Acum citești
Brené Brown și cărțile ei care pot schimba destine

Brené Brown și cărțile ei care pot schimba destine

Am spus mereu că, dacă într-o zi oarecare, chiar banală, îți pică în mână cartea potrivită, te poți considera un om norocos. Sunt oameni care spun – și afirmă asta din propria lor experiență – că o carte poate schimba destine. Că te poate face să vezi viața din alte perspective. Că te pregătește să devii ceea ce nu ești. Că te face să iubești mai mult. Să prețuiești mai mult oamenii. Să înveți ce este compasiunea. Să ai grijă de creierul tău. Și lista ar putea continua.

Uneori, a citi devine sinonim cu a respira. Într-o perioadă în care suntem mai temători și mai distanțați ca niciodată, carțile unor oameni care au avut cu adevărat ceva de spus și de împărtășit din experiența lor, te pot face să-ți resetezi complet existența. Să crezi mai mult. Să speri mai mult. Să visezi mai mult. Și crezi că imposibilul poate deveni posibil.

Astăzi am ales să vorbim despre Brené Brown, doctor în asistență socială, și despre cărțile ei care cu siguranță te pot face să vezi viața altfel. Este profesor cercetător la Graduate College of Social Work din cadrul Universității din Houston, program finanțat de Fundația Huffington.

Și‑a petrecut ultimii 20 de ani studiind curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia, și este autoarea a cinci cărți, dintre care ultimele patru au fost cotate bestselleruri de către cotidianul New York Times: The Gifts of Imperfection, Daring Greatly (Curajul de a fi vulnerabil, Curtea Veche Publishing, 2016), Rising Strong, Braving the Wilderness (Curajul în sălbăticie, Curtea Veche Publishing, 2018) și Dare to Lead (Îndrăznește să conduci).

Discursul ei de la conferințele TED Houston, „The Power of Vulnerability“, a adunat peste 35 de milioane de vizualizări, numărându‑se printre primele cinci discursuri TED din întreaga lume. Brené locuiește în Houston, Texas, împreună cu Steve, partenerul ei de mai bine de trei decenii, și cu copiii lor, Ellen și Charlie.

Pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing găsiți cărțile lui Brené Brown, adevărate surse de inspirație pentru cei care au nevoie să afle mai multe despre cum funcționează viața cu binele și cu răul ei, cu puterea, curajul, dar și cu vulnerabilitățile ei.

Curajul de a fi vulnerabil – SCHIMBĂ FELUL ÎN CARE TRĂIEȘTI, IUBEȘTI, EDUCI ȘI CONDUCI – de Brené Brown

Dacă ești curios, îți spunem că aceasta nu este o carte despre victorie sau înfrângere, ci despre curaj. Într-o lume a lui „niciodată nu-i destul“, în care frica a devenit o a doua natură, vulnerabilitatea este subversivă. Incomodă. Ba, uneori, chiar puțin periculoasă. Fără îndoială, a ne-o asuma implică riscuri mult mai mari decât criticile pe care le-am putea primi sau faptul de a fi răniți.

Dar dacă facem un pas înapoi și ne privim situația cu obiectivitate, vom descoperi că nimic nu este mai dureros, mai incomod și mai periculos decât a rămâne pe dinafara propriei vieți, gândindu-ne cum ar fi stat lucrurile dacă am fi avut curajul să pășim în arenă.

Cartea Curajul de a fi vulnerabil propune o viziune nouă și puternică despre ce înseamnă a ne lăsa văzuți. Și ne învață să o facem, pas cu pas.

Curajul în sălbăticie – ÎN CĂUTAREA APARTENENȚEI ADEVĂRATE, DAR ȘI A CURAJULUI DE A REZISTA SINGUR – de Brené Brown

Deși sentimentul de apartenență este dorința înnăscută a oamenilor de a face parte din ceva mai amplu decât propria persoană, ne vedem puși în fața redefinirii acestui concept într o eră a polarizării crescânde, în care omenirea trece ­printr o criză spirituală a lipsei de conexiune.

Cu toții avem nevoie să simțim că facem parte din ceva, însă trebuie să fie ceva real – nu condiționat sau fals, ori supus constant negocierii.

Care sunt trăirile care dau sens vieții noastre?

Cartea vorbește despre modul în care putem restabili conexiunea umană și apartenența adevărată, în ciuda divizării și a retragerii. Brené Brown ne oferă claritatea și curajul de care avem nevoie pentru a găsi calea înapoi către noi înșine, dar și către ceilalți, iar această cale trece prin mijlocul sălbăticiei.

Cercetătoare în științe sociale, Brené Brown și a petrecut ultimii 16 ani studiind trăirile care dau sens vieții noastre – experiențe încărcate de curaj, vulnerabilitate, dragoste, sentiment de apartenență, rușine și empatie. Cu stilul său unic, Brown combină rezultatele cercetărilor sale cu povestiri de viață autentice și cu o sinceritate debordantă.

Îndrăznește să conduci – PRIN MUNCĂ NEÎNFRICATĂ, CONVERSAȚII DIFICILE ȘI IMPLICARE DEPLINĂ

Un lider nu este definit de statut, de funcții sau de exercitarea puterii. Oricine își asumă responsabilitatea de a dezvălui potențialul oamenilor sau al ideilor și are curajul de a-l dezvolta este un lider.

Articol recomandat
carti despre incredere

Când îndrăznim să conducem, nu pretindem că avem toate răspunsurile corecte; ne păstrăm curiozitatea și punem întrebările potrivite. Nu înțelegem puterea ca fiind ceva finit pe care trebuie să-l acapărăm; știm că puterea este infinită atunci când o împărțim cu ceilalți. Nu evităm conversațiile dificile și nici situațiile incomode. Când vrem să acționăm cu sens, ne îmbrățișăm propria vulnerabilitate.

Dar a îndrăzni să conduci într-o cultură care se definește prin apel la deficit, frică și incertitudine prespune a dezvolta niște abilități în jurul unor trăsături profund umane. Ironia situației este că alegem să nu investim în evoluția emoțională și mentală a liderilor noștri și în același timp ne chinuim să ne dăm seama ce am avea de oferit în plus față de mașini și de inteligența artificială. La ce ne pricepem mai bine? La empatie, la stabiliterea conexiunii, la curaj.

Cartea Îndrăznește să conduci sintetizează cei 20 de ani pe care Brené Brown i-a petrecut cercetând curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia. Structurată în patru părți care prezintă principii esențiale pentru leadershipul curajos, este o carte îndrăzneață tocmai pentru că autoarea își dezvăluie propriile slăbiciuni.

Acceptă provocarea lui Brené Brown: învață și tu să îți confrunți vulnerabilitatea și renunță la armura grea, prima piedică în calea curajului!

Mai multe articole de același autor:

Sunt vulnerabil, deci exist!

3 lecții despre bucuria de a trăi

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus