Acum citești
De la „Loserville la „Awesome City”, o călătorie cu Jen Sincero. (Sau despre șutul care e un pas înainte…)

De la „Loserville la „Awesome City”, o călătorie cu Jen Sincero. (Sau despre șutul care e un pas înainte…)

carte de self-help

„Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a face lumea mai bună este să devii tu mai bun.”

Să trăiești de la o lună la alta, în parte delăsător, în parte „ghinionist”. Să-ți duci viața pe coordonatele subzistenței. Deși ai, pe undeva, intuiția că s-ar putea și altfel, să lâncezești totuși în statu-quo. Până într-o zi când prin aburul mediocrității răzbește cu atâta forță convingerea că poți și meriți mai mult, încât hotărăști: te vei schimba – vei deveni un om de succes. Iei decizia de a reuși. E ireversibilă. Și orice obstacol ți-ar răsări în cale, tu vei face tot timpul totul pentru a-ți croi ca un buldozer drum peste orice piedică, până ajungi unde ți-ai pus în minte. Nu e aceasta însăși povestea Visului American? Ne-o re-spune Jen Sincero.   

Cine a devenit Jen Sincero

După cum mărturisește, împlinise 40 de ani, era PFA și făcea vreo 28.000$ pe an, de-abia descurcându-se de la un contract la altul. Trăia într-un apartament înghesuit dintr-o localitate californiană și avea zero economii. Absolvise secția de engleză și scris creativ la Colorado College, lucrase ca chelneriță la Friendly’s, șoferiță la Avis Rent-A-Car, ba chiar publicase două cărți: Don’t Sleep with Your Drummer (2003), un roman autobiografic inspirat de aventurile ei în lumea muzicii rock (a înființat două trupe și a avut o tentativă de carieră solo), și The Straight Girl’s Guide to Sleeping With Chicks (2005), care s-a vândut binișor în SUA. Dar succesul din plan creativ nu se reflecta deloc în venituri sau în nivelul de trai.

Și atunci s-a decis: avea să își schimbe atitudinea. Avea să facă bani și să devină cineva. Ca la carte: a citit cele mai eficiente volume de dezvoltare personală, a mers la cursuri, a lucrat cu terapeuți, instructori, formatori și coachi. Și-a deschis un business online, oferind consultanță antreprenorilor care voiau să scrie cărți. În trei luni, și-a triplat veniturile. În 2008 s-a lansat ca „success coach” și a ajuns, în câțiva ani, să aibă sute de clienți. Au urmat solicitări de speech-uri la evenimente și o cerere pentru o carte. Așa a apărut You Are a Badass (recent publicată în română ca Ești un badass, în traducerea Anei-Maria Scarlat), volum care a devenit bestsellerul New York Times nr. 1 în aprilie 2013, a rămas în Top 10 timp de cinci ani și a câștigat Premiul Audie al American Audio Publishers Association. Au urmat alte două „episoade” din seria badass: You Are a Badass at Making Money (2017) și You Are a Badass Every Day (2018).

Azi, ca autoare și coach, Jen Sincero are venituri formate din șapte cifre și, prin urmare, duce viața pe care și-o dorește, se simte așa cum vrea să se simtă.

Ce este un/o badass

Termenul, colocvial spre argou, avea potențial de „marcă proprie” și a făcut, într-adevăr, carieră: există azi, pe lângă cele trei volume cu titlurile pomenite, calendare badass, agende badass, carnețele badass, ba chiar tricouri, căni, magneți.

Suficient de seducător, catchy și cool în versiunea sa originală, „badass” apare tradus în română ca „șmecher” (la Curtea Veche) sau „bengos” (în filme de pe Netflix). El indică, în esență, un tip sau o tipă dați naibii. Isteți, descurcăreți, îndrăzneți, pe care nu-i calcă nimeni pe coadă fără riscuri serioase pentru integritatea sa fizico-psiho-morală… Un/O badass face ce face, și răzbește. Iarbă rea, în cel mai bun sens: nu piere. Cu un badass nu te pui. Un badass e de nebătut. Se-nvârte. Răzbate. Câștigă. Genul care provoacă invidie în forma sa cea mai cristalină: pentru că sunt al dracului de buni în ceea ce fac.

Lasă îndoielile și începe să trăiești cu adevărat

Subtitlul volumului Ești un badass este perfect grăitor: avem aici o carte-ascensiune care te duce de la neîncrederea în tine la tonică plenitudine. E un drum parcurs personal de către autoare, o experiență reală, concretă din care ulterior Sincero a făcut un traseu pentru public: însăși această carte. Un itinerar în cinci părți și 27 de capitole, plus o secțiune de resurse pe care ea însăși le-a consultat pe traseu, cu 17 recomandări de cărți însoțite de scurte rezumate.

Pas cu pas, ni se arată cum reușim să

✅ ne identificăm și demontăm convingerile autosabotoare

✅ depășim procrastinarea/tergiversarea

✅ ne activăm voința de transformare

✅ ne formăm obiceiuri de om de succes

✅ adoptăm conștiința prosperității, făcând atâția bani câți ne propunem

În esență, cartea este un ghid constructor de voință. Ești încurajat/ă, îmboldit/ă, pe alocuri muștruluit/ă să obții cea mai bună versiune a ta – un proces de autodisciplinare pe parcursul căruia autoarea se pricepe perfect să fie și instructoare de fitness, și animatoare, și profesoară de meditație, și antrenoare de kickboxing – după caz, după nevoie.

Dar ce face această carte de self-help unică în peisajul literaturii de dezvoltare personală este stilul de coaching pe care Sincero îl practică aici. Alert, haios, stimulant, are ceva dintr-un stand-up comedy. Unul cu miez. Și face lectura sprințară, punctată cu poante ca niște upercuturi. Ideală pentru personalitățile expansive și sarcastice, extrovertite și ghidușe, dar mai ales însetate de viață. Și pentru oameni care au cu ei înșiși o relație suficient de amicală încât să-și autoadministreze o scatoalcă mobilizatoare decisivă și să treacă la acțiune!…

10 fragmente reprezentative

• „Presupun că dacă citești asta există și în viața ta unele părți care nu arată bine. Și știi că ar putea arăta mult mai bine. Poate trăiești cu sufletul-pereche și împărtășești lumii darurile tale cu bucurie, dar ești atât de falit, încât câinele tău e pe cont propriu dacă își dorește să fie hrănit. Poate te descurci grozav din punct de vedere financiar și ai o legătură profundă cu scopul tău înalt, dar nu poți să îți amintești când ai făcut pe tine de râs ultima dată. Sau poate nu te descurci la nimic din cele de mai sus și îți petreci timpul liber plângând. Sau bând.”

• „În carte nu este vorba neapărat despre a face milioane de dolari, sau despre a ajuta la rezolvarea problemelor globale […]. Este vorba despre a stabili cu exactitate ce te face fericit și a te simți plin de viață, iar apoi a crea acel lucru, în loc să te prefaci că nu poți. Sau că nu îl meriți. […] Este despre a avea tupeu să te prezinți cu cea mai luminoasă, cea mai fericită, cea mai șmecheră versiune a ta, indiferent cum arată asta pentru tine. Vestea bună este că pentru a face asta trebuie doar să realizezi o schimbare simplă: Trebuie să treci de la dorinţa de a‑ți schimba viața la hotărârea de a‑ți schimba viața.”

Articol recomandat
carti de top

• „Când ai venit țipând pe această planetă chiar erai o grămadă de bucurie, o creatură cu ochii mari, incapabilă de a face altceva în afară de a exista în acel moment. Nu știai că ai un trup, darămite să‑ți mai fie și rușine de el. Când priveai în jur, totul doar exista. Nu era nimic în lumea ta de care să te temi sau care să fie prea scump sau atât de îndepărtat în timp în ceea ce te privea. Dacă apărea ceva în jurul gurii tale, îl sugeai, dacă apărea lângă mâna ta, îl apucai. Erai pur și simplu o ființă… umană. În timp ce explorai și te întindeai în noua ta lume, ai primit, de asemenea, mesaje de la oamenii din jurul tău despre felul cum stau lucrurile. Din momentul în care ai putut să absorbi, ei au început să te umple cu niște convingeri demne de o viață întreagă, multe dintre ele neavând nimic de‑a face cu cine ești tu, de fapt, sau cu ceea ce este adevărat […].”

• „Cunoscută și ca Legea atracției, ideea fundamentală este: concentrează‑te pe ceea ce te face să te simți bine și vei descoperi (atrage) ceea ce te face să te simți bine.”

• „Oprește‑te și observă cum te simți în acest moment. Simte cum aerul îți inundă plămânii și cum iese mai apoi afară. Simte aerul pe pielea ta. Simte cum îți bate inima. Cum îți văd ochii. Cum îți aud urechile. Observă cum vibrează energia din interiorul și din exteriorul tău. Oprește‑ți gândurile și simte legătura cu Sursa. R‑e‑s‑p‑i‑r‑ă. Chiar dacă la cardurile de credit ai datorii care îți îngheață sângele în vine sau nu ai vorbit cu mama ta de șase ani, chiar acum, în acest moment, poți să găsești pace și bucurie în ceea ce pur și simplu este.”

• „… încearcă să te vezi prin ochii cuiva care te admiră, care te înțelege, care crede în tine imediat. Nu este conectat la nesiguranțele tale și la convingerile negative despre propria ta persoană. Tot ce vede este adevărata ta glorie și potențialul. Devino unul dintre fanii tăi înrăiți, privește‑te din exterior, astfel încât niciuna dintre îndoielile tale nu se poate târî peste tine să oprească ceea ce strălucește din tine. Tu alegi cum percepi realitatea. Așa că de ce, atunci când vine vorba să te percepi pe tine, ai alege să vezi altceva decât un superstar rock uriaș? Ești un badass. Erai unul când ai venit țipând pe această planetă și ești unul și acum. Altfel, Universul nu s‑ar fi deranjat în cazul tău.”

• „Gândește‑te la un lucru radical pe care l‑ai făcut în trecut și care ți‑a dat fiori pentru că era prea mare și prea înfricoșător. Privește‑l din nou – cât de îngrozitor este acum? Poți să evoci vreo senzație înfricoșătoare în legătură cu el? Chiar și un mic fior de frică? Reține asta când te confrunți cu fiecare provocare nouă: indiferent cât de intimidantă ar putea părea următoarea săritură în momentul prezent, va fi ceva minuscul când vei privi retrospectiv la un moment dat. Așa că de ce să aștepți? De ce să nu te uiți la el prin ochelari minusculi chiar acum? Imaginează‑ți aceste provocări din perspectiva viitorului, privește înapoi la ele dintr‑un loc victorios și își vor pierde mare parte din puterea de a te paraliza.”

• „Ca să obții niște bani, fii foarte clar în legătură cu ce tip de viață te va face cu adevărat fericit. Și fii sincer. Ce fel de experiențe și posesii te vor sprijini în munca pe care îți dorești să o faci și în tipul de viață pe care ți‑ar plăcea să o trăiești? […] Stabilește cum arată versiunea ta personală și reală a succesului (fără să te compari cu restul, te rog), dă‑ți seama cât de mult ar costa și apoi apucă‑te cu o determinare de neclintit să faci rost de banii de care ai nevoie ca să creezi acest lucru.”

• „Oamenii care au succes nu sunt doar dispuși să se simtă inconfortabil, ci știu că trebuie să își facă un obicei din asta dacă vor să continue să aibă succes. Ei continuă să treacă de fiecare obstacol nou, în loc să stagneze și să se complacă. […] Continuă să te miști, continuă să te perfecționezi, continuă să treci de obstacole, continuă să te dezvolți. Progresezi depășind un nivel, ajungi la un altul și faci următorul pas. De fiecare dată când crești, ai șansa să înveți ceva nou, ceea ce înseamnă că o să te simți din nou inconfortabil. Pentru că atunci când ajungi la un nivel la care nu ai mai fost, te confrunți cu dificultăți pe care nu le‑ai mai trăit. Voința de a continua să depășești problemele noi, și nu sustragerea de la ele ca să te întorci în zona de confort, este cea care îi separă pe oamenii care au succes de cei care nu au.”

• „Acordă atenție domeniilor din viața ta de care nu ești foarte încântat, descoperă care obiceiuri proaste au ajutat la crearea acestora și schimbă‑le cu unele bune. Formează‑ți tipul de obiceiuri pe care le au oamenii de succes: obiceiuri bune în managementul timpului, obiceiuri bune în a lua decizii, obiceiuri bune de gândire, obiceiuri bune în relații, obiceiuri bune legate de muncă etc. Gândește‑te ce comportamente ar face schimbări pozitive în viața ta (poate chiar tipul de schimbări pe care cu greu ți le poți imagina devenind realitate) și transformă‑le în obiceiuri. Cum îți formezi un obicei? Hotărăște‑te să îl ai. Fă‑l să fie parte din activitățile tale zilnice, obișnuite. Fă‑l să fie un lucru la fel de nenegociat și de negândit ca spălatul pe dinți sau ridicatul din pat. Găsește‑i loc în program. […] începe prin a-ți dezvolta obiceiuri de succes, dacă vrei să devii o persoană de succes.”

Volumul „Ești un badass” poate fi achiziționat din librării sau, online, de AICI. El e disponibil acum cu o reducere specială de 25%, cu ocazia aniversării a 25 de ani de existență a Editurii Curtea Veche.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus