Acum citești
Cărți de citit pentru copii de 9-10 ani

Cărți de citit pentru copii de 9-10 ani

cover-dezvoltarea-personalitatii-la-preadolescenti

Cărțile au fost întotdeauna o mașină a timpului care ne ajută să descoperim trecutul, viitorul sau chiar să înțelegem mai bine prezentul. O sursă de bucurie sau educație, deprinderea cititului la o vârstă fragedă are numeroase beneficii. Cel mai simplu mod de a încuraja lectura este să optezi pentru cărți de citit pentru copii. 

Copiii care citesc își dezvoltă imaginația, sunt mai bine informați, au un vocabular extins și sunt mai atenți. Copiii la 9-10 ani încep să fie tot mai curioși, pun întrebări și vor să afle lucruri noi. Cărțile pot fi cadoul perfect indiferent dacă piciul tău citește singur sau citiți împreună. Iată câteva cărți de citit pentru copii de 9 10 ani, dar și câteva idei pentru copii ceva mai mici (cărți de citit pentru copii de 7 8 ani) sau mai mari. 

  • Cărți de citit pentru copii de 8 ani
  • Cărți de citit pentru copii de 9 ani
  • Cărți de citit pentru copii de 10 ani
  • Cărți de citit pentru copii de 11 ani

Cărți de citit pentru copii de 8 ani

În general, librăriile recomandă cărți pentru copii 8-10 ani. Uneori categoria este mult prea vastă pentru nivelurile diferite de familiarizare cu lumea cărților de la fiecare vârstă. Revenim la recomandări cărți copii 8 ani. 

La această vârstă cel mic se poate concentra perioade mai lungi de timp și începe să dezvolte diverse pasiuni. Fie că optezi pentru cărți pentru fete sau băieți, lectura la această vârstă îi ajută să înțeleagă mai bine lumea din jur și să aibă încredere în forțele proprii. Cititul regulat, câte puțin în fiecare zi, are aceste efecte asupra celui mic. Vezi mai jos câteva idei de cărți de citit pentru copii de 8-9 ani. 

Apollo și un mesaj misterios – Stella Tarakson

Apollo și un mesaj misterios este una dintre acele cărți deosebite care îmbină aventura și umorul. 

Tim este personajul principal care trece prin multe peripeții care implică, printre altele, grenade cu rodii și tornade cu fluturi. În peripețiile sale, Tim învață ce înseamnă să fii erou. Cartea reprezintă o introducere potrivită în mitologia greacă și poate face trecerea spre cărțile din același registru pentru adolescenți (repovestirile Iliadei și Odiseei, Percy Jackson etc.). 

👉 Vrei să îl introduci pe copilul tău în minunata lume a Greciei Antice? Oferă-i cadou cartea Apollo si un mesaj misterios, iar aventura poate începe!

Sindbad marinarul (repovestire) – Ali Abdul-Qader

Sindbad marinarul este o repovestire a clasicei legende din O Mie și Una de Nopți. După ce a cucerit mările și a strâns o avere considerabilă, Sindbad este în continuare în căutare de aventuri cu riscul vieții. 

În peregrinările sale întâlnește uriași, șerpi, păsări exotice și chiar și pe Bătrânul din Mare. Ce se vede în zare? Să fie o balenă gigant sau o insulă? Ce este acela? Un munte sau oul lui Roc, o pasăre legendară care se spune că poate purta un elefant în ghearele sale. 

Cărțile din seria Real Reads introduc copiii în lumea magică a poveștilor clasice și deschid apetitul pentru lectură al tinerilor reticenți la volumele groase ale părinților. Din aceeași serie fac parte cărți celebre precum Mândrie și Prejudecată (Jane Austen), Mașina Timpului (H.G. Wells), Ali Baba și Cei 40 de Hoți sau La Răscruce de Vânturi (Emily Bronte). 

Cyrano de Bergerac – Stefano Benni

Repovestit de Stefano Benni după o piesă de teatru care dramatizează viața adevăratului Cyrano de Bergerac, cartea de față este o odisee în centrul căreia se află personajul. Cyrano de Bergerac este un cadet în armata franceză. 

Cu suflet de poet, Cyrano este îndrăgostit de Roxane, însă se crede mult prea urât, deoarece are un nas enorm, pentru a fi iubit de aceasta. Lucrurile se complică atunci când Christian de Neuvillette se îndrăgostește și el de tânără și îl roagă pe Cyrano să îl ajute să o cucerească. 

Povestea Cyrano de Bergerac tratează teme precum sacrificiul de sine pentru persoana iubită, neîncrederea resimțită de persoanele cu dizabilități fizice, precum și frumusețea sufletească a acestor suflete. 

👉 Vrei să îți introduci copilul în Franța secolului al XVII-lea? Îi poți oferi cartea Cyrano de Bergerac. Aici personajul este pus în fața mai multor alegeri dificile, trece prin peripeții și crește odată cu trecerea paginilor. 

Cărți de citit pentru copii de 9 ani

Ai un copil de 9 ani care nu mai știe ce să citească? Sau poate că vrei să încurajezi lectura în rândul preadolescentului tău care petrece mult prea mult timp în fața smartphone-ului. Dacă ai răspuns „da” la una dintre aceste opțiuni ai ajuns în locul potrivit. Mai jos ai câteva sugestii de cărți de citit pentru copii de 9 10 ani. 

Miturile nordicilor – Roger Lancelyn Green 

Miturile nordicilor prezintă o lume plină de magie și eroi și reprezintă una dintre acele cărți de citit pentru copii de 9 10 ani ideale. Peregrinările lui Odin, ciocanul lui Thor, viziunile lui Ragnarok sunt doar câteva dintre poveștile spuse din vremuri imemorabile și reprezintă o opțiune bună de cărți de citit pentru copii de 9 ani. Aventurile nordice îl vor face pe cel mic să viseze cu ochii deschiși. 

👉 Dacă vrei să-i oferi copilului tău cadoul perfect pentru ziua lui sau de 1 iunie, editura Curtea Veche îți oferă o gamă variată de literatură pentru copiii de toate vârstele. Accesează secțiunea Roger Lancelyn Green de pe site-ul nostru și alege cel mai potrivit dar pentru cel mic, de la Miturile nordicilor la Legendele Egiptului antic sau Miturile Greciei antice

Don Quijote povestit copiilor – Rosa Navarro Durán

Se spune că Don Quijote este primul roman modern din istorie și una dintre cele mai iubite cărți de citit pentru copii de 9 10 ani. Rosa Navarro Durán repovestește romanul lui Miguel de Cervantes pe limba copiilor. După lectură cei mici își vor aminti cu drag de lupta lui Don Quijote cu morile de vânt, de întâlnirea cu actorii de teatru sau de confruntarea Cavalerului Oglinzilor. 

Prin lectură, personaje clasice precum Don Quijote sau Sancho Panza vor deveni parte a universului ficțional al celui mic fără efort și cu mult amuzament. Don Quijote repovestit este una dintre cele mai bune cărți copii 9 ani. 

Pablo, the alpaca. Scrisoarea – Marian Godină

Pablo, the alpaca. Scrisoarea este una dintre acele cărți de citit pentru copii de 9 10 ani care îi ajută să învețe ce înseamnă prietenia și că deseori prima impresie este greșită. 

Volumul cu tente de roman polițist are în prim-plan un grup de animale umanizate care pleacă în căutarea prietenului lor, alpaca Pablo care s-a rătăcit. Gașca de prieteni caută indicii, urme și dejoacă planurile unor personaje haine. Într-un final, prietenia, încrederea, loialitatea sunt doar câteva dintre lecțiile pe care le va învăța cel mic. 

👉 Vrei ca piciul tău să se binedispună prin lectură și să învețe lecții importante despre viață? Oferă-i Pablo, the alpaca. Scrisoarea și se va distra citind. În fond, lectura nu trebuie să fie o corvoadă, nu?

Cărți de citit pentru copii de 10 ani

Indiferent dacă ai un copil de 10 ani în căutare de noi aventuri, ai nevoie de inspirație pentru un cadou sau vrei să îți ajuți fiica sau fiul să citească mai mult, noi îți suntem alături prin cărți de citit pentru copii de 9 10 ani. 

Ceva mai mare, copilul va dori povești mai complexe, informații mai interesante sau chiar să descopere lumi noi (fictive sau reale). În acest sens, ți-am pregătit mai jos câteva idei de cărți de citit pentru copii de 10 ani. 

Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă – Helen Rutter

Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă este una dintre cele mai bune cărți copii 10 ani. Romanul îl are în centru pe Billy Plimpton, un copil care dorește să devină un mare comediant când va crește mare. Deja știe o mulțime de glume, singura problemă este că se bâlbâie. 

La început Billy își spune că singura soluție este să nu mai vorbească. Astfel, colegii de la școală nu îl vor auzi bâlbâindu-se. În scurt timp află că e destul de greu să spui glume fără a vorbi. Cartea îl urmărește pe Billy pe măsură ce fricile sale ies la iveală și ne dezvăluie ce face pentru a le depăși. 

👉Alege Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă sau alte romane din seria Young Adult pentru copilul tău. Astfel, cel mic își va exersa imaginația, va descoperi lumi noi și va învăța lucruri despre sine. Alege una sau mai multe cărți din lista de citit pentru copii de 9 10 ani pentru a-ți surprinde piciul. 

Regele Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde – Roger Lancelyn Green

Regele Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde este o legendă povestită de mai mulți autori și totuși pare la fel de încântătoare indiferent de sursă. Roger Lancelyn Green este doar cel mai recent autor care a depănat povestea celebrului Arthur din momentul în care scoate sabia din piatră și până la căutarea Sfântului Graal și tragedia din Ultima Bătălie. Povestea Regelui Arthur este una dintre acele cărți de citit pentru copii de 9 10 ani care nu ar trebui ratate. 

Roger Lancelyn Green este cunoscut mai ales pentru volumele sale de mitologie antică, dar și pentru prietenia cu alți doi titani ai literaturii, J. R. Tolkien și C. S. Lewis. 

👉 Vrei să îți încânți copilul cu legende de cavaleri și domnițe de la începuturile Marii Britanii? Dăruiește-i Regele Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde și lasă-l să călătorească în imaginația sa alături de Arthur, Merlin și celelalte personaje fantastice. 

Elisabeta – Carmen Sylva – Prima regină a României. Suverana artistă – Adrian Cioroianu

Dacă vrei să îi prezinți piciului tău istoria României sunt puține cărți de citit pentru copii de 9 10 ani mai potrivite decât Elisabeta – Carmen Sylva, un volum semnat de Adrian Cioroianu și recomandat de Casa Regală a României. 

Volumul spune, într-un limbaj accesibil copiilor, povestea Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva după pseudonimul literar). Ea a fost o femeie fascinantă, atipică în vremea sa, ambițioasă, puternică și sensibilă. Regina Elisabeta a părăsit Germania la 26 de ani pentru a deveni prima regină a României. 

Articol recomandat
poveste cu tren

În timpul Războiului Ruso-Turc din 1877, s-a ocupat de recepțiile oficiale din București și a organizat spitalele de campanie. În unele momente a renunțat la ținutele festive pentru a se îngriji de răniți. După finalizarea războiului a început să scrie, iar mai târziu a devenit o protectoare a artelor. Astfel, i-a cunoscut pe George Enescu, Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu. 

👉 Elisabeta – Carmen Sylva este doar unul dintre cărțile recomandate de Familia Regală a României pentru copii. Citește și articolul Cum se formează copiii citind. 16 cărți despre valori esențiale, recomandate de Familia Regală română pentru a afla care sunt celelalte volume de pe lista Casei Regale. 

Cărți de citit pentru copii de 11 ani

Începând cu vârsta de 11 ani apar noi schimbări în viața copiilor, atât la nivel fizic, cât și emoțional. Citirea unor cărți de maturitate devine mai relevantă, dar și orientarea lecturii spre anumite pasiuni sau hobby-uri. 

👉 Dorești ca fiul sau fiica ta să se informeze corect și potrivit vârstei sale? Îi poți oferi cărți ale autoarei Felicity Brooks, precum Cum cresc fetele și Cum cresc băieții, cu informații utile și pe înțelesul preadolescenților despre pubertate. 

Tinerii trec prin schimbări frecvente ale stării de spirit, ceea ce poate atrage după sine o conștiință de sine ridicată. La această vârstă sunt mai ușor influențați de către prieteni sau colegi, vor mai multă independență și își dezvoltă mult gândirea abstractă. Vezi mai jos câteva idei de cărți pentru copii de 11 ani. 

Micuţele doamne (repovestire) – Deanna McFadden

Micuțele doamne spune povestea a patru surori care trebuie să aibă grijă de mama lor și de casă cât timp tatăl este plecat pe front. Fiecare dintre surori are pasiunea sa. Amy pictează, Beth cântă, Jo citește, iar Meg este cochetă și amatoare de haine fine. 

Bunătatea, generozitatea și dorința de a-și îndeplini visurile sunt doar câteva dintre calitățile celor patru surori. Volumul învață preadolescenții să treacă mai ușor peste greutăți, să își păstreze încrederea și să își cântărească decizii. Micuțele doamne este una dintre cele mai populare cărți de citit 11 12 ani. 

👉 Nu știi ce să mai faci să îți convingi copilul aflat în pragul adolescenței să revină la cărți? Citește articolul Cum motivăm copiii să citească – idei, sfaturi și cele mai interesante titluri pentru a afla câteva recomandări în acest sens. 

Detectivii de dinozauri în Transilvania. Dracula, balauri și dinozauri – Stephanie Baudet

Detectivii de dinozauri în Transilvania. Dracula, balauri și dinozauri este o carte plină de aventuri și mituri locale. Poate fi o recomandare bună pentru un copil de 11 ani interesat de vampiri și dinozauri, dar care nu citește încă romane YA de acest gen. 

În carte, Frank Hellman fură ouă fosilizate de pe un șantier de arheologie. Domnul Sharp, Matt și Jo trebuie să îi găsească ascunzătoarea prin Transilvania lui Dracula. Îl vor prinde până nu e prea târziu? 

Pe lângă această carte, autoarea Stephanie Baudet este cunoscută și pentru Detectivii de dinozauri în jungla amazoniană, Detectivii de dinozauri în deșertul înghețat și o repovestire a cărților din seria Sherlock Holmes. 

Probleme cu Pitagora! – Stella Tarakson

În acest nou volum semnat Stella Tarakson, Tim Baker are noi probleme: pică la mate, este expulzat din Grecia antică și este confuz de noul iubit al mamei. Personajul încearcă să își dea seama ce elemente definesc un tată. 

Să fie forța fizică, puterea, curajul așa cum crede Hercule? Să fie felul în care arată? Inteligența? Înțelepciunea? La aceste întrebări va răspunde până la final Tim. 

Autoarea Stella Tarakson a mai scris și Arahne și mănușile de aur, Teribila capcană a Herei și Iată vine Hercule

Cărți de citit pentru copii de 9 10 ani sunt multe și variate. Alegerea cărților potrivite depinde de vocabularul copilului, de pasiunile sale, precum și de abilitățile sale de lectură. Unui cititor înrăit îi poți oferi o carte de 200 de pagini și o va începe îndată, în timp ce unui cititor începător îi poți oferi o carte de 40-50 de pagini pe o temă preferată (istorie, mitologie, povești cu vampiri). Alege înțelept și piciul tău va avea doar de câștigat. 

Sursa foto: Curtea Veche, Shutterstock

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus