„Nu e uimitor cum suntem creați pentru reușită, proiectați pentru succes și înzestrați cu semințele măreției?” (Zig Ziglar)
Cuprins
Atunci când președintele companiei la care vindea accesorii pentru gătit, P.C. Merrell, i-a spus că prestația lui era o „nemaipomenită pierdere de timp și de efort”, n-a reacționat cum am face-o cei mai mulți dintre noi. Nu s-a supărat. În schimb, a întrebat: „Cum adică?” Și i s-a răspuns: „Cred că poți face lucruri mari în branșa asta, dacă crezi în tine însuți, dacă te străduiești să înveți mai multe, să faci bine și să-i ajuți pe alții.” Punând imediat sfatul în practică, în doar un an ajungea, din simplu agent de vânzări, numărul 2 în compania aceea cu 7000 de angajați. Iar parcursul lui ulterior a avut un singur sens: ascendent.
Zig Ziglar a devenit cel mai de succes speaker motivațional din lume. Din anii ’60, când își inspira doar colegii să obțină rezultate tot mai bune în vânzări, până în 2010 a susținut turnee de mii de seminare frecventate de milioane de oameni și remunerate cu zeci de mii de dolari per eveniment. A vândut milioane de seturi de casete audio motivaționale și a scris peste 25 de cărți traduse în 36 de limbi. A înființat multimilionara Ziglar Inc. care oferă programe de training corporatist și dezvoltare personală concepute pe baza principiilor lui. Și a fost inclus în Panteonul Speakerilor de către Asociația Națională a Vorbitorilor din SUA.
Care să fi fost cheia succesului său?
Ca să urmărești succesul, urmărește echilibrul
Zigler a fost întotdeauna de părere că succesul real este chestiune de echilibru: faci bani, dar îți formezi și o familie; te dedici carierei sau afacerii tale, însă investești sufletește și într-un cerc de prieteni; te menții prezentabil și în bună formă fizică, te îmbraci și mănânci bine, dar te îngrijești și de integritatea ta morală, de dezvoltarea ta spirituală. Succesul are de-a face cu fiecare aspect al vieții. Dacă îl urmărești, caută să le echilibrezi toate, de la finanțe la relații.
Vezi dificultățile ca pe oportunități
Zigler a fost un om de succes urmărit de insuccese. Se hrănea însă din ele: pentru el, greutățile, obstacolele și chiar tragediile personale deveneau – simplă și totuși genială chestiune de optică – oportunități! A rămas orfan de tată la 6 ani, alături de 10 frați crescuți în timpul Marii Crize Economice de o mamă singură într-un sat din Mississippi? Prilej pentru a realiza ce model remarcabil era mama sa, cu încrederea ei neștirbită că totul va fi bine, cu tolba ei de maxime și zicale. Și-a pierdut un copil (pe Suzan, răpusă de fibroză pulmonară)? Prilej pentru a scrie o carte consolatoare pentru mii de părinți (Confessions of a Grieving Christian), pentru a și-i apropia pe ceilalți 3 copii (dintre care Julie e azi autoare motivațională, iar Tom – CEO al Ziglar Inc.) și pentru a lăsa în urmă nu mai puțin de 7 nepoți, 12 strănepoți și un stră-strănepot.
Cât trăiești, învață
„Sunt eternul învățăcel”, mărturisea Ziglar. „Cred că e unul dintre motivele pentru care am fost în stare să supraviețuiesc cu succes în lumea asta.” Credea ferm în creștere, în progres și dezvoltare continuă, iar acestea îl bucurau. După cum îl satisfăcea enorm să le împărtășească și altora cele învățate și să îi încurajeze să se autoperfecționeze ei înșiși. Ascuțirea constantă a minții e unul dintre laitmotivele materialelor de training pe care le-a creat. De ce? „Trebuie să înveți permanent pentru că lucrurile se schimbă și tu trebuie să te schimbi și să crești odată cu ele.” Învățarea, potrivit lui, produce un fericit efect în cascadă: consolidează ceea ce știi deja, iar asta îți dă încredere în tine, iar asta te propulsează spre succes.
Ghidează-te după o deviză
Crescut de mama sa cu deviza „The person who won’t stand for something will fall for anything” („Cine nu se ridică pentru o cauză, cade din orice cauză”), Ziglar a rămas toată viața un mare amator de zicale, maxime și adagii. Le inventa cu ușurință și își presăra din belșug speech-urile cu ele. Deși unii le percep drept ușor prăfuite, „ziglarismele” populează și azi din plin site-urile de citate motivaționale, apreciate pentru tâlcul lor practic. Iată câteva dintre ele:
• „Dacă trebuie să înghiți o broască, nu vrei să te uiți prea mult la ea înainte!”
• „Cu cât te plângi mai mult de probleme, cu atât ai mai multe probleme de care să te plângi!”
• „Se spune adesea că efectul motivației e de scurtă durată. Păi și al dușului la fel. De-aia se recomandă zilnic.”
• „Dacă înveți dintr-o înfrângere, de fapt n-ai pierdut.”
• „Nu prea ai ce să înveți nefăcând nimic.”
• „Un obiectiv bine stabilit e pe jumătate atins.”
• „Atitudinea, și nu aptitudinea, îți determină altitudinea.”
Pe 28 noiembrie 2022 se împlinesc zece ani de la moartea lui Zig Ziglar. Cărțile lui continuă să fie bestselleruri în întreaga lume. Tu cu care îți începi viața de succes?
Curs de vânzări. Cum să vinzi orice oricui – ponturi practice și clare care îți sunt de folos nu doar ca să vinzi produse și servicii clienților, ci și ca să devii un om atât convingător, cât și etic.
Gândește optimist într-o lume cenușie – o colecție de povești împărtășite cu umor și de parabole biblice care ne demonstrează cum se păstrează bunul cel mai de preț: speranța.
Lumea văzută de sus – există viață după succes? Cine are capacitatea de a realiza saltul de la o viață de succes la una valoroasă afli din acest volum plăcut surprinzător.
Dincolo de vârf – ai la dispoziție o resursă unică, extraordinară pentru a obține totul în viață: sănătate, bani, familie, prieteni, prosperitate, liniște. Trebuie doar să devii conștient/ă de ea.
De la bine la excelent – Vrei să trăiești bine. Poți! Dacă valorifici trei daruri esențiale cu care ești înzestrat/ă. Cum? Te învață poveștile de viață din acest volum.
Motive pentru a zâmbi – niciun necaz nu rămâne în picioare în fața ta, dacă ești echipat/ă cu înțelesul încurajator al acestor istorisiri care pe cât îmbărbătează, pe-atât delectează.
Alte motive pentru a zâmbi – anecdote și întâmplări cu tâlc din viața de zi cu zi, care, degustate cum se cade, îți vor lăsa un zâmbet pe cuget și plăcutul gust al încrederii că va fi bine.
Secretul căsniciei fericite – Problem solving pentru cupluri? Întocmai. Cu umor și-un remarcabil simț al observației, ți se dezvăluie aici soluții practice pentru întreținerea fericirii în dragoste.
Putem crește copii buni într-o lume negativă – de la o generație la alta, lumea s-a schimbat, dar problemele au rămas. În înfruntarea lor, ne vin în ajutor principii de parenting etern valabile.