În această perioadă, când îndemnul principal și prietenesc este acela de #stațiacasă, cititul devine universul în care ne putem refugia și care poate să ne facă viața mai frumoasă. Cărțile sunt uși deschise către alte lumi pe care le explorezi simplu chiar din fotoliul de acasă.
Cuprins
Pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing puteți găsi acele cărți – de la dezvoltare personală, cărți de psihologie, colecția cărți cheie, cărți pentru copii, cărți de business și economie etc – care vă pot face ziua mai liniștită, dar care vă pot ajuta să treceți poate mai ușor peste această perioadă grea din viața noastră.
O carte te poate remodela, te poate ajuta să te redescoperi, să înțelegi ce înseamnă să-ți antrenezi creierului, să-ți prețuiești mintea, să fii un lider bun, să-ți antrenezi memoria, să găsești drumul spre succes etc.
La rândul lor, cărțile pentru copii reprezintă și ele adevărate călătorii magice care îi fac pe cei mici să-și dezvolte curiozitatea, imaginația, dar poate fi și un mod util de a-i lua din fața tentației tabletei și a televizorului.
Cititul, o punte către lume!
Corina Popa, fondatoarea primei Școli de Gramatică din România a explicat pentru site-ul carticheie.ro ce înseamnă experiența cititului, forța lecturii, dar și care este rolul profesorului.
„Cititul este o acțiune complexă, care presupune atât recunoașterea literelor, a cuvintelor și a regulilor de îmbinare a acestora, cât și înțelegerea unui mesaj și integrarea lui în ansamblul cunoștințelor anterioare, prin activarea memoriei altor experiențe și lecturi.
Putem citi cu voce tare sau în gând, extensiv (lectura de plăcere, de relaxare), intensiv (pentru a obține și a fructifica o informație anume) sau involuntar (mergând pe stradă și zărind reclame, anunțuri etc.)
De asemenea, lectura poate fi integrală sau selectivă, în funcție de modul în care trebuie să ne raportăm la un conținut informațional. Dincolo de a ne furniza informații, lectura este un excelent instrument al antrenamentului intelectual, obișnuindu-ne să reflectăm, să analizăm și să ne concentrăm; un mijloc de dezvoltare a limbajului, o formă de participare activă într-un act de comunicare (dintre autor și cititor), un mijloc de trezire a curiozității și a gândirii critice. În timpul lecturii, cititorul recreează universul pe care autorul l-a plăsmuit pentru el.
Am putea afirma că cititul este o activitate superioară scrisului – putem scrie doar folosind limbajul pe care l-am dobândit învățând și citind. Lectura e materia primă a scrierii, pentru că în exprimarea noastră sunt ecourile lecturilor și ale trăirilor anterioare.
Am putea privi gândurile pe care le expunem în scris ca pe o mărturie a timpului pe care l-am petrecut observând, citindu-i pe ceilalți și descoperindu-ne pe noi în contrast cu ei. De fiecare dată când citim, mintea noastră intră în contact cu noi viziuni despre lume.
Înțelegerea unui text va fi mereu piatra de temelie a fundamentării gândirii critice. Nu poți aborda critic un text, dacă nu i-ai înțeles scopul și sensul global. Să ÎNȚELEGI un mesaj este singurul drum care permite distanțarea rațională necesară pentru a-i evalua și pentru a-i explica substanța.
Evaluarea reprezintă în sine un exercițiu critic prin excelență, în timp ce a explica presupune a comunica și a justifica un raționament. Rolul profesorului nu este doar acela de a promova lectura, ci mai mult decât atât – a invita la o lectură critică, de a verifica înțelegerea mesajului și de a formula opinii argumentate cu privire la acesta. De a fi convins că orice text, asemeni ființei umane, este susceptibil de a fi mai bun.“
Așadar, ca să fim responsabili până la capăt, vă sfătuim și noi #săstațiacasă și să citiți!
Excelent îndemn la o lectură conștientă!