Acum citești
Mihaela Bilic îți spune de ce sănătatea are gust

Mihaela Bilic îți spune de ce sănătatea are gust

Sănătatea are gust. O carte- scrisă de medicul nutriționist Mihaela Bilic și publicată la editura Curtea Veche Publishing– care te inspiră să-ți faci ordine în propria farfurie, dar și în viață. Care îți spune franc că trebuie să ai încredere în tine pentru că fericirea nu stă – așa cum tindem uneori să credem- în câteva kilograme în plus sau în minus.

Sigur că este bine să avem grijă de noi și de corpul nostru, însă putem începe să facem acest lucru renunțând la obsesia pentru diete. Gustul din farfurie, fericirea pe care ți-o dă o porție de mâncare vin și din fericirea sufletească. Până la urmă, frumusețea este în ochii celui care provește, nu-i așa?

Nutriționistul Mihaela Bilic vorbește despre motivația pe care a avut-o înainte de a scrie această carte, dar mai ales te face să înțelegi – printre atâtea clieșee legate de frumusețe și printre atâtea bariere pe care ni le punem chiar noi înșine că sănătatea are gust.

,,Imboldul de a scrie acest ghid mi-a venit citind o afirmaţie stupefiantă: 90% dintre femei sunt nemulţumite de corpul lor (sau măcar de o anumită parte a lui), iar 80% dintre ele au ţinut cel puţin o dată în viaţă o cură de slăbire și nu din considerente de sănătate, ci pentru a scăpa de kilogramele așa-zis excedentare. Obsesia pentru diete a căpătat tot mai multă amploare, este preocuparea preferată a industriei alimentare și farmaceutice, iar 4 femei din 10 au făcut din regimul de slăbit un mod de viaţă – și toate acestea din cauza eșecurilor, nua reușitelor.”

Oare viața noastră ar fi mai frumosă dacă am fi slabe? Dacă am arăta ca pe podium? Sigur că obezitatea nu aduce nimic bun și că trebuie să prevenim să ajungem într-un astfel de punct, însă calitatea vieții noastre este oare data de felul în care arătăm? Se pare că.. da. Cartea Mihaelei Bilic conține în era acele ingredient necesare unei vieți de calitate. Regula de aur este că nu există o regulă de aur și că trebuie doar să învățăm să avem grijă de noi și de corpul nostrum. Fără exagerări, fără obsesii alimentare, fără cure drastice de slăbire care nu au efectul scontat. Sau nu pe termen lung.

Știaţi că …

•79% dintre femei cred că viaţa ar fi mai frumoasă dacă ar fi mai slabe.

•83% se simt deprimate după ce au probat un costum de baie.

•50% au o viaţă sexuală nesatisfăcătoare din cauza sentimentului de jenă indus de grăsime.

•56% ar prefera să fie mai slabe decât să aibă un coeficient de inteligenţă mai ridicat.

În lumea în care trăim – din păcate sau din fericire – imaginea contează. Mulți încearcă să fie doar imagine. Ceea ce, pe termen lung, dăunează. Știți voi treaba aia cu esența și aparența. Nu poți să fii la nesfârșit ceea ce nu ești! Da, imaginea este importantă în măsura în care te definește pe tine, în măsura în care corespunde cu ceea ce ești tu, cu ceea ce simți tu. Nutriționistul Mihaela Bilic îți spune care este atitudinea corectă pentru a-ți îmbunătăți imaginea și pentru a face pace cu tine și cu corpul tău. Deviza este sănătatea contează, tu contezi!

Nimeni nu vă poate face să vă simţiţi inferiori fără acordul vostru“

Eleanor Roosevelt

,,7 atitudini esenţiale pentru îmbunătăţirea imaginii

Încetaţi să vă mai plângeți că sunteți grase – e păcat să vă irosiţi viaţa – singura pe care o aveţi – suferind pentru faptul că vă simţiţi grase. Nimeni nu este atât de gras pe cât i se pare! Avem tendinţa să dramatizăm, uitând că în realitate lucrurile nu sunt așa de negre și neanticipând că peste 10 ani aceeași greutate ne-ar face fericite. Aduceţi-vă aminte de povestea cu drobul de sare… dacă vă e frică de kilogramele în plus și apelaţi la diete nejustificate și repetate, până la urmă vă veţi trezi că aveţi cu adevărat un plus la cântar. În loc să vă vedeţi grase, mai bine aţi începe să vă simţiţi „grandioase“.

Încercați să gândiţi altfel și priviţi-vă din alt unghi. Dacă începeţi să vă vedeţi diferit, înseamnă că așa și sunteţi. Eleanor Roosevelt spunea: „Nimeni nu vă poate face să vă simţiţi inferiori fără acordul vostru.“ Apreciaţi-vă singure calităţile, nu este narcisism, ci respect pentru propria valoare. Relaxaţi-vă și lăsaţi-i pe cei din jur să vă descopere cu adevărat, fără să le atrageţi atenţia obsedant asupra „defectelor“ voastre personale. Imaginea arată doar ceea ce lăsaţi voi să se vadă!

Articol recomandat
carte stiintifica

Normalizaţi-vă raportul cu alimentele. Interdicţiile nu dau roade, cel puţin nu pe termen lung, și orice regim care implică privaţiuni exacerbează de fapt poftele. Reînvăţaţi să mâncaţi și schimbaţi-vă comportamentul alimentar pe viaţă. Puteţi slăbi mâncând orice, cu condiţia să fie în cantitate redusă, așa că eliminaţi din vocabular cuvinte precum: „cură de slăbire“, „de mâine…“, „fără dulciuri…“ etc.

Creaţi-vă un stil personal… pentru că felul în care vă îmbrăcaţi are un impact major asupra celorlalţi și reprezintă pașaportul vostru către succes. Nu contează atât de mult cu ce vă îm-brăcaţi, ci felul în care purtaţi hainele respective. A avea un stil vestimentar este rezultatul siguranţei de sine, al respectului pentru propria persoană.

Redescoperiți siguranța și încrederea în sine. Acest sentiment nu se poate cumpăra cu cartea de credit, ci reprezintă o relaţie profundă cu propriul eu, care apare în mod firesc atunci când ajungi să te preţuiești. Înseamnă un raport de echilibru între minte și corp, stăpânirea și controlul tuturor slăbiciunilor, identificarea calităţilor și defectelor cu acceptarea lor și, mai presus decât orice, recunoașterea intimă și indubitabilă a faptului că ești minunată. Dacă te iubești, cei din jur te vor adora și nu este nevoie de cântarul din baie ca să ai dovada acestui lucru.

Răsfăţaţi-vă și aveţi grijă de corpul vostru. Acest îndemn nu reprezintă un semn de frivolitate sau de superficialitate, ci este modul de a vă cunoaște intim și a vă accepta, chiar și cu câteva kilograme în plus. Nu trebuie săvă fie rușine că „pierdeţi timpul“ pentru voi, este o manieră necostisitoare de a vă oferi atenţie prin gesturi simple: faceţi o baie cu spumă, spălaţi-vă părul, folosiţi creme pentru faţă și corp, îngrijiţi-vă unghiile, apelaţi din când în când la un gomaj sau la o mască hidratantă. Dacă dispuneţi de suficient timp și de mijloace financiare, nu ezitaţi să vă rezervaţi o zi pe săptămână pentru a merge la un salon cosmetic cu saună, masaj etc”, conchide nutriționistul Mihaela Bilic.

Așadar, învață să descoperi zi de zi că sănătatea chiar are gust! Iar gustul sănătății are întotdeauna ingrediente principale încrederea, liniștea sufletească, mulțumirea de sine și frumusețea, sub toate formele ei. Ce zici, merită?

CITIȚI ȘI: Confesiunile unui medic nutriționist gurmand

Jamie Oliver, 5 ingrediente pentru mese rapide&ușoare. Breaking news-ul din bucătărie!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus