Acum citești
Daniel Goleman, despre inteligența minții și a sufletului. Tu pe ce tip de inteligență pariezi?

Daniel Goleman, despre inteligența minții și a sufletului. Tu pe ce tip de inteligență pariezi?

Trăim într-o lume în care cuvântul inteligență capătă, pe zi ce trece, noi valențe.  Conceptul de inteligență, așa cum îl știam noi, începe să se transforme și să aducă schimbări la toate nivelurile. Daniel Goleman, cercetător în psihologie clinică și științe comportamentale, descrie foarte bine ce însemnă inteligența zilelor noastre și cât de mult ne ajută ea, în familie sau în profesie.

Așadar, am ales pentru cei interesați de acest subiect patru cărți ale lui Daniel Goleman – le găsiți, alături de alte cărți, pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing – și în care veți afla care tip de inteligență vi se potrivește și cum puteți fructifica inteligența pentru a vă face viața mai ușoară pe toate planurile.

Inteligența emoțională în leadership? Inteligența emoțională, mai exact inteligența sentimentelor? Inteligența socială sau inteligența ecologică? Cum se definesc, ce presupun aceste tipuri de inteligență și cum ne ajută concret fiecare dintre ele?  

Gândiți-vă puțin cum ar arăta viaţa noastră, dacă instituţiile în care lucrăm ar fi conduse de lideri care ne inspiră? Cum ar fi şcolile în care învaţă copiii noştri, dacă profesorii ar pune accent pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale? Şi ce s-ar întâmpla dacă ne-am folosi cu inteligenţă emoţiile în familie şi în comunitate? Care tip de inteligență trece cel mai bine testul timpului?

Cum ar fi oare să se găsească în magazine produse care, pe lângă preţ, să afişeze pe etichete şi detalii despre modul şi condiţiile reale în care au fost fabricate? Sunt întrebări la care Daniel Goleman răspunde pe înțelesul tuturor, decriptând cât mai mult secretele inteligenței și potențialul e major care poate fi fructificat.

Inteligența emoțională în leadership – de Daniel Goleman , Richard Boyatzis , Annie McKee

În paginile cărţii de faţă se regăsesc experienţele multor lideri cu o inteligenţă emoţională deosebită. Din cercetarea acestor cazuri, au ieşit la iveală răspunsuri la întrebări vitale privind conducerea bazată pe inteligenţă emoţională. De exemplu, ce resurse le sunt necesare liderilor pentru a fi eficienţi? De unde îşi trage forţa lăuntrică un lider? Cum îi inspiră pe cei din jur? Cum creează un climat favorabil inventivităţii, performanţei şi relaţiilor interumane?

Dimensiunea emoţională a activităţii de conducere – uneori invizibilă, alteori ignorată – determină cât de bine vor funcţiona toate celelalte aspecte organizationale. Conducerea bazată pe inteligenţă emoţională inspiră şi stimulează pasiunea şi entuziasmul; de asemenea, susţine motivaţia şi devotamentul. Cei care şi-au dezvoltat abilităţile emoţionale au început să se cunoască mai bine, să manifeste mai multă empatie, să dea dovadă de mai multă stăpânire de sine şi să beneficieze de relaţii interumane mai armonioase.

Inteligența emoțională în leadership a trecut testul timpului, devenind una dintre cărțile de referință în domeniu. Această ediție, revizuită și adăugită, prezintă răspunsuri la întrebări vitale privind conducerea bazată pe inteligenţa emoţională.

Inteligența emoțională – de Daniel Goleman

Această carte a lui Daniel Goleman a declanșat un efect de proporții în societatea occidentală: inteligența emoțională se studiază în centre ce cercetare, se predă în şcoli şi în universităţi, competenţele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră, iar programele de educaţie pe baza sa au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnăvirilor sau criminalităţii.

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluţie uluitoare în psihologie prin analiza importanţei covârşitoare a emoţiilor în dezvoltarea personalităţii umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înţelegem sentimentele, situaţia în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia şi societatea.

Mai exact, preluând rezultatele cercetărilor contemporane asupra creierului şi comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenţă. Este binecunoscut termenul de IQ – coeficientul care măsoară inteligenţa umană înnăscută şi care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieţii. Dar autorul a deschis calea unei psihologii care acordă un interes egal şi inteligenţei sentimentelor.

Inteligenţa emoţională (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplină şi empatie. Ea dă seama de felul în care ne controlăm impulsurile şi sentimentele. Deşi copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale, ea poate fi îmbunătăţită şi cultivată inclusiv la vârsta adultă.

Inteligența socială –  NOUA ȘTIINȚĂ A RELAȚIILOR UMANEde Daniel Goleman

Îmbinând cercetarea științifică cu numeroase exemple din viața personală a autorului și tot felul de povestiri cu personaje interesante, cartea oferă răspunsuri complexe la problemele noastre legate de interacțiunile sociale.

Avem un instinct al supraviețuirii, dar, de asemenea, unul al altruismului. Am fost învățați că viața e o luptă, dar natura favorizează mai degrabă relațiile pozitive. Iar compasiunea vindecă într-un fel în care medicina încă nu o poate face.

Articol recomandat
carte despre coaching

Teza principală a lui Goleman este că inteligența socială nu este un simplu derivat al inteligenței generale, ci, mai degrabă, este exact invers. Mințile oamenilor își pot sincroniza activitatea, nu doar prin comunicare verbală, iar funcționarea mecanismelor cerebrale susține acest proces. Ținând cont de acest fapt, trebuie să regândim tot ce înseamnă relație interumană, spune Goleman.

Demonstrația lui include exemple de o extraordinară diversitate: de la relațiile interfamiliale și cele dintre mamă și copil, până la cele dintre medici și bolnavii incurabil, atingând subiectul stereotipurilor sociale, al rasismului și al reintegrării sociale a infractorilor. Mesajul său este unul profund umanist și optimist.

Inteligenţa ecologică – CUNOAŞTE COSTUL ASCUNS AL FIECĂRUI PRODUS CUMPĂRAT ŞI CUM INFLUENŢEAZĂ ACESTA LUMEA ÎN CARE TRĂIM de Daniel Goleman

Cum ar fi oare să se găsească în magazine produse care, pe lângă preţ, să afişeze pe etichete şi detalii despre modul şi condiţiile reale în care au fost fabricate? Clienţii ar putea astfel alege în cunoştinţă de cauză mărfurile, asigurându-se că nu au fost realizate cu ajutorul muncii copiilor şi că nu dăunează mediului înconjurător.

Aceasta este doar una dintre întrebările de la care porneşte Daniel Goleman în încercarea de a dezvolta un nou concept – inteligenţa ecologică. Mai exact, autorul propune un sistem în care cumpărătorii sunt precis informaţi asupra produselor pe care doresc să le achiziţioneze. Prin aplicarea transparenţei totale, unul dintre conceptele-cheie ale cărţii, vom putea face un prim pas către schimbarea modului de gândire şi spre responsabilizarea noastră, a tuturor, faţă de mediul înconjurător.

DESPRE DANIEL GOLEMAN

Daniel Goleman (n. 7 martie 1946) și-a creat o reputație mondială de jurnalist și cercetător în psihologie clinică și științe comportamentale, domenii în care a obținut doctoratul la Harvard. A fost redactor la The New York Times pe teme de știință, iar pentru articolele sale a fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer.

A ținut cursuri ca profesor invitat la Harvard University și a colaborat cu numeroase publicații prestigioase, printre care People, Time, Journal of Social and Clinical Psychology, Psychology Today, Publishers Weekly, Journal of Transpersonal Psychology, Observer, American Journal of Psychotherapy, Journal of Consulting and Clinical Psychology sau Journal of Applied Behavioral Science.

A primit un premiu pentru întreaga carieră, Career Achievement, din partea American Psychological Association. În prezent este copreședinte al Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations din cadrul Rutgers University, care se ocupă cu identificarea celor mai bune metode de dezvoltare a competențelor emoționale. Drept recunoaștere a eforturilor sale de popularizare a științelor comportamentale pentru publicul larg, a fost numit membru onorific al American Association for the Advancement of Science.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus