Acum citești
Cum sprijinim dezvoltarea cognitiv-emoțională a copiilor prin lectură: edutainment de cea mai bună calitate la Festivalul NARATIV 2024

Cum sprijinim dezvoltarea cognitiv-emoțională a copiilor prin lectură: edutainment de cea mai bună calitate la Festivalul NARATIV 2024

Festival de Lectura pentru Copii

Dacă nu este unicul eveniment de acest gen din România, este cu certitudine printre foarte rarele, deci valoroasele manifestări de profil: NARATIV, Festival de lectură pentru copii și părinții lor, ajuns anul acesta la cea de-a VI-a ediție.

De ce un festival de lectură

În condițiile în care România se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ce privește consumul de carte, 11 milioane de români (peste 50%) nu au citit nici măcar o carte în ultimul an, iar 40% dintre elevii români au dificultăți în a înțelege sau interpreta un text, NARATIV pare o necesitate socio-educațională. Inițiativa a izvorât din ideea de a încuraja lectura în rândul copiilor din România, iar misiunea Festivalului este să facă lectura atât de atrăgătoare pentru participanți, încât cititul să devină un obicei zilnic în viața acestora. 

Cum sunt atelierele de lectură pentru copii

Pornim de la această realitate: creierul uman reacționează la citit în moduri specifice. Atunci când citim, vizualizăm prin intermediul imaginației locurile descrise și vocalizăm în minte spusele personajelor – în cazul ficțiunii. Iar când parcurgem un text non-literar, citim analizând, procesând, conectând sau sintetizând ideile formulate în el.

Aceste efecte ale lecturii sunt pur și simplu „externalizate” prin atelierele de lectură din cadrul Festivalului NARATIV: participanții pot crea un colaj, dând formă locurilor imaginate, sau pot interpreta un personaj, „întrupând” eroi și eroine, și așa mai departe. Fiecare atelier oferă o „prismă de lectură”, un mod de a citi o carte. Iar cum activitățile componente sunt antrenante și distractive, copiii participanți înțeleg că cititul este o ocupație plăcută.

După tema lor, atelierele din cadrul ediției 2024 a Festivalului ar putea fi împărțite în trei categorii ce reflectă profilurile educaționale generale: uman (scriere creativă, istorie, teatru muzical, etc.); real/STEM (matematică, robotică, fizică); științe sociale (educație civică, educație financiară, educație pentru mediu ș.a.).

Ateliere sunt structurate pe grupe de vârstă, au durata de 50 de minute și ating, pe lângă temele enumerate mai sus, subiecte precum numismatica, nutriționismul, sportul, chimia, IA (inteligența artificială). De adăugat și că multe dintre ateliere sunt bazate pe cel puțin o carte* (de exemplu, atelierul de improvizație teatrală pornește de la povestea din „Apollo și un mesaj misterios”, cel de cinematografie are la bază romanele cu Alice scrise de Lewis Carroll, etc.)

* nu este necesar ca participanții să fi citit cartea înainte de eveniment

Ce oferă NARATIV părinților

În timp ce copiii participă la ateliere, însoțitorii lor adulți sunt și ei invitați să se implice: organizatorii au pregătit o serie de conferințe pentru părinți în cadrul cărora aceștia primesc de la experți sfaturi relevante și recomandări practice pentru dezvoltarea copilului inclusiv prin lectură. Astfel, părinții vor sta de vorbă cu psihologa Alina Uricec despre beneficiile cognitive și emoționale ale cititului, cu psihologul Mihai Copăceanu despre reducerea dependenței de tehnologie și reorientarea către lectură, cu dr. Șerban Damian despre dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase în familie, sau cu formatoarea Georgiana Gerea despre încurajarea procesului de lectură.

Cine sunt pedagogii

Pedagogii care susțin atelierele de lectură și conferințele pentru părinți din cadrul NARATIV 2024 sunt actori, regizori, numismați, traducători, ingineri, jurnaliști, biochimiști, medici, artiști, fizicieni, avocați, sportivi, muzicieni, și au fost invitați să participe la acest eveniment fiindcă sunt experimentați, pasionați și inovatori în domeniul lor. Printre ei se numără istoricul Adrian Cioroianu, gimnasta Diana Bulimar, scriitorul Ciprian Măceșaru, jurnalistul Ovidiu Șimonca, fizicianul Cristian Presură și mulți alții.

Despre organizator și sponsori

Asociația Curtea Veche, care împlinește anul acesta 10 ani de existență, reprezintă inițiativa de responsabilitate socială a Curtea Veche Publishing, editură românească din Top 10. Misiunea asumată de Asociație acum un deceniu este aceea de a cultiva gustul pentru citit în rândul copiilor și tinerilor din România, și a fost urmărită prin sute de activități concrete: donații de carte în parteneriat cu Fundația Bosch, Rompetrol și Kaufland; acordarea de burse elevilor meritorii din medii defavorizate; înființarea de cluburi de lectură în școli din peste 36 de județe.

Sponsorii principali ai acestui eveniment sunt Kaufland, care a susținut constant și loial Festivalul încă de la prima lui ediție, și Fundația Bosch, cu sprijinul devotat al căreia s-au putut dezvolta, la edițiile post-pandemice, ateliere de lectură cu profil științific (matematică, tehnologie, chimie, fizică ș.a.).

NARATIV 2024 în cifre

• 2200 de elevi participanți (estimat)

Articol recomandat
Tânără citind

• 8 conferințe pentru părinți

• 110 ateliere de lucru pentru copii

• +30 de teme abordate

• 30 de pedagogi

• 1 spectacol de teatru („Povestea cărții”)

Informații utile

Festivalul de Lectură NARATIV 2024 se adresează copiilor de 7-14 ani și va avea loc pe 23-24 martie 2024 în clădirea emblematică a Colegiului Național „Școala Centrală” din București. Programul complet este deja disponibil pe narativ.ro, iar înscrierile se pot face pe același site, completând un formular în două minute. Participarea pentru copii și adulți este gratuită.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus