Nu contează atât ce faci tu însuți în viață, cât ce îi încurajezi și inspiri pe alții să facă – ar putea fi acesta, oare, mottoul autorului motivațional? Pare, în orice caz, perfect potrivit pentru unul dintre titanii literaturii self-help, americanul Napoleon Hill, a cărui viață a fost un șir palpitant de suișuri și coborâșuri: businessuri geniale dar repede falimentare, vreo cinci căsătorii și divorțuri, acuzații de fraudă, o carte scrisă în 1937 și vândută spectaculos în peste 80 de milioane de exemplare (rămâne în top 10 bestselleruri de self-help și azi), eticheta de „cel mai mare escroc” și totuși „cel mai mare autor motivațional” din toate timpurile… 87 de ani trăiți fascinant de neexemplar și mai bine de 10 cărți care au inspirat milioane de oameni să urmărească reușita în viață, mii de nume grele din business să țintească și atingă noi culmi ale succesului.
În vreme ce legenda Napoleon Hill va continua să fie depănată (fie de detractori, fie de biografi oficiali), să ne oprim în cele ce urmează asupra a 10 curiozități din existența acestei figuri majore a culturii antreprenoriale universale – curiozități atât amuzante, cât și, sperăm, grăitoare.
1. Copilărește într-o căsuță de o cameră de pe lângă o localitate obscură din Virginia. Rămas orfan de mamă la nouă ani, are noroc de o mamă vitregă care îl încurajează să scrie, dăruindu-i, când împlinește 12 ani, prima lui mașină de scris.
2. Încheie prima lui căsătorie la vârsta de 15 ani, presat de tatăl unei fete care inițial l-a acuzat că a lăsat-o însărcinată, pentru ca ulterior să afirme că de fapt copilul nu era al lui. Căsătoria a fost anulată.
3. La 18 ani începe să lucreze pentru Rufus Ayres, magnat și fost Procuror General al statului Virginia. În ciuda tinereții și a înălțimii de numai 1,67m, impresionează prin ținută (costum impecabil, cămașă imaculată, papion). Ayres îl numește director de mină la doar 19 ani.
4. În 1909 pătrunde în înfloritoarea industrie auto, înființând Automobile College of Washington, unde studenții învață în doar șase săptămâni cum să asambleze și vândă mașini. Revista Motor World îl descrie drept „cel mai îndrăzneț întreprinzător” din domeniu.
5. În 1912 i se naște, din cea de a treia căsătorie, un fiu fără urechi pe care îl numește Napoleon Blair. Refuză ferm ca fiului lui să i se predea limbajul semnelor, hotărât fiind să îl învețe el însuși să audă și să vorbească „normal”. Ceea ce și reușește.
6. În 1915 înființează o companie de dulciuri din acționariatul căreia este însă curând exclus de către parteneri, pentru ca peste doar câteva luni să fundeze George Washington Institute of Advertising, unde ține cursuri despre succes și încredere în sine.
7. În Chicago Daily Tribune își anunță intenția de a da în judecată compania de căi ferate Illinois Central, pe motiv că, făcând naveta timp de două luni cu trenurile sale, și-a stricat vederea citind la lumina slabă din vagoanele lor.
8. În 1925 publică The Law of Success, care se vinde extraordinar de bine, permițându-i să înceapă să trăiască pe picior mare. Achiziționează un teren de 240 de hectare în Catskill Mountains și își cumpără un Rolls-Royce.
9. „Filosofia reușitei” promovată de Hill, ai cărei piloni sunt libertatea, democrația, capitalismul și armonia, aparține de New Thought, o școală de gândire din sec. XIX care, după William James, dezavuează frica și îndoiala, valorizând atitudinea pozitivă, curajul, speranța și încrederea.
10. În capitolul 12 din Grow Rich! With Peace of Mind (1967), Hill mărturisește că se lasă inspirat de spirite care îl vizitează, prieteni, ocrotitori și maeștri nevăzuți care îi împărtășesc din înțelepciunea lor și din cunoștințele lor secrete.
Ei bine, toate aceste tainice învățături care promit să aducă succesul în viața unui antreprenor obișnuit, ca și în cariera unui CEO, sunt de găsit în următoarele cinci cărți de top ce poartă semnătura extraordinarului personaj care a fost Napoleon Hill.
De la idee la bani – magnum opus a literaturii motivaționale, volumul îți imprimă o dorință irezistibilă de a reuși, punându-ți totodată la dispoziție și harta în 13 pași care te duce de la dorință la izbândă. De citit dacă vrei să dai vieții și carierei tale un avânt imbatabil!
Calea spre succes – drumul către culmi devine absolut accesibil atunci când îl abordezi echipat cu tot ce îți trebuie. Ai aici 15 instrumente concrete pentru a-l parcurge și tu, dar și „combustibilul” necesar pentru a-ți întreține tot drumul elanul și credința că vei reuși.
Cheia succesului. Gândirea pozitivă – Cine-ar fi crezut că sănătatea noastră, succesul nostru, fericirea noastră, bunăstarea noastră se află… în mâna noastră? Trebuie doar să crezi, iar ca să crezi trebuie doar să citești acest volum-revelație.
Puterea de convingere – Cum transformi un dezavantaj într-un avantaj? Cum faci dezacordul să lucreze în favoarea ta? Atunci când ești în stare să convingi (fie că „vinzi” un vis, un skill sau un produs), lumea îți cam stă la picioare. Doar nu degeaba se cheamă „arta persuasiunii”!…
Secretul libertății. Diavolul păcălit – Ești lovit de pesimism? Te macină îngrijorări și gânduri negre de tot felul? Ai căpătat obiceiul de a te autosabota? Știi cine e responsabil pentru toate astea?… Acest volum anihilează răul care ne taie aripile și ne lansează spre zări promițătoare.