Acum citești
Portret de maestru spiritual. Eckhart Tolle, prezent prin 6 cărți la Curtea Veche

Portret de maestru spiritual. Eckhart Tolle, prezent prin 6 cărți la Curtea Veche

Epifania

30 de ani neîmpliniți. Noapte. Era deprimat și nici nu-și mai amintea de când avea gânduri suicidare. Crud, somnul nici vorbă să vină să-l izbăvească de gânduri. Se simțea un ratat și un neisprăvit. Nici să se întrețină nu era în stare. Nu realizase nimic până la vârsta aia. N-avea niciun rost în viață. Își dezamăgise crunt mama, probabil îi crăpa obrazul de rușine cu el!…

„Eu nu mai pot trăi cu mine.” Propoziția îi venise automat în cap, însă i-a tăiat respirația. Implicațiile ei. Erau colosale. „Dacă eu nu mai pot trăi cu mine, înseamnă că suntem doi: eu și acel mine cu care nu mai pot trăi. Poate că doar unul dintre ei e real.” A fost atât de uluit de gândul acesta, încât după el s-a așternut liniștea totală a negândirii. „Eram conștient, dar nu mai aveam gânduri.” După ceva vreme, ceva se schimbase: nu se mai identifica cu vocea din capul lui, aceea care gândea. Își observa gândurile ca de departe. Vedea că nu sunt reale. Că eul real era cel care le observa, nu cel care le gândea. „M-am simțit minunat de împăcat.”

A dormit bine, iar a doua zi totul avea culoare. Miros. Strălucire. Sens. Pur și simplu. Iar sentimentul de minunată pace era tot acolo. Și nu l-a părăsit nici până azi. 

Bio

Cel care avea să devină „cel mai de succes autor spiritual al epocii moderne” s-a născut Ulrich Leonard Tölle într-o localitate din Germania, pe lângă Dortmund. Avea o mamă răzbătătoare, cu picioarele pe pământ și un tată boem, cu capul în nori. Se certau non-stop. Atmosfera în casă era cum era. Afară, nu cu mult mai bine. În Germania de după război, Ulrich se juca printre carcasele caselor bombardate. Se simțea durere „în câmpul energetic al țării”, își amintește.

În sfârșit, părinții divorțează, iar tatăl pleacă din țară. Băiatul are acum 13 ani și, brusc, refuză să mai meargă la școală: „uram să fiu obligat să studiez lucruri care nu erau compatibile cu ființa mea lăuntrică”, explică acum. Exasperată de micul răzvrătit, mama îl trimite pachet să locuiască cu taică-său, undeva în Spania. Ajuns acolo, tatăl îl întreabă: „aici vrei să mergi la școală?” Băiatul răspunde tot negativ. „Bine, atunci. Nu mergi. Fă ce vrei. Citește.” Învață în regim de homeschooling câteva limbi străine și studiază filosofie și astronomie.  

Reintrarea în sistemul de educație formală se produce, totuși, ulterior. Tânărul Ulrich își obține con brio licența în limbi străine și istorie la University of London și începe chiar un doctorat în literatură sud-americană la Cambridge, cu ceva perspective de a ajunge cercetător acolo. Renunță însă după un an, căci își dă seama că intrase pe filieră academică doar fiindcă îi era frică de ratare și groază să nu-și supere exigenta mamă.

Se întoarce la Londra. Duce o viață de pustnic, în semi-vagabondaj. Doarme pe canapele, pe la cunoștințe, își petrece zilele pe bancă, în parc, sau pe la British Library. Familia îl consideră iresponsabil, ba chiar posibil nebun. Totuși printre studenții londonezi începe să umble vorba că omul ar fi un „mistic modern” care trăise o revelație extraordinară. E căutat. Oferă consiliere și meditații, susține întâlniri cu mici grupuri de învățătură. Apoi, la un moment dat, face o călătorie de-a lungul coastei vestice a Americii de Nord și e cucerit de „energia blândă a orașului” Vancouver. Simte că ar putea scrie în acel lor. Peste nu mult timp, se stabilește definitiv acolo.  

Într-adevăr, scrie. Debutează în 1999 cu The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment. Are succes. (Devenise între timp Eckhart Tolle, împrumutând numele unui mistic german medieval ale cărui învățături rezonau cu propria sa spiritualitate: preotul dominican Meister Eckhart, judecat pentru erezie de Inchiziție în vremea Papei Ioan al XXII-lea.) Se mută într-o locuință elegantă și își cumpără o mașină bună. Iar după o perioadă lungă de celibat întâlnește pe cineva și nu mai e singur. Astăzi, trăiește prosper și tot împăcat în Vancouver, cu cea care a devenit soția și partenera sa profesională, Kim Eng. Este „învățătorul spiritual” al Canadei.

Eckhart Tolle

Mesajul

Se spune despre învățăturile lui Eckhart Tolle că sunt un melanj de budism Zen cu hinduism, sufism și creștinism. Mulți au încercat, nu fără claritate, să îi rezume mesajul principal într-o singură frază. Iată încă o asemenea încercare: suntem obișnuiți să trăim continuu cu gândul la un trecut care ne umple de regret, frustrare, furie sau nefericire, ori la un viitor în care iarba e neapărat totdeauna mai verde. Să trăim sub forma acelui „mine” din epifania de odinioară a lui Ulrich. Și astfel ratăm perpetuu trăitul aici și acum – când prezentul, ne asigură acest guru atipic, este tot ce avem vreodată permanent. Ratăm trăitul ca „eu”.

Așadar, pe Tolle îl interesează doar eul? Puțin îi pasă de lume? De istorie? „Personal, nu sunt interesat de politică în sine”, explică el. Susține totuși că un sistem cum a fost comunismul impus de URSS a devenit un dezastru istoric tocmai fiindcă și-a justificat răutățile comise în prezent prin invocarea obsesivă a unui viitor strălucit. Și a schimbat structurile exterioare ale societății lăsând totuși omul așa cum era. Or, schimbarea reală a unui sistem poate surveni doar dacă elementul lui de bază, eul, a fost primul transformat. Avem nevoie, întâi și întâi, de o schimbare de conștiință. Odată produsă la nivelul fiecărui individ, oamenii vor fi apoi capabili să schimbe și sistemele. Acesta, cel puțin, e crezul lui Tolle în cel de al doilea bestseller pe care l-a scris: A New Earth: Awakening to Your Life’s Purpose.

Transpus în paradigma ortodoxiei, mesajul ar suna, poate, cam așa: odată ce majoritatea vom fi oameni sporiți, îmbunătățiți, vom putea schimba și lumea în bine.  

Businessul

Activitatea de învățător spiritual al lui Eckhart Tolle a devenit foarte bine organizată și foarte lucrativă. Pe lângă cărțile traduse în 33 de limbi și vândute în milioane de exemplare, există turnee mondiale de prelegeri care au atras, în timp, zeci de milioane de followeri, se pot cumpăra CD-uri și DVD-uri de pe un website dedicat și a fost lansat Eckhart Tolle TV, un site care transmite înregistrări cu meditații de grup și răspunsuri la marile întrebări ale vieții. În plus, zeci de celebrități promovează învățăturile lui Tolle, de la Oprah Winfrey și Meg Ryan la Cher, Jim Carrey, Annie Lennox și Gillian Anderson. Iar Tolle însuși a apărut pe scenă, la diverse evenimente, alături de nu mai puțin de cinci laureați ai Premiului Nobel, printre care Murray Gell-Mann (fizică) și Dalai Lama (pace).

Critici

Omul e un „antreprenor spiritual, îl etichetează ironic, dinspre branșa academică, o specialistă în sociologie de la Southern Oregon University, în vreme ce evangheliștii americani nu ezită să îl numească chiar un „Anticrist” care trafichează „cocaină spirituală”. Însăși revista Time i-a bagatelizat cărțile drept „spoite cu tranca-fleanca spirituală”. 

Omul

Și totuși. Cei care l-au cunoscut personal mărturisesc că e un om extraordinar de modest și la locul lui. Mai degrabă un introvertit care detestă publicitatea sforăitoare și adoră să trăiască retras. Își face cumpărăturile și treburile domestice ca oricine altcineva, își plimbă câinele, merge la Starbucks să-și ia cafea și la diverse cafenele să se uite pur și simplu la oameni. Când e acasă, în Vancouver, ia mașina, parchează lângă plajă, cu fața la mare, și scrie acolo.

Când s-a enervat ultima oară? e întrebat. Trebuie să stea câteva momente bune să își aducă aminte. Dar cu soția nu se ceartă niciodată? Aici îl citează pe Obama: poți să „nu agreezi fără să fii dezagreabil”. Expresia lui facială caracteristică: un zâmbet afabil.

Articol recomandat
"Tot mai destept", de Elizabeth Ricker

Fie că îl simpatizezi, fie că te intrigă criticile ce i s-au adus, cărțile lui rămân în mod cert repere de dezvoltare spirituală pentru un număr grăitor de mare de oameni din toată lumea. De citit.  

Puterea prezentului – „Gândesc, deci exist”, un dicton care prezintă complet greșit ființa. A fi înseamnă a fi prezent. Nu a te gândi la ce a fost sau la ce va fi. Cum să fii prezent? Află.

Un pământ nou – absorbiți complet de ego-ul nostru, ratăm șansa de a lăsa o nouă conștiință să se înalțe în noi. Să o lăsăm să apară, iar lumea va putea deveni, grație nouă, un loc mai bun.

Una cu viața – caută nu gândurile, ci spațiile dintre ele unde, dacă ne acordăm această șansă, întâlnim sacrul. O carte citibilă intens sau lejer, pentru o calitate a vieții superioară.

Liniștea vorbește – cartea aceasta te ia de mână și începe alături de tine călătoria către o nouă stare de conștiință. Cu pas așezat, în propriul tău ritm, și cu popasuri delectabile.  

Păzitorii prezenței – aici, un maestru spiritual și un maestru ilustrator îi aduc împreună copilului tău povestea minunată a cățelușilor și pisicuțelor care ne sunt… maeștri Zen!

Secretul lui Milton – alegând să trăiești în prezent, te eliberezi de durerile trecutului și ești pregătit să simți fericire. Mesajul esențial al autorului în formatul preferat al copiilor: povestea.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus