Acum citești
Beneficiile meditației asupra creierului

Beneficiile meditației asupra creierului

Cum te poate ajuta lobul central al creierului să reușești în tot ce îți propui? Cum poate creierul transforma realitatea și produce efectele pe care ți le dorești? Cum poate meditația să crească șansele de reușită? Iată câteva întrebări la care răspunde cartea Antrenează-ți creierul!, scrisă de Joe Dispenza și apărută la editura Curtea Veche Publishing.

În urma unui accident grav din timpul unui concurs sportiv, autorul ajunge în spital și i se recomandă o operație de urgență la coloana vertebrală. Nu ține cont de sfatul medicilor și decide să se vindece singur prin forța minții sale. Imaginându-și fractura de la coloana din ce în ce mai mică în fiecare zi, reușește să evite operația și să se vindece mai repede decât anticipau medicii. Astfel s-a născut întrebarea: dacă mintea poate modifica corpul și poate influența ceva atât de material precum o fractură, atunci poate determina și alte tipuri de schimbări?

În urma acestei vindecări, Joe Dispenza decide să recurgă la această metodă indiferent de nivelul la care întâmpină dificultăți, de planurile avute în vedere. În plus, s-a hotărât să-i ajute și pe ceilalți oameni să își schimbe viața mentală și să-și exploreze potențialul la maximum.

Vrei să devii un părinte mai bun sau să eviți erorile din viața sentimentală pe care le-ai făcut până acum? Visezi să scrii o carte sau să termini proiectele pe care le ai la birou? Pentru a crește șansele de reușită ai nevoie de o strategie, adică de un plan mental care să dicteze cursul acțiunii. E suficient să dedici ceva timp în fiecare zi pentru practica meditației.

Nu este vorba despre forța gândirii pozitive și nici măcar despre un exercițiu de voință, ci unul prin care imaginația ta schimbă structurile neuronale din creier. Nu te baza pe o rețetă magică, deoarece planul acesta de schimbare presupune un efort conștient și orientat din partea ta. Conștiința supune materia.

Creierul nostru e format din structuri sinaptice care produc anumite circuite. De fiecare dată când ne aflăm în fața unei situații oarecare, creierul aplică o structură mentală pe care o cunoaște deja și aplică soluția pe care sinapsele sale i-o sugerează, explică autorul în cartea Antrenează-ți creierul!.

Lobul central, sediul deciziilor creierului nostru

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când suntem confruntați cu situații noi? Lobul central al creierului este sediul deciziei libere și al creativății. Prin activarea lobului central, creierul își construiește soluția și apoi o aplică în realitate.

Ce s-ar petrece însă dacă în fața unei situații recurente am încerca să evităm soluțiile prefrabricate pe care le aveam la îndemână și am produce o reacție de tip nou? Pentru a produce o reacție de tip nou atunci când e cu adevărat nevoie de ea trebuie să ne pregătim mental înainte ca situația să apară. Înainte de a învinge într-un meci de baschet complicat trebuie să ne imaginăm acel meci în cap în cele mai mici detalii.

Articol recomandat
carti care te fac mai destept

Dacă vrem de exemplu să reacționăm cu blândețe și cu fermitatea atunci când copiii ne pun răbdarea la încercare, trebuie să ne detaliem în minte fiecare moment din aceasta scenă. Înainte de a-i spune șefului că metoda lui de lucru nu este cea mai bună, trebuie să ne pregătim să contrabalansăm toate argumentele și reacțiile lui imaginându-ne ce vom spune, ce vom face și cum vom reuși.

Creierul nostru se va modifica fizic în timpul acestui proces de meditație pentru a produce noi circuite sinaptice care se vor activa când confruntarea reală va avea loc. Mintea noastră este cea care, prin procesul de învățare și de conștientizare, îi spune creierului ce trebuie să facă.

Lobul central învață cum să acționeze atunci când are parte de un training mental înainte de a acționa. Antrenamentul creierului ne ajută să gândim în feluri noi, out of the box. Fie că este vorba de situații antreprenoriale, de competiții sportive, de a găsi partenerul potrivit sau de a avea succes în carieră, reușita aparține celor care propun soluții noi la probleme vechi.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus