De ce ne suntem infideli unul altuia? De ce înșală chiar și oamenii fericiți? De ce – așa cum se spune în popor – i-ai pus coarne partenerului căruia în urmă cu un an îi juraseși iubire veșnică? Esther Perel, în cartea Regândirea infidelității, apărută la Curtea Veche Publishing, a analizat natura dorinței erotice din cuplurile care au relații pe termen lung și a schimbat perspectiva din care privim infidelitatea.
Cuprins
În urma numeroaselor interviuri și discuții cu pacienții săi, autoarea a realizat că infidelitatea reprezintă un subiect de interes major pentru majoritatea oamenilor. În acest context, terapeuta se angajează să cerceteze traseul dorinței atunci când se îndreaptă în altă direcție decât cea asumată și să analizeze relațiile de cuplu, cu toate aspectele și unghiurile infidelității.
În cartea Regândirea infidelității, autoarea abordează, pe lângă subiectul central, și alte aspecte ce țin de relațiile interumane și multiplele fațete ale acestora. Ceea ce face această carte și mai interesantă este maniera în care este abordată, nefiind o carte de cercetare științifică, rigidă, cu date exacte, și nici sociologică, bazată pe date extrase din diferite surse. Așa cum declară autoarea însăși, cartea este mai degrabă de orientare antropologică, deoarece conținutul său se bazează pe întâmplările aflate în cabinetul său de terapie.
Sunt poveștile cotidiene ale câtorva sute de oameni din întreaga lume, pe care Esther Perel le-a urmărit cu interes în toată desfășurarea lor dramatică. Așadar, autoarea a pus pe hârtie concluziile la care a ajuns după numeroase discuții pe care le-a avut cu cuplurile care au apelat la expertiza sa și cu care s-a întâlnit atât împreună, cât și separat.
Esther Perel se angajează să ofere cititorilor săi o nouă perspectivă asupra dorinței erotice și asupra adulterului. Fără să considere că adulterul ar fi o chestiune lipsită de gravitate, autoarea subliniază faptul că discuțiile actuale despre relațiile extraconjugale tind să se limiteze la critica lipsită de nuanțe a faptelor considerate inacceptabile, comunicarea fiind amenințată de un nor de rușine, fără să se întrevadă vreo consecință pozitivă.
Infidelitatea, mărul discordiei în cuplu
Cu toate că suntem foarte receptivi în ceea ce privește sexul, infidelitatea rămâne mereu discordia în orice cuplu. De asemenea, invocă noțiune de „adulter emoțional“, termen utilizat în ultimii ani. Această noțiune arată întocmai faptul că trădarea nu implică neapărat un contact fizic sau sexual.
În cele patru părți ale cărții, autoarea expune cele mai interesante spețe pe care le-a cunoscut, fiecare cu câte o poveste și o perspectivă diferită față de cealaltă, toate fiind întrepătrunse cu expertiza autoarei de la caz la caz. Capitole precum „Gelozia: scânteia erosului“, „Chiar și oamenii fericiți înșeală“, „Este vreodată sexul doar sex?“ oferă publicului teme de reflecție și instrumente menite să-i ajute pe cei cu inima frântă.
Poți înșela dacă iubești cu adevărat?
Printre multe altele, sunt abordate teme precum: autoînvinuirea, dependența de sex, dilema posesivității, regulile monogamiei și compromisul adulterului. Autoarea își propune să deconstruiască semnificația lor culturală, oferind o viziune diversificată și menită să-l facă pe cititor să înțeleagă cât de complexe sunt comportamentele umane.
Esther Perel merge în străfundurile problemelor și încearcă să rezolve chestiuni care ne-au bântuit dintotdeauna și cărora li s-au dat de obicei răspunsuri nesatisfăcătoare. Care este răul cel mai mare: iubirea furată sau sexul interzis? Iubirea înșelată caută răzbunare?
Infidelitatea, trădarea supremă?
Autoarea vă provoacă să vă gândiți ce înseamnă pentru voi infidelitatea și care este primul lucru pe care îl simțiți în legătură cu acest subiect, căci în cele din urmă propria noastră ființă este cea care cântărește totul cu propriile filtre.
Ideea de bază a cărții nu este că ar exista leacuri magice pentru rezolvarea crizelor sentimentale, ci că există instrumente care pot să ne ajute să înțelegem complexitatea și nuanțele problemelor cu care ne confruntăm.