Acum citești
Trecutul, povara prezentului

Trecutul, povara prezentului

„Țin «Puterea prezentului» pe noptieră. Este una dintre cele mai de preț cărți pe care le-am citit“, spunea Oprah Winfrey, cunoscuta realizatoare de televiziune americană, despre cartea lui Eckhart Tolle, publicată de Curtea Veche Publising. Cartea reprezintă o adevărată radiografie a sufletului uman, a minții și a clipei prezente, o splendidă invitație la o lectură care îți poate arăta cine ești cu adevărat.

Așadar, ce înseamnă puterea prezentului? Cum găsim „calea spre iluminare“, așa cum o numește Tolle? Cum ne eliberăm mintea de suferință? De fapt, ideea întregii cărți este aceea de a-l îndemna pe om să trăiască clipa, de a-l convinge că există aici și acum. Considerat unul dintre cei mai originali maeștri spirituali ai zilelor noastre, Eckhart Tolle ne poartă pașii, cu fiecare pagină citită, pe calea eliberării de suferință.

Negare, liniște, putere, slăbiciune, suferință, gânduri, resemnare, transformare. Și, peste toate, o ușoară eliberare. Acestea sunt emoțiile care te încearcă atunci când citești Puterea prezentului. Descoperi momentul acela în care multitudinea de gânduri, aruncate cu bună știință într-un colț al minții, încep să te răscolească. Cine sunt și ce fac cu viața mea?

Tragi aer în piept și lași cartea pe noptieră. O închizi doar pentru ca, mai apoi, să te întorci la ea. Stilul lui Tolle te acaparează. Te face să deschizi uși ce păreau închise. De fapt, Puterea prezentului reprezintă un ghid despre cunoaștere și meditație, scris, în mare parte, într-un format de tipul întrebare-răspuns, întrebări adunate de autor, de-a lungul anilor, de la persoane prezente la diverse seminare și întâlniri organizate de el.

Puterea exemplului și cerșetorul lui Tolle

În primul capitol, acolo unde Tolle vorbește despre iluminare și despre cel mai mare obstacol în calea acesteia, ne oferă poate cel mai elocvent exemplu în acest sens.

„Un cerșetor stătea la marginea unui drum de mai bine de 30 de ani. Într-o zi, trecu pe acolo un străin. «Te înduri să-mi dai un ban? », murmură mecanic cerșetorul, întinzându-i vechea lui șapcă de baseball. «Nu am nimic să-ți dau », spuse străinul. «Dar pe ce ești așezat? », întreabă acesta. «Un gunoi», răspunse cerșetorul. «E doar o cutie veche. Stau pe ea de când mă știu». «Te-ai uitat vreodată înăuntru?», întreabă străinul. «Nu.» răspunse cerșetorul. «Ce rost are? Nu e nimic în ea». «Uită-te înăuntru» insistă străinul. Cerșetorul reuși să ridice puțin capacul. Șocat, nevenindu-i să creadă, văzu că toată cutia era plină de aur.“

Tu ce faci cu cerșetorul din tine? Ce faci cu acel aur pe care stai fără să știi și pe care îți este frică să-l descoperi, să-l atingi, să-l fructifici? De fapt, cutia aceea nedeschisă reprezintă teama de clipa prezentă. Cerșetorul preferă să rămână ancorat într-un trecut întunecat, devenit însă o zonă de confort pentru mintea lui.

Cum ne eliberăm de povara trecutului?

Admir la Tolle faptul că folosește puterea propriului exemplu. Întotdeauna există acel moment zero, acel ceva de neexplicat – ușor fantasmagoric – care ne schimbă în bine întreaga existența mizeră. Astfel, autorul împărtășește cititorilor săi că a trăit ceva asemănător la vârsta de 29 de ani, atunci când a reuşit să depăşească o depresie profundă care îl măcina de ani de zile. Transformarea a fost una uriașă, devenind, cu fiecare zi mai mult, omul de acum.

,,Trebuie doar să te detașezi de zgomotul și de agitația lumii exterioare şi să o descoperi pierdută printre resorturile tale interioare.“

Eckhart Tolle

Este un mesaj care ne atinge, într-un anumit moment al existenței noastre, pe fiecare dintre noi. Câți nu v-ați trezit într-o dimineață eliberați de povara trecutului? Câți nu ați văzut pentru prima dată lumina din camera în care locuiați de mai bine de cinci ani? Sau perdeaua cu flori căreia nu i-ați acordat niciodată atenție?

Nu suntem una cu mintea noastră

Cartea lui Tolle pune sub semnul întrebării o uriașă și înrădăcinată prejudecată: aceea de a considera că suntem una cu ceea ce gândim. Identificarea cu mintea creează – după cum explică autorul în această carte care-ți poate reseta întreaga existență – un ecran opac de concepte, etichete, imagini, cuvinte, judecăți și definiții ce blochează orice relație autentică.

În toată această ecuație, mintea este un instrument minunat, cu condiția să fie folosită corect. Altfel, devine distructivă. ,,Aceasta este boala. Credeți că sunteți mintea dumneavoastră. Este o iluzie. Instrumentul a pus stăpânire pe dumneavoastră.“

Eliberați-vă de mintea voastră!

O altă idee pe care autorul o aduce în prim-plan este ce anume se întâmplă cu emoțiile pozitive, precum iubirea și bucuria. De obicei, astfel de momente la care visăm cu toții sunt momente de scurtă durată. Mintea își reia repede activitatea de bruiaj, de suferință, de îndepărtare a emoțiilor. „Eliberați-vă de mintea dumneavoastră!“ este mesajul pe care Tolle vi-l transmite în cartea sa.

În „Puterea prezentului“ aflăm poate cea mai bună metodă de a-ți face curat în propria viață, de a accepta că starea prezentă din viața ta este momentul cel mai bun. Este o reinterpretare a vechiului, dar sugestivului „carpe diem“. Dar care este oare cel mai bun moment, cea mai bună „bucată“ pe care ni-o dorim, cea mai bună alegere?

Tolle ne istorisește povestea lui Banzan. ,,Înainte de a deveni mare maestru Zen, a încercat mulți ani să atingă iluminarea, dar aceasta îi scăpa. Apoi, într-o zi, în timp ce se plimba prin piață, a auzit o conversație între un măcelar și clientul său.

«Dă-mi cea mai bună bucată de carne pe care o ai» a spus clientul. Iar măcelarul i-a răspuns: «Fiecare bucată pe care o am este cea mai bună. Nu există aici niciuna care să nu fie cea mai bună.»

Auzind aceste cuvinte, Banzan a atins iluminarea.“

Morala este una simplă: acceptarea prezentului însemnă că ,,bucata de carne“ la care tot râvnești și pe care o tot cauți este cea pe care o ai, cea mai bună alegere este cea făcută deja.

Ce se întâmplă în mintea mea?

Mintea, ne reamintește Tolle, este un instrument, o unealtă. Ea există pentru a fi folosită într-un anume scop, însă când sarcina este îndeplinită, autorul ne sfătuiește să o lăsăm deoparte, tocmai pentru a ne regăsi liniștea.

Eckhart Tolle ne explică în repetate rânduri cum să ne conectăm la ființa noastră. O definește ca fiind „energia vitală, unitară, eternă, mereu prezentă deasupra miliardelor de forme vii supuse nașterii și morții. (…) Dar nu căutați să puneți stăpânire pe ea prin puterea minții. Nu puteți să o cunoașteți decât atunci când mintea este liniștită, când sunteți prezenți, total și profund, în momentul actual. A regăsi conștiința ființei și a menține această stare de conștiință sensibilă, înseamnă a atinge iluminarea.“

Articol recomandat
"Secretele succesului", editie actualizata 2023

Nu vă mai judecați semenii!

Autorul atinge în cartea sa și tema iubirii, nevoia permanentă a omului de a fi înțeles, admirat și căutat de către cei din jur. De fapt, fiecare dintre noi ne dorim să facem loc iubirii, bucuriei și păcii în viața noastră. Însă de puține ori reușim acest lucru fără să fim răniți și dezamăgiți de către cei pe care îi iubim.

,,Învățați să nu dați unui lucru negativ dimensiunea unei tragedii! Acceptați că există o lecție profundă ascunsă în acel eveniment, deși în momentul respectiv poate nu o sesizați.“

Eckhart Tolle

În primul rând, ne mărturisește Tolle, trebuie să nu vă mai judecați pe voi înșivă, apoi să nu vă mai judecați semenul. Cel mai important catalizator al schimbării într-o relație este acceptarea completă a partenerului așa cum este el, fără a simți nevoia de a-l judeca sau de a-l schimba în vreun fel.

Apoi, învățați să nu dați unui lucru negativ dimensiunea unei tragedii. Acceptați că există o lecție profundă ascunsă în acel eveniment, deși în momentul respectiv poate nu o sesizați.

Învață să ierți!

În cartea Puterea Prezentului regăsim o minunată definiție, atât a timpului, cât și a iertării. „Timpul nu este deloc prețios, din cauză că este o iluzie. Ceea ca percepeți ca prețios nu este timpul, ci singurul moment existent în afara sa: clipa de acum. Ea este într-adevăr prețioasă. Cu cât sunteți mai concentrat asupra timpului –trecut și viitor– cu atât pierdeți mai mult din vedere la clipa de acum, cel mai prețios lucru care există“.

Care este legătura dintre o bună înțelegere a timpului și iertare? Tolle spune: ,,Nu puteți ierta într-adevăr pe cineva, atâta vreme cât sentimentul dumneavoastră de identitate derivă din trecut. Numai având acces la puterea prezentului care este puterea proprie, poate exista iertare autentică. Acest lucru lasă trecutul fără nicio putere. Când vă abandonați stării de fapt și deveniți total prezent, trecutul încetează să mai aibă vreo putere. Nu mai aveți nevoie de el. Prezența este cheia. Clipa de acum este cheia“.

Iisus-Buddha, un adevăr spiritual unic

Autorul explică și de ce a ales să citeze și să facă trimiteri la Iisus și/sau la Buddha în multe pasaje din cartea sa. ,,Când citez ocazional cuvintele lui Iisus sau ale lui Buddha din Cursul Miracolelor sau din alte lucrări nu o fac pentru a compara, ci pentru a vă atrage atenția că, în esență există și a existat întotdeauna un adevăr spiritual unic, deși acesta ni se prezintă sub atâtea dogme.“

Important este prezentul!

Este greu să concluzionezi puterea mesajului din cartea lui Eckhart Tolle. Trebuie s-o citești și să descoperi singur cine ești cu adevărat. Până atunci, nu uitați să lăsați trecutul să moară în fiecare clipă. Nu vă lăsați mintea să folosească durerea pentru a vă creiona o identitate de victimă! Nu rămâneți blocat în suferință! Important este prezentul.

Cine este Eckhart Tolle

Este considerat unul dintre cei mai originali și mai inspirați călăuzitori spirituali ai timpului nostru. S-a născut în Germania, unde și-a petrecut primii 13 ani din viață. După ce a absolvit Universitatea din Londra, a obținut o bursă de cercetare la Universitatea Cambridge. Eckhart Tolle nu s-a aliniat niciunei tradiții sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Învățăturile sale transmit un mesaj simplu și în același timp profund, cu claritatea şi simplitatea vechilor maeștri spirituali: există întotdeauna o cale către eliberarea de suferință și dobândirea păcii interioare.

În prezent, călătoreşte mult, răspândindu-şi învăţăturile în întreaga lume. Din 1996, locuieşte în Vancouver, Canada. De acelaşi autor, la Curtea Veche Publishing au mai apărut: Un pământ nou (2008), Puterea prezentului – Ghid practic (2009) şi Liniştea vorbeşte (2009).

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus