Acum citești
Sexul în epoca dezinhibiției

Sexul în epoca dezinhibiției

Ești liber să te exprimi sexual, dar își dai voie să simți? Crezi că ești eliberat de tabuuri, dar oare nu este teama de atașament un tabu al inimii? Oare nu se găsește tocmai în emoție intensitatea spulberătoare pe care o cauți în explorările tale erotice? Esther Perel deschide cutia fricilor, frustrărilor și blocajelor erotice pe care tot încercăm să le ignorăm.

Astfel, cartea Inteligența erotică, publicată la Curtea Veche Publishing, te poartă prin cotloanele erosului, prăfuite de când nu le-ai mai vizitat, pentru a putea conține întreaga sa manifestare.

Epoca individualismului, a dezinhibiției sexuale și a exprimării libere a însemnat demontarea tabuurilor și a preconcepțiilor în discursul public. A însemnat o politică perseverentă care să promoveze diversitatea și punerea sub semnul judecății nu a celui ce e definit ca „nefiresc”, ci a celui care definește pe un altul ca „nefiresc”, o politică ce promovează acceptarea tuturor preferințelor, oricât de bizare ar putea să ni se pară ele.

Epoca în care exprimarea sexuală este complet dezinhibată înseamnă nonșalanța de a le dezvălui prietenilor că exhibiționismul este un puternic stimulent pentru tine, înseamnă posibilitatea de a găsi o comunitate cu care să împărtășești pasiunea ta pentru BDSM, înseamnă curajul de a afirma în societate că ești homosexual, înseamnă încrederea de a-i mărturisi partenerului că tânjești după o partidă copioasă de sex în grup.

Mirajul eliberării sexuale

Înseamnă că sâmbăta poți ieși în oraș la agățat și să-i mărturisești din start celui ales că pe tine nu te interesează vreo relație de durată, ci dimpotrivă, tu crezi în poliamorie. Așa ceva ar fi fost de neimaginat cu doar câteva decenii în urmă, dacă bărbatul ar fi fost cel care să afirme un asemenea punct de vedere ar fi fost privit drept un fustangiu nerușinat, iar femeia ar fi primit, în cel mai bun caz, apelativul „ușoară”. Cu câteva secole în urmă, bărbatul ar fi fost considerat drept același animal nesătul, iar femeia ucisă cu pietre.

Și atunci de ce sâmbătă seara, în aceste vremuri emancipate în care există posibilitatea de a-ți împlini cele mai arzătoare fantezii, când ieși la agățat nu ești propulsată de o stare de entuziasm contagios, de un chef nebun de a-ți face de cap din nou, de poftă de carne și de viață, ci tragi de tine aproape la fel de mult ca dimineața când trebuie să mergi la job?

De când a devenit sexul un element de bifat pe calendarul închipuit al performanței, al obligațiilor cetățeanului care se vrea în rând cu lumea modernă? De când am început să urmăm sfaturile publicității agresive care consideră sexul o monedă de schimb? Când am început să punem preț pe cantitate? Când am pierdut fluturii din stomac, nerăbdarea, valurile de furnicături la amintirea ultimei experiențe amoroase sau la gândul celei ce va urma?

Odată cu misterul dispare și dorința

Esther Perel identifică acest moment cu pierderea vrăjii care însoțește orice poveste autentică de amor, fie ea de-o secundă sau de-o viață. Vorbim atunci de lipsa din ce în ce mai acută a flirtului, a misterului, a necunoscutului. În deschiderea nelimitată și avântul nebănuit de a explora aspectul fizic al sexualității, omul a omis întreaga complexitate a actului sexual, cu excepția materialității lui. A exclus astfel din joc dimensiunea emoțională, irațională, atât spirituală, cât animalică.

A rămas în joc o schemă de nemărginite permutări și combinații posibile, social acceptate, deși privite în mod tradițional drept fetișuri și perversiuni. Nu putem fi decât adânc recunoscători pentru acest salt. Ceea ce ne îndeamnă însă Esther Perel în Inteligența erotică este să privim emoțiile cu aceeași deschidere, să nu ne ferim de nesiguranță, ci să o îmbrățișăm.

E seară de weekend, defilează mașinile luxoase și plutesc valurile de parfumuri care mai de care mai seducătoare în ritmul tocurilor pe asfalt. Orașul e un afrodiziac. Dar cum ar fi dacă în loc să te stresezi în legătură cu ce să te îmbraci și să îți pierzi jumătate de seară machiindu-te și jumătate de noapte retușându-ți machiajul, ți-ai petrece timpul ăsta având cu adevărat grijă de tine și pregătindu-te cum se cuvine pentru o noapte surprinzătoare?

Toarnă-ți un pahar de vin și așază-te câteva momente lângă fereastră, să simți cum zbârnâie geamul în vibrația străzii. Viața e în momentul prezent și nu în închipuire. Deschide-ți inima, pășește fără așteptări în noaptea asta, încearcă să te lași purtată de ceea ce simți că te atrage și nu de ceea ce crezi, încearcă mai degrabă să te lași găsită decât să cauți.

Dezinvoltura ascunde frica de atașament

Credem că spontaneitatea și diversitatea sunt suficiente și menținem o distanță sigură în raport cu sentimentele, pentru că știm prea bine, dragostea te tăvălește, te întoarce pe dos, îți zboară mințile și-ți fură inima. Dar când întâlnești aceeași percepție și aceleași argumente cu privire la sex și la implicare emoțională în discursul unei adolescente, nu ai cum să nu-ți pui sub semnul întrebării propriul grad de inteligență erotică.

Articol recomandat
carti care te scot din zona de confort

Esther Perel relatează conversația purtată cu fiica unei prietene care îi mărturisește obiceiurile sexuale ale ei și ale colegilor ei de a petrece în weekend cu alcool în cantități serioase și aventuri de-o noapte, pe care, cu puțin noroc, nici nu și le amintesc. Chiar dacă înaintarea în vârstă a transformat și felul în care petrecem, mulți dintre noi, cei aflați la maturitate, ne confruntăm în continuare cu aceleași temeri ca adolescenta din poveste. Mai precis, frica de atașament, sau după cum spune Esther atât de simplu: „Mai bine se angajează în partide de sex riscant decât să cedeze riscurilor inimii.”

Ce zici de o sâmbătă seară în care îți dai voie să te îndrăgostești?

Cine este Esther Perel?

Esther Perel este un psihoterapeut cu un interes profund pentru zona de relaționare intimă. A devenit cunoscută pentru introducerea în limbajul psihologic a termenului de „inteligență erotică“ pentru a desemna capacitatea de a gestiona conflictul inerent în iubire, între nevoia de siguranță și apropiere versus nevoia de dorință și, respectiv, depărtare.

A reușit astfel să atingă esența problemelor cu care ne confruntăm cu toții în intimitatea noastră și ca urmare, publicațiile ei, Inteligența erotică (2006) și Regândirea infidelității au ajuns cărți de referință în domeniu, dar și lectură obligatorie de dormitor.

Podcast-urile ei se bucură de asemenea de succes, „Where should we begin?” a primit un premiu Gracie în 2018, iar din toamna lui 2019, Perel continuă seria de terapii de cuplu cu un al doilea podcast, „How’s work?”

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus