21 de reguli care îți vor schimba viața și te vor face stăpân pe timpul tău. Ai de ales între a mânca broasca și a tărăgăna la nesfârșit acele lucruri care îți pot influența succesul în carieră. Cartea Începe cu ce nu-ți place, scrisă de Brian Tracy și publicată la Curtea Veche Publishing ar putea fi un excelent punct de pornire pentru a găsi drumul spre împlinirea profesională și nu numai.
Cuprins
România anului 2020. Agitație, stres, nervi, dorința de a face cât mai multe lucruri, o agendă arhiplină, lucruri neplăcute pe care le tot amâni și, peste toate, senzația apăsătoare că nici azi nu ți-a ajuns timpul. Vrei să simplifici puțin ecuația vieții tale și să realizezi mai mult într-un timp mai scurt? Dacă da, este timpul pentru cartea Începe cu ce nu-ți place, apărută la Curtea Veche Publishing, al cărei autor este Brian Tracy. Amintim că acesta este unul dintre cei mai cunoscuți autori de studii de dezvoltare personală și coaching, programul său de psihologie a succesului fiind la mare căutare.
Fii stăpân pe timpul tău!
Așadar, ești gata să dai un alt sens vieții tale, aplicând regula 80/20, metoda ABCDE sau să mănânci dimineață broasca pentru a avea succes tot restul zilei? Atunci, haide să-ți spun de ce cartea lui Tracy este un adevărat manual în care cele 21 de reguli prezentate și dezvoltate de autor te vor ajuta să fii mai stăpân pe timpul tău și să cunoști cu adevărat succesul în carieră pe care cred că ni-l dorim cu toții.
Iată ce mărturisește Tracy la începutul cărții: ,,Pe parcursul carierei mele, am descoperit un adevăr fundamental: abilitatea de a te concentra în exclusivitate asupra celei mai importante sarcini, de a o îndeplini corect și de a o duce la bun sfârșit reprezintă cheia spre succesul deplin, spre realizare, respect, prestigiu și fericire în viață. (…) Paginile care urmează conțin 21 dintre cele mai puternice principii despre eficacitatea personală pe care le-am descoperit vreodată.“
Dilema celor două broaște
O vorbă din popor spune simplu, dar înțelept, că de ce îți este frică nu prea scapi. Cred că am testat și noi pe propria piele sentimentul. În acest context, Brian Tracy invocă de la bun început metafora broaștei, adică acel ceva nu-ți place, invocată încă din titlul cărții. De fapt, broasca reprezintă, așa cum explică Tracy, sarcina cea mai importantă pe care tu o tot tărăgănezi, dar care ar putea avea cel mai mare impact asupra vieții și rezultatelor tale la momentul respectiv.
Așa va veni și satisfacția, deoarece, ne explică autorul, realizarea unei sarcini importante declanșează eliberarea de endorfine în creier. Aceste endorfine îți conferă un sentiment natural de beatitudine. Așadar, creierul tău nu va percepe povara sarcinii care ți-a cam dat insomnii, deoarece reușita te va face să te simți mai încrezător și mult mai sigur în îndeplinirea sarcinilor.
Fă-ți creierul mai puternic!
Nu este mereu simplu. Este chiar dificil uneori să spargi gheața și să începi cu acea sarcină care-ți dă o totală stare de disconfort. Brian Tracy ne liniștește însă, explicându-ne în stilul lui simplu, dar direct, faptul că exercițiul reprezintă soluția pentru însușirea oricărei abilități. Iar mintea omului devine mai puternică și mai capabilă cu cât o folosești mai des.
Decizia, exercițiul și perseverența par a fi cele trei calități-cheie pentru a-ți forma obiceiul de concentrare și atenție, iar ele se pot învăța, aprofunda și aplica în timp. Și dacă broasca pe care am tot invocat-o în textul nostru pare una uriașă –adică acea sarcină care pare că vă cam depășește – Tracy vine și de această dată cu o soluție. Este bine să o luați bucată cu bucată. Mai exact, o împarți în activități concrete, separate și începi cu prima dintre ele. Restul vine de la sine, iar lucrurile se vor desfășura cum nici nu ai visat.
Gândește în scris!
Brian Tracy vorbește în cartea sa despre o importantă regulă a succesului căreia mulți dintre noi nu-i acordăm o așa mare atenție, aceea de a învăța să gândim în scris. Chiar așa, fiindcă tot suntem la început de an, tu când ți-ai notat ultima dată pe o foaie de hârtie zece obiective pe care dorești să le atingi în anul următor? Te va ajuta enorm formula celor șapte pași simpli pe care autorul ne-o devoalează în cartea lui și despre care spune că este sigură pentru a-ți stabili și înfăptui țelurile pentru tot restul vieții. Trebuie doar să-ți stabilești cu precizie ceea ce îți dorești, să-și faci un plan și să nu lași să treacă nicio zi fără să faci ceva, un lucru cât de mic, care să te aducă mai aproape de obiectivul tău.
Cele 21 de reguli pe care le găsiți în cartea lui Tracy pot intra, încetul cu încetul, în viața voastră. Asemenea unui cafele pe care încerci să o bei fără zahăr. Cu timpul. Pentru că la început vi se va părea amară. Este foarte importantă regula 80/20 care spune că 20% din activitățile tale vor fi responsabile pentru 80% din rezultatele pe care le obții. Deci asigură-te că eforturile tale sunt întotdeauna concentrate pe acele 20% din top.
Nu amâna sarcinile cele mai importante!
Nu uita, în tot ceea ce faci, și de metoda ABCDE, un alt pas important pentru a-ți ușura munca și a avansa profesional. Mai exact, ne explică Tracy, înainte de a începe să te ocupi de o listă de sarcini, este bine să-ți acorzi un răgaz de câteva minute pentru a prioritiza după valoare și importanță. Regula de bază: nu le amâna pe cele mai importante! Celelalte reguli care vă pot face viața mai ușoară vă invităm să le descoperiți parcurgând cartea publicată la Curtea Veche Publishing.
Cartea lui Brian Tracy este o excelentă invitație de a-ți învinge temerile. Este o invitație de a-ți demonstra în primul rând ție că se poate, că tu poți, oricând de greu ar părea. Cartea, scrisă într-un stil simplu, însă clară și bine structurată, te învață pas cu pas cum să-ți schimbi viața. Condiția esențială este să vrei și tu, să-ți dorești. Să faci un plan. Să-ți notezi ideile. Să le faci să devină realizabile. Să le dai un sens. Să dai timpului timp.
Brian Tracy nu-ți dă o formulă magică, nici a fericirii și nici a succesului, el îți spune doar, bazându-se pe vasta sa experiență, că poți într-adevăr să dai sens vieții tale și întreaga ta activitate să capete un nou sens. De fapt, dacă suntem sinceri cu noi înșine, cartea ne îndeamnă la introspecție pe fiecare dintre noi. Tu când ți-ai trecut pe o hârtie obiective la începutul unui nou an, când ai mâncat ultima dată broasca aceea care îți cam dă fiori, când ți-ai stabilit un plan de lucru, sarcini clare și le-ai dus la bun sfârșit, fără să le amâni?
Cine este Brian Tracy
Născut pe 5 ianuarie 1944, Brian Tracy este un public speaker motivațional și autor de dezvoltare personală din Canada. A fondat propria firmă, Brian Tracy International, în 1984 în Vancouver. A publicat peste 40 de cărți și a apărut în aproximativ 300 de conferințe video și audio. Călătorește și ține prelegeri de mai bine de 100 de ori pe an și derulează operațiuni de afaceri în 17 țări.
Cândva și el a mâncat broasca… Astăzi consiliază clienții săi pe domenii precum leadership, vânzări, stimă de sine, obiective, strategie, creativitate și psihologia succesului.