Acum citești
Cum îți pot schimba viața cărțile? 5 volume pentru a (re)lua startul

Cum îți pot schimba viața cărțile? 5 volume pentru a (re)lua startul

carti care iti schimba viata

„Cartea aceasta mi-a schimbat viața” – sună a exagerare. Una dintre afirmațiile acelea pline de patos care funcționează ca hiperbole menite să impresioneze publicul pe la sindrofii precum lansările de carte, recepțiile cu speech-uri oficiale, ceremoniile de premiere, ș.a.m.d.  

Și totuși: cărțile chiar pot schimba vieți. Fie-ne permis un exemplu foarte aproape de casă: în Es mal pas, volumul autobiografic al cofondatoarei editurii Curtea Veche, aceasta ne asigură că „cu o carte se face o editură” – volumul care a inspirat-o să înființeze Curtea Veche Publishing fiind Secretele succesului, de Dale Carnegie.

Deloc exagerare, deci; simplu și constatabil fapt. Dacă nu ar fi așa, The New York Times nu ar fi lansat la începutul lui 2020 o invitație pentru cititori de a trimite la redacție scrisori despre o carte care i-a marcat, nu ar fi primit 1300 de răspunsuri și nu le-ar fi rezumat într-un articol intitulat „The Book That Changed My Life”. Dacă nu ar fi așa, editura Avery, parte a grupului Penguin, nu ar fi publicat în 2007 un volum despre cărțile cele mai importante pentru un număr de 71 de personalități din toate domeniile, volum intitulat, din nou, chiar așa: „The Book That Changed My Life”.  

Există, așadar, cărți pe care le putem considera, preluând un adjectiv compus din engleză, schimbătoare-de-viață. Ce schimbare anume pot produce ele în existența noastră depinde de mulți factori, de la genul de carte la vârsta pe care o avem când o citim. Cititorii The New York Times prezintă câteva exemple edificatoare despre cum o carte ne poate

schimba optica, viziunea asupra lumii sau mentalitatea

• influența acțiunile și comportamentul

• orienta spre un anumit orizont spiritual, spre o anumită credință

• face să aderăm la un anumit crez politic, la o anumită ideologie

• conferi un salvator sentiment de apartenență, dacă facem parte dintr-o minoritate marginalizată sau izolată

• oferi modele de urmat, în special în anii confuzi ai adolescenței

• determina să luăm o decizie majoră pentru viața, sănătatea sau cariera noastră

• inspira să ne stabilim noi obiective sau să ne formăm noi visuri

modifica personalitatea

vindeca de traume și de experiențe negative

• oferi alinare în momentele dificile din viață (decesul cuiva drag, boală, divorț, etc.)

schimba convingerile asupra unui subiect anume (alimentația, războiul, ș.a.)

Dacă aveți sau nu, fiecare dintre voi, norocul de a găsi măcar o dată în viață o carte care vă poate schimba viața (noroc eluziv, căci întâlnirea cu o mare carte e la fel de probabilă – ori de puțin probabilă – ca întâlnirea cu marea dragoste), asta nu depinde de noi. Ce putem însă face este să vă recomandăm cinci cărți din portofoliul nostru care au potențialul de a fi cu adevărat transformatoare. Sperăm că una dintre ele și tu sunteți a match!

Mindshift, de Barbara Oakley

Teza centrală a acestui volum e perfect susținută și ilustrată de exemplul personal al autoarei: licențiată în limbi străine, formată ca militar profesionist, absolventă de inginerie electrică, angajată ca profesoară. Iată teza: uită de noțiuni precum talent, aptitudine, abilitate, și axează-te pe a învăța cu orice preț. Dacă reușești, ai să constați că îți poți depăși limitările și prejudecățile privitoare la incapacitățile tale, îți poți revizualiza minusurile ca oportunități și, în loc să te tot specializezi într-un singur domeniu, poți face carieră multidisciplinară. Iar asta nu doar ca să nu te plictisești; și nu doar pentru că așa devii mai valoros/valoroasă pentru societate; ci fiindcă merită să îți realizezi tot potențialul.

Citind această carte,

✅ reușești să îți depășești bariere, limitări și autosabotaje

✅ afli cum îți transformi punctele slabe în avantaje

capeți încredere că te poți reinventa

Tată bogat, tată sărac, de Robert T. Kiyosaki

Se fac 20 de ani de când autorul a publicat prima ediție a acestei lucrări, iar ea este în continuare cartea despre finanțe numărul 1 din toate timpurile. Nu doar ca volum de vânzări, deși e bestseller internațional tradus în peste 50 de limbi, ci și sub raportul conținutului încă actual, încă incitant și revelator. Fiindcă Kiyosaki ne arată că pentru a ne îmbogăți nu e neapărată nevoie să avem un salariu mare, ne asigură că școala e incapabilă să îi învețe pe copii cum să prospere financiar, și ne învață cum să punem banii să lucreze pentru noi.

Dacă citești această carte,

✅ îți schimbi viziunea asupra bunăstării materiale       

✅ afli cum se pot face bani și altfel decât câștigând un salariu

✅ devii mai capabil/ă să le faci educație financiară eficace copiilor tăi

Cele 5 limbaje ale iubirii, de Gary Chapman

Ne exprimăm și percepem diferit dragostea. Modul tău de a mi-o transmite și demonstra nu corespunde neapărat cu modul meu de a o recepta și constata. Există cinci asemenea moduri: cinci limbaje ale iubirii. Aceasta este ideea centrală a cărții, extrasă din zeci de ani de consiliere maritală oferită de autor pentru sute de cupluri de vârste și etnii diferite, din culturi diferite. Iar singura șansă de a trăi timp îndelungat fericit/ă alături de partenerul/partenera noastră de viață este să învățăm să vorbim același limbaj al iubirii. Un principiu simplu, ușor de aplicat, cu devotament și ceva bunăvoință, și extrem de eficace. Și o lecție efectiv binefăcătoare pentru toți cei care ne dorim relații ce ne împlinesc.

Articol recomandat
"Violenta psihica", de Ariane Calvo

Acest volum

✅ te familiarizează cu mai multe moduri de a exprima dragostea

✅ îți rafinează abilitatea de a-ți exprima dragostea în mod potrivit pentru partener/ă

✅ te face mai capabil/ă să formezi și menții relații satisfăcătoare cu cei dragi

Puterea prezentului, de Eckhart Tolle

Când spui „Mă gândesc”, cine e subiectul, cu adevărat? Dincolo de acel „mă” din prim-plan care ne acaparează totdeauna atenția, se deschide o mică revelație: nu suntem totuna cu mintea noastră, cea care „ne gândește”.  Dincoace de ea există o dimensiune primă, originară, iar aceasta este prezentul. Acumul. Teritoriul Ființei continue, incomensurabile și aflate în deplină pace. Un tărâm pe care autorul, maestru spiritual major al secolului XXI, ni-l dezvăluie în limbaj extrem de accesibil, într-un format prietenos de tip întrebare-răspuns.    

Citind această carte,

✅ îți schimbi optica asupra vieții cotidiene

✅ înveți să îți depășești angoasele și frământările

✅ reușești să îți inducio stare de calm și bine

Curajul de a fi vulnerabil, de Brené Brown

Ca să facem figură bună ca angajați, ca lideri, ca profesori, ca părinți și chiar ca parteneri de viață trebuie să ne ascundem, stăpânim și învingem slăbiciunile, să nu ne arătăm vulnerabili. Așa am fost învățați să credem. Dar atunci când ne dorim cu adevărat ceva, atunci când dăm tot ce-i mai bun din noi pentru a atinge un țel, atunci când ne dedicăm total, când luptăm pentru a ne împlini un vis, nu suntem oare perfect expuși (ridicolului, eșecului, dezamăgirii), perfect vulnerabili? Vulnerabilitatea nu e măsura slăbiciunii noastre; e măsura curajului nostru. Oricine aspiră la realizări, oricine îndrăznește să acționeze pentru împlinire este vulnerabil. Iar fără a-ți asuma vulnerabilitatea riști să ratezi însuși sensul vieții.     

Acest volum te va face să

✅ gestionezi mai bine nesiguranța și emoțiile resimțite în fața unei provocări

✅ abordezi mai încrezător obiectivele pe care ți le-ai fixat

te afirmi cu mai multă hotărâre și mai multă autenticitate

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus