcția dorită, fie că este vorba de obținerea unui acord pentru o piață nouă, fie că ne referim la entuziasmul față de un produs nou. Oamenii cu abilități sociale au adesea un cerc mare de cunoscuți și au capacitatea de a identifica trăsăturile comune ale unor personalități diferite, având talentul de a clădi relații”, ne mai devoalează Goleman.
De exemplu, oamenii înzestrați cu abilități sociale sunt potriviți pentru a conduce echipe, deoarece ei își vor pune empatia la treabă. Totodată, sunt foarte persuasivi – ca manifestare combinată a conștiinței de sine, a autocontrolului și a empatiei. Astfel, sunt convingători când țin o prelegere emoțională, dar știu și pe ce pedală să apese atunci când fac apel la rațiunea oamenilor cu care intră în contact.
Inteligența tradițională versus inteligența emoțională
,,Ar fi o nebunie din partea mea să susțin că bine-cunoscuta inteligență tradițională și abilitățile tehnice nu au importanță pentru un leadership puternic. Însă, rețeta succesului nu ar putea fi completă fără inteligența emoțională (…) Avem noroc că inteligența emoțională poate fi învățată. Procesul nu este ușor. Cere timp, și mai mult decât atât, implicare. Însă beneficiile unei inteligențe emoționale solide, atât pentru individ, cât și pentru organizație, merită tot efortul”, concluzionează Daniel Goleman.
Așadar, a fi un lider bun înseamnă mai mult decât și-ar putea imagina unii dintre cei care ocupă astfel de funcții. Înseamnă să fii alături de oameni și în momentele bune, dar și atunci când lucrurile nu merg așa cum ai fi sperat.
Înseamnă să fii empatic, să fii un bun comunicator, să fii curios, să sprijini lucru în echipă, dar mai ales să ai respect pentru cei pe care îi conduci. Altfel, vei fi doar un șef de carton, iar oamenii nu te vor respecta niciodată cu adevărat și acest lucru se va vedea cel mai bine în momentele de criză.
Inspiră-te din cartea Ce înseamnă să fii un lider bun a lui Daniel Goleman, deoarece nu strică niciodată să fii cel mai bun lider!