Acum citești
„Dragă, unde-s banii?“, o carte despre bani și viață

„Dragă, unde-s banii?“, o carte despre bani și viață

Cartea „Dragă, unde-s banii?“, scrisă de Adrian Asoltanie și publicată la editura Curtea Veche Publishing, mi-a plăcut la nebunie. Motivul? – Dincolo de informațiile utile și de experiențele prezentate, m-am regăsit 100% în povestea banilor. Și în dilema lor. Și în nevoia de a-i avea, dar și de a-i cheltui. Știți vorba aceea că banii circulă și circulă al naibii de repede...

Cartea scrisă de Adrian Asoltanie m-a făcut să mă gândesc la relația pe care o am cu banii mei și cum mă raportez la ei. Și, de ce să vă mint, până acum nu prea am stat să analizez, așa la rece ce fac cu banii mei. Scriitura cărții, exemplele și argumentele oferite de autor, franchețea și umorul cu care a descris diverse situații a deschis pentru mine, cu fiecare pagină citită, o adevărată Cutie a Pandorei. Aceea în care banii, dar mai mult felul în care îi folosești, îți definesc personalitatea, trăirile, mentalitățile, dar și tarele. Am descoperit în această carte lucruri la care nu m-am gândit niciodată, dar care te pot ajuta să-ți schimbi și mentalitatea, dar și stilul de viață.

Cum cheltuim? Cât cheltuim? Câtă educație financiară avem? Ce personalitate financiară avem? Care este relația noastră cu banii? Și, haideți să fim sinceri, de câteva ori nu ne-am întrebat partenerul: dragă, unde-s banii? Ce ai făcut cu ei? Pe ce s-au dus așa repede și luna asta? De ce arunci banii haotic că o să rămânem lefteri?

Ce nevoie aveam de cele cinci rochii cumpărate, că doar nu le port pe toate? De ce aruncăm atât de mulți bani pe mâncare deși suntem conștienți că nu o consumăm pe toată? Fițe. Mofturi. Capricii. Sau pur și simplu bani cheltuiți neglijent și fără cumpătare. Spune-le cum vrei, însă important este să înțelegi că a venit momentul să schimbi ceva în povestea banilor din viața ta.

Vă sunt cunoscute vorbele, nu-i așa? Fără îndoială, dragă, unde-s banii este una dintre cele mai des repetate expresii în cuplu. Ai rostit-o și tu sau ți-a fost adresată pe un ton ușor acuzator. Există și mulți oameni singuri care, spre sfârșitul lunii, își pun această întrebare, privind în cont sau în portofel. De fapt, aproximativ 76% dintre români nu rămân cu bani de la un salariu la celălalt, indiferent cât câștigă. Vrem sau nu vrem să recunoaștem, multe certuri într-un cuplu apar și din cauza gestionării necumpătate a banilor.

Vei descoperi un sistem de organizare cu șapte pași clari, care îți oferă soluții concrete pentru o relație corectă cu banii tăi. Aici vei găsi informațiile despre bani și viață pe care nici școala și nici familia nu ți le-au dat până acum.

Cartea Dragă, unde-s banii?, o călătorie spre echilibru și prosperitate

Aproximativ 76% dintre români nu rămân cu bani de la un salariu la celălalt, indiferent cât câștigă

Cine este Adrian Asoltanie

Adrian Asoltanie este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani și până la 45 de ani a făcut cam toate prostiile financiare. A descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că, de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii, dar există nenumărate metode de a-i pierde.
Tată și soț, el este preocupat în special de educația financiară în cuplu și pentru copii, un domeniu ignorat, dar cu implicații pentru tot restul vieții. Principiile simple prezentate în această carte oferă baza unei vieți echilibrate și prospere. Adrian Asoltanie este autorul maratonului live de educație financiară Viața și Banii, care poate fi descoperit pe YouTube și Facebook.

Toată activitatea autorului cărții este ghidată de motto-ul: „Educația financiară e despre viață, nu despre bani“

,,Eu am descoperit educația financiară în 2010, la 35 de ani, de nevoie. Într-un an și jumătate, reușisem performanța să fac peste 200 000 de euro datorii la prieteni, rude, bănci. Primul șoc a fost să conștientizez groapa în care mă afundasem.
Al doilea a fost să-i spun soției adevărul. Al treilea a fost să ne gândim dacă trebuie să vindem casa pentru a ne plăti datoriile. Până la 45 de ani am făcut toate prostiile cu banii. Am făcut investiții după ureche și am luat țepe foarte scumpe. Am risipit și am cheltuit haotic”, susține autorul cărții ,,Dragă, unde-s banii?”

Ce este, de fapt, educația financiară

În această carte, vei descoperi că educația financiară ,,nu este un curs de contabilitate, ci mai degrabă o drumeție pe munte”, așa cum spune însuși autorul.

,,Vei învăța cum să te pregătești înainte de a porni la drum, cum să-ți stabilești traseul, ce-ar fi bine să-ți pui în rucsac și cu cine să pleci în călătorie. Vei învăța să anticipezi vremea rea și să-ți construiești un adăpost care să te protejeze. O să descoperi semnele de pe traseu care te ajută să știi unde ești și încotro mergi. O să înveți să te adaptezi la schimbări de traseu, pentru că viața nu e niciodată un drum drept”

Adrian Asoltanie

Lecții de viață pentru echilibru și prosperitate

,,Înainte să vorbim despre valoarea banilor și despre felul în care îi gestionăm sau cheltuim, trebuie să știm cine suntem noi, ce nevoi avem și care ne este personalitatea financiară.
Banii nu sunt doar un bun fără de care nu putem trăi sau nu ne putem satisfice capriciile și doleanțele. Felul în care ne raportăm la bani ne definește personalitatea. Și modul de a gândi. Și felul în care îi percepem pe ceilalți. Da, banii sunt și ochii dracului, banii te pot înălța sau coborî, îți pot deveni prieteni sau dușmani, ține de fiecare dintre noi să descopere în ce relație se află cu banii săi”, explică autorul.

PASUL 1 – CINE EȘTI?

Char așa, tu știi cine ești? Care îți e personalitatea financiară, care îți sunt punctele slabe și cele tari, cum poți dezvolta o relație financiară echilibrată în cuplu? E momentul să afli!

PASUL 2 – Controlează CHELTUIELILE

Autorul ca face un buget al banilor și al vieții și vei înțelege clar pe ce ți se duc săptămânile, lunile sau anii. Vei putea lua decizii conștiente chiar azi pentru a-ți schimba direcția și destinația.

PASUL 3 – Elimină DATORIILE

Mulți oameni știu, dar puțini înțeleg cu adevărat ce datorii au. Cum facem însă să evităm aceste „mine explozibile“ și cum scăpăm de ele, dacă le-am amplasat deja? Care sunt cele mai eficiente metode de a scăpa de datoriile mici și mari? Cum poți să-ți achiți un credit ipotecar de 30 de ani în doar 10-12 ani?

PASUL 4 – Consolidează-ți ECONOMIILE

Te numeri printre cei care consideră că a economisi este misiune imposibilă? Ei bine, să știi că este doar un mit! Nu există vreun om care să nu poată economisi! Care sunt obiectivele economisirii și care sunt piedicile pe care trebuiesă le evităm? Ce obiceiuri simple putem folosi pentru a aduce un plus de siguranță financiară?

PASUL 5 – Crește-ți VENITURILE

Oricine își dorește să câștige mai mult. Majoritatea strategiilor sunt însă pierzătoare și duc la cheltuieli și datorii mai mari. Cum identificăm situațiile de „țeapă“ și care sunt pașii corecți de urmat atunci când vrem să câștigăm mai mulți bani?

PASUL 6 – Dezvoltă-ți INVESTIȚIILE

,,Este, probabil, cel mai controversat capitol al educației financiare. Rareori am întâlnit doi investitori care să aibă aceeași părere sau strategie. Perfect normal, din moment
ce nu există doi oameni identici, cu aceeași experiență, educație, aceleași resurse sau același apetit pentru risc. Care sunt însă acele câteva metode prin care poți să-ți pui
banii să lucreze pentru tine?Ț, dezvăluie Adrian Asoltanie.

PASUL 7 – Descoperă PROSPERITATEA

Tot din cartea lui Adrian Asoltanie aflăm că există oameni prosperi care câștigă 2 000 de lei/lună și am întâlnit oameni săraci cu 2 000 de euro/lună. Prosperitatea nu e un număr, ci o stare de echilibru. Cum o recunoști și cum te bucuri de ea cât mai devreme și cât mai mult timp? Ce fac diferit oamenii prosperi față de cei săraci?

Americanii au o vorbă: „Follow the money!“, adică „Urmărește firul banilor!“

Felul cum își cheltuiește o persoană banii spune multe despre personalitatea ei. Tindem să dăm banii pe lucrurile care ne interesează și ne fac plăcere, iar bugetul unei persoane este o radiografie foarte fidelă în acest sens.

,,N-ai vrea să descoperi prea târziu că „Iubi“ este dator vândut sau că este client fidel al caselor de pariuri sportive sau amanet. Și, cu siguranță, te-ar ajuta să știi dacă „Puiuț“
sparge pe țoale tot salariul în primele trei zile ale lunii”, puntează, într-o ușoară notă de umor autorul. Dar, câtă dreptate are! Câte femei nu și-au descoperit Puișorul care toca banii pe ieșiri în oraș sau, mai rău, pe la jocurile de noroc. Așa că, paza bună, trece primejdia rea!

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le urmărești cu atenție:

Atitudinea față de muncă – lipsa de responsabilitate, faptul că nu poate ține un job mai mult de câteva luni, venituri fluctuante sau inconsistente, înclinația spre scheme și combinații
sau bani câștigați ușor.

Obiceiuri de consum – shopping impulsiv, tabieturi cotidiene precum masa de prânz în oraș, cafeaua de dimineață.

Posibile datorii – pentru ce le-a făcut și care e planul/atitudinea față de împrumuturi. E susținut financiar de părinți, deși câștigă destul de bine?

Obiceiuri de economisire – nu pune nimic deoparte sau, dimpotrivă, e „chitros“ și nu cheltuiește nimic.

Pasiuni și hobby-uri – colecții de ceasuri, gadgeturi, poșete, pantofi, haine și accesorii, produse cosmetice, tunning auto, arts & crafts, sporturi.

Vicii – fumat, alcool, pariuri sportive, alte dependențe scumpe.

,,Toate acestea necesită finanțări consistente și vei descoperi asta în bugetul partenerului. Urmărind „firul“ banilor, vei afla, așadar, ce-l interesează cu adevărat pe cel cu care visezi să îmbătrânești fericit. Dacă partenerul nu dorește să gestionați banii la comun, e cazul să-ți pui niște întrebări. Faptul că partenerii vor să-și țină banii separat este deja un început de fisură în relație. Banii sunt un simptom, rareori o boală”, susține autorul Adrian Asoltanie.

Iată ce se poate ascunde în spatele abordării „fiecare cu banii lui“:

Lipsa de încredere – partenerii nu au destulă încredere unul în celălalt, se tem să nu fie înșelați, să se profite de pe urma lor sau să fie limitați în dorințele lor.

Lipsa de comunicare – n-au chef de discuții, de explicații sau de a susține o idee, n-au argumente raționale pentru deciziile lor.

Lipsa de maturitate – atitudinea de prinț/prințesă care are obiceiuri sau pretenții la care nu vrea să renunțe. Abordarea „cui nu-i place… asta e“ nu e cea mai solidă fundație pe care să construiești pe termen lung.

Articol recomandat
"Secretele succesului", editie actualizata 2023

Infidelitatea financiară – încercarea de ascundere a unor datorii sau greșeli financiare din trecut, acoperirea unor vici sau cheltuieli nesănătoase. Toate acestea vor ieși la un moment dat la iveală și consecințele pot fi dramatice.

Aroganța financiară – atitudinea de superioritate a partenerului care câștigă mai mult, de genul: „Cine ești tu să-ți dau socoteală? Banii mei, treaba mea…“

,,Românilor le vine mai ușor să vorbească despre sex decât despre bani. Iar atunci când o fac, lipsesc sinceritatea și dorința de a învăța sau a fi învățat. O facem mai degrabă pentru a ne lăuda și a da mai departe cine știe ce scheme sau combinații am făcut. În realitate, o grămadă de minciuni și exagerări. Nimeni nu povestește greșelile pe care le-a făcut și lecțiile pe care le-a primit. Asemănătoare unei pagini de Facebook, educația noastră financiară este un șir de poze cu pisici, cocktailuri și plaje însorite. Ce mai, stăm bine… pe ultimul loc în Europa și pe locul 128 în lume la înțelegerea principiilor banilor, iar asta se vede, din păcate, în deciziile și consecințele de zi cu zi”, susține autorul.

Ești cheltuitor sau chibzuit?

Autorul dezbate tipologiile de persoane în funcție de felul în care sunt cheltuiți banii. De la spender, mână-largă la saver – cei strânși la pungă – până la inocentul și călugărul- măicuța financiară. Toți percep banul în felul lor, lucru care își poate pune amprenta asupra stilului lor de viață. Autorul vine, pentru fiecare dintre aceste personalități pe care banul le scoate din om, cu câteva soluții benefice.

Recunosc cu mâna pe portofel că și eu fac parte din categoria cheltuitorilor, așa că orice sfat este mai mult decât binevenit. Autorul a identificat însă câteva soluții și pentru noi ăștia mai cu dare de mână…

,,• Folosește CASH mai des. Te ajută să „simți“ mai bine banii tăi, munca și energia pe care le-ai consumat pentru ei. Plata cu cardul de debit nu implică nicio emoție și duce la cumpărături
suplimentare cu 20-25%. Cardul de credit te duce spre 30-35% extracheltuieli pentru că ai falsa senzație relaxantă că sunt banii altcuiva, ai băncii. Când simți că banii ți se scurg printre degete, cash-ul e mai ușor de controlat, de numărat, e mai palpabil.

Fă-ți un buget personal sau al familiei. Îl poți descărca gratuit de pe adrian.asoltanie.com. Îți recomand un sistem cu mai multe plicuri sau conturi care să te ajute/oblige să pui deoparte 10-15% din venituri chiar în ziua de salariu. Mai târziu va
fi prea târziu pentru tine. Eu și soția mea folosim un astfel de sistem de plicuri de mai mulți ani și funcționează excelent.

Redu plimbările casual prin mall și privitul la TV/social media – acestea sunt declanșatoare ale impulsului de cumpărare, căruia nu ești pregătit să-i reziști. Dopamina
și oxitocina vor prelua controlul și vei găsi argumente „raționale“ pentru care chiar îți trebuie bluzița sau gentuța din vitrină. Uneori, a doua zi, te întrebi ce-a fost în capul tău când ai decis să faci achiziția.

Caută-ți un partener de echilibru. Cu siguranță ai unul chiar lângă tine – partenerul de viață, un părinte sau un frate/soră/prieten. Când simți că te ia valul, sună-l și cere-
i părerea despre achiziție. Nefiind cu tine în fața vitrinei colorate, cealaltă persoană nu este copleșită de dorințe și emoții. Gândește mai limpede decât tine. Îți va pune câteva
întrebări și te va ajuta să iei o decizie mai bună.

Stabilește o limită de avarie. Poate să fie 100 sau 500 de lei. Important e să fie o sumă care nu-ți schimbă viața și nu-ți dă peste cap finanțele pentru două luni. Când te mănâncă
degetele să-ți iei ceva peste această limită, stabilește să faci achiziția peste două, trei zile, nu în acel moment. Ce se întâmplă, de fapt, este că, în două zile, stimulii și dorința
vor dispărea și hormonii se vor liniști. Dacă însă e vorba de ceva cu adevărat util sau important, vei putea să-ți cumperi liniștit mai târziu produsul fără teama de a cumpăra
impulsiv.

Educă-te! Citește și învață. Cu cât știi mai multe despre tine și despre finanțele tale, cu atât vei putea să iei decizii mai înțelepte și să te ferești, astfel, de impulsuri scumpe și regrete viitoare.”

Oamenii săraci gândesc pe zile.
Oamenii obișnuiți gândesc pe o lună.
Oamenii bogați gândesc pe ani.
Oamenii prosperi gândesc pe zeci de ani

CITEȘTI PE ACEEAȘI TEMĂ ȘI :

Cum îți dezvolți IQ-ul financiar. Transformă un ghinion într-un milion!

Cartea Ce este educația financiară…de fapt? Cum învățăm limbajul banilor și cum îi investim corect

Închide ochii și vizualizează-te bogat!

Banul, un rău necesar! 6 lecții despre educația financiară

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus