Acum citești
Cărțile, marea bucurie a unei mame cu 3 fete! Ce mai citim împreună cu copiii noștri

Cărțile, marea bucurie a unei mame cu 3 fete! Ce mai citim împreună cu copiii noștri

Nimic nu se compară cu povestea unei mame despre cele trei fete ale ei: Ana are 15 ani, Maia, 9 ani, iar mezina Maria are 6 ani. Despre cum le-a educat, despre cum a cochetat cu ideea de homeschooling, dar mai ales despre lucrul pe care Andreea Cristea îl consideră cel mai important din lume: cititul cu voce tare!

Vă invităm să vă inspirați din povestea interlocutoarei noastre! Vă mai spunem că pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing găsiți o întreagă paletă de cărți pentru copii. Cu siguranță, vă vor ajuta să transformați timpul petrecut alături de ei în cele mai frumoase momente.

Povestea unei mame

Andreea a povestit pentru site-ul cărțicheie.ro. despre universul minunat al copilăriei. Cel mai frumos moment este atunci când citește împreună cu fetele și apoi dezbat entuziasmate cele mai interesante idei din cartea aleasă. Toată lumea întrebă, toată lumea își spune părerea. Este distracție, voie bună, curiozitate și multe cărți de citit cu voce tare. Acum, muncesc în echipă pentru a scoate o carte a lor, însă nu ne-a devoalat deocamdată mai multe informații.

,,Sunt Andreea Cristea, mămică a 3 fete minunate: Ana de 15 ani, Maia de 9 ani și Maria de 6 ani. Am lucrat ani de zile în mediul corporate, însă pe măsură ce au apărut fetele în viață mea, mi-am dorit o schimbare, una care să îmi ofere timp. Timpul petrecut cu ele este atât de prețios și înseamnă atât de mult pentru creșterea lor armonioasă!

Am început să citesc cu interes despre alternative ale educației tradiționale și am adaptat diverse activități, trecând prin filtrul propriu și ținând cont de nevoile vârstei lor și de înclinațiile fiecăreia în parte.
Mi-a plăcut dintotdeauna să mă joc cu copiii și mi-am dat seama că mi s-ar potrivi o carieră în educație, pentru că simt că am atât de multe de oferit. Astfel, la 40 de ani, am devenit studentă pentru a doua oară.

Încă puțin și voi absolvi cursurile Facultății de Pedagogie din cadrul Universității București și un program masteral de pedagogii alternative și artă teatrală în educație. Între timp, nu pierd ocazia să lucrez cu copiii – atât ai mei, cât și ai altora – la atelierele de creație pe care le organizez.

În ceea ce privește educația și educarea fetelor mele, mi-am folosit intuiția și am aplicat metode ,,organice” – educația în natură, educația prin artă și lucrul manual – sau tot ce ține de motricitate fină – învățarea prin descoperire.

Despre ideea de homeschooling

Am cochetat o perioadă cu ideea de a face homeschooling, însă nu am avut curaj să duc la capăt proiectul, fiind mai mulți factori care ne-au împiedicat să trecem la această formă de educație.

Astăzi acest concept a luat amploare și la noi în țară, sub diverse forme – de la homeschooling, care presupune educarea acasă după o programă bine stabilită până la unschooling – în traducere liberă ,,neșcolarizare” care presupune un parcurs personalizat, fără o programă anume, încurajând copilul către domeniile și ariile de interes. Vă recomand să urmăriți filmul documentar Summerhill pentru a înțelege mai multe despre acest concept.

Apropo de homeschooling, eu cred că presupune o schimbare de paradigmă în gândirea copiilor și părinților și este o sursă / resursă din ce în ce mai folosită.
Mai nou, datorită micilor comunități organizate în rândul celor care au adoptat această metodă, nu mai poate fi vorba de lipsa de socializare, deoarece copiii se întâlnesc frecvent unii cu alții, învață împreună sau fac diverse activități.

Cum aducem natura în casa noastră

Apoi, ca să vorbim și despre activitățile noastre, nu am uitat să aducem natura în casa noastră la propriu. Mai exact, avem pe balcon o zonă special organizată cu pietre aduse de pe plajă și o cutie cu nisip.
Atunci când ni se face dor de vară și de mare, scoatem lădița cu nisip improvizată dintr-o cutie mare de plastic. Este un sentiment atât de plăcut să simțim nisipul cu picioarele sau ne jucăm cu mâinile, folosind diverse figurine.

Fotografii din arhiva Andreei Cristea

Apoi, consider foarte importantă cultivarea identității și a valorilor tradiționale românești. Fetele mele sunt interesate de tot ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri. Iar toate acestea pot fi atât de frumos prezentate prin povești, jocuri și activități creative.

Lucrăm în echipă, citim împreună și învățăm împreună!

Am lăsat la final un aspect despre care vreau să vorbesc și care are o importanță covârșitoare. Este primul lucru cu care trebuie să începem, dacă s-ar putea, chiar înainte de naștere: cititul. Cititul cu voce tare!
Le citesc fetelor mele de când erau mici, mici. Am început cu povești mai scurte, unele acompaniate de mici marionete sau figurine vesele. De cele mai multe ori, urmăm lectură prin discuții libere, adaptate vârstei sau prin diverse activități: putem să desenăm personajele și să le colorăm, putem chiar să le decupăm și să facem teatru de umbre, reluând povestea sau creând una nouă.

Din punctul meu de vedere, nici o vârstă nu este prea mică pentru a dezbate un text și de a profita de toate frazele pentru a învăța lucruri noi. Pe măsură ce copiii cresc, discuțiile și activitățile devin, așa cum este și normal, mult mai intense. Am dat ocazia fetelor de a privi cartea ca pe un univers care se naște înaintea lor.

Deși au învățat să citească singure, citim și acum împreună. Este un ritual al nostru pe care îl ținem cu sfințenie. Trăim prin cărți pentru că astfel avem parte de experiențe noi și înțelegem mai profund lumea sub toate aspectele ei. Așa că luăm cărți cu noi oriunde mergem: la munte și la mare, în parc sau la pădure.

Le atingem, le mirosim, plângem și râdem citindu-le, ne contrazicem și avem opinii diferite, ne împărțim personajele și le răstălmăcim replicile.
Strângem și noi poveștile inventate de fete și sperăm curând într-o carte a noastră. Ele se ocupă cu ilustrațiile, iar eu corectez și redactez. Lucrăm în echipă, citim împreună și învățăm împreună!”, ne-a povestit Andreea.

Este mai mult ca oricând #TimpulSăCitim!

Și, fiindcă este #TimpulSăCitim# #acasă, o să vă facem și noi câteva recomandări de cărți pentru copii pe care le puteți găsi pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing și care să le aducă celor mici bucurii și zâmbete în această perioadă în care cerința principală este să stăm în case.

Păzitorii prezenței. Ce putem învăţa de la câini şi pisici – de Eckhart Tolle

Mai mult decât o colecție de imagini hazlii ce stârnesc admirația, îmbinarea dintre arta lui Patrick McDonnell și cuvintele lui Eckhart Tolle dezvăluie o dragoste profundă pentru natură, animale, oameni, pentru toate formele de viață.

Cartea Păzitorii prezenței ne amintește că suntem una cu tot ceea ce există și celebrează încântarea de a ne descoperi în prezent, înconjurați de frumusețea pe care deseori uităm s-o luăm în seamă.

Astfel, fiecare pagină este un emoționant îndemn la meditație, intuire a adevărurilor profunde și reverență făcută cu un zâmbet, clipă de clipă, în fața totalității ființelor.

Articol recomandat
carti care te scot din zona de confort

Băiatul care a secat marea – de Paul Brown

O poveste adorabilă despre un băiețel și castelele lui de nisip, recomandată copiilor între 4 și 12 ani. Micuțul Marcel adora să construiască superbe castele de nisip, însă refluxul îi distrugea mereu construcțiile fantastice. Într-o zi, lui Marcel i-a venit o idee grozavă – va înota până pe fundul mării, de unde va scoate dopul, scurgând toată apa.
Din păcate, faptele lui vor avea consecințe dramatice, iar Marcel va trebui să găsească o soluție pentru a repara totul înainte de a fi prea târziu.

ABC de nutriție – dr. Mihaela Bilic

Vrei să fii bine crescut? Atunci trebuie să fii bine hrănit! Este o regulă esențială în viață. Află totul despre mâncare din prima carte pentru copii, ABC de nutriție, scrisă de un medic nutriționist.
Astfel, relația unui copil cu mâncarea se construiește în copilărie. Atunci învață ce înseamnă foamea și pofta, atunci descoperă plăcerea de a mânca și rolul pe care îl au alimentele.

Este momentul potrivit să faci asta! Așa că joacă-te, experimentează, află! Nutriția este acum pe înțelesul tău. Ai la dispoziție 30 de jocuri și experiențe legate de mâncare, 30 de curiozități și secrete despre alimente, teste și exerciții de istețime, liste de echivalențe, explicații medicale și informații științifice, tabele și grafice cu procente de nutrienţi, o istorie cu gust și o diplomă de absolvire. Totul cuprins într-o carte scrisă pentru tine, simplă, colorată și frumos ilustrată.

Fram în lumea fructelor și a legumelor – de Iulia Burtea

Fram și prietenii lui nu stau locului nicio clipă! Au intrat în lumea fructelor și a legumelor și sunt fermecați de ea. Mere, struguri sau banane, ardei, vinete sau castraveți, precum și multe, multe altele sunt ingredientele pentru o bunătate de salată de fructe și o nemaipomenită mâncare de legume.

Hai și tu alături de ei să descoperi magia acestei lumi colorate și sănătoase!
Iulia Burtea este autoarea mai multor texte dedicate copiilor și publicului feminin, iar textele din seria Fram Educațional marchează debutul ei.

Viața în ritm de tenis – de Horia Tecău

Ce este mai frumos, mai ales acum că aveți timp, dragi copii, decât să citiți o carte care să vă antreneze puțin… măcar cu gândul? Horia Tecău își trăiește pasiunea pentru sport, încercând mereu să își îndeplinească visurile.
Credința, efortul, educația pe care a primit-o în sport, precum și educația primită în familie reprezintă pilonii care l-au ajutat să se dezvolte într-un mod sănătos.

În Viața în ritm de tenis, cei mici vor afla cum primul sport practicat de Horia a fost, de fapt, înotul, cum a descoperit tenisul și a câștigat primul campionat național, cine au fost antrenorii lui, cum a fost experiența primului turneu de grand slam ori cea a Wimbledon-ului.

Întâmplări vindecătoare – de Cristina și Alex Donovici

Poveștile cuprinse în această carte sunt, înainte de toate, o invitație de a intra într-o lume miraculoasă, fermecător ilustrată, o lume populată de șoricei năstrușnici, ciupercuțe poznașe, dovleci vorbitori sau sirene jucăușe de la care copii au mereu o lecție de învățat.

Toate aceste povești cuprind lecții importante de viață, foarte folositoare celor mici, oferind răspunsuri la unele dintre cele mai dificile întrebări ale copilăriei. Este totodată și un îndemn de a privi mereu dincolo de aparențe și de a crede în tine până la capăt.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus