Acum citești
Și profesioniștii învață. 9 cărți pentru succes în carieră

Și profesioniștii învață. 9 cărți pentru succes în carieră

“It doesn’t matter how slowly you go, as long as you don’t stop.” Nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te oprești. Ce, oare, a vrut să spună marele Confucius (căci lui îi e atribuit dictonul)? Să aibă legătură cu învățarea continuă? În sensul că, în ziua în care ai încetat să mai înveți ceva, oricât de puțin, ești ca și mort? În sensul că, nemaiînvățând, stagnezi, te plafonezi, devii un „dinozaur”?

Interpretarea are sens și merită să ne concentrăm asupra ideii ei centrale: învățarea pe tot parcursul vieții. Și să constatăm că, vai, inclusiv la acest capitol România se plasează în Bottom 3 UE: implicarea recentă în programe de învățare continuă a românilor cu vârsta de 25-64 de ani este de 4,9% (evident, sub media europeană), aproape de a tovarășelor codașe Grecia (3,5%) și Bulgaria (1,8%). La celălalt pol, în Top 3, Suedia tronează cu un notabil 34,7%, urmată îndeaproape de – cine altcineva? – Finlanda.

Dar ce înseamnă, exact, învățare continuă? Termenul se referă la însușirea periodică de noi cunoștințe și la dobândirea sau perfecționarea cu regularitate a unor skilluri. Poate fi vorba de abilități de negociere ori un curs de germană, sau poate fi vorba de olărit ori familiarizarea cu Excel. Cu diferența că în cazul anumitor skilluri (soluționarea problemelor, abilități organizatorice, aptitudini manageriale, etc.) vorbim de dezvoltare profesională, pe când altele (încrederea în sine, adaptabilitatea, preluarea inițiativei, etc.) au legătură cu dezvoltarea personală.

Pentru adulții trecuți de vârsta facultății și chiar a cursurilor postuniversitare, învățarea continuă de noi abilități profesionale sau personale are loc prin câteva metode: educație non-formală (cursuri scurte, traininguri sau workshopuri cel mai adesea plătite de angajator); și educație informală, autoadministrată de fiecare dintre noi prin lecturi, vloguri, life hacks ș.c.l.

Iar aici intră în scenă campioana învățării continue universal accesibile: literatura self-help – metoda de autoperfecționare preferată, à propos, de 58% dintre adulții americani devotați ideii de învățare pe tot parcursul vieții. Cu alte cuvinte, cărțile care te învață „cum să…” Cu ajutorul lor, absolut oricui îi este la îndemână să învețe câte ceva nou în fiecare zi. Că e un mic truc sau ditamai abilitatea, mult sau puțin, nu contează: înveți cât poți. Important e să continui să înveți.

Așa că noi ți-am pregătit în cele ce urmează câte ceva de învățat pentru dezvoltarea ta profesională, la serviciu, pe etape.

Ești entry level?

Îți găsești încă locul la job, acomodându-te și „furând meserie” cât poți de la seniori, mereu cu un ochi la oportunități de promovare pentru care te simți, încetul cu încetul, tot mai pregătit/ă. Dacă e-așa, pune mâna și citește

Ghid de supraviețuire în universul profesional – de la versatul autor de bestselleruri Jacques Salomé, un volum-bijou despre tot ce ne poate ridica probleme în viața profesională, cu soluții fin pregătite și mai fin prezentate.

Fără supărare. Puterea secretă a emoțiilor la locul de muncă – nu suntem roboți, la serviciu. Este realitatea de la care pleacă acest Fortune’s Best Business Book, o pledoarie deșteaptă și vioaie despre buna gestionare a toanelor și dispozițiilor nu totdeauna bune, la birou.

Pregătit pentru succes – succesul e chestiune de atitudine. Dacă îndrăznești să te visezi promovat, dacă știi să te vizualizezi în acea postură, dacă simți că poți face într-adevăr pasul următor, atunci… the sky is the limit!

Ești mid level?

Guști din responsabilitatea și satisfacțiile șefiei, îți consolidezi poziția, calibrat între cei din subordinea ta și locul ierarhic superior la care simți că într-o bună zi vei accede tu însuți/însăți. Dacă acesta e cazul tău, ți-ar prinde bine să citești

Îndrăznește să conduci – impetuoasa autoare de bestselleruri Brené Brown îți pune în față portretul detaliat al liderului autentic. Descoperă cum tușele lui puternice trădează… fertile vulnerabilități și descoperă-te reflectat/ă în ele. 

Noul manager la minut – Experiențele personale sunt cele mai grăitoare. De aceea autorii de bestselleruri care au scris acest volum i-au pus în centru povestea unui tânăr profesionist. Continuă-ți și tu ascensiunea în carieră, cu învățăminte la tot pasul, alături de el.

Cum să conduci – direct din topul Wall Street Journal al celor mai bine vândute cărți, această colecție prețioasă de interviuri cu campioni mondiali la leadership îți pune la picioare ponturi de aur pentru a putea și tu să aspiri la acel statut.

Articol recomandat
cover-abilitati-tehnici-de-comunicare-eficienta

Ești top level?

Conduci competent o echipă măricică, cu rezultate bune. Ești un lider sigur pe sine și echilibrat, care însă nu vrea deloc să ajungă să se plictisească ori plafoneze. Cauți, deci, să îți rafinezi leadershipul tot timpul. Dacă asta e situația, vei fi interesat/ă să citești

Inteligența emoțională în leadership – cu irepetabilul Daniel Goleman coautor, acest volum îți propune o abordare a leadershipului atât de originală și mustind de sens, încât te vei simți șocat/ă de amploarea benefică a efectelor ei.

Lebăda neagră – Știi că planificarea e crucială pentru un lider-strateg. Mai știi că neprevăzutul e dușmanul capital al planificării. Neprevăzutul, lebăda neagră. Cum să o domesticești sau măcar să o reperezi la timp printre trestii afli din acest bestseller The New York Times

Drumul către excelență – mulți sunt buni, puțini – excelenți. Diferența poate proveni din examinarea adevărurilor moștenite. Ce e legendă și care e realitatea cea mai dezirabilă? Ce e clișeu și care e adevărul eficace? Ce e rețetă și care e în fapt modus operandi al excelenței?

Acest articol face parte din seria „Non-fiction November”. Seria își propune să promoveze lectura de cărți nebeletristice pe parcursul lunii noiembrie, întrucât acestea contribuie semnificativ la dezvoltarea personală și profesională a cititorului. 

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus