Acum citești
Cum ne condimentăm viața de cuplu

Cum ne condimentăm viața de cuplu

Ați simțit vreodată că, pe măsură ce trece timpul și vă îndrăgostiți de partener sau parteneră, scad atracția și dorința sexuală? Se pot menține dragostea și sexul la aceeași intensitate? Pe măsură ce siguranța și afecțiunea cresc, scade atracția sexuală față de partener? Esther Perel, în cartea Inteligența erotică, apărută la Curtea Veche Publishing, ne dezvăluie câteva mici secrete care păstrează vie scânteia într-o relație.

Cartea ne arată că viața sexuală incitantă nu este incompatibilă cu viața de cuplu. O foarte cunoscută terapeută de cuplu și de familie, Esther Perel se străduiește de mai bine de 30 de ani să ajute și să salveze familii sau cupluri care sunt în impas și care întâmpină diferite probleme, specifice cuplului modern. În cariera sa de terapeut a îndrumat o mulțime de cupluri foarte diverse– heterosexuale, homosexuale, bisexuale, interrasiale etc.

În urma experienței sale de lungă durată în domeniul terapiei, Esther Perel a ales să-și pună pe hârtie concluziile la care a ajuns, în speranța că acestea vor ajuta la scară largă cuplurile aflate în impas. Ea debutează cu cartea Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie, o carte care a fost foarte apreciată la nivel internațional.

Cum reiese încă din titlu, cartea tratează constanta problemă cu care se confruntă partenerii mai devreme sau mai târziu în cuplu: păstrarea pasiunii în timp. Există oare o soluție miraculoasă prin care reușim să ne menținem relația sexuală nealterată de problemele familiale sau de cele de cuplu?

Viața de cuplu, între erotism și iubirea confortabilă

Adesea, cuplurile ajung într-un moment în care nu își pot explica de ce simt că dorința față de partener pare să se diminueze. Toată lumea vrea să înțeleagă pieirea inevitabilă a erosului. Sunt dragostea și sexul două lucruri care se exclud? Se pare că foarte multe cupluri fac sex foarte rar, deși partenerii admit că se iubesc.

Prea stresați pentru a ne manifesta iubirea?

Poate că în lumea mercantilă de astăzi oamenii sunt prea stresați, prea obosiți și prea implicați în viața de familie, încât ajung să intre în rutina propriilor gânduri, ceea ce nu le mai lasă timp și energie pentru viața erotică, care ajunge să fie ignorată. Autoarea începe prin a sublinia faptul că pretențiile noastre de relație stabilă, sigură și în același timp satisfăcătoare din punct de vedere sexual poate reprezenta o adevărată povară dacă lucrurile nu sunt exact așa cum ne așteptăm noi să fie.


De asemenea, ea analizează ideologia modernă referitoare la dragoste, care intră uneori în conflict cu ceea ce înseamnă dorință. Autoarea a observat că pentru unele persoane dragostea și dorința sunt inseparabile, în timp ce pentru multe altele, intimitatea afectivă stă în calea plăcerii erotice. Intimitatea afectivă este reprezentată de către responsabilitate și grijă, ceea ce blochează adesea exprimarea erotică.

Ce ne-a adus împreună?

În capitolul „Mai multă intimitate, mai puțin sex“, Esther Perel subliniază faptul că adesea oamenilor trebuie să li se aducă aminte de ceea ce a fost, ce anume i-a adus împreună și de ce s-au simțit atrași de partenerii lor la început. Atunci când suntem sub mantia iubirii nu facem decât să amplificăm calitățile partenerului. Ei întruchipează tot ceea ce ne dorim, și noi la rândul nostru suntem ceea ce vor partenerii. Dar, de multe ori, ne lăsăm ademeniți de rutină și începem să trivializăm interacțiunea cu partenerul, uitând astfel ceea ce ne-a adus împreună.

Articol recomandat
carti despre barbati si femei

Autoarea o invocă pe psihanalista Ethel Spector Person care spune:

„Dragostea se naște în interiorul nostru ca un act de imaginație, ca o sinteză creativă ce are drept scop îndeplinirea celor mai profunde aspirații, a celor mai vechi visuri, care ne permit atât să ne reînnoim, cât și să ne transformăm.“

Esther este de acord că inițial dragostea este ceva transcendent, dar consideră că trebuie să continuăm să facem eforturi în și pentru relație, dacă vrem ca relația să se mențină sănătoasă în timp. În cele 11 capitole ale cărții autoarea ne oferă cele mai inedite și mai atrăgătoare povești pe care le-a întâlnit pe parcursul carierei ei, toate fiind întrepătrunse cu considerațiile și cu expertiza ei.

Mesajul cărții este uimitor în simplitatea lui: o relație fericită nu se poate lipsi de erotism. Cheia este cum anume reușim să depășim barierele sexuale față de persoanele pe care le iubim și pe care le respectăm.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus