Acum citești
Stresul, aliatul celulelor canceroase

Stresul, aliatul celulelor canceroase

Joe Dispenza, în cartea Antrenează-ți creierul, publicată de Curtea Veche Publishing, tratează impactul stresului asupra sănătății noastre. Ce anume îl provoacă și cum ne transformă întreg organismul cel mai mare dușman al omului modern? Așadar, spune-mi cum te comporți ca să-ți spun cât de stresat ești!

Suntem mai mereu cu ochii pe ceas și cu mâinile butonând telefonul. Șeful a anunțat un nou proiect, iar familia îți reproșează că nu prea mai stai pe acasă. Deși îți tot spui că tu poți să faci față și că nu vei capitula, adevărul este – chiar dacă nu-l vei recunoaște nici măcar față de tine – că ești stresat. Simți că îți fuge pământul de sub picioare, iar randamentul tău nu mai este cel cu care erai obișnuit.

Stresul și repercusiunile lui asupra organismului

Un subiect actual și bine explicat în cartea lui Joe Dispenza este impactul stresului asupra omului modern. ,,Trăim o stare de stres ori de câte ori ne aflăm în prezența unui factor de tensiune sau îi anticipăm apariția și ni se modifică nivelurile normale ale tensiunii arteriale, pulsul, dilatarea pupilelor, echilibrul chimic etc.”

Autorul, care a studiat foarte bine acest fenomen, explică că asupra noastră acționează trei categorii de stres: stresul fizic, stresul chimic și cel emoțional. Dintre cele trei, impactul cel mai mare asupra organismului nostru îl are – așa cum de altfel am testat de multe ori pe propria piele – stresul emoțional.

Ești un om stresat?

Joe Dispenza detaliază în cartea sa comportamentul oamenilor stresați. Cei care resimt stresul dorm mai puțin decât atunci când sunt într-o stare de relaxare. Printre celelalte funcții primare ce pot fi afectate de stres, una dintre cele mai importante este sistemul nostru imunitar, al cărui rol este unul primordial pentru buna funcționare a organismului.

Cum să poată identifica sistemul nostru imunitar celulele tumorale precoce și să le elimine, atunci când suntem permanent agitați, nefericiți și într-o continuă luptă cu viața?

Alergând spre nicăieri…

În plus, spune autorul, „celulele canceroase se pot reproduce nestingherit atunci când sistemul imunitar este suspendat din motive de stres”. Mai simplu spus, cu cât viața vă este mai stresată, cu atât vă îmbolnăviți mai des, iar efectele unui sistem imunitar compromis se manifestă printr-o multitudine de simptome.

„Tot ce știm este că tot alergăm și nu ajungem nicăieri, tot mai aproape de epuizare. Epuizarea este punctul în care organismul nu mai poate lupta cu invadatorii – hormonii și sistemul imunitar sunt atât de compromiși, încât ne îmbolnăvim. Iar boala ne afectează și mai mult organismul”.

Joe Dispenza

Tot din cartea Antrenează-ți creierul! – o inepuizabilă sursă de informații – aflăm că stresul se face vinovat și de multe dintre durerile pe care le simțim. Iată un exemplu concludent pe care ni-l prezintă autorul, dr. Joe Dispenza: „Nu vă pot spune de câte ori nu s-a intrat în cabinetul meu cu plângerea că gâtul e atât de țeapăn, de parcă o ureche ar fi cusută de umăr. De obicei, după anamneza obișnuită, pun următoarea întrebare: «V-ați provocat cumva singur această stare?»”

Articol recomandat
carti despre incredere

În majoritatea cazurilor, orice formă de stres se transformă în stres emoțional/ psihologic, ceea ce înseamnă că organismul este intens afectat de autosugestiile propriei noastre conștiințe. Neoprit la timp, acest lucru capătă proporții înfricoșătoare. Putem compara stresul nostru cotidian cu un monstruleț pe care îl hrănim zi de zi cu propriile noastre angoase, dându-i alte dimensiuni decât cele pe care le are în mod real.

Simptomele omului stresat. Te recunoști?

Știu că nu sună prea bine, dar vă recunoașteți în portretul următor? Suferind de oboseală cronică, deprimat, lipsit de energie, deseori bolnav, cu un apetit sexual redus, memorie slabă, irascibilitate, probleme cardiace și tulburări digestive, cu dureri și crampe musculare și dureri de spate, suferind de anxietate și obezitate, cu colesterolul și/sau glicemia mărite. Acestea sunt simptomele omului stresat, care face lucrurile pe repede înainte, într-un mod absolut mecanic și care se complace într-o „minunată nefericire“, fără să schimbe cu adevărat ceva în stilul său de viață.

Cum îndepărtăm stresul din viața noastră?

Oricât am încerca să-l îndepărtăm din viața noastră, stresul este inevitabil. Cheia este să te limitezi la stresul acut, mult mai puțin dăunător pentru organism decât cel cronic. Stresul acut apare și se încheie rapid, dându-ne timp să ne revenim, în timp ce stresul cronic nu-i oferă organismului timpul necesar recuperării.

Există însă și vești bune! Creierul nostru se poate regenera, fiind capabil să producă celule noi. Trebuie doar să-l stimulăm, să-l antrenăm și să-l îndreptăm spre direcții noi. Orice nouă experiență produce în corp o schimbare, antrenează creierul și alungă stresul. Stă în puterea noastră ce alegem să facem, să fim și să devenim.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus