Trăim o perioadă în care cuvântul criză financiară este la ordinea zilei. Regulile jocului s-au schimbat total, iar liderii caută soluții pentru a ieșirea din criză. Sau, momentan, pentru supraviețuire.
Cuprins
Cartea Ce este educația financiară…de fapt?, scrisă de Robert Kiyosaki și publicată la editura Curtea Veche Publishing, este mai mult decât utilă în această perioadă în care domnește incertitudinea financiară.
Robert Kiyosaki despre perdanți și câștigători
Scriitorul contestă mitul conform căruia dacă mergi la școală, ai o slujbă și muncești din greu, îți poți cumpăra o casă, îți poți plăti datoriile și îți vei permite să investești pe termen lung la bursa de valori. Este nevoie de mult mai mult, este nevoie să înțelegi cum stau lucrurile și cum sunt ancorate ele în realitatea economică.
Cu douăzeci de ani în urmă, Robert Kiyosaki a scris Tată bogat, tată sărac, prima carte din istorie despre finanțele personale. Reamintim faptul că această carte a contestat și a schimbat felul în care zeci de milioane de oameni din toată lumea înțeleg banii.
Ce este educația financiară…de fapt? este continuarea acestei cărți, unde vei descoperi idei noi care să-ți înlesnească nu doar supraviețuirea într-o lume în continuă schimbare, ci și construirea unui nou viitor financiar.
Cu o perspectivă despre bani și despre investiții care contrazice de multe ori gândirea convențională, autorul și-a câștigat reputația internațională comunicând onest și curajos, devenind, astfel, un susținător pasionat și explicit al educației financiare.
În urmă cu 20 de ani…
Tată bogat, tată sărac a apărut în 1997 și după cum ne spune autorul a fost scrisă ca un avertisment față de iminenta criză economică cu care ne confruntăm în zilele noastre.
,,Și, tot atunci, am fost dezaprobat vehement pentru afirmația: casa ta nu face parte din activele tale și cei care pun bani deoparte sunt perdanți. Dar vremurile s-au schimbat.
Poate că îți amintești că, în 1997, piața bursieră era înfloritoare, locurile de muncă erau pe toate străzile, iar cea mai populară carte era The milionaire Next Door – Milionarul de alături – publicată în 1996. Este o poveste despre oamenii care sunt în căutarea îndeplinirii basmului «mergi la școală, ia-ți un job, pune bani deoparte, achită-ți datoriile și trăiește fericit până la adânci bătrâneți». Pe scurt, în 1996 era ușor să te îmbogățești; aproape toată lumea se îmbogățea”, mărturisește Robert Kiyosaki.
Cum era acum 20 de ani milionarul?
Ei bine, autorul face cea mai bună descriere a milionarului de altădată: avea studii universitare, o slujbă bună, conducea o mașină conservatoare, deținea o casă care creștea în valoare și bani pe piața de valori, în cadrul unui plan de pensii sau al unui plan de pensionare privată.
Cu alte cuvinte, viața era bună și era ușor să devii milionar. Și în acele vremuri, visul american era o realitate. Și una sigură.
Avertismentul ,,exuberanței iraționale”
În 1996, Președintele Sistemului Federal de Rezervă (Monetară), Alan Greenspan, avertiza cu privire la ,,exuberanța irațională”, ceea ce înseamnă că oamenii erau beți și delirau, crezând că era ușor să te îmbogățești.
În 1997, cartea Tată bogat, tată sărac era exact opusul cărții The milionaire Next Door.
,,Tatăl meu bogat nu credea în siguranța oferită de locul de muncă, în a pune bani deoparte, a trăi sub nivelul tău, a conduce o mașină sărăcăcioasă, a achita datoriile sau a investi pe termen lung pe bursa de valori.”
Mai este visul american o realitate?
Lumea s-a schimbat, iar astăzi mulți milionari sunt șomeri, iar casa lor nu este altceva decât o altă casă scoasă la licitație.
Astăzi tinerii merg la școală și absolvă, dar ulterior se regăsesc în imposibilitatea de a găsi jobul bine remunerat din visurile lor. În plus, tot din cartea Ce este educația financiară…de fapt?, aflăm că cei care pun bani deoparte în zilele noastre sunt perdanți.
Motivul? Ratele dobânzilor de la economii sunt la niște minime istorice. Japonia, Suedia și Zona Euro au dobânzi negative.
Despre prietenia cu Donald Trump…
Autorul cărții vorbește și despre prietenia lui cu Donald Trump – ales președinte al Americii în 2016 – și cu care a scris împreună două cărți.
,,Donald Trump și cu mine am decis să scriem cărți pentru că suntem amândoi îngrijorați de primul îndemn al basmului: mergi la școală. (…) Credem că educația financiară reală ar trebui să fie disponibilă pentru toți studenții. Președintele Trump și-a asumat o sarcină dificilă, pentru că atât Statele Unite, cât și lumea întreagă sunt măcinate de criza economică. Și el știe că s-a zis cu vremea basmelor. (…)
Donald Trump și cu mine ne-am împrietenit pentru că nu credem în principiul: dă-le oamenilor ca să nu ducă lipsă de ceva, așa cum cred Bernie Sanders și mulți alții. Donald Trump și cu mine credem în: învață-i pe oameni ce să facă pentru a nu duce lipsă de ceva.”
Impozitele îi recompensează pe cei cu educație financiară
Deși mai toți considerăm impozitele ca pe o povară sau mai rău ca pe o pedeapsă nemeritată, Robert Kiyosaki ne spune că impozitele nu sunt destinate să-i pedepsească pe oameni.
,,Ele sunt concepute să-i recompenseze pe cei care fac ceea ce guvernul își dorește să facă. Este nevoie de educație și inițiativă financiară ca să știi și să faci ceva ceea ce guvernul te va răsplăti să faci.”
Taxele îi sărăcesc și mai tare pe săraci și îi îmbogățesc pe bogați!
Cartea se concentrează și pe partea monedei bogaților. Astfel, vei descoperi modul în care taxele îi sărăcesc și mai tare pe săraci și pe cei din clasa de mijloc, dar, pe de altă parte, aceleași legi fiscale îi îmbogățesc și mai mult pe bogați.
Ce ar trebui să fac cu banii mei, perdanți cu ștate mari de plată, din ce motiv cei care pun bani deoparte sunt perdanți, banii sunt toxici, datorii și impozite, ce anume NU este educație financiară – sunt doar câteva dintre temele pe care Robert Kiyosaki le tratează cu multă, multă seriozitate, dublată de cunoștințe economice reale și experiența de viață.
Așadar, dacă te-ai întrebat ce este de fapt educația financiară, este momentul să aprofundezi acest subiect destul de greoi și incomod pentru mulți dintre noi.
În realitate, educația financiară înseamnă atitudine și ea reprezintă 80% din educația financiară.
,,Tatăl meu sărac îmi spunea întotdeauna: Nu mă interesează banii! Cum putea învăța despre bani dacă nu îl interesau? Spunea adesea: Nu îmi permit. Este mai ușor să spui nu-mi permit decât să găsești soluția pentru a-ți permite ceva. El credea că guvernul ar trebui să aibă grijă de el. America se duce de râpă în condițiile în care milioane de oameni împărtășesc atitudinea tatălui meu sărac despre responsabilitatea financiară personală. Și, în încheiere, atitudinea lui era că cei bogați sunt lacomi.”
Alegerea cu înțelepciune a profesorilor reprezintă un alt lucru extrem de important pentru educația financiară.
,,Ca adult, te încurajez să îți faci timp să-i cunoști cu adevărat pe oamenii care te învață despre bani. (…) Cel mai important activ al tău este mintea ta, așa că fii cu băgare de seamă și alege-i cu înțelepciune pe cei care o să ți-o hrănească cu informații.”
Învățarea limbajului banilor – iată o altă component important a educației financiare.
Să înveți să fii bogat nu este foarte diferit de învățatul unei limbi străine. Cel mai bun lucru la limbajul banilor este acela că toate cuvintele sunt gratuite. Prăpastia tot mai mare dintre bogați, săraci și clasa de mijloc ține de trei tipuri de venituri: din salarii, din portofoliu și din pasive.
,,Unul dintre motivele pentru care prăpastia devine tot mai mare cu fiecare zi este aceea că școlile îi învață pe elevi să muncească, să economisească și să investească pentru venituri din salarii. Diferența este că bogații muncesc pentru venituri din portofoliu și venituri din pasive”, mărturisește autorul.
Cum putem schimba lumea?
Robert Kiyosaki povestește că tatăl său bogat spunea adesea: ,,Dacă vrei să schimbi lumea, începe prin a te schimba pe tine însuți. (…) Îmi cerea să mă gândesc la ce pot face să mă schimb. Mă întorceam mereu la el când aveam idei noi și rămâneam întotdeauna surprins cât de mult se schimbau lucrurile după ce făceam acele schimbări.”
Așadar, vă invităm să începeți schimbarea citind cartea lui Robert Kiyosaki! Un om care cunoaște cu ce se mănâncă educația financiară, care știe ce să facă cu banii lui și în ce să-i investească este un om mai greu de înșelat.