Acum citești
Mindfulness pentru anxietate, NU LĂSA GRIJILE SĂ-ȚI DOMINE VIAȚA

Mindfulness pentru anxietate, NU LĂSA GRIJILE SĂ-ȚI DOMINE VIAȚA

Anxietate. Griji. Gânduri care nu ne dau pace. Cu toții am experimentat aceste lucruri care ne împiedică să ne bucurăm de lucrurile frumoase din viața noastră. De cele mai multe ori, conștientizăm că lucrurile nu sunt în regulă și ne dorim să schimbăm situația. Alteori, temerile și anxietățile pun stăpânire pe întreaga noastră lume, iar răspunsul nostru de reacție este tardiv.

,,O carte extrem de benefică pentru cei care suferă de anxietate în această epocă a ambiției nemăsurate, a izolării sociale, a stresului și a necontenitelor perturbări digitale”

Jon Kabat-Zinn, maestru mindfulness-ului.

,,Mindfulness pentru anxietate, nu lăsa grijile să-ți domine viața!” – o carte publicată la editura Curtea Veche Publishing și scrisă de M. Orsillo și Lizabeth Roemer ne invită într-o călătorie a acceptării – grijilor, anxietății, fricii, dar ne dezbracă de prejudecățile față de noi înșine și ne propun un joc al autodezvăluirii propriilor valori. Mai mult decât atât, cartea de față ne învață că, într-o lume în care devenim din ce în ce mai tehnologizați, dar mai înstrăinați unul de celălalt, adevărata provocare este aceea să avem grijă de noi, să ne cunoaștem și să ne respectăm organismul.

Când nu mai poți, mai poți puțin!

(Re)descoperirea de sine este o călătorie care nu se sfârșește decât odată cu noi, parcurgerea ei fiind țelul suprem. În tot acest timp, suntem liberi să alegem ce căi dorim, putem să ne răzgândim și să schimbăm direcția sau să ne întoarcem și s-o luăm de la capăt, putem să pornim la drum mai pregătiți sau mai puțin pregătiți… important este să continuăm!

Ce știm despre frică și anxietate?

Ce este o tulburare de anxietate? Cum ajungi să dezvolți o astfel de tulburare? Cum recunoaștem un atac de anxietate? Care sunt indiciile și simptomele tale de anxietate? Cum recunoaștem un atac de anxietate? Iată câteva întrebări-cheie pe care M. Orsillo și Lizabeth Roemer le analizează extrem de pertinent și pe înțelesul tuturor în această carte.

Îți propun și, de ce nu, chiar te provoc, să facem împreună un exercițiu! Acordă‑ți câteva minute și analizează‑ți gândurile și reacțiile la următoarele întrebări. Îți recomandăm să notezi răspunsurile într‑un carnet.

  • Cum este anxietatea ta?
  • De unde știi când devii anxios?
  • Care este diferența dintre frică și anxietate?
  • Sunt aceste emoții adaptabile? Dacă da, de ce atât de mulți oameni se luptă cu anxietatea?

,,Își amintești, probabil, diverse momente în care te‑ai simțit anxios sau stresat. Pentru acest exercițiu, te rugăm să reflectezi puțin altfel asupra unei situații anxioase. Amintește‑ți o împrejurare din ultima săptămână când ai simțit frică sau anxietate. După ce termini de citit instrucțiunile următoare, închide ochii și rememorează situația cât mai clar cu putință, ca și cum ai juca în propriul tău film. Imaginează‑ți contextul în care te aflai, inclusiv imaginile și sunetele din jurul tău, numai că, de data aceasta, în loc să retrăiești evenimentele, încearcă să te concentrezi pe reacțiile tale, chiar dacă îți sunt bine cunoscute. Analizează situația cu un ochi nou, curios.

În timp ce rememorezi momentul, încearcă să identifici gândurile care ți‑au trecut atunci prin minte, eventualele schimbări fizice petrecute în corpul tău și orice alte emoții trăite, în afară de frică și anxietate. Studiază‑ți comportamentul – ce ai spus sau ce ai făcut în respectiva situație. Zăbovește câteva minute asupra imaginii, apoi fă‑ți o listă care să cuprindă reacțiile tale pe categorii (de exemplu, gânduri, schimbări fizice, emoții și comportamente). Ar fi bine să folosești pentru asta un carnet, pe care să‑l păstrezi și pentru restul exercițiilor din carte, în așa fel încât să păstrezi toate răspunsurile la un loc”, explică M. Orsillo și Lizabeth Roemer.

Jocuri prin care să ne eliberăm de stres!

Mai exact, cartea ne propune metode prin care să scăpăm de presiunea anxietății, jocuri care să ne elibereze de stres, versuri care să ne împrăștie îndoielile privind propria persoană și exerciții prin care să ne dezvoltăm flexibilitatea, să devenim mai receptivi și mai înțelegători cu noi înșine.

,,Deși frica și anxietatea sunt transmise pe mai multe canale de răspuns – cognitiv, emoțional, vizual, fizic și comportamental – nu remarcăm întotdeauna varietatea reacțiilor noastre. De obicei, ne definim anxietatea folosindu-ne de câteva simptome-cheie. De exemplu, unii devin foarte conștienți că li se usucă gura de fiecare dată când li se cere să răspundă la școală. Alții își dau seama că inima le bate cu putere atunci când se apropie de un pod sau îl traversează cu mașina. Atunci când atenția ni se concentrează pe unul sau două răspunsuri tipice sau dominante, scăpăm ușor din vedere alte reacții mai subtile. Dacă vom reuși să identificăm aceste reacții, vom putea să surprindem anxietatea mai devreme și să alegem cum s-o abordăm mai eficient. Pentru mulți oameni, simptomele fizice sunt mai ușor de observat.

Observarea cu bună știință a reacției noastre față de o situație care ne provoacă anxietatea diferă calitativ de modul nostru tipic de analiză. Dacă, de regulă, răspunsul nostru la un gând anxios sau o imagine înspăimântătoare este să tresărim și să-i întoarcem spatele, observarea cu bună știință presupune readucerea atenției asupra gândului sau imaginii respective. (…) Această metodă de observare – analizarea unor stări pe care, de obicei, le evităm și privirea unui răspuns familiar dintr‑o perspectivă nouă – este o componentă-cheie a practicii mindfulness, o abilitate de bază pe care sperăm că vei reuși să ți-o dezvolți parcurgând această carte. Mindfulnessul implică și alte abilități, dar cultivarea unui mod nou de observare este primul pas”, conchid cele două cercetătoare.

Dacă simți că este o carte care se potrivește cu ceea ce trăiești tu, nu ezita să o citești! Vei afla lucruri extrem de importante despre mindfulness și despre cum trebuie să trăiești pentru a nu lăsa grijile să-ți domine și să-ți acapareze întreaga viață. Cartea aceasta este exemplul concret că se poate. Trebuie doar să știi cum să procedezi și de unde să începi.

Articol recomandat
"Inconfortabil", de A.J. Bond

Despre autoarele cărții…

LIZABETH ROEMER e profesoară de psihologie la University of Massachusetts, Boston, unde se implică în cercetare și în pregătirea doctoranzilor în psihologie clinică. Împreună cu aceștia, explorează rolul mindfulnessului, al acceptării și al acțiunii competente în promovarea funcționării optime ca reacție la factori de stres interni și externi. Locuiește în zona Boston împreună cu soțul ei.

Susan M. Orsillo și Lizabeth Roemer au publicat împreună mai multe lucrări despre anxietate, emoții, psihoterapie, mindfulness și acțiuni bazate pe valori și, de peste 25 de ani, sunt implicate în cercetarea și tratamentul tulburărilor de anxietate. În ultimii 15 ani, grație finanțării primite de la National Institutes of Health, au dezvoltat și perfecționat metoda care stă la baza acestei cărți.

SUSAN M. ORSILLO este profesoară de psihologie la Suffolk University din Boston și, în colaborare cu doctoranzii ei, a dezvoltat o serie de programe de prevenție și tratament care integrează acceptarea și mindfulnessul. Locuiește în zona Boston împreună cu soțul și cei doi copii.

Susan M. Orsillo și Lizabeth Roemer au publicat împreună mai multe lucrări despre anxietate, emoții, psihoterapie, mindfulness și acțiuni bazate pe valori și, de peste 25 de ani, sunt implicate în cercetarea și tratamentul tulburărilor de anxietate. În ultimii 15 ani, grație finanțării primite de la National Institutes of Health, au dezvoltat și perfecționat metoda care stă la baza acestei cărți.

Mai multe informații despre metoda celor două cercetătoare sunt de găsit pe site-ul lor oficial: mindfulwaythroughanxiety.com.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus