Acum citești
Cum îți câștigi libertatea financiară? O carte despre bani scrisă de un autor-brand

Cum îți câștigi libertatea financiară? O carte despre bani scrisă de un autor-brand

carte de educatie financiara

Există cărți care îți spun ce vrei să auzi. La care recurgi în momentul când ai nevoie de mesajul lor ca de ultima picătură, ca de argumentul decisiv, imboldul ce te împinge la acțiune. Bunăoară, dacă în acest moment ai acumulat considerabil de multă insatisfacție în legătură cu statutul tău de angajat/ă, dacă tânjești de ceva vreme să devii propriul șef și dacă te gândești de câtva timp cum să obții libertate financiară, cartea la care e nimerit să recurgi acum este Afacerile în secolul XXI, de Robert T. Kiyosaki, cu John Fleming și Kim Kiyosaki (traducere Marian Tudorache, 144 de pagini).

Pentru cine este această carte

Din introducere, volumul pare dedicat celor care, în condiții economice nesigure, vor să-și ia soarta în propriile mâini și să-și asigure independent viitorul financiar. O perspectivă ce capătă tot mai mult sens, întrucât trăim, în aceste decenii, o schimbare de paradigmă: trecerea de la Era Industrială, când oamenii aveau același job timp de 30, 40 de ani și pensia garantată, la Era Tehnologică, când piața muncii este mult mai dinamică, siguranța locului de muncă – îndoielnică, iar pensia – un orizont în ceață. Un context, așadar, în care devine prioritar să îți poți asigura un venit nu doar consistent și constant, ci și pentru un timp îndelungat.    

Citește, deci, această carte dacă

• vrei să devii mai mult decât un simplu angajat care-și încasează regulat salariul și speră că va avea o pensie

• te gândești să te faci antreprenor sau chiar investitor

• te interesează ideea de a-ți asigura un venit pasiv care să-ți aducă bani fără să mai muncești

• te atrage perspectiva de a-ți câștiga libertatea financiară

• vrei să îți dezvolți mentalitatea și abilitățile necesare pentru a gândi ca un antreprenor sau investitor

• ai nevoie de instrucțiuni privind pașii de urmat către câștigarea libertății financiare

• ai nevoie de motivație pentru a-ți depăși „pasivitatea financiară” și condiția de „simplu angajat”

• te simți capabil/ă să te dezvolți și să înveți continuu, inclusiv din greșeli

• te simți în stare să investești perseverență și circa 10 ani în câștigarea libertății tale financiare

Nu în ultimul rând, acesta este un volum relevant pentru oricine își pune întrebări despre capacitatea sa de a face bani. Ai stofă de întreprinzător? Sau e absolut OK pentru tine să ai o slujbă și un salariu normale? Îți place să-ți asumi riscuri? Vrei să câștigi mai mult? Sau ești mulțumit/ă cu cât ai? Visezi să te îmbogățești? Ai atitudinea și abilitățile necesare pentru a o face? Ș.a.m.d. Parcurgând cartea, descoperi în tine răspunsurile la asemenea întrebări. În acest sens, Afacerile în secolul XXI te ajută să-ți (re)verifici capacitățile și valorile, să îți clarifici  nevoile, dorințele, prioritățile, aspirațiile.

Principalele mesaje ale acestei cărți

Folosindu-se abundent de exemplul și experiența lor personale, autorii pornesc de la ideea că toți ne dorim libertate financiară. Aceasta din urmă se obține atunci când venitul pasiv ne asigură, fără să mai fie nevoie să muncim, câștiguri mai mari decât cheltuielile. Ce avem noi de învățat este cum să obținem un venit pasiv, iar pentru atingerea acestui obiectiv avem nevoie de o anumită mentalitate și de anumite abilități și calități. În carte, autorii ne prezintă pași și modalități de obținere a unui venit pasiv, și enumeră caracteristicile indispensabile persoanei care își propune să ajungă la libertate financiară.

Un instrument foarte util în (auto)evaluarea capacității de a urma acest deziderat este schema introdusă la pagina 15 și detaliată în capitolele următoare. Ea cuprinde patru tipuri de producător de venit: angajatul, liber profesionistul, patronul și investitorul. Aceștia doi din urmă, susține Kiyosaki, sunt singurii care se pricep să își asigure venituri pasive și să obțină cu adevărat libertate financiară. Iar printre beneficiile aduse de aceasta se numără atât bunăstarea (bogăția, avutul), cât și starea de bine (mulțumirea de sine, siguranța de sine, etc.).

Cine sunt soții Kiyosaki

Robert și Kim s-au născut ambii în Hawaii. Kim a fost mereu reticentă în a face publice informații despre familia, copilăria și studiile sale, Robert este „yonsei” (american japonez de a patra generație), fiul unui specialist în educație care s-a zbătut toată viața să iasă din impas financiar, fără succes.

Cei doi s-au cunoscut în Hawaii, după ce Kim lucrase la o revistă de business și își crease propriul brand de haine, și după ce Robert luptase un an în Vietnam ca pilot de elicopter în Marina americană și avusese succes (trecător) cu o afacere cu portofele de nailon și Velcro. Robert a trebuit să se resemneze cu refuzul ei de a ieși împreună timp de șase luni, însă perseverența lui a fost în cele din urmă răsplătită cu un „da”.

S-au căsătorit în 1985 și, deși au trecut prin momente extrem de dificile din punct de vedere material, precum se amintește în carte, știau amândoi în mod foarte hotărât că vor să își fie propriii șefi și, mai mult, să se îmbogățească. Ceea ce au și reușit: au înființat Accelerated Learning Institute, prin intermediul căruia Robert susținea seminare de business și care în 1994 le aducea un venit de 4000$ pe lună; în 1996 au inventat Cashflow, un joc de societate de alfabetizare financiară care a generat 3500 de cluburi ludice în diverse țări din lumea întreagă; în 1997, Robert a scris Rich Dad, Poor Dad /Tată bogat, tată sărac, iar soții au înființat compania Rich Dad, rămasă până azi una dintre cele mai celebre organizații de educație financiară din lume; în 2000, Robert a apărut la Oprah Winfrey Show, vânzările pentru Rich Dad, Poor Dad au explodat și aceasta a devenit cea mai bine vândută carte de afaceri din toate timpurile; în 2006, Kim a scris Rich Woman, volum care a intrat rapid pe lista de bestsellere Amazon și a propulsat-o ca model de antreprenoare și femeie de afaceri influentă.  

Robert și Kim au divorțat în 2017, dar sunt în continuare parteneri de afaceri și prieteni. Nu au copii, pentru că, mărturisește Robert, ar fi fost un tată groaznic: el, fost militar, iar copiii de azi, niște sclifosiți…

Parcursul soților Kiyosaki își are criticii săi, pentru mai multe motive. În primul rând, există niște lacune în biografiile lor care lasă loc speculațiilor. În al doilea, una dintre companiile înființate de ei, Rich Global LLC, a dat faliment în 2012 – un fapt nu tocmai meritoriu, pentru o persoană care se recomandă drept guru mondial al finanțelor personale. Nu în ultimul rând, seminarele ținute de organizația lui Kiyosaki au fost criticate pentru că promit ceva ce nu oferă, iar el însuși s-a apropiat, în ultima vreme, de diverse teorii ale conspirației vehiculate printre fanii lui Donald Trump, cu prietenia căruia se mândrește și împreună cu care a scris două cărți.

Dincolo de controverse, totuși, faptele rămân: iar notorietatea și influența „brandului” Kiyosaki sunt un fapt.

11 fragmente reprezentative

• „Când eram copil, părinții m-au învățat aceeași formulă a succesului pe care probabil că o știi și tu: du-te la școală, învață din greu și obține note bune, ca să poți ocupa un loc de muncă sigur, bine plătit și cu beneficii suplimentare, iar locul de muncă va avea grijă de tine. Dar aceasta este gândirea specifică din perioada Erei Industriale, pe care am depășit-o demult. Locul tău de muncă nu va avea grijă de tine. Nici guvernul nu va avea grijă de tine. Nimeni nu va avea grijă de tine. Trăim într-un alt secol, iar regulile s-au schimbat. Părinții mei credeau în siguranța locului de muncă, în pensie și în asigurările sociale și de sănătate. Toate acestea sunt idei depășite, învechite, vestigii dintr-o epocă trecută. Astăzi, siguranța locului de muncă e o glumă, iar ideea de angajare pe viață într-o singură companie, ideal susținut cu mândrie de IBM în perioada sa de glorie, este la fel de anacronică ca o mașină de scris.”

Articol recomandat
romane distopice

• „Nu economia e problema. Tu ești problema. Te înfurie la culme corupția din lumea corporatistă, Wall Street și băncile mari, care au permis să se întâmple asta, guvernul, pentru că fie nu depune suficient efort, fie exagerează, sau pentru că procedează greșit de cele mai multe ori? Te înfurie propriul ego pentru că nu ai preluat controlul mai devreme? Viața e dură. Întrebarea este: «Ce ai de gând să faci?» Văicărelile și bombănelile nu îți vor asigura viitorul dacă oftezi și te vaiți în legătură cu economia sau arunci vina asupra celor de pe Wall Street, pe marii bancheri, pe corporațiile americane sau pe guvern. Dacă vrei un viitor solid, trebuie să ți-l creezi. Trebuie să preiei controlul asupra sursei tale de venit, ca să-ți protejezi viitorul.”

• „… departe de a fi «normal» din punct de vedere istoric, întregul concept de a fi angajat este de fapt un fenomen relativ recent. În Epoca Agrară, majoritatea oamenilor erau antreprenori. Da, erau fermieri care lucrau pământurile regelui, dar nu erau angajații lui. Nu primeau salariu de la rege. De fapt, era chiar invers: fermierul îi plătea regelui o taxă pentru dreptul de a-i folosi pământul. Acești fermieri și-au câștigat traiul ca mici antreprenori. Ei erau măcelari, brutari și lumânărari care și-au transmis meseria din tată în fiu, pe care o moștenim sub diverse nume comune: Smith, pentru fierarul satului; Baker, pentru brutar; Farmer, pentru cel care se ocupa cu agricultura; Taylor, derivat din profesia de croitor și Cooper, vechiul termen pentru comerțul meșterilor de butoaie. Abia în Epoca Industrială a început să apară o nouă cerere, aceea de angajați.”

• „Unul dintre motivele pentru care vrei să-ți creezi propria afacere este redobândirea demnității. Nu subestima importanța acestui motiv. Lumea este plină de opresori și de oameni puțini la minte și, indiferent dacă e vorba de șeful, managerul, vecinul sau chiar prietenul tău, nu vrei să te trateze cu lipsă de condescendență. Vrei să preiei controlul asupra vieții tale. Vrei să ai curajul de a nu-ți păsa când alții te persecută. Vrei să ai libertatea de a gândi și de a acționa așa cum consideri de cuviință.”

• Trebuie să adopți mentalitatea de antreprenor. Această mentalitate se reduce la următoarea afirmație: un antreprenor este dependent doar de el însuși. Tu pui lucrurile în mișcare, ceea ce înseamnă că nu poți da vina pe nimeni sau nimic în afară de tine.”

• „De multe ori aud spunându-se: «Ai nevoie de bani ca să faci bani.» Asta e o prostie, ca să nu spun mai mult! […] Când am început, nu aveam bani – ba chiar aveam datorii – și nimeni nu ne-a dat nimic în perioada aceea. De asemenea, nu e nevoie nici de o educație formală solidă. Educația universitară este importantă pentru profesiile intelectuale, dar nu și pentru cei care vor să-și clădească bogăția. Dacă nu ai nevoie de bani ca să faci bani și nu ai nevoie de o educație formală ca să înveți cum să devii liber din punct de vedere financiar, atunci de ce ai nevoie? Ai nevoie de un vis, de multă hotărâre, de voința să înveți rapid….”

• „Un activ este ceva care lucrează pentru tine astfel încât să nu trebuiască să muncești pentru tot restul vieții. Tatăl meu sărac spunea mereu: «Caută-ți un loc de muncă.» Tatăl meu bogat spunea: «Creează-ți active.» […] [A]tunci când pui bazele unei afaceri, îți creezi un activ. În afacerea mea Rich Dad, am deschis sedii în întreaga lume. Fie că lucrez, dorm sau joc golf, banii intră în cont. Acesta este venitul pasiv, venitul rezidual. Nu muncesc din greu la locul meu de muncă, dar muncesc din greu ca să-mi creez un activ, pur și simplu pentru că gândesc ca o persoană bogată, nu ca o persoană din clasa muncitoare. […] Investesc doar în lucruri care îmi aduc bani. Dacă ceva îmi aduce bani, este un activ; dacă îmi ia bani, este o datorie. […] Pentru cei care înțeleg aceste lucruri, activul numărul 1 este de obicei o afacere, iar activul numărul 2 constă în imobiliare.”

• „Dacă vrei să ai succes financiar, există trei tipuri diferite de educație de care ai nevoie: educația școlară, profesională și financiară. Educația școlară te învață cum să citești, să scrii și să faci calcule. Este o educație foarte importantă, mai ales în lumea de astăzi. […] Educația profesională te învață cum să muncești ca să câștigi bani. […] Educația financiară te învață cum să faci banii să lucreze pentru tine, în loc să faci tu ceva pentru bani.”

• „Iată câteva dintre abilitățile esențiale pe care le poți deprinde din educația autentică a vânzării prin rețele: atitudinea orientată către succes; ținuta vestimentară de succes; depășirea temerilor personale, a îndoielilor și a lipsei de încredere; depășirea fricii de respingere; abilitățile de comunicare; abilitățile de relaționare; abilitățile de gestionare a timpului; responsabilitatea; stabilirea concretă a obiectivelor; abilitățile de gestionare a banilor ; abilitățile privind modul de a investi. Companiile de renume din domeniul vânzării prin rețele oferă programe serioase de formare în toate aspectele enumerate mai sus. Și pe bună dreptate: acest tip de educație este absolut inestimabil.”

• „Fiecare dintre noi are în interior un câștigător și un perdant. E valabil și pentru mine. Există în mine și un câștigător, și un perdant, iar de multe ori aceștia concurează între ei. Motivul pentru care cei mai mulți «ratează» în viață este pentru că îi permit perdantului să-i domine. Eu nu fac așa. Nu mă las până când nu învinge câștigătorul. Cum îți dai seama când perdantul este dominant? El spune «Oh, nu-mi pot permite asta!», «Oh, e prea riscant!» sau «Dacă dau greș?». Câștigătorul este dispus să își asume riscuri, în vreme ce perdantul se gândește doar la siguranță și stabilitate.”

• „Toți visăm, dar nu la fel. Tatăl meu bogat m-a învățat că există cinci tipuri de visători: Cei care visează în trecut. Cei care au visuri mărunte. Cei care își îndeplinesc un vis și apoi se plictisesc. Cei care au visuri mărețe, dar fără niciun plan despre cum să și le îndeplinească, așa că nu se aleg cu nimic. Cei care au visuri mărețe, care și le îndeplinesc și continuă să aibă visuri mărețe.”

Volumul „Afacerile în secolul XXI” costă 57 de lei și va putea fi cumpărat curând online de AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus