Acum citești
Sărbătoarea cărților emană bucurie, speranță și entuziasm la Festivalul de Lectură NARATIV 2024

Sărbătoarea cărților emană bucurie, speranță și entuziasm la Festivalul de Lectură NARATIV 2024

Copil citind

Când copilul dă buzna afară din sala de clasă, la final, înecându-se de nerăbdare să-ți povestească pe nerăsuflate ce a făcut, cu cine s-a împrietenit, cum era doamna și ce a spus ea, știi că ceea ce s-a făcut s-a făcut bine! Așa a fost la NARATIV, Festivalul de Lectură pentru copii și părinții lor, ediția a VI-a, weekendul trecut, 23-24 martie 2024.

Atmosfera de la Festival

În curtea interioară a Colegiului Național „Școala Centrală” din București este o magnolie. În zilele Festivalului, e înflorită și își proiectează delicata frumusețe asupra acelei întregi oaze de liniște. Părinții care au ales să își acorde un respiro în soarele plăcut de final de Mărțișor se plimbă pe aleile îngrijite, fac fotografii clădirii istorice, schimbă o vorbă pe bancă sau răsfoiesc o carte chiar sub ramurile încărcate de cupele roz ale florilor. Din săli răsună vocile pedagogilor și, la răstimpuri, exclamații și râsete de copii.

Iar când cele 50 de minute, cât durează atelierele de lectură, s-au scurs, răbufnește șuvoiul: coridoarele de-o eleganță clasică ale școlii sunt inundate de micile ființe care zbârnâie de energie, vocile tinere vibrează cu febrilitate în spațiile înalte cu acustică generoasă, organizatorii și voluntarii forfotesc profesionist, cu ecusoanele lor, împărțind cu egală competență pungi cu cadouri promoționale și indicații amabile. Ochii părinților sclipesc ascultând, absorbind încântarea copiilor.

Dacă acest eveniment a avut zeițele lui protectoare, atunci cu siguranță acestea au fost Bucuria, Entuziasmul și Dragostea de carte. Sau, cu vorbele unuia dintre organizatori, „Mi-a plăcut «efectul» Narativ: veselie, zumzet, relaxare, informații noi, pedagogi creativi, copii care s-au împrietenit cu cărțile.”

Ca anul trecut:

Ce activități a cuprins Festivalul

În total, NARATIV 2024 a avut de oferit peste 100 de ateliere structurate pe grupe de vârstă, la care s-au înregistrat mai mult de 2000 de înscrieri, și 8 conferințe pentru părinți.

Atelierele NARATIV constituie un demers de educație non-formală în care copiii sunt încurajați să participe activ, să pună întrebări, să descopere, să împărtășească idei și impresii.

Cei peste 30 de pedagogi care au susținut atelierele, printre care se regăsesc personalități precum fizicianul Cristian Presură, gimnasta Diana Bulimar sau scriitorul Ciprian Măceșaru, sunt experți în subiectele abordate și au un stil de predare interactiv, prietenos.

Un rol important în buna desfășurare a atelierelor îl au și materialele puse la dispoziție participanților, de la cărți la ilustrații de decupat, creioane pentru colorat, piese de lego, obiecte de recuzită ș.a.m.d.

Extraordinara varietate tematică a atelierelor reprezintă, fără dubiu, punctul forte al acestui eveniment. Temele abordate pot fi încadrate în trei specialități.

1) Științe umaniste & arte:

• scriere creativă

• istorie

• numismatică

• jurnalism

• muzică

• actorie

• improvizație teatrală

• colaj

• cinematografie

• mitologie

• benzi desenate

2) Științe sociale

• educație pentru mediu

• nutriționism

• educație civică (drepturi constituționale)

• educație financiară

3) STEM/Științe exacte

• matematică

• robotică

• inteligență artificială (IA)

• astronomie

• fizică

• chimie

Mesajul-cheie și menirea Festivalului

Atunci când a inițiat proiectul NARATIV, în 2015, Asociația Curtea Veche își propunea să demonstreze prin acest eveniment că o carte este o aventură care merită trăită, că lectura este un obicei care merită cultivat. Așa că rostul principal al acestui Festival a fost și rămâne acela de a încuraja gustul pentru lectură și de a promova cititul în rândul copiilor.

NARATIV este un eveniment unic în România: singurul Festival de Lectură pentru copii de 7-14 ani și pentru părinții lor (sau pentru însoțitorii adulți – bunici, membri ai familiei ș.a.), cu participare 100% gratuită.

Articol recomandat
ultima carte Adrian Cioroianu

Ediția 2024 a Festivalului a fost înlesnită de către următorii sponsori și parteneri: Kaufland Romania, Fundația Bosch Romania și Fildas Trading, Curtea Veche Publishing, Herlitz Romania, Klarmedia, EduBricks. Le mulțumim!

Beneficiile participării la NARATIV  

Copiii care participă la acest Festival

✅ descoperă bogăția ofertei de carte pentru copii (povești, cărți de istorie, motivaționale, etc.)

✅ își exersează talentele în cadrul atelierelor cu profil artistic

✅ dobândesc cunoștințe noi în cadrul atelierelor cu profil umanist și real

✅ își dezvoltă abilitățile sociale interacționând cu ceilalți copii participanți și cu pedagogii

✅ își consolidează valori precum toleranța, respectul, bunul simț, înțelegerea

✅ își fac prieteni noi

✅ se simt motivați să citească mai multe cărți

Părinții care participă

✅ primesc recomandări de parenting de la specialiști

✅ se simt sprijiniți și înțeleși de ceilalți părinți participanți și de specialiști

✅ descoperă ultimele oportunități în ce privește educarea și dezvoltarea copilului prin lectură

Impresiile participanților de la NARATIV 2024

În mesajele primite de la părinți și copii după încheierea evenimentului, cuvintele-cheie repetate cu plăcută insistență sunt: „felicitări”, „încântați”, „entuziasmați”. Părinții au declarat că cei mici au avut de învățat enorm la ateliere, iar ei înșiși au plecat cu informații utile de la conferințele susținute pentru ei. Cum li s-a părut, pe scurt? „Un eveniment organizat cu multă implicare și suflet!”

Și organizatorii ne-au împărtășit impresii: „Au fost două zile foarte pline și extrem de active, dar sunt fericită și mulțumită!!!” Ei au fost uimiți de energia creată de participanți și de cum ieșeau copiii de la ateliere ca și cum „se întorseseră dintr-o mare aventură”! Deși organizatorii, alături de cei peste 50 de tineri voluntari, au fost tot timpul în priză, la lucru, și ei s-au simțit bine „într-un mediu atât de creativ și de frumos”.

Feedbackul de la pedagogi este de asemenea entuziast. Ei au fost impresionați de participanți, mărturisindu-și „încântarea și bucuria de a fi întâlnit niște copii atât de receptivi, sensibili, atenți, isteți, creativi, profunzi, înțelepți și dornici de joacă și de povești.” Iar părinților, care li „s-au părut calzi și deschiși”, pedagogii țin să le transmită „felicitări pentru niște copii atât de citiți, deștepți și curioși.”  

Și, din culise, un mic secret grăitor: unii părinți s-au simțit atât de atrași de subiectul atelierelor, încât, „deghizați” în copilul din ei, s-au strecurat în sălile de clasă, printre cei mici. Să participe și ei. 😊

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus