Acum citești
Cum preferi cărțile: în format fizic sau electronic? | Lectura – între clasic şi tehnologie

Cum preferi cărțile: în format fizic sau electronic? | Lectura – între clasic şi tehnologie

carti si tableta

Cărțile sunt ușa secretă care duce către tărâmuri încă nedescoperite. Pe măsură ce întoarcem paginile, descoperim personaje și destine, locuri și întâmplări, întuneric și lumină, bucurie sau tristețe. Cărțile sunt prietenii pe care îi avem mereu alături, atunci când vrem să ne îmbogățim sufletul și mintea.

Însă, odată cu apariția și avansul fulminant al tehnologiei, cărțile tipărite nu mai sunt singurul mijloc prin care operele literare ajung la cititorii din întreaga lume. Încă de la apariția lor, cărțile electronice au luat cu asalt lumea cuvântului scris și tind să cucerească tot mai mult spațiul de lectură contemporan. 

A apărut, astfel, posibilitatea alegerii între paginile tipărite și textul digital de pe display-ul tabletei sau telefonului – o chestiune care generează controverse ce nu promit să se oprească prea ușor.

Dacă nu ai încă o preferință, iată mai jos plusurile și minusurile fiecăreia dintre alternative.

Cărțile în format fizic

De la Biblia lui Gutenberg până astăzi, principiile de bază ale tipăririi nu s-au schimbat prea mult. De peste 500 de ani, cărțile populează bibliotecile publice și private și fac parte din viața noastră. Cu avantaje și dezavantaje, ele rămân soluția clasică pentru cititorii de pretutindeni. 

Avantaje

  • Cărțile sunt proprietatea ta. Atunci când ai cumpărat o carte dintr-o librărie, aceasta rămâne în posesia ta pentru totdeauna, spre deosebire de cărțile electronice, pe care le citești plătind o subscripție sau licență de lectură.
  • Măresc plăcerea lecturii. Este, de departe, punctul forte al tipăriturilor, pe care cărțile electronice nu-l vor avea niciodată. Deschiderea cărții, mirosul foilor tipărite, modul în care mâna simte paginile și chiar felul în care o carte se uzează cu trecerea timpului, căpătând personalitate, sunt tot atâtea mici bucurii pe care nu le poți găsi în fața ecranului unui dispozitiv electronic.
  • Au valoare sentimentală. Există ceva cu adevărat special în sentimentul pe care ți-l oferă o carte aflată în familia ta de multă vreme. Gândul că paginile pe care le răsfoiești au fost atinse cândva de părinții, bunicii sau străbunicii tăi este cu adevărat de neprețuit.
  • Sunt darul perfect. De obicei, tuturor le place să primească în dar o carte. Cataloagele de publicații oferă mii de titluri din care poți alege, iar prețul unei cărți nu este prea mare.
  • Nu solicită vederea. Cititorii avizi nu trebuie să se teamă că își vor pierde vederea ori de câte ori fac lectură. Deși cărțile electronice dispun de funcționalități menite să ușureze citirea, cum ar fi culoarea paginii sau mărimea caracterelor, acestea supun, totuși, ochiul unui efort intens, mai ales când se citește în plină lumină solară.
  • Au grafică de mai bună calitate. Tipărirea unei cărți este o artă în sine, iar cititorii pasionați știu că ilustrațiile cărților în format fizic sunt de o calitate superioară celor de pe cărțile electronice, care sunt, de regulă, micșorate. 

 Dezavantaje

  • Ocupă mult spațiu. Unul dintre dezavantajele cărților în format fizic este că vor ocupa mai mult loc într-o valiză, geantă sau rucsac, decât un dispozitiv electronic de lectură. E destul de greu și incomod să adaugi în bagajele pentru vacanță sau în geanta pentru școală un exemplar din „Război și pace” sau „Anna Karenina”.
  • Mărimea caracterelor tipărite nu poate fi schimbată. Deși pare un neajuns minim, este foarte important pentru menținerea unei sănătăți vizuale optime. Literele prea mari deranjează, iar cele prea mici forțează ochiul să se adapteze.
  • Nu sunt prietenoase cu mediul. Chiar atunci când este tipărită pe hârtie obținută din materiale sustenabile, cartea rămâne, totuși, consumatoare de resurse naturale.
  • Anumite titluri sunt greu de procurat. Atunci când îți dorești o anume carte, cum ar fi un bestseller sau un roman care nu s-a tipărit de ceva vreme, poate fi destul de dificil să o găsești la librărie sau la una dintre biblioteci și va trebui să-ți exersezi răbdarea ca s-o obții.

👉 Dacă ești un fan al cărților în format fizic, nu uita că editura Curtea Veche îți oferă un bogat catalog de titluri din toate domeniile, precum și noi apariții editoriale relevante. Accesează secțiunea Carti, de pe site-ul nostru, și delectează-te cu autorii tăi favoriți!

Cărțile în format electronic

Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, ea pătrunde în mai toate domeniile vieții cotidiene, iar lectura și cuvântul scris nu fac excepție. Cărțile în format electronic au schimbat deja modul în care se creează, se răspândește și se consumă informația. Și ele au, însă, plusuri și minusuri. 

Avantaje

  • Protejează mediul. Poate cel mai mare beneficiu al unui dispozitiv electronic de lectură este faptul că nu folosește o sursă de material vegetal – fie el reciclat sau provenind din surse sustenabile – pentru redarea textului.
  • Sunt comode și portabile. Este, probabil, avantajul pe care cititorii îl iubesc cel mai mult. Spre deosebire de cărțile în format fizic, cele în format electronic nu au nevoie decât de un dispozitiv de redare, ușor și subțire, pe care îl poți lua cu tine oriunde, cu cea mai mare ușurință. Ai, practic, la îndemână o întreagă bibliotecă pe care o poți folosi când și unde dorești.
  • Pot fi citite în întuneric. Pentru unii îndrăgostiți de lectură, acesta este un beneficiu major. Poți citi în pat, fără să-ți deranjezi partenerul, sau poți supraveghea somnul copiilor citind, fără să aprinzi lumina.
  • Se pot procura foarte ușor. Dacă îți dorești un anume titlu, nu trebuie să aștepți până când librăria va aduce cartea pentru vânzare. Tot ce ai de făcut este să găsești online un magazin bun de cărți în format electronic și să cauți titlul dorit.
  • Mărimea literelor e ajustabilă. Pentru cei care au probleme cu citirea textelor scrise cu un anume tip sau o anumită mărime de caractere, există posibilitatea măririi acestora până la o dimensiune care să nu obosească ochii și care să facă lectura plăcută.

👉 Descoperă cărțile în format electronic pe care editura Curtea Veche, lider al pieței editoriale românești, ți le pune la dispoziție! Intră pe site-ul nostru și accesează categoria Ebook, unde vei găsi cele mai noi și interesante titluri!

Dezavantaje

  • Sunt dependente de conexiunea la Internet. Pentru a vedea oferta magazinelor de cărți în format electronic, a alege titlul dorit și a-l achiziționa, este nevoie de conexiune la internet. Nu este o veste foarte bună, dacă în zonele în care călătorești conexiunea este slabă sau inexistentă. Actualizarea părții de soft a dispozitivului necesită și ea conexiune.
  • Nu oferă o experiență reală a lecturii. Să ai o carte fizică în mână este un sentiment unic, pe care nu îl poți găsi la cărțile în format electronic. Răsfoirea paginilor, ilustrațiile unui album de artă, calitatea hârtiei și faptul că nu trebuie să privești ore în șir un ecran sunt tot atâtea beneficii pe care le oferă o carte în format fizic.
  • Au nevoie de un dispozitiv. Nu poți citi o carte în format electronic dacă nu ai un telefon sau un alt dispozitiv care să redea textul. Costul unuia este destul de ridicat, iar parcurgerea textului pe ecranul mic al unui telefon se poate dovedi dăunătoare ochilor.
  • Au o viață destul de scurtă. Putem citi papirusurile Egiptului Antic, pentru că multe dintre ele au supraviețuit mileniilor și am reușit să le explicăm. Istoricii viitorului vor avea, însă, probleme să descifreze datele care, probabil, nu vor mai putea fi citite de dispozitivele de peste câțiva zeci de ani.   

Sperăm că ți-am oferit suficiente informații pentru a face alegerea cea mai bună pentru tine. Tot ce-ți rămâne de făcut este să alegi cărțile care sunt aproape de sufletul tău și să te delectezi cu lectura lor.

 Sursa FOTO: Shutterstock

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus