Sunt sau nu sunt deștept? Și dacă da, cât de deștept? Există o rețetă magică pentru a deveni mai inteligent? Și cum ne măsurăm inteligența? Ei bine, 151 de gânditori din domenii interconectate răspund la o întrebare a prezentului: ce concept știinţific ar îmbunătăţi instrumentarul cognitiv al fiecăruia dintre noi?
Cartea care te va face mai deștept, scrisă de John Brockman și publicată la editura Curtea Veche Publishing, explică, extrem de bine argumentat, diferența dintre viață și viață inteleligentă, dar și ce ideea ar trebui să-și oamenii să-și însușească pentru a-și înțelege mai bine locul în univers?
“Există o diferență enormă între viață și viață inteligentă. Prin viață inteligentă nu mă refer la o cioară șireată sau un delfin isteț, ci la o minte conștientă de sine și capabilă să dezvolte tehnologii avansate – care nu doar utilizează ce are la îndemână, ci transformă materiile prime în instrumente capabile să îndeplinească o multitudine de sarcini.”
În limbajul cotidian, termenii se schimbă odată cu rezultatele cercetărilor științifice, care avansează în ritm tot mai alert. Subiectele de interes sunt circumscrise unor domenii care progresează de la o zi la alta. Astfel, apare necesitatea de a ține pasul cu ritmul progresului tehnologic (și nu numai) și, ca urmare, al invaziei de nou din viața cotidiană.
“Abilitățile matematice de bază sunt un instrument fundamental pe care ar trebui să-l considerăm de la sine înțeles într-o societate fundamentată pe știință și tehnologie. Ce idee ar trebui oamenii să-și însușească pentru a-și înțelege mai bine locul în univers?Propunerea mea este principiul mediocrității. Este esențial pentru știință și, de asemenea, unul dintre cele mai controversate și dificil de înțeles pentru mulți.”
Propunerea mea este principiul mediocrității. Este esențial pentru știință și, de asemenea, unul dintre cele mai controversate și dificil de înțeles pentru mulți”, explică autorul.
Ce decretează principiul mediocrității și cum poate fi el interpretat de fiecare ins în parte? Este mare parte din ceea ce se întâmplă o consecință a legilor naturale?
“Principiul mediocrității decretează banalul fapt că nu ești special. Universul nu se învârte în jurul tău; această planetă nu e privilegiată în niciun fel aparte; țara ta nu e produsul perfect al destinului divin; existența ta nu e produsul unui destin care acționează cu intenție și direcție; iar sandviciul cu ton pe care l-ai mâncat la prânz nu avea un plan ascuns de a-ți provoca indigestie.
Mare parte din ce se întâmplă în lume este pur și simplu o consecință a legilor naturale, universale – legi care se aplică peste tot și tuturor lucrurilor, fără nicio excepție sau exagerare în folosul tău –, varietatea fiind asigurată de concursul șansei.
Tot ceea ce tu, ca ființă umană, consideri important din punct de vedere cosmic este un accident. Regulile eredității și natura biologiei au făcut ca în momentul în care s-a întâmplat ca părinții tăi să aibă un copil, acesta să fi fost anatomic uman și aproape complet funcțional fiziologic; însă combinația unică de trăsături care te fac să fii bărbat sau femeie, înalt sau scund, cu ochi căprui sau albaștri este rezultatul unei combinări întâmplătoare a atributelor genetice în timpul meiozei, a câtorva mutații aleatorii și a norocului care surâde unui singur spermatozoid în marea cursă a fertilizării.”
O întrebare specifică, Întrebarea Edge inițiată de Edge.org, se ramifică într-o multitudine de alte întrebări (de ce?, cum?, cine?) la care răspund cei mai mari gânditori ai timpurilor noastre. În prezent, „nimic neexplicat nu ar trebui să rămână neinvestigat“, conchide Eric Topol, profesor de genomică translațională.
Abstracțiile-emblemă se succed ca un laitmotiv, de la prelegere la prelegere, în diferitele lor variante și venite din cele mai diverse domenii. Să afli, să înțelegi, să înveți… și să poți purta un dialog argumentat în limbajul prezentului sunt procese care te vor face mai deștept.
John Brockman, fondator și editor al salonului științific Edge.org, a editat mai multe volume care abordează teme culturale și științifice, din domenii variate, printre care fizică, astronomie, biologie, chimie, medicină și ecologie, din mediile regăsite pe Pământ, în apă, în cosmos, în oameni și în spațiul public, operând cu teorii, paradoxuri și ipoteze.
Fiecare persoană începe să devină o extraordinară mașină de înregistrare a evenimentelor și partedin Internetul Tuturor Posibilităților. -Eric Topol profesor de genomică translațională
“Educația este unul dintre cei mai importanți factori în determinarea venitului, dar nu chiar atât cât crede majoritatea. Dacă toată lumea ar beneficia de aceeași educație, diferența dintre venituri s-ar reduce cu mai puțin de 10%. Când te concentrezi pe educație, neglijezi miriade de alți factori care determină venitul”, susține Daniel Kahneman profesor emerit de psihologie și relații publice.
O carte care îți poate dărâma câteva mituri pe care ți le-ai contruit în jurul tău și care te ajută să înțelegi că universul nu se învârte în jurul tău. Că este o diferență dintre viață general și viața inteleligentă, dar și că ține de fiecare om să-și însușească și să-și înțeleagă locul în Univers. Așadar, a fi deștept ține de felul în care vezi lumea și de felul în care îți construiești povestea. De felul în care îi percepi pe oamenii din jurul tău și de ceea ce ajung să însemne pentru tine.