Acum citești
Sfaturi și recomandări pentru gravide

Sfaturi și recomandări pentru gravide

Ce trebuie să faci în momentul în care afli că ești însărcinată?

Anunță pe cineva drag ție dacă vrei

Dacă ai încercat să rămâi însărcinată, s-ar putea să vrei să îi spui cuiva imediat, fie că este vorba despre partenerul tău, un membru apropiat al familiei sau un prieten.

Multe femei cred că trebuie să țină secretă vestea până după 12 săptămâni de sarcină, dar nu există reguli. Dacă dorești să păstrezi secretul, e dreptul tău.

Alege specialiștii din domeniul sănătății pe care vrei să-i ai aproape pe durata sarcinii

Dacă ai deja în minte un medic, nu ezita să-l contactezi cât mai curând posibil. Asigură-te că alegi un ginecolog care să te facă să te simți confortabilă și în care să ai încredere.

Programează prima întâlnire prenatală

Prima programare prenatală poate implica atât confirmarea sarcinii cu o ecografie cât și teste de sânge, analiza istoricului medical ori prescrierea unor vitamine/minerale necesare. Printre acestea: acid folic, calciu, vitaminele A, C, D și e, B12, zinc, cupru, magneziu, fier etc.

Informează-te cu privire la sarcină și viața de părinte din surse autorizate

Citește cărți care să te ajute să eviți problemele de sănătate pe durata sarcinii, în relația cu pruncul în primul an de viață, cărți de parenting, ghiduri pentru părinți pentru a fi pregătită pentru noul rol de mamă. Pentru mai multe detalii, citește cartea O sarcină mai ușoară de Emily Oster.

Gândește-te la un plan de acțiune

Nu trebuie să anunți angajatorul că ești însărcinată până când nu ești pregătită. Ar trebui să ai un plan de acțiune în cazul în care apar complicații și nu vei putea să menții un program de lucru normal.

Renunță la alcool și tutun

Alcoolul și tutunul pot dăuna unui făt în creștere și pot contribui la avort spontan sau la apariția unor probleme grave de sănătate.

Scade consumul de cofeină

Femeile însărcinate metabolizează cofeina mai lent și, pentru că aceasta traversează placenta, medicii recomandă scăderea aportului de cofeină în timpul sarcinii.

Ai grijă la dieta zilnică

Pe durata sarcinii, este recomandat să renunți la mâncăruri procesate industrial și să menții o dietă echilibrată și sănătoasă care asigură fătului aportul necesar de nutrienți.

Pregătește-te pentru grețurile matinale

Specialiștii estimează că în jur de 80% dintre femeile însărcinate trec prin perioade cu grețuri matinale. De aceea, este bine să fii pregătită cu soluții practice sau cu medicamente care să te ajute să treci prin această perioadă.

Informează-te în legătură cu semnele unui avort spontan timpuriu

S-ar putea să nu fie ceva la care ai vrea să te gândești, dar este o idee bună să fii conștientă de semnele unui avort spontan în primul trimestru–sângerare, crampe, durere, pierderi urât mirositoare– astfel încât să știi când să suni la un medic.

Sfaturi pentru gravide

Ce ai voie sa faci în sarcină

  • Mănâncă sănătos, puțin și des

O dieta echilibrată, bogată în vitamine și minerale este cea mai bună modalitate de a oferi organismului tău toți nutrienții de care are nevoie pentru a susține un făt în creștere. Un regim alimentar adecvat ar trebui să conțină o mulțime de vitamine și minerale, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, proteine, fibre care ajută la dezvoltarea corectă a fătului și la prevenirea malformațiilor congenitale. Mănâncă puțin și des, mai ales dacă te confrunți cu grețuri matinale.

  • Hidratarea este importantă

Nu uita să te hidratezi suficient. Bea apă, ceaiuri și evită cofeina și băuturile carbogazoase.

  • Bucură-te de un somn odihnitor

Schimbarea nivelului hormonilor și anxietatea pot face somnul mai complicat în timpul celor nouă luni de sarcină. Stabilește un orar de odihnă și respectă-l. Sarcina este solicitantă, mai ales în ultimul trimestru, și vei avea nevoie de somn. Oboseala este un semn că organismul tău are nevoie de mai multă odihnă, așa că oferă-ți orele de somn de care ai nevoie.

  • Fă mișcare zilnic

Exercițiile fizice sunt bune pentru mamă și făt. Mișcarea zilnică poate ajuta la combaterea multor problemele care apar în timpul sarcinii, precum insomnia, durerile musculare, creșterea excesivă în greutate, problemele de dispoziție.
Discută cu medicul despre orice modificări pe care ar trebui să le faci în rutina zilnică, mai ales în al doilea și al treilea trimestru.

  • Menține o viață sexuală activă

Viața sexuală activă este indicată pe toată durata sarcinii, atâta timp cât nu există probleme de sănătate, cum ar fi placenta praevia sau un alt tip de sarcină cu risc ridicat. Informează-te cu privire la familie și relațiile de cuplu în timpul sarcinii.

  • Practică yoga

Poți apela la cursuri de yoga mai ușoare, pentru perioada prenatală, cursuri care sunt concepute special pentru femeile însărcinate. Instructorii din aceste clase vor ști care sunt cele mai bune poziții dar și pe care ar trebui să le eviți.

  • Păstrează o greutate adecvată

Creșterea în greutate în timpul sarcinii poate face mai mult rău copilului decât bine. În primul trimestru, de exemplu, ai nevoie doar de aproximativ 100 de calorii în plus pe zi pentru a susține fătul în creștere.

  • Mergi la stomatolog

Medicii recomandă femeilor însărcinate să evalueze sănătatea orală în timpul sarcinii și să urmeze o igienă dentară strictă.

  • Fii informată despre sarcină și meseria de părinte

Citește cărți despre sarcină și naștere precum Jurnalul de sarcină de Ligia Pop și alege cărți de parenting utile pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu puiul tău.

Ce nu ai voie sa faci în sarcină

  • Evită consumul unor alimente

Evită consumul de pește cu un nivel ridicat de mercur, carne crudă și crustacee – fructe de mare, inclusiv stridii, midii și scoici. De asemenea, evită carnea de vită și de pasăre insuficient preparată termic, deoarece poate fi contaminată cu toxoplasmoză sau salmonella. Se recomandă evitarea consumului de ouă crude, deoarece pot prezenta un risc de salmonella, și de lactate nepasteurizate, fiindcă ar putea conține listeria.

  • Fumatul pasiv

Fumatul este nociv pentru tine și fătul tău, dar fumatul pasiv poate fi aproape la fel de dăunător. Există aproximativ 4.000 de substanțe chimice în fumul pasiv, iar unele dintre ele au fost asociate cu o boală cruntă: cancerul. Expunerea la fumul pasiv în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, naștere prematură, greutate mică la naștere, probleme de învățare sau de comportament pe măsură ce juniorul crește, sindromul morții subite a sugarului.

  • Alcoolul

Evită consumul de vin, bere și băuturile alcoolice în timpul sarcinii. Alcoolul trece rapid din sânge prin placentă și cordonul ombilical la făt, iar acest lucru poate afecta creierul și organele acestuia, poate conduce la naștere prematură, malformații congenitale, avort spontan.

  • Cofeina

Cofeina este un puternic diuretic și stimulent care traversează placenta și ajunge la fătul care are un metabolism în curs de dezvoltare. De aceea, este recomandat să consumi doar cantități moderate de cofeină și să ții cont de faptul că aceasta nu se găsește doar în ceai și cafea ci și în ciocolată, sucuri carbogazoase și chiar în anumite medicamente.

  • Anumite medicamente

Unele medicamente pot fi dăunătoare pentru fătul în creștere. Înainte de a lua orice medicament sau supliment, consultă medicul specialist.

  • Pantofii cu toc

Renunță la pantofii cu toc înalt deoarece, pe măsură ce burtica va crește, centrul tău de greutate se va schimba și s-ar putea să te simți un pic instabilă pe picioarele tale. Plus că vei avea gleznele umflate. De aceea, este recomandat să porți încălțări confortabile.

  • Băile calde și saune

Dacă simți dureri în timpul sarcinii, relaxarea într-o cadă fierbinte poate părea ideală. Atenție, însă! O temperatură ridicată a corpului în primul trimestru poate duce la anumite malformații congenitale. Evită, așadar, băile foarte calde în timpul sarcinii.

  • Statul îndelungat în aceeași poziție

În timpul sarcinii, statul în aceeași poziție, nemișcată prea mult timp, așezată pe scaun sau în picioare poate fi problematic. Statul îndelungat în aceeași poziție poate provoca probleme de sănătate, inclusiv glezne umflate și probleme venoase. Încearcă să iei frecvent pauze scurte pentru a te deplasa dacă ai stat pe scaun sau pentru a te așeza cu picioarele confortabil, dacă ai stat prea mult timp în picioare.

  • Gunoiul de pisică

Dacă trebuie să schimbi litiera pisicii, poartă mănuși și spală-te bine pe mâini după aceea. Fecalele de pisică pot transporta toxoplasmoză, o boală parazitară rară.

Articol recomandat

  • Expunerea la vopseluri

Toxicitatea vopselei depinde de solvenții și substanțele chimice regăsite în vopsea, precum și de expunere. Deși se presupune că vopseaua de uz casnic are un nivel scăzut de expunere, este recomandat să nu stai într-un astfel de mediu atunci când ești însărcinată.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci în timpul sarcinii?

Este normal ca apetitul tău să fluctueze, mai ales că organismul suferă numeroase schimbări în timpul sarcinii. Dacă îți pierzi pofta de mâncare, este posibil să întâmpini un dezinteres general față de toate alimentele sau o lipsă de dorință de a mânca. Reține că pierderea poftei de mâncare diferă de o aversiune față de câteva alimente specifice, care se manifestă destul de frecventă în timpul sarcinii.

Mai mulți factori pot provoca pierderea apetitului în timpul sarcinii, iar printre aceștia se numără:

  • Greață și vărsături, în special în primul trimestru

Dacă te confrunți cu pierderea poftei de mâncare din cauza stării de greață și a vărsăturilor, încearcă să eviți alimentele grase sau picante, bea lichide separat de mese și mănâncă mese mici și mai frecvente.

Poți tolera mai ușor gustări uscate, sărate, cum ar fi covrigi și biscuiți, precum și alimente ușoare, cum ar fi pieptul de pui copt.

  • Condiții de sănătate și stres

Diverse condiții de sănătate precum anxietatea și depresia pot afecta apetitul.
De fapt, femeile gravide pot fi mai predispuse la anxietate și depresie din cauza diferitelor modificări fizice și biochimice. În plus, un nivel ridicat de stres poate afecta sănătatea maternă și poate provoca o pierdere a apetitului.

În special, depresia poate duce la modificarea obiceiurilor alimentare, inclusiv scăderea poftei de mâncare. Mai mult, depresia în timpul sarcinii este legată de scăderea apetitului pentru alimente sănătoase, o poftă crescută de alimente nesănătoase și lipsa interesului pentru nutrienți importanți, cum ar fi acid folic, acizi grași, fier și zinc. Acest lucru poate afecta negativ sănătatea fătului și a femeii însărcinate.

  • Consum de medicamente

Anumite medicamente care sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii pot provoca efecte secundare cum ar fi scăderea poftei de mâncare.

  • Alimentație dezordonată

Unele femei gravide pot prezenta tulburări de alimentație, inclusiv anorexie și bulimie. Alimentația dezordonată poate duce la schimbări ale poftei de mâncare, o fobie de creștere în greutate și scăderea aportului alimentar.

  • Alte cauze

Modificările gustului și mirosului legate de sarcină, deficiențele nutritive în vitamina B12 și fier și disconfortul general pot provoca pierderea poftei de mâncare la unele femei însărcinate.

Ce greutate ai voie să ridici în timpul sarcinii?

O recomandare generală este să nu ridici obiecte mai grele de 9 de kilograme în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, în general, majoritatea femeilor sănătoase pot continua să lucreze în siguranță în timpul sarcinii, fără a ridica greutăți, cu pauze de odihnă mai frecvente, într-un mediu confortabil și adecvat condiției acestora.

Atenție! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie

Cele nouă luni de sarcină sunt unele speciale în viața unei femei. Urmează sfaturile specialiștilor și vei avea o sarcină fără probleme și o naștere ușoară. Menține-te informată cu privire la perioada de sarcină și la viața de părinte și totul va fi mult mai ușor.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus