Acum citești
#timpulsăcitim Psihologul Emma Toader: ,,Cititul este o hrană spirituală, cu rol terapeutic“

#timpulsăcitim Psihologul Emma Toader: ,,Cititul este o hrană spirituală, cu rol terapeutic“

Mi-a plăcut întotdeauna întrebarea ce anume ai lua cu tine dacă ar trebui să alegi trei lucruri pentru a-ți petrece restul vieții pe o insulă pustie. Nu o să vă dezvălui celelalte două opțiuni, însă este clar că una dintre aceste este și va fi pentru întotdeauna: O CARTE. Sau zece. Sau 100.

De ce? Simplu, pentru că cititul reprezintă momentul acela sublim în care uiți pur și simplu de toate. Este cel mai bun medicament pentru a-ți reda cheful de viață și pentru a te regăsi atunci când te simți pierdut printre provocările vieții. Întotdeauna, cartea potrivită, pe care nu-ți prea mai vine s-o lași din mână, este cel mai bun elixir.

Nu puțini sunt cei pentru care o carte devine motorul prin care își reorganizează viața, datorită căreia se redescoperă și găsesc răspunsul la problemele care îi macină. O carte, un personaj, o poveste ajung parte din viața unui om, călăuzindu-i drumul într-un moment în care nu știe poate încotro s-o apuce.

Cât de important este să citim?

Psihologul Emma Toader a răspuns pentru cărțicheie.ro la întrebarea cât de important este pentru fiecare om să citească.

,,Cititul este o formă de dezvoltare personală care poate avea efect de calmare pentru persoanele anxioase și care are și are rol terapeutic. Prin citit, oamenii caută, la nivel inconștient, un răspuns la problemele lor din viața de zi cu zi.

Fie că e vorba de o nuvelă, un roman sau de cărți din zona de dezvoltare personală, cititul devine o resursă prin care omul conștientizează diverse aspecte din viața lui. În plus, cititul poate fi totodată și o formă de evadare pentru persoanele care trec printr-o perioadă mai dificilă din viața lor, concentrându-și atenția pe ceva care le place și le aduce beneficii.

Psihologii știu că metaforele și poveștile spuse pacienților lor au efect terapeutic, efect de vindecare, tocmai pentru că pătrund în inconștient. Din acest motiv, cititul poveștilor are rol terapeutic. Cititul este o hrană spirituală. Mintea și sufletul omului au nevoie de această hrană și depinde de fiecare ce îi oferim zi de zi.“

Cum îi facem pe oameni să (re)descopere bucuria lecturii?

Barna Némethi, CEO-ul editurii Curtea Veche Publishing, a vorbit și el despre importanța campaniei #timpulsăcitim, lansată de Asociația Curtea Veche, împreună cu Leo Burnett.

,,Această campanie s-a născut pe de o parte din optimism, din credința că obiceiurile oamenilor pot fi schimbate, și pe de altă parte din conștientizarea faptului că unii oameni nu citesc pentru că nu cunosc beneficiile lecturii. Așa că ne-am gândit că ar trebui să facem noi asta, să le prezentăm în mod explicit și foarte deschis care sunt aceste beneficii.

Lectura este ca spălatul pe dinți: poate n-avem chef pe moment, dar ar trebui să o facem oricum, pentru că știm că există beneficii pe termen lung.

Să citim 15 minute pe zi, indiferent ce citim! Ideea campaniei noastre a fost una simplă: dacă și cei mai ocupați oameni reușesc să facă asta, atunci eterna noastră scuză, lipsa timpului, ar trebui să nu mai fie invocată, pentru că nu stă în picioare. Cu alte cuvinte, este mereu #timpulsăcitim.“

Și fiindcă am decretat că cititul face de la bine la excelent, vă recomandăm câteva cărți de dezvoltare personală – le puteți găsi pe site-ul editurii Curtea Veche Publishing – care vă pot ajuta să vă redescoperiți, să vă găsiți echilibrul și de ce nu, chiar să vă duceți la bun sfârșit, cu mai multă perseverență, proiectele. Așadar, ce să mai citim?

De la bine la Excelent, de Zig Zaglar

Autorul Zig Ziglar prezintă în cartea De la bine la excelent trei coordonate esenţiale ale succesului: pasiunea, performanţa şi scopul nostru în viaţă.

Ceea ce-l distinge de alţi autori de literatură motivaţională este realismul cu care tratează fiecare dintre cele trei subiecte. Prin urmare, sfaturile din această carte sunt practice și te vor ajuta să-ţi descoperi şi să-ţi atingi scopul în viaţă, cu pasiune şi cu hotărâre.

Și cum puterea exemplului contează întotdeauna, prin poveştile inspirate din realitate vei afla cum au izbutit alţi oameni să treacă peste propriile temeri şi eşecuri și să ducă o viaţă bună, aşa cum, de altfel, îşi doreşte şi merită fiecare om.

Viața nu e mereu roz, de Mel Robbins

În zilele noastre, oamenii au deseori senzaţia că lipseşte ceva din vieţile lor, un lucru pe care ori nu reuşesc, ori nici măcar nu încearcă să-l definească. De fapt, mesajul cărții Viața nu e mereu roz, scrisă de Mel Robbins este acela că, de multe ori, oamenii preferă să se amăgească, susţinând că „viaţa noastră e roz“.

Factorul care contribuie cel mai mult la perpetuarea – şi nerezolvarea – unei probleme e neacceptarea ei. În baza acestui lucru, primul sfat al autoarei e tocmai acela de a ne face curaj şi a recunoaşte și de a accepta că viaţa noastră NU e roz. Nu mereu.

Alte sfaturi pe care le veți găsi în cartea lui Mel Robbins: să încercaţi să vă dezvăţaţi de prostul obicei de a amâna lucrurile; să profitaţi de facilităţile pe care vi le oferă internetul, luând, de exemplu, legătura cu oameni care au aceleaşi interese ca voi sau folosindu-vă de informaţiile pe care le găsiţi pe bloguri, forumuri etc.; şi, în fine, să urmați exemplul copiilor, care, naivi cum sunt, nu se tem de eşec.

Articol recomandat
Festivalul NARATIV 2024

Elogiul lentorii. Provocări în era vitezei, de Carl Honoré

Indubitabil, trăim în era vitezei! Preferăm să mâncăm în grabă, muncim într-un ritm infernal și ajungem acasă din ce în ce mai obosiți. Viteza a devenit cuvântul de ordine care ne guvernează viețile. Eterna scuză: nu avem timp sau suntem mai mereu pe fugă!

Mai grav decât atât este faptul că avem impresia că viteza cu care ne deplasăm în viață – fără să ne mai bucurăm de ceea ce ni se întâmplă –este ceva normal.

În cartea Elogiul lentorii. Provocări în era vitezei Carl Honoré sfidează această mentalitate. El însuși s-a numărat printre adepții fanatici ai vitezei. Mesajul său nu trebuie înțeles ca un apel la leneveală, ci ca pe un îndemn de a păstra echilibrul dintre încet și repede.

Important este să ne și bucurăm de călătoria prin viață, nu doar să fim contra cronometrului, fără să simțim cu adevărat bucuria realizărilor noastre.

De fapt, cartea lui Carl Honoré este despre cum să faci să conteze fiecare moment pe care îl trăiești, altfel rămânem doar amețiți și dezorientați în această eră a vitezei.

Redescoperă compasiunea, de Anne Lamott

Cartea Redescoperă compasiunea, scrisă de Anne Lamott este o meditație profundă asupra identității noastre ca oameni, asupra rolului iubirii și al compasiunii în viețile noastre.

După o perioadă marcată de alcoolism și un stil de viață haotic, Anne Lamott a simțit nevoia unei transformări radicale, în primul rând la nivel spiritual. A renunțat la alcool și s-a lăsat botezată. Acum ține cursuri copiilor la școala de duminică și conferințe pe teme religioase, dar și de actualitate, precum impactul modernizării accelerate, al dezvoltării marilor corporații și al poluării.

În copilărie, Anne Lamott a suferit o traumă care i-a zdruncinat credința în oameni și încrederea de sine. După aproape șaizeci de ani, autoarea are curajul să înfrunte din nou acel episod, în speranța că va găsi înțelegere și iertare pentru cei care au făcut-o să sufere. Cine vrea să descopere deznodământul poveștii ei va citi pe nerăsuflate această carte plină de multe alte povești de viață, dintre cele mai incredibile și mai revelatoare.

Anne Lamott este autoare, profesoară și activistă politică a mișcării progresiste din cadrul Bisericii Reformate, dar și una dintre vocile feminine importante ale ultimelor decenii din viața culturală americană. A devenit extrem de populară în urma unui documentar despre viața ei și ca urmare a activității sale de pe rețelele de socializare.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus