Am fost timp de două zile pedagog la Atelierul de Jurnalism, organizat în cadrul NARATIV, festival de lectură pentru copii, ținut la Colegiul Național „Școala Centralăˮ din București în zilele de 23 și 24 martie 2024. M-am bucurat să cunosc viitori jurnaliști, să facem împreună știri, copiii să se închipuie reporteri care pregătesc interviuri cu Simona Halep, cu creatorul jocului FIFA și cu un scriitor care scrie cărți pentru copii. Le-am arătat cum pot să facă reportaje video în care să îmbine povestea la care sunt martori cu imaginile (foto sau video) de la un eveniment. Le-am vorbit cum un jurnalist trebuie să fie curios, să surprindă detalii neașteptate și să scrie fiind în serviciul cititorilor, al celor care au nevoie de o informație exactă și clară. Au fost dialoguri animate, deși la început, câteva minute, unii copii au părut inhibați. Emoția a trecut repede, aceasta a fost înlocuită cu imaginea de a te simți reporter, care relatează „de la fața loculuiˮ.
Festivalul NARATIV este la a VI-a ediție, fiind organizat de Asociația Curtea Veche. Am cunoscut din interior modul în care a fost pregătit festivalul cu multe săptămâni înainte. Am văzut cât de minuțios s-a stabilit fiecare detaliu, de la alcătuirea echipei de pedagogi până la modul lesnicios de înscriere la ateliere, prin accesarea site-ului Asociației Curtea Veche. Am văzut ce interes a fost în rândul copiilor și părinților pentru NARATIV. Realmente, am avut surpriza să văd cum Festivalul NARATIV a fost asaltat de copii și, în special, de părinți care doreau să-și înscrie repede copiii la ateliere. A fost o curiozitate firească și crescândă, mai ales în ultimele două săptămâni de dinaintea festivalului. Mulți elevi abia așteptau să înceapă NARATIV. Am văzut cât de implicați au fost sponsorii, deschiși la această colaborare. Festivalul NARATIV i-a avut ca sponsori pe Kaufland România, Fundația Bosch România, Fildas Trading și ca parteneri Curtea Veche Publishing, Herlitz România, Klarmedia și EduBricks!
Am văzut la NARATIV elevi care vor să citească, care vor să afle lucruri noi, care sunt curioși. Polemizez, întotdeauna, cu cei care spun că noua generație de copii și adolescenți nu mai este interesată de lectură. Contează mult cum te adresezi tinerei generații, cum le vorbești de cărți și autori. Școala nu este numai o reproducere mecanică a unor fraze pe care le înveți pentru evaluarea națională sau bacalaureat. Acolo, la acele examene, într-adevăr există un barem, există anumite fraze pe care trebuie să le scrii așa cum le-ai memorat ca să fii punctat. Fraze standard. Dar, dincolo de aceste examene, care deseori te îndepărtează de la plăcerea lecturii și te mențin într-o zonă de memorare și de reproducere, copiii fac 12 ani de școală, 12 ani în care lectura poate fi (și este pentru mulți dintre ei!) o prioritate. O prioritate nerezultată dintr-o obligație școlară (note mai mari), ci din desăvârșirea unei personalități.
O personalitate fără lecturi va fi o personalitate neîmplinită. E bine să citești, tocmai pentru ca să descifrezi lumea în care trăiești, pentru a înțelege mersul lumii, un mers fracturat, cu destule obstacole și amenințări. Or, în multe cazuri, cărțile sunt un reazem, te ajută să mergi printr-un labirint de încercări.
Copiii care au fost la NARATIV au găsit, în două zile, și informații, și joacă, și dialog, și prieteni cu care au discutat despre aceste minunate experiențe de lectură și de cunoaștere. Au perpetuat înțelegerea, toleranța, sinceritatea. Asemenea evenimente sunt necesare și este bine ca acestea să fie continuate în cât mai multe locuri din țară. E foarte bine că și părinții au avut parte la NARATIV de dialoguri cu psihologi, care le-au vorbit despre dificultățile ce apar în comunicarea părinte-copil.
Peste tot, în județele țării, ar fi nevoie să avem numeroase zile dăruite lecturii, în care copiii să fie puși să interacționeze, să participe la ateliere și să-și descopere o pasiune abia înfiripată, să fie relaxați, să nu le fie frică să greșească, să pună multe întrebări, să primească cadouri în cărți și să-și amintească că au pătruns într-o școală în care voluntarii i-au primit zâmbitori, i-au condus în sălile de curs, unde s-au întâlnit cu pedagogi care le-au spus povești, povești ale cărților și din cărți.
Această generație de 7-14 ani are nevoie de îndrumare, de modele, de oameni care să-i asculte, oameni care să le provoace inima și mintea. Așa cum spunea Iren Arsene, președinta Asociației Curtea Veche, exemplul NARATIV trebuie multiplicat: „La Festivalul de la Școala Centrală din București, am văzut interes, am văzut implicare, am văzut entuziasm din partea copiilor. Asemenea zile de lectură și de ateliere interactive ar trebui făcute mai des, în orice oraș al țării. Niciodată nu este prea mult să faci acțiuni în favoarea lecturii, invitând pedagogi cu charismă și oferind cărți potrivite copiilor. Ceea ce facem noi este gratuit, vorbim despre beneficiile lecturii, despre îmbunătățirea vocabularului, dezvoltarea empatiei, și deschiderea către noi lumi și idei. La festivalul organizat de Asociația Curtea Veche, copiii au participat la ateliere și au primit carți cadou. Aceste două zile se pot multiplica la nivel național. Asociația noastră, cu sprijinul generos al sponsorilor, a reușit să creeze un cadru al bucuriei copiilor. Cărțile îi susțin pe copii, îi învață despre valori, despre toleranță, respect, despre purtarea socială și le dă o șansă la o calitate a vieții mai bunăˮ.
Festivalul NARATIV – în diverse forme – este prezent de ani buni în viața copiilor. Atât la București, cât și în țară. În multe localități, Asociația Curtea Veche a făcut donații de cărți, a organizat ateliere de lectură, a încurajat și a susținut evenimente literare care au avut impact în rândul elevilor. Asemenea acțiuni vor continua în această primăvară, dar și în tot anul 2024. Iar NARATIVUL de la București se va întoarce și anul viitor, în 2025, când iarăși vor fi două zile de întâlniri și de povești legate de carte.
AUTOR: Ovidiu Șimonca