Acum citești
7 motive pentru care merită să participi la NARATIV – Festivalul de Lectură pentru Copii 2023

7 motive pentru care merită să participi la NARATIV – Festivalul de Lectură pentru Copii 2023

NARATIV Festivalul de Lectura

Festivalurile de lectură nu sunt atât de frecvente pe cât s-ar putea crede. În zona noastră geografică, există unul în localitatea grecească Tempi, la poalele Olimpului; are loc la sfârșit de iunie, se adresează tuturor categoriilor de public și își propune să conserve și transmită tradiția povestitului ca modalitate de interpretare a lumii. În sfera noastră culturală (socotind că aparținem de cultura latină), se țin periodic festivaluri de lectură în mai multe țări din America Latină: în Columbia, pentru copii de 0-5 ani, în Venezuela, Mexic și Republica Dominicană – pentru studenți, iar în Argentina, în cadrul târgurilor de carte – pentru copii și adulți. În lume, ar mai fi de menționat festivalurile de lectură din școli, în Vietnam, exclusiv pentru elevi, și unul ținut la Toronto, în Canada, cu workshopuri pentru adulți și copii, întâlniri cu autori și ilustratori, sesiuni de autografe și acordare de diverse premii.

Un festival de lectură care însă, pe de o parte, să se adreseze deopotrivă copiilor și părinților, și, pe de alta, să cuprindă activități mai complexe decât cititul cu voce tare, un festival de lectură croit în mod deștept și atrăgător după cele mai recente principii de edutainment (educație și distracție) nu există în România. Sau nu exista până în 2015.

NARATIV – Festivalul de Lectură pentru Copii a debutat la scară mică, dar temerar în urmă cu opt ani la librăria Cărturești Verona. Organizat de Asociația Curtea Veche, divizia de responsabilitate socială a editurii Curtea Veche, evenimentul a cuprins, la prima lui ediție, doar câteva ateliere interactive de animare a lecturii: transformarea unor pasaje din Odiseea în fragmente de roman grafic, ilustrarea unor scene din Robinson Crusoe, redarea miturilor grecești prin teatru de umbre, transpunerea Logodnicilor lui Umberto Eco pe muzică.

De la an la an, însă, NARATIV a crescut și a înflorit. Astăzi a ajuns la ediția a V-a și, deși între timp a apărut în peisaj și un festival de lectură și joacă organizat de Didactica Publishing House, în prezent NARATIV se poate defini complet drept

primul festival de lectură pentru copii din România

✅ cel mai ofertant festival de lectură cu participare gratuită

✅ cel mai antrenant festival de lectură pentru copii și părinți

În timp, am explorat la NARATIV cam toate extensiile și aplicațiile lecturii care se puteau imagina, transformând lectura în performance aptitudinal, pentru a o face mai atractivă pentru copii și pentru a încuraja propria lor transformare în cititori pentru întreaga viață. Am pornit de la lectură pentru a ajunge la pictură, colaj, improvizație actoricească, benzi desenate, debate. Și tot ne-a mai rămas ceva nou de explorat anul acesta: puntea dintre cărți și STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică). Așa că la ediția a V-a a Festivalului vom avea, în premieră, ateliere de chimie, fizică, astronomie, robotică și chiar educație financiară. Astfel, de la simplul storytelling, Festivalul nostru descoperă, în mod original și incitant, ramificațiile lecturii până spre tehnologie.  

Luând în considerare toate acestea, iată 7 beneficii concrete ale participării la NARATIV 2023:

1. copiii și părinții petrec timp de calitate în public, distrându-se și totodată învățând

2. părinții primesc sfaturi și recomandări de parenting din partea experților

3. copiii își exersează un număr mare de talente și abilități (de la artistice la matematice)

4. copiii iau contact cu unele dintre poveștile fondatoare ale culturii universale

5. copiii își formează o perspectivă interdisciplinară (științe umaniste-STEM) asupra lecturii

6. părinții se familiarizează cu oferta actuală de carte pentru copii

Articol recomandat
carti pentru copii

7. părinții și copiii au prilejul de a întâlni live personalități participante ca pedagogi (pe istoricul Adrian Cioroianu, scriitorul Péter Demény, autorii Georgiana Gerea și Adrian Asoltanie, psihoterapeuta Nora Neghină ș.a.)

ÎNSCRIE-ȚI, deci, copilul la atelierele desfășurate în cadrul singurului festival din România care cuprinde un set cu adevărat complex de activități de lectură. Înscrie-te tu însuți/însăți la una dintre conferințele NARATIV 2023 unde vei afla cum să îți motivezi copilul să citească mai mult.

CÂND: în weekendul 25-26 martie 2023

UNDE: la Colegiul Național „Școala Centrală” din București

CINE: copii de 7-14 ani și părinții sau însoțitorii lor adulți

CÂT COSTĂ: gratis

Informații, înscriere și programul complet AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus