Cronica scurtă a unui weekend inspirat de cărți: soare de primăvară rumenă, temperaturi răsfățătoare de +20 de grade, magnolia înflorită diafan în curte, coridoarele lungi străjuite de colonete suple încoronate cu arcade, pe care copii la vârsta cea mai luminoasă (7-14 ani) curg precum atomii într-o cupă plină cu Viață. Ochii lor, dar și ai adulților prezenți, fie ei părinți, pedagogi sau organizatori (ce altă dovadă că buna dispoziție este contagioasă?) sunt, dacă îi priviți bine, plini de curiozitate și freamăt proaspăt: caută, ating, ascultă, absorb. E în ei o mică sclipire spiridușească ce dă tonul general al acestui eveniment de edutainment inteligent care a reușit să facă în joacă ceva absolut serios: să insufle copiilor plăcerea de a citi în fiecare zi. A fost, doamnelor, domnilor și dragi copii, NARATIV – Festivalul de Lectură pentru Copii organizat de Asociația Curtea Veche: singurul din România care promovează cititul de plăcere în rândul copiilor și tinerilor, dedicat atât celor mici, cât și părinților, cu participare gratuită. Desfășurat, anul acesta, la Colegiul Național „Școala Centrală” din București.
Cuprins
NARATIV în cifre
• 2 zile
• aproape 1500 de copii și adulți participanți
• 80 de ateliere pentru copii
• 11 conferințe pentru părinți
• 30 de teme diferite
• 30 de pedagogi
Subiecte și activități
Împrumutând termenii din sistemul educațional, am putea spune că atelierele au fost împărțite în două linii tematice: uman și real.
Atelierele corespunzând profilului uman au abordat următoarele subiecte: storytelling, ilustrație, crafts, benzi desenate, scris creativ, debate, colaj, actorie, teatru de umbre, istorie, mitologie.
Atelierele aliniate profilului real s-au concentrat pe următoarele subiecte: educație financiară, astronomie, anatomie, ecologie, chimie, fizică, programare, matematică, robotică.
Toate cele 80 de ateliere pentru copii au fost interactive, activitățile cele mai frecvente fiind brainstormingul și jocurile de rol, suplimentate generos cu activități specifice fiecărei sesiuni, de la realizarea de colaje la meșterirea unui mic device.
De ce a fost NARATIV 2023 un succes
Nu doar pentru că a înregistrat un număr de participanți îmbucurător de mare pentru un eveniment ce promovează lectura, nu doar fiindcă printre contributori s-au numărat câteva personalități marcante (istoricul Adrian Cioroianu, psihologa Nora Neghină, autorii Adrian Asoltanie, Péter Demény, Georgiana Gerea ș.a.), și nu doar pentru că atmosfera realmente festivă, favorizată și de vreme, le-a insuflat tuturor celor prezenți o stare de bucurie.
Ci și pentru că în feedbackul primit post-eveniment de la participanți cuvintele-cheie au fost din zona superlativului:
• „A fost o adevărată plăcere să ne încântați cu activitățile dvs.! FELICITĂRI!!!!” (Michaela M.)
• „Fetița mea și prietenii ei au fost încântați de activitățile propuse la ateliere.” (Camelia N.)
• „Un regal! Sincere felicitări!” (Mihai Copăceanu)
Takeaways adulți – pentru reflecție
• „Dacă noi nu citim […], atunci degeaba îi spunem copilului «Nu face ca mine, tu citește!»” (Iren Arsene Mate, Președinta Asociației Curtea Veche)
• „Putem face istoria atractivă pentru copii povestind-o. În spatele anilor, în spatele numelor […] se află niște oameni, cu viața lor, cu suferințele lor, cu bucuriile lor.”
(Adrian Cioroianu, istoric, lectorul atelierului despre monarhii României)
Takeaways copii – pentru un zâmbet final
• „Citim ca să fim deștepți!” (copil participant la atelierul de benzi desenate)
• „Îmi place Zeus pentru că e șeful!” (copil participant la atelierul de mitologie)