Acum citești
Cum motivăm copiii să citească – idei, sfaturi și cele mai interesante titluri

Cum motivăm copiii să citească – idei, sfaturi și cele mai interesante titluri

Iubim bucuria lecturii din mai multe motive. Fie că citim de plăcere, pentru a ne îmbogăți cunoștințele sau din pasiunea de a descoperi noi universuri și trăiri, rezultatul este întotdeauna benefic și plin de satisfacții nebănuite. Însă, deprinderea și plăcerea de a citi nu este, așa cum s-ar putea crede la prima vedere, un proces care se petrece, pur și simplu, în mod natural, ci este unul complex, care începe încă din copilărie.

Dacă vrei ca cel mic să-și dezvolte imaginația, să gândească liber, să descopere noi pasiuni și să-și depășească limitele, îi poți deschide apetitul pentru citit prin câteva metode simple pe care ți le propunem în continuare. 

1. Citeste-i copilului încă din primii ani de viață

Albert Einstein spunea: „Dacă îți dorești un copil inteligent, citește-i povești. Dacă vrei să fie mai inteligent, citește-i mai multe povești.” Dragostea pentru cărți și lectură poate începe, deci, cu basmele pe care i le citești celui mic. Fie că faci acest lucru înainte de culcare sau într-un alt moment al zilei, este bine să creezi o rutină pe care să încerci s-o respecți. Copilul va ști ce urmează și va aștepta cu nerăbdare momentul povestirii, care îl va relaxa după întâmplările zilei. În plus, când va crește, va păstra bunul obicei de a citi câteva pagini înainte de culcare. 

2. Îmbogățește-ți constant biblioteca

Este important pentru copil să găsească în colecția de cărți de acasă pe cele potrivite vârstei sale sau care îi plac în mod special. Pot fi cărți ilustrate, de povești sau aventură, științifico-fantastice sau de călătorii. Poți amenaja chiar în camera lui un loc pentru ele, la vedere, astfel incât, atunci când dorește, să o poată alege pe cea pe care vrea s-o citească. 

3. Ia întotdeauna ceva de citit când pleci cu copilul de acasă

Dacă mergi cu cel mic într-un loc în care știi că va trebui să aștepți, fie că e vorba de o vizită la medic sau de altă programare, ia cu tine și o carte pentru copii. Cel mic va fi absorbit de povesti și de imagini, iar timpul de așteptare se va scurge în mod plăcut și folositor. 

4. Mergeți împreună la bibliotecă

Poți să îi oferi cadou copilului tău de vârstă școlară un permis de intrare la o bibliotecă publică și să îl însoțești acolo. Îl poți învăța cum funcționează sistemul, puteți descoperi împreună secțiunea potrivită pentru vârsta lui și îi poți recomanda cărți pe care nu le are acasă și care crezi că-l vor interesa. Nu uita să-i explici de ce este important să restituie împrumuturile la timp și în stare bună.

5. Oferă-i cărți cadou de ziua lui

Dintre darurile pe care le poți alege pentru aniversarea zilelor importante din viața copilului tău, cărțile sunt printre cele mai potrivite și mai folositoare. Alege-le pe cele care știi că-l vor interesa, adaugă-le celorlalte cadouri și scrie-i o dedicație, care se va transforma, peste ani, într-o amintire de preț despre momentele copilăriei și persoanele dragi din familie.

6. Stimulează-i curiozitatea și interesul pentru lectură

Atunci când cumperi cărți pentru mica bibliotecă a copilului sau pentru cadoul de ziua lui de naștere, alege-le pe cele cu subiecte care îi plac și-l fascinează, indiferent că este vorba de vrăjitori, animale, zâne, fluturi sau supereroi. Îl poți lăsa chiar pe cel mic să le aleagă, în funcție de preferințele sale, stimulându-i astfel interesul și curiozitatea.

👉 Dacă vrei să-i oferi copilului tău cadoul perfect pentru ziua lui, editura Curtea Veche îți oferă un bogat catalog de literatură pentru copiii de toate vârstele. Accesează secțiunea Cărți pentru copii de pe site-ul nostru și alege cel mai potrivit dar pentru cel mic. 

7. Amenajează-i un spațiu pentru citit

În ideea de a nu confunda pregătirea temelor pentru școală cu lectura cărților favorite, este bine să organizezi un mic loc confortabil, separat de cel rezervat școlii, în care copilul să se poată retrage atunci când dorește să parcurgă paginile preferate. În felul acesta, el va ști că acel spațiu este dedicat doar cititului de plăcere.

8. Lasă copilul să aleagă ce vrea să citească

Când sunt obligați să citească o carte aleasă de către un părinte, învățător sau profesor, copiii nu se bucură întotdeauna de lectură și, de cele mai multe ori, sfârșesc prin a nu citi cartea, fie pentru că nu o consideră interesantă, fie nu are un subiect care să-l atragă. Este mai bine, de aceea, să-l lăsăm pe cel mic să-și aleagă lecturile care îi plac, supraveghindu-i alegerile. 

9. Discută cu cel mic despre diferite cărți

Discuțiile despre cărți sunt un alt mod de a stârni interesul copilului pentru lectură. Este bine, însă, ca acest dialog să se axeze pe cele care ar putea fi pe placul lui, mai degrabă decât pe cărțile pe care tu, ca adult, le găsești captivante. Chiar dacă cel mic nu este pasionat de lectură, el este interesat, totuși, de subiecte ca sportul, filmele sau animalele. Vorbind cu el despre cărți care tratează aceste subiecte, îi vei trezi, probabil, interesul să le citească.

10. Oferă un exemplu pozitiv

Cititul cât mai des al unor cărți în format fizic în prezența copilului este, poate, cea mai bună cale de a cultiva interesul celui mic pentru lectură. Copiii învață prin puterea exemplului părinților și vor avea un bun model de urmat, care le va deschide apetitul pentru citit și de care își vor aduce aminte atunci când vor crește.

Dacă nu ai inspirație în alegerea lecturilor pentru cel mic, îți propunem o listă de titluri din care să le alegi pe cele care ți se par mai potrivite.

👉 Descoperă cele mai frumoase și mai cunoscute cărți pentru copii pe care editura Curte Veche, lider al pieței editoriale românești, ți le pune la dispoziție. Intră pe site-ul nostru și accesează categoria Cartile copilariei, unde vei găsi titluri reprezentative ale genului.

  • Antoine de Saint-Exupéry – Micul prinț

Este o carte adresată cititorilor de toate vârstele. Considerată cea mai bună lucrare a secolului XX în Franța, este vândută în peste două milioane de exemplare în fiecare an.

Articol recomandat
carti de top

  • Selma Lagerlöf – Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia

Distinsă cu premiul Nobel pentru literatură pentru aceasta lucrare, autoarea povestește cu fantezie și talent istoria unui băiat, ale cărui aventuri fac deliciul copiilor de pe toate meridianele.

  • Cezar Petrescu – Fram, ursul polar

La aproape un secol de la publicare, romanul continuă să fascineze copiii, relatând aventurile ursului polar Fram, născut în zona arctică. Povestea este captivantă și plină de sensibilitate.

  • Carlo Collodi – Pinocchio

Povestea băiețașului de lemn, făurit de tâmplarul Geppetto, a cărui dorință era să devină un copil adevărat, continuă să emoționeze și astăzi, la fel ca acum aproape un veac și jumătate când a fost scrisă.

  • Valeria Docampo – Lacul lebedelor

Cartea are toate ingredientele unui basm de succes: o prințesă, un prinț, un vrăjitor rău care caută să-i despartă și aventurile palpitante prin care trec protagoniștii.

  • Phyllis Reynolds Naylor – Shiloh

Extrem de apreciat pentru modul în care transmite copiilor dragostea pentru animale, romanul spune povestea unui băiat care își dorește un cățeluș și a unui pui de beagle pe care îl găsește întâmplător. 

Dragostea pentru cărți și lectură poate fi cultivată și stimulată. Sperăm ca sfaturile prezentate te vor ajuta să inspiri copilului tău pasiunea pentru lectură, ajutându-l să se dezvolte armonios.

Sursa foto: Shutterstock 

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus