Acum citești
Bugetul Banilor și al Vieții. Calculează totul pe 12 luni!

Bugetul Banilor și al Vieții. Calculează totul pe 12 luni!

 Cartea Dragă, unde-s banii?, o carte publicată la Curtea Veche Publishing, te ajută să te împrietenești sau, după caz, să te reîmprietenești cu banii tăi. Dacă nu știai până acum, există o formulă a prosperității 20/50/30 pe care autorul o prezintă defalcat în cartea lui. Mai exact, o variantă simplificată a împărțirii cheltuielilor.

  • 20% Economii și investiții
  • 50% Nevoi (vitale)
  • 30% Dorințe (opționale)

Este o regulă care respectă principiul „Plătește-te pe tine primul“ și care te ajută să obții un echilibru bun între necesitățile și dorințele de azi și siguranța și prosperitatea de mâine.

Scapă de țânțarii financiari din viața ta!

Adrian Asoltanie, autorul acestei cărți, vorbește despre faptul că, în bugetul fiecărei persoane sau cuplu vom găsi acei „țânțari financiari“. Adică acele cheltuieli mici și dese care te sug de bani și de viață.

,,Asemenea țânțarilor, aceste cheltuieli sunt greu de văzut și de prins. Simți că te deranjează, dar nu știi cum să le elimini. Poate fi pachetul zilnic de țigări care devine 7 000 de lei/an, adică vreo două luni de muncă, cafeaua de dimineață, care înseamnă o lună de muncă, masa de prânz sau felul cum te deplasezi în fiecare zi. Poate fi abonamentul la sală, pe unde n-ai mai trecut din februarie, sau diverse comisioane și dobânzi pe care le plătești de ani buni”, explică Adrian Asoltanie.

 Ce facem cu țânțarii care ne bâzâie bugetul?

Autorul  spune că este greu, dar nu imposibil să schimbăm situația.Totul stă în conștientizarea problemei și în tratarea sau remedierea ei.

,,Ei bine, bugetul și calculul pe 12 luni vor transforma acești țânțari financiari în ditamai armăsarii, pe care îți va fi mult mai ușor să-i vezi și să-i dresezi. Dacă e să reții un singur lucru din această carte, acesta ar fi cel mai util: calculează totul pe 12 luni și transformă în viață. De aceea l-am numit Bugetul Banilor și al Vieții. Va fi greu să elimini banii risipiți, însă măcar încearcă să nu-ți consume mai mult de 1-3% din venitul lunar”, explică autorul.

  1. Fii dresorul leilor tăi! – Fiecare om are stilul său de a-și gestiona bugetul. Unele persoane rămân leftere la două zile după ce au luat salariul, în timp ce altele sunt mult mai cumpătate. Cu toate acestea, câteva metode simple pot transforma cel mai mare stres al unei relații într-o discuție relaxată. Iată ce vă sfătuiește Adrian Asoltanie în cartea Dragă, unde-s banii?!

2. Pune fiecare leu la locul lui și controlează cheltuielile! – Niște priorități la care nici nu te-ai gândit sau că soția ta avea propria listă de cumpărături de care habar nu aveai. Românul e cinci zile capitalist și 25 de zile minimalist. Folosind categoriile din buget, împărțiți banii pe cheltuieli și apoi decideți împreună ce alte dorințe vă permiteți să vi le satisfaceți cu ce a rămas.

3. Leii nu trebuie să stea niciodată toți la un loc – ,,Ce crezi că s-ar întâmpla dacă toate animalele de la ZOO sau de la circ ar sta într-o singură cușcă? Probabil că s-ar mânca una pe alta, iar afacerea ar da repede faliment. Deși bancnotele de 100 de lei arată identic, ele nu sunt la fel. Sper că ești de acord cu mine că suta de lei pentru rata la credit e mai importantă decât suta de lei pentru berea cu băieții. Banii de întreținere sunt mai valoroși decât cei pentru film și popcorn. Așa că nu-i mai țineți la grămadă, că o să beți bere din banii de gaze și o să vă luați bluzițe din banii de medicamente”, mărturisește Adrian Asoltanie.

4. Sistemul de plicuri MONEY MAP -(Harta banilor) – ,,Eu și soția mea folosim de mai mulți ani un sistem cu zece plicuri, care ne-a adus multă liniște în casă. La început, l-am făcut pentru familia noastră, apoi l-au văzut unii prieteni și unele rude și au vrut să-l încerce. Este vorba despre Money Map și este disponibil pe site-ul adrian.asoltanie. com. În prima zi din lună, stăm împreună cinci minute și împărțim ambele salarii pe cele zece categorii.  În felul ăsta,eu aflu că ea se gândește să schimbe salteaua de pat și ea află că eu vreau să-mi schimb bateria la mașină”, explică autorul.

Cele zece plicuri și sumele recomandate de alocat corespund categoriilor din buget. Hai să le recapitulăm!

1. ECONOMIILE – 10-15% – Este prima cheltuială care trebuie să iasă din buget în secunda în care ați încasat salariul. Puteți începe cu 50 sau 100 de lei. Important este să dezvoltați reflexul de a vă ocupa în primul rând de voi, de siguranța, echilibrul și prosperitatea voastră viitoare. Schimbați leii în valută, transferați automat într-un cont de economii sau ascundeți-i în butoiul cu murături, nu contează!

2. CUMPĂRĂTURILE VITALE – 20-25% – Mâncare, medicamente, produse de igienă – lucruri vitale pentru viața de zi cu zi. Atenție la masa de prânz, care poate deveni o adevărată gaură neagră financiară.

3. LOCUINȚA – 20-25% – Rata sau chiria plus gazele, curentul, apa, întreținerea, cablul, telefonul, asigurarea, renovările, impozitul etc. Este extrem de important ca această categorie să nu depășească 25% din venitul personal sau al familiei. Nu cred că vă doriți să fiți „săraci cu casă“, adică să munciți o viață doar pentru cărămizi, gresie și termopane. Dacă vă încadrați în acest procent,veți avea suficiente resurse pentru plata anticipată a creditului, pentru vacanțe, pentru educația copiilor și investiții.

4. TRANSPORTUL – 3-5% – Abonament de transport, rată la mașină, combustibil, RCA, CASCO, revizii, rovinietă, parcări, spălat, impozit, reparații etc. Este probabil categoria cel mai puțin înțeleasă și controlată din buget și poate fi o altă gaură neagră financiară.

5. DATORIILE – Alcătuiți lista completă a datoriilor, de la cea mai mică la cea mai mare. În cazul împrumuturilor mari, notați separat cât este principalul și cât e dobânda din rata lunară.

6. FONDUL DE URGENȚĂ – 1 000-2 000 de lei CASH – Acesta este vital pentru o familie, atât pentru rezolvarea micilor urgențe casnice sau medicale, cât mai ales pentru o stare de siguranță și liniște în cuplu. Dacă luați din el, e prioritar să-l completați la loc la salariile viitoare.

7. CHELTUIELILE DIVERSE – 20-25% – Cheltuielile diverse reprezintă ceva mai „flexibil“, în care intră cheltuieli precum educația copiilor (școală, after, bonă), evenimente și aniversări etc.

8. DONAȚIILE și CARITATEA – 5-10% – Caritatea reprezintă un simbol al unei familii echilibrate, care înțelege că poate ajuta oameni aflați în dificultate. Caritatea reprezintă conștientizarea faptului că ați fost și voi ajutați în diverse situații și că merită să dați mai departe.

9. BANII RISIPIȚI – 1-3% – Vicii, hobby-uri etc. Aici, găsim tot felul de plăceri mărunte, dependențe, pasiuni costisitoare.

10. ALTELE – Aveți oricând posibilitatea de a adăuga plicuri pentru categorii noi. De exemplu, noi am adăugat un plic dedicat timpului liber, cu o sumă de bani alocată ieșirilor în weekend, filmelor, teatrelor, concertelor. Dacă aveți un obiectiv separat prioritar, adăugați un plic și un procent care să fie alocat acestei categorii. Acest concept se poate folosi nu numai pentru cash, ci și pentru conturile bancare. Trebuie doar să reții principiul „cuștilor de lei“ și să-l aplici cum ți-e mai practic.

Articol recomandat

„Spune-le tu banilor tăi unde să se ducă în loc să te întrebi prea târziu pe unde s-au rătăcit“

Dave Ramsey

În același timp, gestionarea banilor la comun are beneficii uriașe pe termen lung.

1. Atingeți obiective mai importante. Două venituri puse la comun și orientate în aceeași direcție vor atinge obiective mai importante, mai repede.

2. Luați decizii mai echilibrate. Pentru că, de obicei, în cuplu sunteți personalități complementare, deciziile financiare comune vor fi mai echilibrate, mai corect analizate.

3. Încredere și transparență. Aceste două ingrediente esențiale ale unei relații de succes se dezvoltă atunci când banii sunt gestionați la comun. E foarte important ca partenerii să cunoască realitatea lor financiară și să decidă împreună, într-o atmosferă limpede.

Așadar, deschideți conturi comune pe care să le vedeți amândoi, țineți documentele importante la comun și respectați discuția lunară despre banii voștri”, conchide autorul dilemele din jurul banilor.

CITEȘTI PE ACEEAȘI TEMĂ ȘI :

„Dragă, unde-s banii?“, o carte despre bani și viață

Cum îți dezvolți IQ-ul financiar. Transformă un ghinion într-un milion!

Cartea Ce este educația financiară…de fapt? Cum învățăm limbajul banilor și cum îi investim corect

Închide ochii și vizualizează-te bogat!

Banul, un rău necesar! 6 lecții despre educația financiară

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus