Acum citești
Top cărți de citit într-o viață

Top cărți de citit într-o viață

Alături de celelalte arte, literatura a fost și este hrană pentru suflet și minte. Ea ne înalță, ne instruiește, ne inspiră, ne dă curaj și ne aprinde imaginația. Răsfoind paginile cărților, călătorim cu mintea în locuri pe care nu le-am văzut vreodată, aflăm lucruri care ne stimulează și ne animă și suntem părtași ai istoriei sau ai viitorului.

Nu putem decât să-i dăm dreptate lui Miron Costin, cronicarul moldovean de acum mai bine de 300 de ani, care scria: „Că nu ieste alta și mai frumoasă, și mai de folos în toată viiața omului zăbavă, decât cetitul cărților”. Iar imaginativul Ray Bradbury declara fără echivoc: „Există crime mai mari decât arderea cărților! Una din ele e să nu le citești.”

Pentru că vrem să te ajutăm în alegerea celor mai potrivite lecturi, ți-am pregătit un top al cărților care merită citite măcar o dată în viață. 

  • Literatură modernă
  • Literatură clasică
  • Literatură motivațională

Literatura modernă

1. Jocul cu mărgele de sticlă – Hermann Hesse

Scris în perioada de maturitate a creației sale, romanul este, de fapt, o alegorie, care invită cititorul să reflecteze asupra ideii de a fi mai bun, mai altruist și mai înțelept. Acțiunea se petrece în viitor, în secolul al XXIII-lea, și urmărește viața lui Joseph Knecht, care trăiește într-un grup de intelectuali de top. Ei viețuiesc izolați de lumea exterioară și unicul scop pe care-l au este să devină cei mai buni la jocul cu mărgele de sticlă. 

Gândit ca o meditație asupra simbiozei dintre acțiune și gândire, romanul este o lecție despre iubirea de frumos și optimism. 

2. Micul prinț – Antoine de Saint-Exupéry

Romanul urmărește povestea unui tânăr prinț care vizitează mai multe planete, printre care și Pământul. Călătoria sa este o ocazie de a experimenta sentimentele de singurătate, prietenie, iubire și dezamăgire. În ciuda stilului său de carte pentru copii, povestea este un prilej de meditație și face observații despre viață, oameni și natura umană.

Prima ediție, apărută în anul 1943, este ilustrată în acuarelă chiar de autor. A fost tradusă în peste 500 de limbi și dialecte și vândută în aproximativ 140 milioane de exemplare. 

👉 Dacă dorești să citești o carte care să te poarte dincolo de realitate, pe site-ul Curtea Veche găsești cărți din toate domeniile de interes, inclusiv literatură contemporană. Accesează categoria fictiune, alege titlul favorit și lasă-te purtat pe aripile imaginației.

 

3. Maitreyi – Mircea Eliade

Publicat pe când Eliade nu avea decât 26 de ani, „Maitreyi” este ceea ce criticii au denumit „un roman al autenticității”. Scriitorul își povestește periplul prin India și dragostea pentru fiica unui mare filozof indian, pe care l-a cunoscut acolo. Maitreyi Devi, eroina romanului, devenită ea însăși, peste ani, o apreciată poetă, a scris, în replică, romanul „Dragostea nu moare”.

Cititorul este introdus în atmosfera fascinantei Indii, cu obiceiurile și tradițiile sale, făcând, astfel, din roman una dintre cele mai bune cărți de citit. 

4. Bătrânul și marea – Ernest Hemingway

Este una dintre cele mai interesante cărți de citit din literatura mondială. Romanul a fost ultima lucrare de ficțiune pe care Hemingway a publicat-o în timpul vieții. Apariția romanului a revigorat reputația literară a autorului, care avusese un eșec de critică, privind volumul „Dincolo de râu și între copaci”. Mai mult decât atât, „Bătrânul și marea” i-a adus autorului premiul Pulitzer, în anul 1953.

Este o povestire despre curaj, statornicie, tărie de caracter, perseverență și mândrie. Stilul lui Hemingway, direct și concis, te va captiva cu siguranță.

5. Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov

Scris în timpul regimului stalinist, între anii 1928 și 1940, romanul lui Bulgakov, interzis în Uniunea Sovietică, a fost publicat în întregime abia în anul 1967, la Paris. Este considerat de către mulți drept unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX și, probabil, cea mai vehementă satiră a regimului polițienesc stalinist. Intriga combină elemente supranaturale, de comedie neagră și filozofie creștină.

Dramatic și profund, romanul lui Bulgakov este una dintre cele mai bune cărți de citit într-o viață.  

6. Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey

Romanul a fost scris în anul 1959 și publicat în 1962, chiar în toiul evenimentelor declanșate de Mișcarea pentru Drepturi Civile din America acelor vremuri. Subiectul său se bazează pe experiența personală a lui Kesey, care lucra la vremea aceea ca infirmier, în schimbul de noapte, la un spital de boli mintale din Menlo Park, California. 

Narațiunea este o critică necruțătoare adusă instituționalizării bolnavilor psihici și metodelor psihiatrice, așa cum erau ele înțelese atunci. Dramatic și actual pe alocuri, romanul poate fi considerat una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată. 

7. Alchimistul – Paulo Coelho

Autorul a terminat de scris romanul în doar două săptămâni, în anul 1987. Este o minunată poveste despre găsirea adevăratului destin, curaj și înțelepciune. Odiseea lui Santiago, eroul principal, este odiseea celui care își caută adevărata menire și care înțelege, într-un final, că lucrurile cu adevărat prețioase sunt mai ușor de găsit decât par.

Preluată dintr-un poem al scriitorului persan Rumi, ideea romanului se bazează pe o povestire populară, care apare și în colecția celor „1001 de nopți”. Stilul inconfundabil al lui Coelho o face una dintre multele cărți care merită citite. 

8. Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Romanul scriitoarei Nelle Harper Lee a fost publicat în anul 1960 și s-a bucurat de un succes fulminant chiar de la apariție, autoarea câștigând premiul Pulitzer. A devenit un clasic al literaturii americane, fiind studiat intens în școli și licee. În ciuda faptului că dezbate subiecte serioase și grave, ca violul și inegalitățile rasiale, romanul este renumit pentru umorul și căldura sa. 

Autoarea descrie modul în care problemele de gen și rasă intensifică prejudecățile și complică percepția multor americani, cu privire la cauzele rasismului și segregării. 

 

Literatură clasică

1. Jane Eyre – Charlotte Brontë

Minunatul roman al autoarei britanice a fost publicat pentru prima oară sub titlul „Jane Eyre – O autobiografie” și semnat Currer Bell, pseudonimul scriitoarei. Într-adevăr, sunt multe similarități între viața eroinei romanului și cea a lui Charlotte Brontë, iar acțiunile, personajele și locurile descrise sunt atât de vii, tocmai datorită faptului că a pus pe hârtie propriile trăiri și convingeri. 

Ecranizat de nenumărate ori, romanul cucerește prin sinceritatea și pasiunea narațiunii.

👉 Un roman bun este întotdeauna un prilej de relaxare. Nu uita că, pe site-ul Curtea Veche, găsești cărți dintr-o gamă largă de domenii, care se îmbogățește pe zi ce trece cu noi apariții. Caută, în sectiunea roman, cele mai noi titluri, dar și opere clasice, care îți vor oferi clipe minunate de destindere.

2. Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde

A fost singurul roman scris de autorul britanic. Deși a stârnit reacția vehementă a criticilor și a societății britanice din acel timp, lucrarea este, astăzi, considerată o capodoperă a literaturii de factură gotică. Firul narativ și personajele sunt construite cu măiestrie, Wilde inspirându-se din propriile experiențe și creionând o imagine nu tocmai măgulitoare a societății în care trăia.  

Romanul, ecranizat de câteva ori, are un binemeritat loc în topul celor mai bune cărți de citit.

  

3. Mizerabilii – Victor Hugo

Este considerat romanul reprezentativ al secolului al XIX-lea. Povestea deținutului care caută să își îndrepte viața și să facă doar bine nu poate să nu te emoționeze și să nu te miște. Hugo pune în discuție legea și iertarea, descrie cu minuțiozitate politica, morala și filozofia vremii sale. Atrage atenția asupra problemelor sociale și creionează cu talent personajele.

Chiar dacă, probabil, adaptările pentru film, teatru sau televiziune sunt mai cunoscute, romanul lui Hugo rămâne una dintre cele mai bune cărți de citit. 

4. La răscruce de vânturi – Emily Brontë

Este singurul roman al autoarei, a fost publicat pentru prima dată în anul 1847 și a suscitat nenumărate controverse pentru modul în care sfida tiparele fixiste ale epocii victoriene. Cunoscutul scriitor W. S. Maugham îl considera, pe drept cuvânt, una dintre primele zece cărți de citit din lume. Atmosfera sumbră și conflictele puternice dintre personaje i-au făcut pe primii critici să considere că autorul povestirii este un bărbat, mai ales că scriitoarea a semnat romanul sub pseudonim.

Turbulenta poveste de dragoste te va acapara de la primele pagini și te va transporta într-o epocă de mult apusă. 

5. Mândrie și prejudecată – Jane Austen

Clasicul lui Jane Austen a împodobit rafturile multor biblioteci ale anilor 1800 și 1900, dar povestea sa, mereu actuală, îl așază și astăzi în fruntea preferințelor cititorilor de toate vârstele. Este considerat unul dintre cele mai bune romane de dragoste, iar lecțiile sale despre greșeli pripite și judecăți eronate sunt valabile și astăzi.

Frumusețea descrierilor și talentul autoarei de a desfășura intriga i-au câștigat romanului un loc în categoria „cărți de citit cu adevărat fermecătoare”. 

6. Don Quijote de la Mancha – Miguel de Cervantes Saavedra

Considerată una dintre cele mai mari lucrări din panteonul literaturii mondiale, cartea urmărește aventurile nefaste ale lui Alonso Quijano, un om de vârstă mijlocie, care își pierde – sau consideră că și-a pierdut –  mintea și se crede unul dintre cavalerii rătăcitori despre care a citit în cărți. Cunoscut cititorilor de toate vârstele, romanul este atât de vestit, încât adjectivul „donquijotesc” înlocuiește, în multe limbi, cuvântul „irealizabil”.

Isprăvile „cavalerului tristei figuri”, așa cum l-a supranumit Cervantes, au încântat generații de cititori, romanul intrând, astfel, în rândul celor mai bune cărți de citit. 

Articol recomandat
carti de citit la plaja

7. Alice în Țara Minunilor – Lewis Carroll

Este una dintre cele mai cunoscute opere ale perioadei victoriene. Narațiunea, structura, personajele și imaginile sale au avut o influență de necontestat asupra culturii și literaturii populare, în special asupra genului povestirilor fantastice. 

Lucrarea a ajutat la încheierea introducerii textelor dogmatice de învățământ în literatura pentru copii, inaugurând o nouă epocă, cea în care textele își propun să încânte și să distreze. Romanul jonglează cu logica, oferind poveștii popularitate atât în rândul adulților, care își redescoperă copilul interior, cât și în rândul celor mici.

👉 Pentru cei mai mici dintre cititori, sectiunea cartile copilăriei de pe site-ul Curtea Veche oferă cele mai apreciate capodopere ale literaturii pentru copii, care le vor stimula imaginația și creativitatea. 

8. Piatra lunii – Wilkie Collins

Această carte este declarată unanim de către critici drept precursoarea romanului de suspans modern. Scriitorul T. S. Eliot l-a numit „primul, cel mai lung și cel mai bun roman polițist englez modern, într-un gen inventat de Collins și nu de Poe”, iar Dorothy L. Sayers a lăudat-o ca fiind „probabil cea mai bună poveste polițistă scrisă vreodată”.

Spre deosebire de nuvelele lui Edgar Alan Poe, romanul a introdus o serie de elemente care au devenit, cu timpul, atribute clasice ale cărților polițiste din secolul al XX-lea: un jaf într-o casă englezească de țară, un detectiv renumit și inteligent, un număr mare de suspecți, răsturnarea finală de situație etc. 

9. În căutarea timpului pierdut – Marcel Proust

Romanul urmărește amintirile naratorului din copilărie și experiențele lui la maturitate, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, în societatea aristocratică din Franța. Reflecțiile lui privesc moravurile și modul de viață, care îi dau senzația de gol și inutilitate. Descrierile sunt sugestive și vii, iar personajele, bine conturate.

Scriitorul american Edmund White scria despre această lucrare că este cel mai respectat roman al secolului XX – un motiv în plus ca să-l adaugi în lista ta de cărți de citit.

Dacă ți-au plăcut recomandările noastre și nu ai parcurs încă toate titlurile de mai sus, poate ar fi bine să alegi cartea care îți trezește mai mult interesul și să te lași în voia lecturii.

Literatură motivațională

1. Puterea prezentului – Eckhart Tolle

Este o carte care, probabil, va răspunde multora dintre întrebările pe care ți le pui despre viață, succes, împlinire și adevăr. Potrivit autorului, insistența oamenilor de a avea control asupra vieții lor este o iluzie care aduce doar durere. Tot ceea ce contează, în opinia sa, este momentul prezent, iar trecutul și viitorul sunt create de gândurile pe care le avem. 

Este una dintre cele mai bune cărți de citit, care poate să te ajute în dezvoltarea personală.

👉 Dacă ești în căutarea unei cărți care să te ajute în viață și carieră, accesează categoria dezvoltare personala, de pe site-ul Curtea Veche, care îți poate oferi titluri ale celor mai cunoscuți autori în domeniu.

2. Inteligența emoțională – Daniel Goleman

În această carte, care a devenit peste noapte un bestseller internațional, autorul, psihologul și jurnalistul de știință Daniel Goleman postulează că inteligența emoțională este la fel de importantă pentru succes precum IQ-ul, inclusiv în aspectele academice, profesionale, sociale și interpersonale ale vieții cuiva. Goleman spune că inteligența emoțională este o abilitate care poate fi predată și cultivată indiferent de vârstă.

Succesul lucrării a fost atât de mare, încât multe companii au inițiat traininguri care să dezvolte această abilitate în rândul angajaților, cu atât mai mult cu cât s-a demonstrat că performerii de top au niveluri ridicate de inteligență emoțională. 

Este, cu siguranță, una dintre cele mai bune cărți de citit pentru autodezvoltare.

3. Darurile imperfecțiunii – Brené Brown

Este una dintre cele mai bune cărți de citit, atunci când vrei să descoperi ce anume te reține ca să fii fericit. În cuvintele autoarei, care constituie și subtitlul lucrării: „renunță la cel care crezi că trebuie să fii și acceptă-te așa cum ești”, profesoara americană scoate la iveală cu măiestrie adevăruri evidente pe care, sub presiunea conveniențelor sociale sau ale unor deprinderi nu tocmai bune, le poți desconsidera. 

Pentru o viață împlinită, este suficient, în viziunea scriitoarei, să-ți accepți imperfecțiunile și să pui mai mult accent pe prețuirea de sine. 

Sursa FOTO: Shutterstock 

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus