Acum citești
Banul, un rău necesar! 6 lecții despre educația financiară

Banul, un rău necesar! 6 lecții despre educația financiară

Cartea Tată bogat, tată sărac a lui Robert T.Kiyosaki, publicată la Curtea Veche Publishing, reprezintă un manual de alfabetizare financiară care prezintă strategiile necesare pentru a dobândi o atitudine financiară nouă. Mai pe românește, cum să produci bani care la rândul lor să producă alți bani.

Banul, piedică sau oportunitate?

Bogați sau săraci, cu toții suntem obligați să ne raportăm la bani. Mai exact, să ne încadrăm într-un buget mai mic sau mai mare din care trebuie să ne plătim facturile, să facem cumpărăturile, să ne achiziționăm mașini, apartamente, telefoane sau ne plătim chiria și ratele la bancă.

Dar ce este banul pentru tine? Este o piedică sau o oportunitate? Răspunsul la această întrebare nu depinde de suma pe care o ai în cont, ci de modul de a te raporta la modalitatea în care se produc banii.

Cartea Tată bogat, tată sărac este un manual de educație financiară care își propune să ne învețe prin exemple concrete cum să abordăm în mod constructiv relația între nevoile noastre financiare și producția de bani. Educația financiară este începută în general acasă și puțini sunt cei care aprofundează acest domeniu, urmând o universitate sau altă instituție de profil.

Astfel, majoritatea dintre noi rămânem cu educația financiară pe care am primit-o în familie, tocmai de aceea cartea lui Robert T.Kiyosaki este cu atât mai importantă. Mai exact, ea este destinată părinților care trebuie să le vorbească copiilor despre bani. Vorbindu-le celor mici despre cum se fac banii, despre lipsuri și oportunități, părinții au ocazia de a reflecta la propria lor relație cu banii.

Tată bogat sau tată sărac?

Autorul Robert T.Kiyosaki pleacă de la o situație concretă din viața sa. El relatează că a avut parte de două tipuri de educație financiară de la cei doi tați ai săi – un tată bogat și un tată sărac – ambii oameni onești, inteligenți și bine educați, pe care i-a admirat și care i-au vorbit despre bani.

Această situație l-a ajutat să reflecteze la modul în care oamenii se raportează la bani și la cum pot fi produși acei bani, la diferența între a fi angajat și a fi angajator, la cum îți poți dezvolta un IQ financiar, dar și ce înseamnă să investești.

Evident, nu toate sfaturile și lecțiile pot fi implementate imediat în contextul actual românesc, întrucât sistemele de acumulare și de investiție din Statele Unite sunt clar diferite de cele de la noi. La fel se întâmplă și în cadrul sistemului juridic, acolo unde companiile pot pierde sau câștiga enorm datorită/ din cauza proceselor.

Un lucru este însă clar: modul de a reflecta la riscuri, la profit și la investiție nu are nici limite geografice și nici măcar dintre cele economice. Poți gândi ca un om bogat fiind sărac și poți gândi ca un om sărac, fiind bogat.

Lecții de educație financiară

Cartea prezintă șase lecții precise care dezvoltă și consolidează de-a lungul timpului educația noastră financiară:

Articol recomandat
Fabrice Midal

  1. Cum să începi?
  2. Banii nu există!
  3. Dacă vreți să faceți bani, faceți oferte!
  4. Aveți grijă singuri de afacerea voastră!
  5. Înfrângeți frica de a pierde bani!
  6. Nu munciți pentru bani!

Citind cartea Tată bogat, tata sărac veți înțelege importanța alfabetizării financiare, a chetuielilor contabile și a cifrelor care ne spun cum și unde se pot produce bani, dar și unde și cum să investești. Întrebarea „când?” nu este luată în calcul, deoarece răspunsul va fi întotdeauna același: omul care vrea să fie și să rămână bogat investește întotdeauna!

A face bani este un joc. Sunt situații în care acest joc poate deveni amuzant, dar regulile rămân reguli. De aceea, este important să știi exact care sunt legile din domeniul tău și care parte a lor te poate avantaja. În plus, este bine să cunoști ce înseamnă o economie de piață și cât de repede se schimbă cererea și oferta.

Așadar, este banul ochiul dracului sau depinde totul de felul în care ne raportăm la câștiguri și la cât de dependenți devenim de puterea banului? Rămâne să ne povestiți după ce citiți cartea lui Robert T.Kiyosaki!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus