Acum citești
Cum să vorbim în public. 4 reguli de aur pentru a scăpa de emoții

Cum să vorbim în public. 4 reguli de aur pentru a scăpa de emoții

Vorbitul în public. Momentul acela în care te simți mic și neputincios. Când palmele îți transpiră, nu-ți mai găsești cuvintele, gesticulezi de parcă întreg universul ar sta pe umerii tăi. Când îți vine să o iei la fugă și să escaladezi Himalaya numai să fii exonerat de corvoada de a vorbi în fața unei mulțimi care așteaptă însetată să-ți audă părerea.

Altfel, ești genul de om implicat, gata să muți munții din loc și să te bați oricând pentru părerea ta. Ești un super profesionist, poate cel mai bun pe domeniul tău. Și totuși… nu poți să scapi de frica de a vorbi în public, ceea ce a devenit coșmarul vieții tale. Ei bine, suntem aici și să te ajutăm să scapi de această stare care-ți complică existența.

Remediul perfect: cartea Cum să vorbim în public a lui Dale Carnegie, publicată la editura Curtea Veche Publishing. O introducere în arta discursului public, scrisă de maestrul prin excelență al oratoriei, Dale Carnegie, cartea conține o bogăție de informații și de sugestii despre cum să găsim tonul și mijloacele potrivite pentru a ține un discurs desăvârșit.

Importanța comunicării în societate

A vorbi în public nu mai este un lux, a devenit o necesitate. Trăim într-o lume în care a comunica este prioritar. De la idei, concepte, strategii, mesaje – nimic nu se pierde, totul se transformă. Comunicarea înseamnă bani. Înseamnă atenție și trebuie să știi cum să transmiți un mesaj, astfel încât să prindă și să devină interesant pentru cei din jur.

Ce să faci când ai emoții

A vorbi în fața celorlalți nu este simplu. Unii au un talent nativ de a comunica. Îi vedem și îi admirăm. Sunt siguri pe ei, cu vocea fermă și cu mișcări calculate. Sunt carismatici, iar ideile lor prind. Alții se simt încolțiți atunci când trebuie să-și expună și să-și susțină părerea în fața unei mulțimi. Asta nu-i face mai puțin profesioniști, însă în lumea în care trăim, este important să pledezi pentru ceea ce crezi, tocmai pentru a face cât mai credibile proiectele tale.

Să nu vă imaginați însă că sunteți un caz singular. Mulți dintre cei care au devenit oratori celebri au dat dovadă la începutul carierei de timiditate și erau aproape paralizați de trac în fața publicului. Prin asta au trecut Jean Jaurès, Lloyd George, Charles Stewart Parnell și mulți alții.

Și, cum vorba dulce mult aduce, haideți să vedem care sunt regulile de aur care vă pot transforma dintr-un om fără niciun talent oratoric într-o persoană care poate să facă față acestei provocări.

1.Prima condiție este să porniți la drum cu o dorință puternică și cu multă îndârjire. Este nevoie de entuziasm pentru a ajunge la capăt triumfători. Gândiți-vă ce poate însemna pentru voi discursul din punct de vedere financiar, social și al influenței pe care o puteți avea față de ceilalți. Nu uitați că rapiditatea însușirii acestui program depinde de profunzimea dorinței voastre.

2. Nu lăsați lucrurile în voia sorții! Este foarte important să știți despre ce vreți să vorbiți și să vă faceți un plan clar al discursului pentru a ști exact ce veți spune.

3. A treia condiție și poate cea mai importantă: aveți încredere în voi! Indiferent cât te tare vă bate inima, pășiți curajoși mai departe, stați o clipă nemișcați și purtați-vă ca și cum acest lucru v-ar face plăcere. Încrederea este esențială pentru a putea trece peste emoții și a face față cu brio discursului.

,,Nu vă încheiați și descheiați nervos nasturii de la haină, nu vă jucați cu inelul și nu vă frângeți mâinile. Dacă trebuie neapărat să faceți un gest nervos, țineți mâinile la spate și învârtiți-vă degetele în așa fel, încât să nu vadă nimeni ce faceți sau mișcați-vă degetele de la picioare“

Dale Carnegie.

Așadar, lăsați la o parte temerile! Înfruntați-le și luptați-vă cu ele! William James mărturisea: ,,Pentru a fi curajos, comportați-vă ca și cum ați avea deja curaj, folosiți-vă voința de fier până la capăt și cu siguranță îndrăzneala va înlocui teama.“

4. Exersați, exersați, exersați! Ultimul sfat este de departe cel mai important. Așadar, oricât de siguri ați fi pe voi, este foarte important să exersați. Așa că alegeți-vă subiectul despre care doriți să vorbiți, faceți-vă un plan și citiți-vă documentarea. Oricât de spontan și de bun orator ai fi, contează să fii și bine pregătit și să stăpânești foarte bine subiectul despre care vrei să vorbești.

Ai vrea să-ți descoperi talentul ascuns de orator?

Succesul răsunător de care s-a bucurat această carte se bazează nu doar pe faptul că autorul este un maestru al oratoriei, ci pe talentul său de a-i motiva pe ceilalți să-și descopere însușirile ascunse de orator.

Articol recomandat
Tânără citind

Antreprenorul american Philip D. Armour, după ce a câștigat milioane de dolari a spus: ,,Mai bine aș fi un vorbitor desăvârșit decât un om de afaceri realizat.”


Așadar, cartea lui Dale Carnegie te ajută să scapi de frica de a vorbi în public, dar și să-ți stăpânești emoțiile. Nu uita că cele patru reguli de aur pe care le găsești în cartea Cum să vorbim în public te pot ajuta să faci din vorbitul în public o adevărată artă și, de ce nu, chiar să stârnești admirația celor din jur.

Și, așa cum spuneam, să-ți descoperi talentul ascuns de orator. Chiar se poate!

Dale Carnegie, cel mai bine vândut autor din toate timpurile

Dale Carnegie (pe numele lui real Dale Carnagey) s-a născut pe 24 noiembrie 1888, într-o fermă săracă din Missouri, şi s-a stins din viaţă pe 1 noiembrie 1955, în Forest Hills, New York. Este considerat cel mai mare autor de literatură motivaţională.

Cursurile sale de la Y.M.C.A. au înregistrat un succes imediat, aşa încât Dale Carnegie avea să conferențieze cu sălile pline. În 1936, Dale Carnegie publică Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent (Curtea Veche Publishing, 2010), carte ce a înregistrat imediat după publicare un succes răsunător.

De-a lungul anilor, această lucrare s-a vândut în mai bine de 44 de milioane de exemplare şi a fost tradusă în aproape toate limbile pământului.

Pe Dale Carnegie îl regăsim în topul celor mai bine vânduți autori din toate timpurile. La peste jumătate de veac de la moartea lui, atât scrierile, cât şi cursurile sale sunt la fel de solicitate ca în primii ani după lansare.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus