Acum citești
Educația financiară pentru copii: Cum îl ajuți pe micuțul tău să învețe despre valoarea banilor

Educația financiară pentru copii: Cum îl ajuți pe micuțul tău să învețe despre valoarea banilor

Educația financiară este una dintre cele mai importante activități de parenting care îl vor ajuta pe copil să învețe și să deprindă valoarea și importanța banilor. Pentru a înțelege natural toate informațiile necesare pentru un trai inteligent, fără a avea griji de pe-o zi pe alta din cauza neajunsurilor financiare, este indicat să discuți cu micuțul într-o manieră liberă și sinceră, care să-l captiveze și să-ți ofere întreaga sa atenție.

Află din ghidul nostru ce este educația financiară și de ce este atât de importantă aceasta în educația timpurile a copiilor, astfel încât cei mici să înțeleagă valoarea banilor, diferența dintre nevoi și dorințe, cum pot câștiga bani și cum îi pot cheltui pe aceștia într-un mod sănătos în traiul de zi cu zi.

Ce este educația financiară?

Sursă foto: Shutterstock.com

Educația financiară este procesul prin care oamenii învață valoarea și importanța banilor pentru un trai decent și nu numai în societate. Aceștia vor descoperi care sunt riscurile și oportunitățile de ordin financiar, cum pot câștiga bani, cum trebuie cheltuiți, cum creează un plan de economii și investiții și cum își dezvoltă un IQ financiar potrivit pentru nevoile și dorințele lor.

Oamenii cu o educație financiară înțeleg mai bine care sunt produsele și modalitățile pe care le au la dispoziție în viața de zi cu zi și înțeleg diferența dintre nevoi și dorințe, astfel încât ei vor putea alege întotdeauna cele mai bune variante și oportunități financiare. În acest chip, educația financiară ajută persoanele de toate vârstele să creeze premizele unei bunăstări personale, prin independența economică.

De ce este importantă educația financiară în viața copilului?

  • Vârsta de 3 – 5 ani:
    • Discută despre diferența dintre nevoile și dorințele copilului prin joc și joacă.
    • Ajută-l pe copil să deosebească monedele și bancnotele.
    • Oferă-i copilului tău, după ce a învățat diferența dintre fiecare tip de monedă și bancnotă, o sumă de bani pentru a cumpăra diverse alimente și obiecte din casă, iar tu poți fi întocmai vânzătorul!
  • Vârsta de 6 – 11 ani:
    • Oferă-i copilului tău „bani de buzunar” în schimbul activităților casnice, astfel încât să învețe valoarea acestora și modul prin care pot fi ei câștigați.
    • Ajută-l să facă un buget despre venitul, cheltuielile și modul în care ar putea economisi banii câștigați prin muncă.
    • Discută despre importanța și valoarea banilor cu copilul tău, uitați-vă împreună la filme, documentare, desene animale sau chiar citiți cărți despre educația financiară.

Educația financiară pe înțelesul copiilor

Sursă foto: Shutterstock.com

Ajută-l pe cel mic să înțeleagă ce înseamnă educația financiară printr-un limbaj simplu, cu foarte multe exemple și analogii din lumea reală sau chiar creează jocuri despre informațiile pe care vrei să i le oferi. Copiii învață mult mai ușor prin metoda exemplului, prin joc sau chiar prin lecturi interactive, așadar ei vor înțelege mult mai repede și mai plăcut informațiile cu privire la:

Cum se câștigă banii

Gestionarea banilor este extrem de importantă de înțeles încă de la o vârstă fragedă, astfel încât copilul să știe cum se câștigă banii și cum îi poate folosi pe aceștia pentru a investi în viitorul său, dar și în nevoile și dorințele prezentului. Cel mic trebuie să înțeleagă că banii se câștigă prin muncă proprie, iar acest lucru poate fi ușor de învățat dacă îi stârnești interesul. Iată câteva metode:

  • Roagă-l să te ajute cu treburile casnice: să strângă jucăriile și să le pună într-un loc pentru depozitare, să aducă vesela de pe masă la chiuvetă sau să își strângă hainele într-un dulap sau în coșul pentru rufe.
    • Pentru fiecare lucru pe care-l face, îi poți oferi o sumă modică de bani, însă în același timp, dă-i oportunitatea să aleagă dacă vrea să-i cheltuiască imediat sau dacă ar vrea să strângă mai mulți pentru a-și cumpăra o jucărie, o carte, o haină etc pe care și-o dorește de mult.
  • Joacă jocuri de societate precum Monopoly, Banii – cărți de joc educative, Stock Exchange Game, Money Bags, Game of Life și alte jocuri asemănătoare.
  • Citiți împreună cărți pentru copii! Unele narațiuni din acestea vă vor duce cu gândul la educația financiară, iar de aici îi vei putea oferi exemple din viața reală.
  • Creează analogii între jocurile sale preferate, desenele animate sau activitățile de zi cu zi, alături de exemple despre cum se pot câștiga banii.

La ce se folosesc banii

Fără o comunicare deschisă și continuă cu micuțul tău, acesta nu va înțelege de ce uneori nu poate primi jucăria pe care și-o dorește. Ca să te asiguri că înțeleg întocmai la ce sunt folosiți banii, îi poți explica celui mic că există mai multe tipuri de cheltuieli, astfel:

  • Cheltuielile pentru casă: întreținere, facturi, lucruri necesare: electrocasnice, consumabile, mobilier, igienă personală etc;
  • Cheltuielile pentru mâncare: produsele alimentare pentru mâncarea de acasă, mâncarea de la restaurant, mâncarea animalelor de companie sau alimentele achiziționate la plimbări: apă, suc, snacks-uri și alte gustări;
  • Cheltuielile pentru educație: rechizite și alte materiale școlare, cărți și jocuri educative, fondul școlii sau al clasei, cât și alte activități extracurriculare: cursuri de muzică, cursuri sportive, cursuri artistice;
  • Cheltuieli pentru vestimentație: haine, accesorii, încălțăminte;
  • Cheltuieli pentru transport: abonamente pentru transportul în comun, combustibil pentru vehiculul propriu, reparații, service;
  • Cheltuieli pentru dorințe: excursii, cadouri, obiecte sau activități cu însemnătate simbolică, vizite la film, muzeu, parcul de distracții etc.

Diferența dintre nevoi și dorințe

Datorită educației financiare, cei mici vor înțelege că banii sunt utilizați pentru nevoi și dorințe. Nevoile sunt lucrurile fără de care oamenii nu pot trăi: alimente, adăpost, transport, educație, iar dorințele sunt lucrurile dorite, care aduc zâmbet și fericire pe chipurile oamenilor, însă nu sunt neapărat o necesitate. Așadar, cel mic va înțelege diferența dintre nevoi și dorințe, descoperind deci de ce nevoile sunt atât de importante pentru traiul de zi cu zi.

De asemenea, copilul nu trebuie să creadă că dorințele sunt lucruri rele, însă nu pot fi întotdeauna îndeplinite. De exemplu, poți face un exercițiu simplu: după ce copilul s-a familiarizat puțin cu informațiile despre cheltuieli, nevoi și dorințe, pune-l să aleagă între o haină groasă de iarnă (de care are nevoie pentru a nu-i fi frig în sezonul rece) și o jucărie (cu care se va juca un timp, apoi își va dori alt obiect nou). În cazul în care alege haina, atunci cel mic a înțeles valoarea banilor, însă dacă va alege jucăria, încearcă să-i explici cu alte exemple, povestiri din cărți și jocuri diferența dintre nevoi și dorințe.

Articol recomandat
"Secretele succesului", editie actualizata 2023

Despre economii și priorități

Economiile sunt aliatul tuturor celor care înțeleg încă de la vârsta copilăriei importanța banilor. Există numeroase cărți despre educația financiară pentru cei mici și mari deopotrivă, astfel încât toată lumea să știe când și cât ar trebui să cheltuiască pentru un trai relaxant, dar și pentru a reuși să strângă o anumită sumă de bani lunar pe care să nu îi consume. Este esențial să înțeleagă copiii că economisirea înseamnă să pui bani deoparte pentru un vis, o dorință sau o excursie sau chiar pentru lucrurile neprevăzute.

Valoarea banilor

Valoarea banilor trebuie înțeleasă încă din primii ani de viață deoarece de la vârsta juniorilor și până la cea adultă fiecare persoană va câștiga, cheltui și economisi bani. Pentru ca cel mic să înțeleagă valoarea acestuia, învață-l care sunt bancnotele și monedele, apoi lasă-l pe el să plătească la magazin. Copilul va înțelege că fiecare lucru achiziționat costă și că banii sunt, într-adevăr, limitați.

O altă modalitate prin care cel mic poate învăța valoarea banilor este de a-i arăta diferite alimente, piese de mobilier, haine, jucării, cărți și întreabă-l cât crede că ar costa fiecare lucru în parte, apoi spune-i valoarea reală a obiectelor și alimentelor. Valoarea banilor poate fi învățată și înțeleasă ușor, însă este important să aplici mai multe metode de parenting, astfel încât să-i atragi atenția celui mic!

Educația financiară face parte din creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor deoarece aceștia vor înțelege mult mai bine lumea în care trăiesc și vor știi cum să câștige și să cheltuie corespunzător banii. Ține cont de sfaturile oferite și de metodele de practică pentru educația financiară a copilului și oferă-i acestuia un viitor armonios și lipsit de griji!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus